Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   592 / 603
(#) sany hozzászólása Jún 16, 2024 /
 
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Támadnak az uránevő medúzák.
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Őket is fogja az idő... Az akkori szakik nagyrészt nyugdíjba vonultak már addigra, mikor ismét sikerült kapcsolatot találni a szondával. Meg persze egy részük már csak odaátról halottlátón keresztül tudott volna segíteni. A húsz évvel ezelőtti ifjú titánok is kiöregednek lassan és ki tudja mennyi utánpótlás van még hirtelen, aki bele tud tanulni a korabeli dolgokba.
Ha csak a holdkomp forráskódját megnézzük... Don Eyles mutogatja 2016-ban. Ekkor még csak 72 éves volt és még most is él (a holdra szállás idején 25 éves ifjú titán volt ő is). Csak úgy összehasonlításul
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Jó a kisugárzásuk.
Majd lehet etetni őket, mint a kacsákat, kis pasztillákkal.

A videó nem győzőtt meg, hogy tényleg a Dunába úsznak ezek a szörnyek.

De mindenesetre nem egyedi a medúza. De, mint tudjuk ott Paks közelében , a tiltott zónában minden lehet.

A hazai medúzákról.

(#) bbb válasza sany hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Az invázióról: Szendőfi Balázs előadása
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Sajnos igy van, söt az USAban még ettöl rosszabb. Amikor a NASA leállitotta a Space Shuttle programot több 10000 munkatársat tett ki az utcára. Az öregebbeknek muzeumokban probáltak még némi munkát ajánlani. ( mindez az akkori gazdasági válság kellös közepén történt).
Az Udvarhazy muzeumban elszomorito képet kaptam. A néhai NASA szakemberek könnyes szemekkel mesélték gyakran egész életük munkájának az eredményét amit most a muzeumban kell mutogatniuk. Ök mesélték, hogy 5 évvel az elbocsátási hullám után a több 10 ezer szakemberböl alig pár ezer talált megfelelö munkát és nagyon sokan igen rosszul élnek, ha egyáltalán még élnek ( állitolag sokan az öngyilkosságba menekültek).
S nyilvánvalo ha a NASA esetleg a segitségükre szorul, akkor nem igen veszik fel a telefont.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2024
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Sokkal érdekesebb volt egy másik filmecske ami több nemzetközi kutatointézet munkáját összegezte. A tudosok több mint 20 évig dolgoztak Csernobil környezetében rendszeresen vettek mintákat az erdei nagyvadaktol.
A kutatok többek között arra lettek figyelmesek, hogy az erdei nagyvad Csernobil környékén összahasonlitva, ha jol emlékszem 5 másik vidékkel szerte a Földön ( Kanada, Europa, Ázsia) sokkal jobb egészségügyi állapotban voltak, mint ott, ahol nem voltak kitéve annyi sugárzásnak. Söt bizonyos tipikus betegségeket a csernobili erdökben egyáltalán nem tudtak kimutatni.
A kérdés amire nem kaptam választ, hogy ez valoban a sugárzás hatása volt, vagy az ember hiánya a környéken, mert a kutatási területek mind a 86 ota hermetikusan lezárt vidéken történtek.
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 17, 2024 / 6
 
Erre van egy viszonylag egyszerű (ámde tudomásom szerint nem bizonyított...) magyarázat:
A sugárzás hatására a gyenge vagy betegségre hajlamos egyedek hamarabb, erőteljesebben és gyorsabb lefolyással megbetegedtek és "kihullottak". Az egészségesebbek túlélték az első időszakot, és az ő génjeik (akik eleve kevésbé voltak érzékenyek a betegségekre) adódtak tovább.
Egyébként úgy tudom, hogy ugyanez megfigyelhető Hirosima és Nagaszaki túlélőinek az esetében is...

Szokták mondani, hogy "ami nem öl meg, az megerősít". Ez egy faj, populáció, csoport esetében is működik. Egy (részben halálos) sokk után a gyengék meghalnak, és a túlélők azok, akik elég erősek voltak hozzá.
Igazából nem lesznek erősebbek vagy egészségesebbek, csak az egészségesek aránya ugrik meg.
Csernobil előtt mondjuk az állatok populációjában volt 25% tökéletes egészségű, 50% átlagos egészségű és 25% betegségre hajlamos. Csernobil miatt a gyengébb csoport + az átlagos csoport fele meghalt. Maradt a tökéletes + az átlagos másik fele. Így helyből 50% tökéletes + 50% átlagos egészségű lett, vagyis az átlag feletti egészségűek aránya megduplázódott.

Névtelen.jpg
    
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Szerintem ez tul egyszerü lenne. Voltak már mindenféle járványok stb amit az emberiség egészségesebb része élt tul, mégsem igen következett be ilyen jelenség, de nem vagyok szakértöje az ilyen dolgoknak.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Emberiségnél már nem érvényesül az evolúció, orvostudomány kigyógyítja azaz továbbélteti a kevésbé egészségeset is, akik utódlása ezt is teljes mennyiségében továbbviszi.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 17, 2024 / 2
 
Hát igen, pedig nem ártana ha természet néha visszavenné az uralmat az emberi hülyeség felett.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Akkor már sokan nem lennénk.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Jún 17, 2024 / 1
 
Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!
A természet szerintem nem foglalkozik semmivel, mindenféle utat kipróbál, a legkevésbé sem érdekli az emberi faj, illetve az általa véghezvitt "pusztítás" egy laza mozdulattal túllép az egészen. Arra is képes, egy rendes földrengéssel vulkánkitöréssel tönkretegye saját több évezredes munkáját. Csak mi gondoljuk, hogy mi értünk van. Pusztíthatjuk, építhetjük, de azt nem a természetért tesszük, hanem a saját boldogulásunk zálogaként.
Semmiféle csapást sem a legegészségesebbek élnek túl, hanem valami szerencsés génváltozat segít a túlélésben, ami akár a következő csapásnál végzetes lesz. Minél több variáns létezik, az szolgálja az emberi faj túlélését, és nem valami tökéletes kombináció. Szokták mondani, a természetben egy dolog állandó, a változás.
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Egyrészt, mint írtam, tudomásom szerint a két (civil lakosságra ledobott) atombomba túlélői esetében így van, tehát létezik ilyen jelenség.
Másrészt az egyszeri, sokkhatás-szerű sugárzás hatása nem hasonlítható össze a járványok, vírusok és más hasonló események hatásával, mert ez utóbbiak biológiai eredetűek -> így van az esélyük a mutációk kialakulására, vagyis hiába lenne erősen immunis az emberiség egy adott fertőzésre, annak mutálódott változatára már nem biztos, hatékony lenne. L.: Az 1. VH utáni spanyol-nátha.
Harmadrészt valami ilyesmi történt, amikor Cortez leigázta az aztékokat. Az európaiak jórészt immunisak voltak a náthára (elkapták, hordozták, de igen enyhe lefolyással néha észre sem vették), a közép-amerikaiak viszont nem (arányaikban sokan belehaltak). Az emberiség két ága, akik egymástól szeparáltan éltek, kis mértékben eltérő genetikával rendelkeztek. Nálunk kiszelektálódtak, a közép-amerikai indiánoknál nem... (Talán mert ők északon át jutottak el Amerikába, ahol útközben a nátha vírusa nem maradt életképes, és mire az egyenlítőhöz közelebb jutottak, már nem volt velük. Vagy talán mert nálunk is megvolt ugyanez a jelentős halálozással járó járvány, csak a történelem előtti időben és ezért nem maradt nyoma.)
(#) nagym6 válasza proba hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Idézet:
„Arra is képes, egy rendes földrengéssel vulkánkitöréssel tönkretegye saját több évezredes munkáját.”
Az igazi nagy kihalások, és új fajok evolúciós létrejötte ilyenek -és meteorit- hatására történt. Ezeken belül százmillió évekig minimális evolúció volt, szinte azonos élővilág létezett.
(#) sargarigo válasza proba hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Szeretem ezt az idézetet, erőt érzek benne!
(#) Massawa hozzászólása Jún 18, 2024 /
 
Visszajöttek a régiidök?

A 70-s években találkoztam utoljára ilyesmivel a méregdrága amerikai profi berendezéseken.
Egy nagyon szépen megépitett gyári 20A-s DC PWM motorvezérlö akadozni kezdett. Semmi hibát nem találtam a 3 kábel a potihoz mintaszerüen látszolag oda volt forrasztva, komoly zsugorcsövel rögzitve, mégis akadozott a motor elég volt hozzáérni a vezetékekhez. Ekkor vettem elö a müszert, hogy mi van. S kiderült, hogy a vezetékek nem mindig érnek a poti kivezetéseihez. A kábelek a dobozban nem voltak kitéve semilyen mozgásnak és a motor évekig müködött..
Némi erövel elkezdtem huzogatni a vezetékeket s nicsak szépen kijöttek a zsugorcsöböl. Nézem a végeiket amik a csöben voltak - feketék azaz el vannak rohadva.
Nem tudom miért vagy a használt forrasztóón vagy a zsugorcsö támadta meg a rezet a huzalokban. Annak idején az amerikai gépekben az akkor használt gumi zsugorcsö tartalmazott valamilyen agressziv anyagot, igy minden ilyen szigetelést akkoriban el kellett távolitani, az az akkor használt szillikoncsövekkel helyettesitettük.
A gépem is uj huzalokat kapott a zsugorcsöveket eltávolitottam és a motor megint ugy megy mint uj korában.
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 18, 2024 /
 
Talán a gumi kéntartalma...
(#) somitomi válasza lazsi hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Idézet:
„Harmadrészt valami ilyesmi történt, amikor Cortez leigázta az aztékokat. Az európaiak jórészt immunisak voltak a náthára”
Ha jól emlékszem, az azért nem sima nátha volt, hanem Európában is halálos járványbetegségeket (pestis, kolera stb) kaptak el, amikre értelemszerűen immunisak voltak az európaiak, akik odavitték.
(#) cua válasza somitomi hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
(#) lazsi válasza somitomi hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Rendben, nem nátha... Nem vagyok én orvos...
De attól még helyes az érvelésem, hogy Csernobil esetében a sugárzást túlélő állatok azért egészségesebbek a máshol élőknél, mert a gyengébbeket kiszelektálta a radioaktivitás...
(#) gyerek67 válasza lazsi hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Egészségesebbek?
A külső sugárterhelés, tehát az ionizáló sugárzás, valamint a kiszóródás miatt szinte biztosan megtörtént inkorporáció (a belső sugárterhelés, vagyis a megevett, megivott, belélegzett, a szervezetbe beépült és ki nem ürült radioaktív izotópok) pozitív élettani hatását eddig nem ismertem!
A túlélő és változatlanul ott élő állatok esetében az úgynevezett sztochasztikus hatások sok generációval később is jelentkezhetnek még, pl. degenerációk formájában....
A túlélők (pl. a később odavándorolt jószágok) nemes egyszerűséggel nem kaptak akkora dózist, hogy elpusztuljanak.
A sugárzás nem kifejezetten immunerősítő jellegű.
Ugyanakkor például a csótány, meg a skorpió állítólag remekül bírja a "strapát", de hogy ennek mi az oka, azt nem tudom.
(#) nagym6 válasza gyerek67 hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Idézet:
„sok generációval később is jelentkezhetnek még, pl. degenerációk formájában....”
Az majd vagy kipusztul ha életképtelen, vagy új alfajjá alakul. Szerintem.
(#) gyerek67 válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Inkább elpusztul, hiszen az életképtelen, beteg egyedeket az állatok sem pátyolgatják...
(#) lazsi válasza gyerek67 hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Tökéletesen igazad van!

DE! Kérlek olvasd el, hogy ez a beszélgetés-szál honnan indult el, és mire reagáltam!!!

És igen, a mutációk később jelentkezhetnek. Pl. sok éve végeztek egy kísérletet (sajnos nem tudok részleteket, így hivatkozni sem tudok rá, vagyis elhiszitek vagy sem...): Ecetmuslicák egy csoportja kapott egy adott dózist (amibe nem haltak bele...), és vizsgálták (egy hasonló méretű referencia-csoporthoz képest) mennyivel növekszik meg a mutációk száma / arány. Azt tapasztalták, hogy kb. a 6. - 7. generációnál növekedett meg jelentősen.
A Csernobil környékén élő állatok esetében az eltelt majdnem 40 év sokszorosan túl van a 6. 7. generáción. (Az állatok jellemzően 5 évnél rövidebb idő alatt elérik az ivarérett kort...)
(#) nagym6 válasza lazsi hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Idézet:
„mutációk később jelentkezhetnek.”
A mutációkból lesznek az evolúciós fejlődés újabb élőlényei, amelyik féle mutáció életképes. Gondolom.
(#) gyerek67 válasza lazsi hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Ahá!
Végigolvastam az eszmefuttatásaitokat és így már más megvilágításba helyeződött a dolog!
Eképpen simán előfordulhat a "megegészségesedés"...
A terület hermetikus zártsága egyébként szinte megvalósíthatatlan.
Több cikket is olvastam illegális behatolók tollából, melyeket fényképekkel is dokumentáltak.
Az biztos, hogy egy nagy területnek kifejezetten jót tesz az ember hiánya...
(#) bitmixer hozzászólása Jún 19, 2024 / 1
 
Csernobilhoz...
Hogy kezdődik arrafelé egy samponreklám?
- Natasa egyik fejét hagyományos samponnal mostuk meg...
(#) gyerek67 válasza bitmixer hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
"Kissé" morbid.
(#) Massawa válasza gyerek67 hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Azért egészen más dolog ha itt ott bemerészkedik oda az ember.
Amugy magán az erömüvön is dolgoznak, figyelik a viselkedésért és ezek az emberek állando ellenörzés alatt vannak. De a tiltott terület egy kisebb országnyi mértékü és természetesen ott az ember hatása elhanyagolhato.
Csak az erösen tiltott és ellenörzött terület kb 2600 km2 ami egy kb 30 km sugaru kör az erömü körül ( ide elvileg csak engedellyel lehet bemenni, de az ezen kivüli terülteken sem volt elhanyagolhato a sugárzás.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2024
Következő: »»   592 / 603
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem