Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   303 / 326
(#) uniman válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 10, 2023 /

Itt viszont tényleg "occó"...
(#) Régi motoros válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 10, 2023 /

Ja, értem akkor kérdés volt. Több cellásra létezik pl IMAX B6 2-6 celláig tudsz tölteni vele tetszés szerint. Ez még balanszálni is tud, ha szükséges. Szerintem van ez több változatban is. Hogy több cellaszámú verzió van e, azt nem tudom, nem foglalkoztam vele. Labortáppal viszont annyi soros cellát tudsz tölteni, amennyi a labortápod max feszültsége. Pl egy 60V -os labortáppal akár 14 soros cellát is fel tudsz tölteni. De a labortáp mellett gondoskodni kell a balanszálásról is.

Ui.: A több sorba kapcsolt cellaszámra általában fix töltők vannak, azaz a cellaszámot ott nem tudod változtatni.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2023
(#) Régi motoros válasza Taki33 hozzászólására (») Nov 10, 2023 /

Én ugyan nem próbáltam, de igen jó lehet. Csak arra figyelj, hogy a bemeneti áram van megadva a választásnál, tehát annál kisebb lesz a töltőáram, ami a leírásban van feltüntetve.
Érdemes a 4A -os verziót választani, viszont a melegedésről nem tudok mit mondani, lehet nem árt hozzá valami plusz hűtés.
(#) Dióda hozzászólása Nov 12, 2023 /

Namármost úgynéz ki hogy 13s 6p azaz 13-as akkupack lessz párhuzamos 6 cellával.
Most azon agyalászok hogy miféle cellákból lenne érdemes összerakni ezt az akkupakkot.
Mi az a kritérium aminek meg kell hogy feleljen a cella.
Természetesen a 13s lessz bms-el ellátva és olyan 20-30amperes bms lessz rajta.
A fogyasztás sem lessz több a 20ampernél szerintem.
Én gondolatom elsőre az lg hg2 lenne csak eléggé dráguci.
Vélemények?
(#) Ge Lee válasza Dióda hozzászólására (») Nov 12, 2023 /

Mibe kell a pakk? Mire fogod használni? Az úgy általában elmondható, hogy ha olyan cellákból akarod összerakni akkor az aranyárban lesz.
(#) Dióda válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 12, 2023 /

Zt-27-es mociba.
(#) bitmixer válasza Dióda hozzászólására (») Nov 12, 2023 /

Ha magad akarod összerakni, tudok felajánlani egy alig használt kész 10s6p pakkot SONY US18650VTC6 cellákból, amit itt is hirdettem pár hete. Kipótolhatnád 3s6p-vel, így sokkal olcsóbban kijönnél. A mostani BMS 60 Amperes, azt nyilván le kellene cserélni. Ha érdekel, írj!
(#) bajtaig válasza Dióda hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

(#) Ge Lee válasza Dióda hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Abba én biztosan nem tennék 18650-es cellákat mert a végösszeg lehet hogy többe lesz mint amit a moci ér. Tudsz venni elektromos autóból bontott cellákat, ezek 60Ah-sak és 6000Ft körül van darabja, nagyon jók, kérdés hogy belefér-e a moci akkutartójába. Nem biztos, pláne ha 13-14 cella kell.
(#) bajtaig válasza bajtaig hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

(#) 444Tibi válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Azzal az a baj hogy gyárilag ultrahanggal össze van hegesztve 3P egységekbe a kivezetéseknél és nagyon macerás 1 cellára bontani.
Amúgy valóban jó lenne a kollégának ha befér.
5600Ft/cella pontosan, Facén hirdetik.
(#) uniman válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

"elektromos autóból bontott cellák": Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza bajtaig hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Pont ezeket nem rendelém meg. Aliexpressről kész akksipakkot csak akkor vegyél, ha le tudod mérni a valós kapacitást, és tudsz panaszkodni, ha eltér. Főleg a 2000000mA feliratú akksikat kerüld el. A másik, én régen vettem hasonló akksipakkot töltővel. A töltő csak fele áramot tudott, hajszálvékony kábelekkel. 10S2P felállású akksiban minden második cella homokkal volt megtöltve, és be sem volt kötve. Viszont működött az akksipakk, csak sem a belső ellenállása nem volt jó, sem a kapacitása. Szóval aliexpresset hagyjátok inkább ki.
(#) 444Tibi válasza uniman hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Köszönöm a kedvességed, Mikrosilver nekem sok újat nem mondott ebben a témában, én ilyenből 6P/7S 25,2V/360Ah 9kWh-al élek együtt 8 hónapja.

De ugye ezek nem voltak "ultrahanggal összehegesztve" ? Azaz szétszedhetők cellákra, vagy nem?

De igen. És nem Hármasával, azaz 3,6V/3P azaz 180Ah alapegységre bontható. Az enyém.
Ezért írtam előbb hogyha ilyet vesz valaki, a kocsiba 98 darab 3P egység van, azaz 98*3=294 cella összesen.
a 98S bontható de csak 3P-ig vagyis szétszedhető 98 darab 3P-re de tovább, 1 celláig már nagyon macerás.
Türelemmel szét lehet fűrészelni de inkább ne.
Ilyenek a 3P alapegységek, pirossal jelölt helyeken kell fűrészelni de óvatosan mert a cella bekötése egy vékony fóliaszerű lemezke, ha kiszakad a cella kuka mivel forrasztani lehetetlen. Hacsak el nem száll a mutatvány közben. Kékkel karikázva a réztömbbe behegesztés.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2023

pakk01.jpg

Na, de pont ezért linkeltem a mikrosilver videóját, mert ott igenis szét vannak cellákra szedve és 180 fokkal elfordítva újra összeszerelve...
Ez valószínűleg nem a tieiddel azonos típus... (de bizonyára Gee Lee is ezeket emlegethette...)

De az enyém is ilyen.
Ezekszerint valaki készített egy fűrészgépet mert másképp azt a réztömböt nagyon nehéz ilyen szépen elvágni.
Akkor lehet kapni már egyesével is cellákat.

Én is ugyanígy forgattam össze őket mint a videón látszik csak nem egyesével hanem hármasával.
(#) Ge Lee válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Nem fűrészelt senki, vannak különálló cellák is amik nincsenek gyárilag hegesztve. De ahogy megyünk előre az időben egyre nagyobb szívás lesz ez is, mert előbb utóbb már csak olyanok lesznek amik 6s-es pakkokba vannak összehegesztve ha jól emlékszem. Az annak jó lesz aki 6s-es pakkot akar magának, aki meg 7s-est az majd ekecselhet vele.
(#) 444Tibi válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Mindig tanulok, mondom én hogy érdemesebb fórumokra járkálni mint kocsmába
(#) bajtaig válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 18, 2023 /

Csak a linkelt márkájút szabad megvenni, 2019-ben vettem a nejem biciklijébe 36V 12Ah-ás akkut, azóta is kiváló, minden nap használja, kb. 3 naponta kell tölteni, az enyémbe 2020-as az akku, dettó.
(#) Kovidivi válasza bajtaig hozzászólására (») Nov 20, 2023 /

A liitokala márkát én is ismerem, és megbízhatónak is tartom őket, csak az a baj, hogy a márkajelzés egy sima matrica, ami az akksira van ragasztva, amit bárki ki tud nyomtatni, tehát én kizárólag a forgalmazótól vennék ilyen akksit, senki mástól. Azzal is kell vigyázni, amikor valakinek a felhasználói neve pl. Lii1okala vagy Liit0kala, ami elsőre fel sem tűnik, hogy átverés.
(#) bitmixer válasza Dióda hozzászólására (») Nov 25, 2023 /

Ha bízol a kínaiakban, most bagóért rendelhetsz készen egy ilyet:
https://vi.aliexpress.com/item/1005005439210366.html
Kicsit hihetetlen, hogy 151 eFt-ról indult, de hátha igaz...
mondjuk ez még Black Friday-nek is erős.
(#) djadji hozzászólása Nov 28, 2023 /

Hello!
Van egy mini powerbank, amiben egyetlen 18650 van. Ehez hozzákötöttem 4 másik 18650-et, így növelve a kapacitást. Viszont töltéskor csak 0.6 amperral tölti, míg korábban 1-1.5 amperra emlékszem. Létezik hogy túl sok az akksi a powerbank elektronikának és ezért nem tud gyorsabban tölteni? Van elméleti és gyakorlati korlátja hány akkut lehet sorbakötni egy kis bms-re?
Nyilván van, hisz ha egy bms 1 amperral tölt akkor arra nem köthetek 1000 akksit. Akksinként az 1 miliamper nem töltené fel gondolom. Nem arra gondolok hogy lassan, hanem arra hogy soha.
Jól gondolom? Vagy bármennyit köthetek rá csak a töltési idő nóvekszik meg?
Konkrétan: ha a mini akupakkot 5 db 18650ről lecsökkentem 2 dbra, akkor lejetséges hogy nagyobb árammal is tudja majd tölteni? Vagy ez téves elképzelés?
(#) pipi válasza djadji hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

A töltők általában áramgenerátorosan töltenek (a vége felé feszültség generátorosan). Emiatt ha több akksit kapcsolsz párhuzamosan (te sorosan írtad, de gondolom nem úgy gondoltad...) a töltőáram nem változik, mivel a maximum az elektronikába van bedrótozva. Ha nincsenek nagyon lemerülve a cellák, akkor indokolt a kis töltőáram.
(#) Kovidivi válasza djadji hozzászólására (») Nov 29, 2023 /

Ha 1 cellát 1 óráig töltesz, akkor ha összesen 4 cellát kötsz a powerbankra, akkor 4x annyi idő alatt lesznek a cellák feltöltve.
(#) djadji válasza pipi hozzászólására (») Nov 29, 2023 /

Párhuzamosan!! Igen bocsánat.
KÖszi szépen. ÉS Kovidinek is.
Az ólmos akksiknál olvastam olyat, hogy az akkumulátor ellenállása miatt elképzelhetó az (napelemes rendszereknél került ez szóba), hogy ha kicsi a napelem és sok az akksi akkor nem tudja tölteni. Nem csak hogy lassan tölti (PÁRHUZAMOSan kapcsolt akksikon ugye osztódik az áramerősség), hanem egyáltalán nem tudja tölteni, ha TÚL kicsi a napelem. Ezért, bár érdemes az akksikat kicsit túlméretezni, azért nem lehet minden határon túl ezt tenni.
A konkrét példa az volt, hogy megveszem a komplett akksipakkot, ami kell a házhoz. De mivel nem maradt pénzem csak 1 napelem panelt veszek, mondván, hogy majd bővítgetem, addig az az egy panel tölt amennyit tölt, belemegy az akksiba és onnan felhasználom.
Erre írták azt, hogy NEM FOGJA tölteni az akksikat lassan SE!, mert "a töltőáram nem elég ahhoz. hogy legyőzze az akksik belső ellenállását. " (Ez a mondat van a fejemben a cikkből, mintha szó szerint ez lett volna leírva benne)
BOcs ha rosszul, vagy pongyolán fogalmaztam, régen volt és nem vagyok szakmabeli.
Szóval valami ilyesmire gondoltam a "mini powerbank és megnövelt LIION darabszám" esetben.
(#) Kovidivi válasza djadji hozzászólására (») Nov 29, 2023 /

"Nem csak hogy lassan tölti (PÁRHUZAMOSan kapcsolt akksikon ugye osztódik az áramerősség), hanem egyáltalán nem tudja tölteni, ha TÚL kicsi a napelem. Ezért, bár érdemes az akksikat kicsit túlméretezni, azért nem lehet minden határon túl ezt tenni." - nincs ilyen. Rosszul olvastad, vagy a forrás volt teljesen hibás.
"Erre írták azt, hogy NEM FOGJA tölteni az akksikat lassan SE!, mert "a töltőáram nem elég ahhoz. hogy legyőzze az akksik belső ellenállását. " (Ez a mondat van a fejemben a cikkből, mintha szó szerint ez lett volna leírva benne)" - ilyet csak az állít, akinek halvány lila fin*ja sincs az elektronikáról, és a fizika törvényeiről.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2023
(#) djadji válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2023 /

Igen, ezért is írtam hogy nem én találtam ki hogy az áram legyőzi az ellenállást, de ez a mondat maradt meg.
Oké, köszönöm a segítséget!
(#) Régi motoros válasza djadji hozzászólására (») Nov 29, 2023 /

A napelemes példát azért érdemes kicsit jobban átgondolnod, mert lehet, hogy valóban megszívatod vele magad, ha tényleg csak egy panellel akarsz töltögetni. Ugyan nem mondtad, hogy hány akkut akarsz tölteni róla, de gondolj bele, ha a fogyasztásod több, vagy sokkal több mint amit az egy árva napelem paneled vissza bír töltetni, soha nem fog feltöltődni az akkucsomagod. Sőt, azon fogod észrevenni magad, hogy egyre csak merül, és úgy kiszipkázod belőle a delejt, hogy alúlmerült lesz.
Te meg majd ott állsz és fejvakarva csodálkozol, hogy most akkor hogy is jött ez össze?
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2023
Következő: »»   303 / 326
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem