Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   456 / 625
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

Azt jelenti, hogy a hozzászólást mobil eszközről (pl. okostelefon) írták.
(Most itt is láthatod.)
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

Én csakis ilyen gépröl irkálok, mégsem jelenik meg mindenhol.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Feb 23, 2022 / 1

Vannak böngészők, amik tudják "szimulálni", hogy "asztali gépről" látogatták meg az oldalt...
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

No, most kipróbálom. Beállítottam a "Samsung Internet"-et asztali böngészőként
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

És most visszaállítottam "mobilböngésző"-re.

És igen.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2022
(#) Gafly hozzászólása Feb 24, 2022 /

(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Feb 24, 2022 /

Én meg soha semmit nem állitottam át mégis itt ott megjelenik.
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2022 / 2

Érdekes elgondolás...
Bennem az merült fel, hogy egy szerverteremben mit okozhat egy okoskismegszakító?
- Amikor az MI megállapítja, hogy túl magas a fogyasztás, lekapcsolja az egyik szervert???
- Amikor a heckerek nem magát a szervert támadják majd, hanem csak az okoskismegszakítót és azzal lekapcsolják az adott szervert???
- Amikor az (öntudatra ébredt) MI majd nem fogja hagyni, hogy lekapcsoljuk alóla az áramot???

Egy újabb lépés a robotika 0. törvénye felé...
(És persze azt sem lehet teljesen kizárni, hogy ezek a lépések már éppen az öntudatra ébredt MI tevékenységének a következményei... Persze, ha ez így lenne, akkor nem hagyná, hogy megjelenjen ez a bejegyzé
(#) bandika válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2022 /

RIZSA. Semmihez sem értő zsurnaliszta lózung.
(#) gg630504 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2022 /

Idézet:
„ha 1 gigabájt lenne a Föld mérete, 1 hexabájt a Nap méretének felelne meg”

Technoblabla.
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2022 /

Ráadsul olyan prefixum nem létezik, hogy hexa(bájt).
A prefixumok:
mega 106 vagy 220,
giga 109 vagy 230,
tera 1012 vagy 240,
peta 1015 vagy 250,
exa 1018 vagy 260,
zetta 1021 vagy 270,
yotta 1024 vagy 280
Si mértékegyslégekhez 10 hatvánayként használják, számítástechnikában 2 hatványaként.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2022
(#) gg630504 válasza Skori hozzászólására (») Feb 24, 2022 /

A bináris prefixumok kibi Ki, mebi, Mi, gibi, Gi, tebi, Ti, pebi, Pi, exbi, Ei, zebi, Zi, yobi, Yi. Lehetne exbibájt, de aki hexabájt mond, mondjon oktabájt is.
(#) sonajkniz válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 24, 2022 / 4

Mivel a nők nem tudják ezeket a mennyiségeket értelmezni, ezért a szépségszalonban csak 1 kiló bájt rendelnek.
(#) lazsi válasza Skori hozzászólására (») Feb 24, 2022 /

A hexabájt az azt jelenti, hogy az a bájt nem decimálisan van értelmezve, hanem "hexában". Magyarán nem azt írja, hogy 254, hanem azt, hogy #FE.
De attól még ugyanúgy 8 bitből áll.
Tehát 1 gigabájt az nagyságrendileg 1 milliárd hexabájt. ( 1 073 741 824 db. hexabájt)
(#) Skori válasza lazsi hozzászólására (») Feb 24, 2022 /

A cikkben prefixumként próbálták használni.
(#) Skori válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 24, 2022 / 2

A Mi, gibi, pebi mellett kimaradt a didi, és a cici
Amúgy meg az eredeti prefixumokat sokkal de sokkal hamarabb kezdték használni a számítástechnikában, mint ahogy az i- végűek megjelentek volna, és már akkor is binárisan értelmezték (és nem decimálisan). Kivéve persze a marketingesek módszerét, a háttértár kapacitások megadásakor...
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2022
(#) tbarath válasza lazsi hozzászólására (») Feb 25, 2022 /

Idézet:
„Bennem az merült fel, hogy egy szerverteremben mit okozhat egy okoskismegszakító?”

Bennem az, hogy mit értesz okoskismegszakító alatt?
(#) Frankye válasza tbarath hozzászólására (») Feb 25, 2022 /

Nézd meg Gafly hozzászólását: Bővebben: Link
(#) lazsi válasza tbarath hozzászólására (») Feb 25, 2022 /

A cikk alapján: én semmit...

Úgy gondolom, egy "okoskismegszakító" hasonlít egy kismegszakítóhoz (vagyis biztonságosan tudja bontani az áramot, amikor szükséges), de rá van kapcsolva (vezetékkel vagy vezeték nélkül) egy hálózatra, amin kommunikálni tud. Lekérdezés esetén válaszol, hogy be vagy ki van kapcsolva, esetleg még a pillanatnyi átfolyó áramot is megmondja. Emellett távolról (is?) lehet le- illetve felkapcsolni.
Csakúgy, mint bármely más "okoseszköz" esetében...
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2022
(#) sonajkniz válasza lazsi hozzászólására (») Feb 25, 2022 / 2

Okoskismegszakító, intelligens mosópor, tudálékos WC papír, robot ez+az.
Következő lépésként a genetikusok felokosítják a birkát, a csirkét, a disznót, a füvet, a fát.......
Előbb utóbb az emberiség rá fog döbbenni arra, hogy ő a föld legostobább lénye, és tömegesen ugrik le a Taigetoszról.
(#) Udvari Zsombor válasza lazsi hozzászólására (») Feb 25, 2022 /

Csak idő kérdése talán, hogy mikor sikerül valakinek egy ilyet meghackelni távolról és így lekapcsolni, ami rá van kötve... Nem?
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 25, 2022 /

Pont ezt írtam tegnap!!!
(#) Gafly válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 25, 2022 / 1

Idézet:
„Következő lépésként a genetikusok felokosítják a birkát, a csirkét, a disznót, a füvet, a fát.......”

Sajnos (vagy szerencsére), attól még nagyon messze vagyunk, hogy megértsük és pláne hogy irányitani tudjuk a genetikát. Nagyjából szerintem azon a szinten vagyunk, mint amikor csodálkozva nézegetjük, hogy a megdörzsölt borostyán felemeli a tollpihét. De a vasreszeléket meg nem.

De lehet nincsen messze az az idő, amikor valahogy igy néz ki:
- Na akkor nézzük meg a grillcsirke 2.0 projektet.
- Igen főnök, itt van modell.
- Dehát ez egy csirke.
- Azért hivják csirkének.
- De a piaci elemzések szerint nagyon sok felesleges része van, ami csak veszteséget okoz és nem eladható.
- Például?
- Fej.
- Ctrl-X. Hova tegyem?
- A kukába.
- Akkor mi az ami jó?
- A comb.
- Ctrl-C. Hova tegyem. A szárnya helyett?
- Dehogyis, megőrült? A csipős csirkeszárnyak az egyik leginkább népszerű termékünk.
- Akkor teszem a hasára, a mell helyett.
- Dehogyis, megőrült? A csirkemellet vásárolja mindenki, aki egészséges életmódot folytat.
- Ctrl-V. Akkor feltettem a hátára, kettő sorban. Összesen hatot.
- Jól mutat, de mi az az otromba vastag rész a tövénél?
- Az az alsócomb.
- Az minek? Csak a panirozott dobverőket veszik.
- Akkor már csak a burkolat a kérdéses. Klasszikus ipari fehér, vagy házias sárga kapirgálós legyen?
- Dehogyis, megőrült? Egyés nap tápoldatban fog úszni, minek a toll?
- Akkor pikkely legyen inkább?
- Dehogyis, csak a bőr, A pikkelyekel is sok élőmunka lenne. Géppel nehéz és drága leszedni.
- A csupasz bőr UV álló legyen?
- Nem kell, az alatt a 3 nap alatt csak mesterséges fényben úszkálnak.
(#) nagym6 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 25, 2022 /

Áthidalom .
(#) Hp41C válasza lazsi hozzászólására (») Feb 25, 2022 /

Idézet:
„Bennem az merült fel, hogy egy szerverteremben mit okozhat egy okoskismegszakító?”

Van egy apró kis probléma egy teremmel, ha nagyon sok számítógép és egyéb kapcsolóüzemű tápegységgel rendelkező berendezés van összehordva bele:
Tápkimaradás után egyszerre indul el mind, illetve csak indulna el, mivel a betáplálás túláramvédelme le fog kapcsolni a sok egyidejűleg fellépő nagy indulási áram miatt.
A megoldást bizony az okoselosztó adja. Lehetőség van arra, hogy az egyes leágazásait egyedileg késleltetve kapcsolja be. Ezenkívül egyes típusokból kiolvasható a leágazások áramfelvétele is.
(#) furko válasza lazsi hozzászólására (») Feb 25, 2022 / 1

Engedd el picit a fantáziád!
PL.:
Az okoskismegszakítókat lehet majd programozni. Be tudsz állítani tetszőleges karakterisztikát.
Ha van egy fogyasztód ami nagy áramot vesz fel induláskor, de szeretnéd az indulási áram alatti értéken biztosítani, akkor egyszerűen felprogramozod hogy induláskor "X" ideig engedélyezve van "Y" amper, de ha beált a névleges áramerősség, akkor "Z" nél oldjon le.
Ha több ilyen fogyasztó van több okoskismegszakítóra kötve, tudnak egymással kommunikálni. Induláskor ha az elsőn beállt a névleges áram, jelet ad hogy indulhat a következő.
Vagy például egy kefés motorban tekercszárlat keletkezik és a megengedettnél nagyobb az áramerősség ingadozás akkor az okoskismegszakító oldjon le. stb.
Van jövője szerintem.
(#) Skori válasza furko hozzászólására (») Feb 25, 2022 / 6

Ha előszedi az ember a fantáziáját, akkor rájön,hogy ennek azért negatív oldala is lesz. A tv, a mobiltelefon esetében már látszik milyen az, amikor mindenhol "okos" készülék van. Persze van aki ezt még nem látja, vagy nem is akarja látni.
Az egyszerű dolgokat nem biztos, hogy jó túlbonyolítani.

Egy autóban már annyi elektronika van, hogy a meghibásodások igen jelentős része ezzel kapcsolatos. Ezeknek egy része egyszerűen felesleges, vagy csak marketing célú, esetleg el sem látja az eredeti funkcióját, vagy ha el is látja, közben több problémát okoz mint amennyit megold.
(#) furko válasza Skori hozzászólására (») Feb 25, 2022 /

Ebben egyetértünk.
(#) nagym6 válasza Skori hozzászólására (») Feb 25, 2022 /

Idézet:
„Egy autóban már annyi elektronika van,”
Kevés autós tudja mai modern autójában minden extrának, visszajelzésnek a funkcióját. Ültem többnél utasként, rákérdezek ez mi, nem tudja.
(#) furko válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 25, 2022 /

Sokkal érdekesebb az ami a háttérben működik.
Hasonlíts össze egy régi karburátoros, megszakítós, gyújtáselosztós, benzines motort (pl 1200-as lada) egy korszerű, mai motorral. Körbe van rakva rendesen elektronikával, ettől nagyobb lett a teljesítmény, jobb lett a fogyasztás, kevesebb a káros anyag emisszió, megbízhatóbb lett, stb.
Ugyanez van a fékkel, a biztonsági berendezésekkel és a komfort berendezésekkel.
Idézet:
„Kevés autós tudja mai modern autójában minden extrának, visszajelzésnek a funkcióját. Ültem többnél utasként, rákérdezek ez mi, nem tudja.”

Igen, ez így van. Van sok általam is feleslegesnek ítélt extra egy mai autóban, de vannak hasznos funkciók is.
Meg kell ismerni, ki kell tapasztalni. Apám sem tudta hogy az autója ablakait fel lehet húzni a távirányítóval, amíg meg nem mutattam.
Következő: »»   456 / 625
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem