Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   207 / 2208
(#) MrBrown válasza kocos hozzászólására (») Aug 7, 2008
Az EM4 fincsi darab, két érzékenysége van (-5 illetve -16 Voltnál) de sajna elég ritka. nekem is csak kettő zsír újat sikerűlt beszereznem . Egyet ingyen egyet meg tévedésből bagóért. de van 5-6 darab használt is. Szépen megférnek a kb. 20 darab zsír EM80 és a kb. ugyanannyi zsír EM84 mellett. De persze van belőlük használt is néhány. Meg UM11-esek perzse újak meg EM83-ok újak... Na, mára kidicsekedtem magam.
(#) MrBrown válasza kocos hozzászólására (») Aug 7, 2008
Gondolom most az jön hogy rágyújtottad a boltot
(#) kocos válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 7, 2008
Ilyen drasztikus módszerekhez nem folyamodok majd ismerősöm ismerőse, aki neki is ismerőse beszél vele, mert itt Keviben ám nem mindenki érdemli kis a másik figyelmét ( vagy azt, hogy egyáltalán köszönjön neki ). na jól megaszondtam

Az Em83-akért nagyon irigyellek
(#) MrBrown válasza kocos hozzászólására (») Aug 7, 2008
Valami olyasmit érezhetsz mint én mikor Müszi felrakott egy képet a hálóanódos AZ1-éről. Nyilván nem nyugtat meg de ezekért én is megfizettem (2-3000 Ft / darab )
(#) kocos hozzászólása Aug 7, 2008
Méghogy az EF86 nem hajlamos mikrofóniára! csak úgy csilingel a jobb csatorna !
(#) Ricsi1992 hozzászólása Aug 7, 2008
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem a csövek fűtéséről:Hogyan lehet tized voltra pontosan beállítani a fűtőfeszt.?Tekertek hozzá trafót,vagy valami szabályzó áramkörrel,vagy hogyan?Pl. ECC85-nek a 6,3voltot,GU50-nek a 12,6voltot.
A trafótekeréstől se zárkóznék el...hiszen egyszer mindent el kell kezdeni Éz azért az más,ha saját trafó brummog a GU50-ben...
Ja,köszönöm(Müszi),---> ha nem sima gratzes? egyenirányítás lesz, akkor kipróbálom a PY88,EY88 csöveket(ha tudok szerezni)///véletlenül nem a Bolyai János SZKI-ba jársz pestre?///

Tényleg,nem tudtok valami jó helyet,ahol csöveket lehet guberálni pl. TV,rádióból...
Én is dicsekedek egy kicsit:yes: Már több mint egy tucat csövem van,15 db,úgyhogy szép lassan gyűlik a gyűjtemény.De jó lenne egy csöves TV! Kimenőtrafók,csövek,foglalatok........minden ami szem- szájnak ingere.
(#) Moszkvai hozzászólása Aug 7, 2008
Sziasztok!

Az egyenirányító csőről kérdeznék, mert nem teljessen értem a működését.
Ha 2x300voltra kötöm, akkor abból 1x? volt lesz?
A fütőfesz kivezetéseit mindegy hogy kötöm rá?/kezdet-vég/.
A Müszi féle GU50 hez jó csatornánként egy AZ21-es?
Mennyit időt bír ki egy ilyen cső?
Mivel nem nagyon beszerezhető, érdemes-e ilyennel megépíteni?
(#) djhans hozzászólása Aug 7, 2008
Ma hozzá kellett nyúlnom az EL84 SE-hez mert megette az egyik csövet . Rátettem a vobblerszkópot és volt benne egy kicsi nagyfrekis gerjedés. A kimenőről menő visszacsatoló vezetékeket árnyékoltra cseréltem. Ez segített. A csöveket oroszra csréltem amert abból van sok. Most EL84 helyett 6P14P és ECC85 helyett 6N1P van benne. Már csak 3db EL84-em és 2db ECC85-öm van és ezek is használtak. És amúgy teljesen jól szól az orosz csövekkel. Minha valaki írta volna itt hogy ezek a csövek szívósabbak is
(#) djhans válasza Moszkvai hozzászólására (») Aug 7, 2008
Akkor általában terhelten annyi egyened lesz mint a váltó tehát 2X300-ból lesz terhelten 300 egyened. Az egyencsöveken sokkal nagyobb fesz esik mint a szilicium diódákon. Ez erősen függ a terhelő áramtól. A csőkatalógusban megadják hogy mekkora váltó mellett mekkora terhelő áramoknál hány volt lesz a kimeneti egyen. Az is meg van adva hogy mekkora pufferkondit lehet max rátenni. Ez töredéke a félvezetős egyenirányítónál megengedettnek de teljesen jól működik vele.
(#) djhans válasza Moszkvai hozzászólására (») Aug 7, 2008
A GU 50 SE-nél csatornánként beállítástól függően 80-90mA-el kell számolni. Ide jó lehet csatornánként egy-egy EZ81 de jó lehet PY88 vagy EY88 ez már elbírja a két csatornát. Ezekben csak egy dióda van tehát kettő kell.
(#) Müszi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 7, 2008
Szép lesz
(#) ngyzoli válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Aug 7, 2008
Igen,fogalmazhatunk így is...ez kimondott szerencse volt a szerencsétlenségben.akkortájt raktam össze az enhanced SE végfokot,minek a rajzát közreadtam visszább.ez a kapcs.500V anódfeszt kér,s mivel nem volt megfelelő transzformátor,két trafóból kötöttem össze...DE,elkövettem azt a hibát,h nem a tekercseket kötöttem sorba,hanem a már szűrt egyenfeszültségeket,amelyekből a nagyobb csöves,míg a kisebb diódás egyenirányítású volt.ráadásul a 450V-os kondi csak úgy 140V feszültséget pufferelt,mégis lett nagy bumm,tehát ettől a megoldástól ÓVA INTEK MINDENKIT!ha nagyobb anódfesz kell,MINDIG a tekercseket kell sorosítani,s egy graetz-cel(vagy csővel),és kondival csinálni egyent.bár a dolog elméletben működik.végülis nem az alkatrésszel volt gond,hanem a módszerrel...
(#) Ricsi1992 hozzászólása Aug 7, 2008
Keresgéltem a otthon trafókat(fűtésnek)... és mit találltam,egy ősrégi fekete 3x 6,3voltos trafót,nagyon úgy néz ki,hogy fiatal korában csövek fűtésére használták...Ilyen nincs!!!De mégis van,akkor már csak az anódfeszhez kéne valami transzformátorkészülék...

Imi65,amit adtál kimenőket,jók a GU50-eshez?
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 7, 2008
Én is kiváncsian várom a képeket.
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2008
Jó lesz! Ilyen régi audion fílingje van, csak egy nagy kosárfenék tekercs kéne rá Meg jó nagy a tököd
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Aug 8, 2008
Sziasztok én is öszehoztam a második csőves erősítőmet 2 drb ECL82 SE. Elég szépen szól csak a hállozati trafó régi csőves rádióból valo és a fűtési fesz kicsit nagy 7.2 volt ez hogyan lehetne lehozni trafo tekercselés nélkül?
(#) Müszi válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Aug 8, 2008
Mutass képet
Szerintem 7,2V-t simán ki kell bírnia a csőnek.
Ha rádióból van akkor, a primernek nincs több kivezetése?
Ha igen akkor kösd rá a legnagyobbra (240V-ra)

üdv
(#) kocos válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Aug 8, 2008
Ellenállással "elfűtöd" a felesleget! tudod, hogy hány volttal kell csökkenteni a feszt, tudod, hogy mekkora áramot vesznek fel a csövek fűtései, innen meg már ohm törvény
(#) Gory hozzászólása Aug 8, 2008
Megérkezett az APX 100 táptrafó és kimenő. 11kg-ot nyom a csomag. Nem mondom hogy nem fáradtam el mire elcincáltam a postáról. A kimenőt szerintetek milyen értelmes célra lehet felhasználni? Jó az a vas valami nagyobb PP-be? Mert tudok mégegy ilyen garnitúrát szerezni olcsón, lehet hogy érdemes lenne elraktározni későbbre.

Esetleg nincs valakinek rajza a táptrafó tekercsiről hogy melyik betűre mi van kötve?
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Aug 8, 2008
Szia Ricsi!
Igazából azok a trafók az E(P)CL86-hoz vannak optimalizálva. A semminél természetesen jobb eredményt adnak, de félő, hogy egy kicsit apróka a GU50-hez. A primer ellenállása is lehetne sokkal kisebb (vastagabb drót, kevesebb menet). Az áttétele meg túl nagy. De egy próbát megér....
(#) EcoPityu válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2008
Szerintem a BEAG APX-100-ból símán csinálj 100w-os PP-t, amire az ki is van találva!
6P45sz-el, PL 509-519-el, esetleg GU50-el!
Bár sokak szerint impregnált, én annó mégis egyet minden probléma nélkül szét tudtam szedni, és a 100v-nyi szekundert simán letekertem.

Ha rá tudlak venni, megtennéd, hogy kivasalod, és megpróbálod a szekundert letekerni???
Aztán elmeséled mi volt vele, impregnálva volt-e, széjjel volt-e lakkozva, mennyi a szekunder/100v-é/ menetszám???

Egyébként, ha jól emlékszem 100 menet lesz, mert én 33 menetet tekertem vissza a 8 ohm 100w-hoz!
(#) cruisher válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2008
En nemreg tekertettem meg pluszba 2db 6,3 voltos futestekercset apx trafokra, mert 6p45c-kkel hasznalom az erositot. Akkor leirtam a kivezeteseket, uh csinaltam egy kepet amin beirogattam.
Kimeno is impregnalva van, nekem a szaki ugy tudta csak a halozatit is szetbontani hogy par vas aldozatul esett, amiket aztan a 100V os kimeno vassal potolt. (mivel arra nemvolt szuksegem mer 8ohmos trafo van benne)
(#) Gory válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 8, 2008
Jövő héten esek csak neki. Nem ígérem meg hogy szétbontom, ha pont jól alakulnak a szekunder fezültségek, akkor lehet hogy egyben hagyom.

100W PP-t sajna nem fogok tudni csinálni belőle, mert 2 kimenő és 2 táptrafóm van, és egy táptrafót most beáldozok a kis Williamsonnak. A maradék 1 meg nemhiszem hogy elvinne egy sztereó 100W-os véget.
A Williamsonhoz nem szívesen tekernék én magam komplett hálótrafót, mert olyat még nem csináltam, meg többe is kerülne kétszer mint amennyiért ezeket vetem.

Cruisher, köszönöm a rajzot.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2008
Csak kibontottam, ránézésre a háló és a kimenőtrafó vasai is jól össze vannak kenve lakkal. Most még lemérem a szekundereket. Hogyan lehet könnyen eltávolítani a vasról meg a tekercsekről az impregnálót?
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2008
Kromofág ami oldja , jól átkened vársz , majd ismét .. , ezt követően jöhet a drótkefe , a lemezek között azért marad bőven . Talán így rocsolásmentesen szétjön , nekem így sikrült régebben .
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 8, 2008
Megmértem a szekundereket. 240V-osra tettem a primeren a vezetéket, így 2 db 166V-os tekercs van az anódnak. Ebből olyan 470V lenne terheletlenül az anódfeszültség, annak ellenére hogy nem a 220V-osra kötöttem primeren. Szóval nagyjából 100V-ot felesleg megvan. A folyttóm még nincs azzal nem tudok számolni azon mennyi esne.
Vagy egy 25 ohmos 25W-os ellenálláson elfűtöm, vagy valami olyan cső kell, amivel egyenirányítás után 40V-al több marad mint általában kéne csöves egyenirányítás után lennie.

Gondolkodom még a szétszedésen, de össze nem tudnám majd rakni attól tartok, jobb volna nem bolygatni.
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2008
Szerintem nem lesz 166V -ból 470V, mert 332V -ból nekem sohanem jön össze az 1,41-es szorzóval várt érték , terheléssel nem lesz több mint 430-440 már nem is sok , mert a fojtó DC R je kb. 47ohm lesz , vagy ha nem használsz fojtót akkor is érdemes C-R-C szűrést csinálni és oda 47 ohm 10W mehet , akár oldalanként külön is , (gy az áthallás is javulhat ) terhelve így kb . 400V lesz ami már használható ,pláne ha valóban 6L6GC-re váltasz .
Másik lehetőség ami szintén hasznos lehet , hogy az egyenirányítás után még az elkó elött 5-10 ohmot beteszel, ami kisebb disszipáció nagyobb fesz.esés és
csöves gyenirányítás jelleget kölcsönöz még a zavarokat is csökkenti amit a diódák termelnek


(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 8, 2008
Ez jó hír. Nem fogok mégsem 6L6GC-re váltani, mert még megvannak az EL34-ek. Hétvégén megcsinálom az egyenirányítást, keresek valami megfelelő Graetz-hidat, és beszámolok a fejleményekről.
(#) MrBrown hozzászólása Aug 8, 2008
Szia köbzolibácsi, ma kb. 5.40-ig leszek netközelben, örülnék neki ha addíg fel tudnál tenni pár új kémfotót a készülő masinádról Légyszi-légyszi...
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2008
Graetz után sorosan + ágba tegyél 10 ohm 2-5W-ot -majd elkó - 47ohm 10W- elkó és ezt terheld kb 2,2-3K 10-20W ellenállással , meglátod mekkora lesz a feszkó , ezt érdemes lepróbálni .
Következő: »»   207 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem