Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ezen a képen csak az 50Hz-es brumm látszik! Üdv: Gábor
Hogyne lenne, ott vannak a völgyek és egy nagy hegyet is közbe fognak.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2022
Lehet hogy HA5AWS-nek igaza van, mert amint mondtad hogy "3 ms/T", és ránézésre 6 raszter a fényképen, akár még ki is adja (~20 ms) a hálózati frekvenciát.
Az lesz az szerintem is. Pedig megjelenik a freki a kimeneten, ami a 4-es lábon is.
Nem éppen ezt írtad korábban!:
Idézet: „Az emitteren 3,48 V-ot mérek. A bázis 2,92 V.”
A logikai kimeneten megvan rendesen a nagyfrekvenciás négszögjel? Szkóppal nézve, természetesen, nem mással saccolva...
Nincs négyszög.
A 10 kΩ-os ellenállás és a 10 pF-os kondi közös pontján mérjem a 4. lábon?
Az a 10 kΩ-os ellenállás miért van ott különben?
Hogy nálad hányadik kapu a kimenet azt én nem tudhatom! De a rajz szerinti IC1b kapu kimenetén közvetlenül!
A soros 10k feltehetően vadrezgések mérséklésére lett betéve....
Dehogynem, az eredeti rajzon a 4. láb a kimenet, most igaz a itt nálam 6. láb a 74HC00 miatt. A lényegen nem változtat. Ha lenne jel megtalálnám.
És hogy kötötted be azt a NAND kaput konkrétan? Beszélünk itt a nagy semmiről, amikor még egy konkrét kapcsolási rajz sincsen, merthogy feltehetően már ott el van cseszve!
Kis szerencsével össze van kötve a két bemenete mindkettőnek.
Hogy ne csak semmi legyen a semmi. A kísérleti panel.
Jöhet az új panel?! A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2022
Nem kell. Minden olyan, mint az eredeti kapcsolásban. Természetesen a NAND bemeneteit összekapcsoltam, hogy NOT kapuként működjenek. Mivel 9 V-os elemről működtettem, ezért egy ZPD6.2-es és egy soros 100 Ω-os típusú diódával egészítettem ki csak az áramkört, illetve 100 nF-os hidegítő ellenállásokkal.
Az eredeti kapcsolási rajzot hiába tetted ide, az egy működőképes rajz, míg a tied nem. Valamit biztosan rosszul kötöttél be, ha még négyszöggenerátorként sem funkcionál...
Illetve próbáld ki nagyobb induktivitással/kapacitással, amivel jóval MHz alatti freki jönne ki. Ha úgy sem megy, akkor tuti el van kötve valami...
Lerajzoltam. Remélem látszik. A zöld színnel odaírtam a mért feszültségeket a GND-hez képest.
Na ezért kell lerajzolni, amit összeraksz....
Feltéve, ha azt is jól le tudnám rajzolni.
Akkor megint kaptunk egy elméleti rajzot a fizikai kapcsolásodról? )
Elvileg a 6-os lábon nem mérhetsz 2,76V-ot akkor ha jó az IC, és nem rezeg az oszcillátor! Ott csak 0 vagy 1(logikai) szint lehet. Ha rezeg, akkor az átlaga kiadhatja a fenti feszt... A kimeneti rész viszont jónak tűnik a feszültségek alapján... A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2022
Ezek olyan feszültségek, amikor megy az oszcillátor.
Csak hibás a rajz, de nem elméleti. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2022
Megmértem LC tag nélkül a feszültségeket a két kapu 1-1 kimenetén. A csaknem 3 V megvan akkor is.
Itt nem lehet, hogy közbe "szól" a kimeneti fokozat csatolásához alkalmazott RC tag?
Ez a kapcsolás akkor is rezeghet, csak a fene tudja hol...
Az a helyzet, az az oszcillátor rezgőkör nélkül is berezeghet szerintem! De hát van szkópod..., miért nem használod, miközben olyan helyen mérsz, ahol feltételezhetően nagyfrekvenciás váltófeszültség is jelen van?!
Amúgy nem nagyon értelek..., korábban mintha azt írtad volna, nem megy az oszcillátor rész sem! Most akkor mégiscsak megy? Ha igen, akkor mi nem megy? A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |