Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3360 / 3599
(#) Kovidivi válasza szs hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Arra a kerékfajtára gondoltam, amiben nincs felfújható belső, hanem teljes kitöltésű gumi van a felnin. Mint pl. ez: Bővebben: Link Ez a kerék a Ninebot ES2-ES4 hátsó kereke, elég sokan használják ezt a rollert. Gondolhatod, hogy mennyi esélyed van vele megállni, és valószínűleg belepasszol a villamossínbe is (gondolom, mert nekem sosem volt ilyen rollerem). A fémen (aknafedő, sín, stb) pedig csúszik, mintha jég lenne.
(#) Kovidivi válasza szs hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

A nagy kerékhez hozzá tartozik a nagy teherbírás. Ezért van az én rolleremnek 11"x3" kereke. Minél nagyobb és szélesebb, annál rövidebb a fékút (nagyobb felület)!
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 7, 2022 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget, találtam egy céget ahol nem nagy összegért vállalják az ic röntgenezését és belsejének kifotózását.

Másik téma hogy OFF-ban is maradjak:
Esetleg valaki tudja hogy Hobbielektronika nagy találkozó lesz-e valamikor megtartva?
(#) granpa válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Nem lesz.
(#) jani1987 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 7, 2022 / 1

Ha a pestire gondolsz akkor kicsi az esélye. Így marad a helyi szervezésű buli. Én tartani akartam egyet de olyanok a szomszédaim, hogy csak égnék miattuk. Maunika show élő adásban.
(#) sany válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Csak nehogy olvassák a fórumot.
(#) Suba53 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Azért majd a köz épülésére írd meg az eredményeidet.

Én annak idején kerámia tokos IC-ket pattintottam szét. Abban az alsó kerámia lemez kis üregében ül a chip, és úgy szét lehet szedni, hogy teljes pompájában sérülés nélkül szemlélhető.
Néztem mikroszkóp alatt is, úgy hogy megvolt a chip teljes belső áramköri rajza is, de abból amit láttam, nem igazán tudtam hova rakni a látottakat. Ugyanis amit látsz a felszínen, az csak a legfelső fémezés struktúrája. És egy ilyen áramkör réteg szerkezete sokszor 6-8, vagy még több réteg. Szigetelő rétegek, összekötő rétegek, nem is beszélve arról, hogy a diffúziós szigetek sem egyértelműek. Amiket elektron mikroszkópos felvételeken lehet látni, azok inkább a technológia bemutatására szolgáló tanulmányok.

Ha csak pár tranzisztort tartalmaz az IC, talán lehet esélyed, de bonyolultabb áramköröknél kérdéses.

IC kep.jpg

(#) szikorapéter válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Reménykedek hogy sikerül, ha túl bonyolult akkor egyértelmű hogy feladom és máshogy próbálom megközelíteni a dolgot.
(#) mnyugger válasza sany hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Tudnak olvasni?
(#) sany válasza mnyugger hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Azt nem tudom.
(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

(#) jani1987 válasza mnyugger hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Viszik valaha az életben valamire?
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Valamire mindenki viszi. Ha adott személy elégedett azzal amit elért, akkor boldog ember.
(#) sargarigo válasza Gafly hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Ez egy durván jó cikk! Az már látszik, hogy én biztosan nem fogok bele ilyesmibe
(#) sany válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Szerintem maradjunk csak a lábak funkciójánál és a paramétereknél.
(#) Rosszmáj válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Maunika ... azt hiszem, ismerem az indiános könyvekből, ő Manitou felesége, nem?
(#) sany válasza mnyugger hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

De különben számolni nem nagyon tudnak a Maunika show szereplői. Múltkor a boltban 1000 aranytallerból nem tudták, hogy hány db 300 aranytallér értékű tárgyat kapnak. Persze, amit a törzs közös kasszájából kapnak, azt bizony tudják mennyi. Történet vége.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
(#) szs válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 9, 2022 /

Idézet:
„Minél nagyobb és szélesebb, annál rövidebb a fékút (nagyobb felület)”

Ezzel a jelszóval árulják a szuperszéles gumiabroncsokat. (érdekes, télen vékony gumit teszünk fel. Akkor talán megfordul a fizika?. Dehogy, de ezt minden tél és minden nyár elején behazudják a gumikereskedők -mert úgy látják, hogy az emberek nem fogják fel, hogy a lényeg az anyag lágyságában-keménységében, és a "bordázat" sűrűségében van. Mert a súrlódást ezzel lehet növelni-csökkenteni. Nyáron viszont hátrány a nagy súrlódás, ha nagy a sebesség. Eldurranhat autópályán a téli gumi tartós száguldásnál, mert felmelegszik.)
Valójában: a súrlódási ellenállása ugyanaz marad, ha keskeny, ha széles, ha ugyanaz anyagból, ugyanaz "rovátkákkal"van -tehát a fékútja is.
Próbáld ki egy téglatesttel (lehet akár gumiból is), ha nem a felborítására törekedsz, akkor ugyanakkora erővel tudod arrébb tolni, bármelyik oldalára állítod.
De a biciklid/rollered fékezése sem hatékonyabb attól, hogy szélesebb a gumi rajta, viszont a széles gumit ha nem fújtatod fel keményebbre, akkor nehezebb hajtani, mert egy csomó erőd elmegy a gumi "gyürkészésére" (és ez csal meg). Én fel is szoktam pumpálni annyira, hogy csak egy kisujjnyi fekete csíkot lássak a felületen.
(#) Kovidivi válasza szs hozzászólására (») Jan 9, 2022 /

Nem értek veled egyet. A 8Zollos rollerrel a fékutam 25km/h kb. 2-3m, a 11Zoll-os rollerrel kb. 0.5m. Sőt, a 8Zoll-os rollerrel ha 30km/h mész, a fékutad olyan hosszú, hogy szinte fék sem kellene, úgysem tudsz megállni... A gumi anyaga sem mindegy, sőt, a bordázat is nagyon fontos, de az érintkező felület nagysága a legfontosabb (szerintem).
Az, hogy több energia kell egy szélesebb gumi forgatásához, mint a versenybiciklik ujjnyi széles kerekéhez, az nem számít, ezért vannak a motorok, majd azok forgatnak.
A Forma1-es autóknak miért van akkor olyan széles kereke?
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2022
(#) szs válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 9, 2022 /

Az alacsony profil miatt -két okból is:
-az alacsony profilú gumiba is kell sok levegő, hogy ne a gumit hajligassuk elsősorban, ezért szélesítünk.
-a gumikat először melegíti az útfelület, az igaz, de a széles gumi nagyobb felületen adja le a keletkezett hőjét is -még az aszfalt felé is, ha már melegebb annál
(#) Régi motoros válasza szs hozzászólására (») Jan 9, 2022 /

Nem nem fordul meg a fizika, csak a vékony abroncsnak is megvan a maga előnye.
Mondjuk az, hogy csökken a vízencsúszás veszélye vizes latyakos úton, vagy mondhatom úgy,
hogy nagyobb sebességnél jelentkezik csak. Valamint a porhóban jobban besüppedve valamivel jobb a tapadása, hamarabb "eléri" az aszfaltot is.
Viszont hiszed vagy sem, a letaposott hóban, sőt még azt is mondhatom,
hogy jégen mégis a szélesebb gumi tapad jobban...

A szélességgel kapcsolatban keress pár tesztet, ahol láthatod te is, hogy a szélesebb gumival valóban csökken a féktáv (száraz úton drasztikusan), ha ugyan olyan típusú autón tesztelték...
(#) szs válasza Régi motoros hozzászólására (») Jan 9, 2022 /

-Az első bekezdéssel annyira egydtértek, hogy le is írtam először, csak töröltem, hisz így is hosszadalmasra sikerült. Bíztam benne, hogy leírja más, vagy visszakérdezés esetén (külön hsz-ban) én.
-A másodikkal viszont nem értek egyet, hiszen a szélesebb felületre ha ugyanazt a terhelést tesszük, akkor az azonos területre kisebb erőfog hatni a talaj felé. Tehát az össz súrlódási ellenállás ugyanaz lesz. (Ezért is írtam fentebb a tégla-tesztet) A csalt tesztek azzal vsalnak, hogy nemcsak szélesebb gumi, hanem lágyabb anyagú is, esetleg még (a biztos teszt érdekébe n) a kelleténél alacsonyabb nyomású, így a gumi "gyürkészése" is fékez, és a kerék nem ugrik el az úttól, mindig kapcsolat van a felületek közt. A normál gumit pedig felfújják (mondjuk) 2helyett 2,5-re. Az úgy még kicsit "pattog" is az úton, a levegőben úszó keréknek vajmi kevés fékezőhatása van. De már nagyon eltértünk az elektromos kerékpár témától, ha meg szeretnénk jobban vitatni tegyük már inkább az offtopikban...
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2022
(#) Macsek71 hozzászólása Jan 9, 2022 /

Jó kis témát hoztatok fel

Azért ne hasonlítsuk a roller-bicaj nagyságrendet az autók gumijaival. (vagy keverjük ide a haszonjárműveket is ahol a talajnyomást is számolni kell )

Szerintem:
Nagyobb kerékátmérő :
- nagyobb nyomatékkal kell forgatni ( gyorsítás-fékezés),
- könnyebben leküzdi az útakadályokat ( repedés, kavics, sin ...)
- nehezebb rögzíteni - hosszabb villák, nagyobb járműtest ...
- nagyobb giroszkópikus hatás - könnyebb egyenesfutás, de kevésbé fordulékony...

Ballonosabb gumi :
- komfortosabb futás, úthibák jobb elnyelése, kevésbé sérülékeny
- nagyobb gördülési ellenállás,

Szummázva ( és kicsit túlozva ) egy jó minőségű, sima, szilárd útra jobb választás lehet egy kisebb, keskenyebb kerékkel szerelt jármű, rosszabb minőségű útra inkább nagyobb, ballonosabb a jó ...

Bár itt valószínűleg mindenki abból épít amihez hozzájut
(#) nagym6 hozzászólása Jan 11, 2022 /

Olvasom: gondozásmentes műfű a kertedbe. Döbbenet . Vagy csak én vagyok maradi, hiszen műkaja, guminő, stb. már természetes dolgok.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 11, 2022 /

Semmi probléma. Műanyag fű, műanyag virágokkal, műanyag fákkal. Az év kertje lenne. Sőt még a fűvágás utáni fűillatot is kikísérletezik majd...
(#) Frankye válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 11, 2022 /

Engem inkább az a része érdekel, hogy mit kell a műfüvön gondozni?! Nyírni, locsolni, gyomlálni - nyilván - nem kell. Akkor milyen gondozást igényelhet? Festeni kell?
(#) nedudgi válasza Frankye hozzászólására (») Jan 11, 2022 /

Takarítani biztosan kell. Por, majd rá az eső: ki tudja mit eredményez?
(#) Frankye válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 11, 2022 /

OK, ezt elfogadom. Viszont akkor miben "gondozásmentes"? Leszórja magáról a port? Nem értem...
(#) SzervízMacska válasza Frankye hozzászólására (») Jan 11, 2022 /

Nálunk van néhány műfüves villamos pálya. Porszívózni biztosan kéne, de nem nagyon csinálják. Pedig van porszívó autó a cégnél.
(#) Udvari Zsombor válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 11, 2022 /

Kapásból két helyen tudok műfüves villamos pályáról Budapesten: Kőbánya alsó után a 3-as vonalán, illetve az 1-esen Budán a Lávymányosi híd után.
Következő: »»   3360 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem