Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Szeretnék meglepetésként készíteni egy olyan órát, ami egész órakor pl. madárhangokat, vagy állathangokat játszik be. Csak 3-4 másodpercig. Kaphatók ilyen órák és vennék is egyet. De a hangadó részét átalakítanám, saját hanganyagokkal tölteném fel. Mit javasoltok? Milyen irányba kellene elindulnom? PIC C programozásához értek egy kicsit, de nem tudom, hogy a hangot mi tárolná és hogyan.
Köszönöm az indító segítséget!
Szia
HESTORE-ban van DF mp3 player modul. SD kártyára ráteszed az mp3-at, PIC-kel csak uarton parancsot kell neki adni, hogy hányadik mp3-at játssza le.
DFPlayer-16P (DFPlayer mini néven is ismeretes). µSD kártya, MP3. UART parancsokkal (is) vezérelhető.
HEStore: DFPlayer-16P.
Köszönöm. Áttanulmányozom, kiokosodok belőle.
Elég nagy méretű. Talán valami egyszerűbb is jó volna erre a célra. Az ilyen órákban kisebb cucc van. Végülis nem kell hosszas zeneszámokat lejátszani, előre-hátra lépkedni, hangerőt szabályozni. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2022
Ez szimpatikusabb volna: WTV020-SD-16P a HESTORE-n. A leírás 8.8. fejezet szerinti bekötéssel.
Roman Black módszerével 1 vagy 2 bitre (kimeneti lábra) konvertálni a hangot. A PIC program memóriájában eltárolni, onnan megfelelő időzítéssel 1vagy 2 bitenként a kimenetre juttatni.
Ez az!! Ez nagyon jó! Már egy számot konvertáltam is és a minősége megfelelő. Most majd még ki kell találni, hogy a PIC-cel mit is kell kezdenem!
Köszönöm!!
Nem javaslom, mert valami ortopéd formátumra előtte még konvertálni kell. A DFPlayer jobb választás, az direktben eszi az mp3-at. Bekötni ugyanúgy kell mindkettőt, táp rá, rx tx 1k ellenálláson keresztül a picre, majd további két tüskére jöhet a hangszóró.
DFPlayer-ben van egy kis erősítő is, direktben rá lehet kötni a hangszórót is.
Timer megszakítás a mintavételi idővel. A kiszolgálóban a soron következő egy/két bit kiadása a kimeneti lábakra, adat léptetése. Ha a léptetés elér a byte végére és van még adat, újabb byte elővétele, mutató a byte elejére. Ennyi.
Lehet, hogy bibelődni kell a konvertálással, kell még egy kis erősítő, de lényegében benne van a pic -bek (és a fiókban), nem kell venni semmit sem. Nem hiszem, hogy olyan gyakran kellene módosítani a lejátszott hangokon. Idézet: „Kaphatók ilyen órák és vennék is egyet. De a hangadó részét átalakítanám, saját hanganyagokkal tölteném fel.” Nekem nem áll össze a projekt, hogy az ismeretlen órába hogyan fabrikálja bele a DFPlayert.
Pl. egy PIC12F1840-es közbeiktatásával.
Persze, nem gyakran kell módosítani a hangokon. Amit tömören megirtál, az nekem még kínai, de utánajárok, utánaolvasok. Nem lehet túl bonyolult.
Én valószinűleg megvenném az órát, és megnézném hogy milyen hangkeltő chip van benne, és hogyan lehet onnan lelopni a vezérlő jelet.
Kis szerencsével külön van, és nem egy műgyantával leöntött cucc...
Nekem van ilyen gyári órám. Két különálló egység az óramű vezérlő és a hangkeltő rész. Óránként ad hangot és van egy csendes éjszakai időtartomány. Sajnos a hangkeltő rész programja hibás, mert a csendes időszak napról napra más időpontban kezdődik. Mintha benne egy nap nem 24 órából állna.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2022
Nekem is van ilyen órám és azzal is volt ilyen gond, hogy a csendes órák elcsúsztak. Az volt a hiba, hogy időnként a mechanika nem kapcsolta a hangot, tehát egy-két hang kimaradt, amiket éjjel pótolt be, hiszen a kontaktust akkor is kapja. Az óraszerkezetet kell szétszedni. Ott van két párhuzamosan futó femlapocska. A fogaskerék pöcke az egyik fémet megpenditi, így egy pillanatra zár az áramkör és megkapja a kontaktust. Idővel ez a két fémlapocska eltávolodik egymástól és néha nem ér össze. Egy kicsit összébb nyomtam és azóta jó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |