Fórum témák
» Több friss téma |
A szabványnál szigorúbb követlemény a garantált szolgáltatás, ami +-7,5%-ot ír elő (~212V-247V). Lásd garantált szolgáltatás 9. pont: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
Idézet: „9. Feszültség a kisfeszültségű felhasználási hely csatlakozási pontján A felhasználási hely csatlakozási pontján az Engedélyes a névleges feszültség+/-7,5% tartományon belül szolgáltatja a villamos energiát normál állapotú egyhetes mérése alatt a nap bármely 10 percre átlagolt értékek 95%-ában. A legnagyobb feszültségnövekedés mértéke a névleges feszültség 115%-át, feszültségcsökkenés mértéke a névleges feszültség 80%-át nem haladhatja meg 1 perces átlagban.” Kiemelem: +/-7,5% tartományon belül szolgáltatja a villamos energiát normál állapotú egyhetes mérése alatt a nap bármely 10 percre átlagolt értékek 95%-ában. Egy multiméteres mérés nem átlagol 1 percre és beleshet abba az 5% -ba is, amiről nem ír a szabályzat. Továbbá a legtöbb multiméter csúcsétéket mér és effektívet mutat - kivétel a true RMS mérési módot használók. Egy nem csak az alapharmónikust tartalmazó feszültség jelnél a mérés jelentő eltérést mutathat. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
A szabványos feszültségmérés nem a házibarkács kategória természetesen. Ehhez a méréshez az áramszolgáltatók rendelkeznek dedikált műszerekkel, amelyek elvégzik ezt az általad kiemelt módon is. De, ha egyszerű multiméterrel többször is sikerül a GSZ-en kívüli feszültséget mérned véletlenül, akkor már gyanús, hogy gond van. Ha feszültségproblémát tapasztalsz és jelzed, akkor sor kerülhet a szolgáltató részéről ilyen mérésre. Bár nem mondanám, hogy ez egy gyors folyamat. Dolgoztam olyan áramszolgáltatónál, ahol 2-3 éves feszültségpanaszok is a fiókban várták a megoldásukat..
Rendszereinkben PM8000 -eket hazsnálunk a heti jelentés lekészítésére.
Nekem a szerelő azt mondta ha 209V vagy az alatt van akkor nyugodtan írhatok hogy probléma van. Pont ezért vettem meg a fogyasztásmérőt is. Hogy tudjam hogy mennyi a feszültség. Meg hogy mennyi a fogyasztás a pár eszköznek.
Azt nem ismerem, az elműnél a VHR22 típust használtuk.
Valaki elmagyarázná hogy most mi van? Akárhogy próbálom értelmezni ezt a kuszaságot nem jövök rá hogy mit akart a nagy tudású.
Idézet: „A felhasználási hely csatlakozási pontján az Engedélyes a névleges feszültség+/-7,5% tartományon belül szolgáltatja a villamos energiát normál állapotú egyhetes mérése alatt a nap bármely 10 percre átlagolt értékek 95%-ában. A legnagyobb feszültségnövekedés mértéke a névleges feszültség 115%-át, feszültségcsökkenés mértéke a névleges feszültség 80%-át nem haladhatja meg 1 perces átlagban.” 95% ig pontosak a 7,5% tartományon belül ez eddig megvan. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
Na, de ha érted, hogy a nap bármelyik 10 percének 95%-ában maximum 7,5% eltérés lehet, akkor azt is érted, hogy néha maximum 1 (azaz egyetlen) percre felszökhet 115%ra, vagy csökkenhet 80%-ra...
Tehát ha egyetlen percig mérsz 260V-ot, aztán visszamegy normálra, vagy egyetlen percig 185V-ot, akkor (eszerint) nincs helye raklamációnak Ha nem egész 10 percig mérsz 245V-ot, de utána visszábbmegy, avagy nem egész 10 percig 225-öt, akkor sem... (Nem számoltam ki fejben a pontos számokat, csak közelítő) A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
Pedig ebben semmi "kuszaság" nincsen, szerintem nem véletlen véreznek el annyian szövegértésen a vizsgákon.
Talán annyi, hogy: Néha azért lehet több is, meg kevesebb is, de nem sokáig, és nem sokszor. Idézet: „nem egész 10 percig 225-öt, ” Pláne, hogy itt 215-öt szerettem volna írni
Elég jó vagyok szövegértésből általában. De néha megakad nálam is a tudomány főleg ha többet vagyok fent az alvási időmben mint amit alszok.
szs Köszi. Most már sikerült megértenem.
Na megjött végre a műszer be is üzemelve egyből. Aztán most kiderül hogy mi is a baj. Eddig reménykedtem hogy nem áll le a gép. Most meg azt várom hogy álljon le. Fura tákolás az ember. Sosem jó neki semmi
Sziasztok!
Van helye panasznak az áramszolgáltató felé ha néha több mint 1 percig csak 175V és 185V mérek a hálózaton ? Van hogy akár 1-2 órán keresztül is ekkora feszültséget mérünk. 220V még soha nem volt. Éjszaka tudunk mérni maximum ilyen 210V-ot. Estefelé és este mérjük mindég az alacsonyabb értékeket. Függetlenül attól hogy sok vagy kevés fogyasztó üzemel a háztartásban. Ilyen esetekben a mikró alig melegít, illetve a mosogatógép is hibaüzenettel leáll. Ez egyébként egy zsákutca. Már elég hosszú ideje tapasztaljuk ezt az incidenst. Itt kicsit visszább olvasva ha jól vettem ki a szövegből akkor igen. Ha kijönnek akkor egyáltalán mit fognak ellenőrizni ? Mert sajna ha pont akkor jönnek mikor mondjuk 200V mérünk akkor szerintem azt fogják mondani hogy ez így rendben van.
Szia! Lehet, hogy nullaszakadás van nálatok és csak a földelésen keresztül záródnak az áramkörök.
Első körben kiszánlak megnézik hogy tényleg hibás e. Azután felszerelnek egy mérműszerűt. Ha a műszer szerint okés akkor a 2 kiszállást fizetni kell. Ha mégis szolgáltató hiba akkor ingyenes a javítás is.
Ezt sajnos nem tudom.
Amit még megtudok tenni hogy a szomszédnál is tudok mérést csinálni.
Köszi!
Azt lehet tudni hogy mennyi a kiszállás díja ? Azt hogyan állapítják meg hogy tényleg hibás e ?
Mérőműszeres vizsgálat ami naplózza a hálózatot kb 1 héten át. A kiszállási díjról a szolgáltatódnak kell érdeklődni. Első körben az óra után vizsgálj át minden csatlakozást multiméterrel. Hátha meglesz a hibás csatlakozás. De valószínűleg sokan vagytok egy fázison emiatt esett a feszültség le nagyon ha szolgáltatói hiba van.
Jó az ötlet. Érdekes, de nálam is hasonló a helyzet, illetve csak annyiban, hogy három fázis van, de csak a egyik fázis a gyenge. Igaz azon van a lakás összes fogyasztója. 40+ éves szerelés így bármi lehet. Kicsit aggódom.
Segítséget kérnék, mert az útóbbi időben megnőtt a bejövő hálózati fesz nagysága (240 felett) és idén már 4 drága eszköz ment tönkre (régebben pont ellenkezője volt de semmi nem ment tönkre, de a napelemes visszatáplálók megemelik a feszt)
Javasoltak bejövő táp után rakható stabilizáló áramkört, de milyet ajánlotok? Családi ház, 1 fázis, max 30 A terheléshez? Jó lenne valami bevált megoldás ami meg is fizethető és jól müködik hosszú távon
Nem tudom váltófeszültségre ekkora áramra milyen stabilizátor létezik, és mennyiért, én egy autotranszformátort alkalmaznék. Azt hogy ez hogyan kivitelezhető, nem tudom. Ami 20V-30V-ot csökkent folyamatosan 30A mellett az minimum egy 6-700W-os 230/24V os transzformátorból lehet készíteni. Az meg már nem kicsi. Ezt elhelyezni az órához elég necces.
"Jó lenne valami bevált megoldás ami meg is fizethető és jól működik hosszú távon'
A mi cégünk, gyors, pontos, olcsó. Ön ebből két opciót választhat.
Mi lenne, ha szolnál a szolgáltatonak, a hálozati feszültségre kemény szabványok vannak, és azt nem lehet csak ugy ahogy leirtad überelni. Ha ez igy müködne ahogy irod, akkor abbol per is lehet, mert valaki sérti a szabványt.
Semmiféle szabványt (inkább szabályt) nem sértenek meg, el kell olvasni az üzletszabályzatot, abban pontosan le van írva hogy mit vállaltak és mi engedhető meg adott időtartamokra, emlékeim szerint a 7% simán, akár huzamosabb időn át is, ami ugye 246V. De ha jól emlékszem rövid időre a +/-15% is benne van, ki kell számolni hogy az mennyi...
Az europai szabvány azért meglehetösen pontosan fogalmaz ( ennyi mindenféle szabványtákolmány után) én is meglepödtem, amikor azt irják, hogy a hálozati feszültség 230 +/-23 Volt.
Ugye milyen bátrak, semilyen százalék meg hasonlo félrebeszélés. Azaz, ha 243 Voltnál többet mérsz illetve 207 Voltnál kevesebbet, akkor már a szolgáltato felelös a hibákért. A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2023
Elszámoltad, a 207 V helyes, de a 243 V, az 253 V, ha valóban ±23 V lehet az eltérés.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2023
Igazad van elirtam a számot, ilyen a tapiképernyö.
Ha érdekel itt nézheted hogyan müködik az europai hálozat ( nem tudom, hogy a magyar központnak is van ilyen elérhetö oldala, de elvben ugyanezt látnánk ott is, mert a hálozatok már pár éve össze vannak kapcsolva.
A rendszerekben elsösorban a frekvenciát mérik, a tolerancia +/-0,18 Hz. A napelemeknek 50,2 Hznél vagy le kell kapcsolodniuk a hálozatrol vagy csökkenteni a termelést, a központ igy tudja szabályozni a napelemek termelését. Elvben ennek automatikusan kell történnie. A skála bal oldalán meg el kell inditani az áramtermelö egységeket, illetve le kell kapcsolni nagy fogyasztokat. https://www.netzfrequenz.info/aktuelle-netzfrequenz-full ( Németországban most kezdenek egyesek felvilágosodni, mert az e-auto töltök is a nagyfogyaszto kategoriába tartoznak és bizony éjszaka a napelemek hiányában már be kell avatkozni - azaz lekapcsolni a töltöt). A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |