Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Témaindító: angel83zs, idő: Máj 14, 2006
Témakörök:
Szevasztok! Van egy problémám, segítséget szeretnék kérni! Adott egy Kenwood KDC-161U fejegység, menet közben egyszer csak elhallgatot, majd "call" felirat a kijelzőn.Újraindítottam, reseteltem, semmi változás. Tyúbon rákerestem, kommentek között írta valaki, hogy egy kábel letestel és ez okozza a problémát. A Kenwood nem tud választ a problémára. Ha valakinek esetleg lenne valami ötlete, szívesen meghallgatnám. Köszi előre is!
Úgy tűnik, mintha valamitől átkapcsolna valami módba, ami meggátolja a normál működését. Először nézd meg a kábeleit, hogy nem-e testel le valamelyik, amelyiknek nem kéne.
Ezt találtam a specifikációjában (kép).
A feladat megkeresni a hozzá tartozó vezetéket, és leszigetelni. Utána kell, hogy működjön… “valamitől átkapcsolna valami módba” Igen, ezt kihangosító üzemmódnak hívták.
Köszi a segítséget, holnap átnézem a vezetékek szigetelését. Remélem csak ennyi a probléma, majd beszámolok!
Köszi remélem sikerül életre kelteni! Köszi!
Üdv!
Nem csak a gombon mérnék, hanem az IC beneten is. Aztán jelalakot is jó volna néni szkóppal.
Szkópom nincs, így nem tudom vizsgálni. A napokban jön egy CDX-GT25-ös készülék, ha az teljesen működik, akkor kicserélem arra. Aztán ezzel meg majd ráérek kísérletezgetni, szétszedni, hogy esetleg nincs-e forrasztási hiba az alaplapon. Ott az az egy kondi és ellenállás jöhet szóba ami az előlaptól megy az IC bemenetére.
A GT24-es CD-jével sem jutottam előrébb. Beteszem a lemezt, de azonnal ki is adja. Több videó szerint a lemezt mozgató görgők piszkosak és amiatt van. Több videón is mutattak trükköket hogy lehet megtisztítani.Hát, nálam ez sem vált be. Úgyhogy remélem a 3 db hasonló Sonyból össze tudok tákolni két teljesen működőt. A CD egységük egyformának néz ki, betű eltérés van csak, de a csatlakozóis ugyanolyan és ugyanott van. Bízok benne, hogy sikerül működőképessé tenni. Mivel ehhez való szervizkábelem nincs, így a CD-t nem tudom kifordítani az alaplapról, hogy működés közben alaposabban szemügyre tudjam venni, hogy mi a kórság baja van. A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2024
A gomb mátrix tüskéit tudod megnézni a szkóppal. Az egyik láb az test vagy +5V. .
A CD t megforgatja e eljut e odáig? Ha nem, akkor a görgők, és a cd olvasótől föggően szíj , vagy a kuplung csúszik. Ha meg is forgatja a cd -t akkor fej, talán lehet állítani rajta Az intenzitáson.
A gombok nem mátrixban vannak, hanem egy ellenállássoron.
A CD forgatásig nem jut el. Amint a lemez eltűnik a nyílásban, már tolja is kifelé. DE érdekes, hogy a kartonból vágott lemez imitációt azt meg beviszi teljesen.
Egyelőpre nem szedtem szét. HA megjön végre a másik rádió, annak a Cd egységét áttezsem és meglátom működni fog-e. Ha nem, akkor kénytelen leszek belemerülni a szétszedésbe.
Nem tudom melyik fajta mechanika. mint említettem, valahol csúszik meghajtása, ezt kéne rendbetenni.
Hát nem tudom, pedig olyan erővel húzza befelé meg tolja ki, hogy alig lehet megfogni.
Na, megjött a GT25-ös rádió. Első gyors teszt alapján működik a rádió és a CD is. Így majd este ki tudom próbálni, ha a CD egységet átrakom, az fog-e működni.
A beállításoknál találtam olyat, hogy LPF 55 Hz, 85 Hz vagy 120 Hz kiválasztási lehetőség. Ez mi? Használatit még nem találtam meg hozzá.
Low pass filter, az alsó frekvenciatartományt engedi át ezzel a felső határfrekvenciával -xdB/oktáv meredekséggel.
Tehát beállítástól függően az 55, 85 vagy 120 Hz fölötti hangfrekvenciás jeleket leszűri? Magyarán a külsőleg csatlakoztatható mély sugárzókhoz ezek az alacsonyabb frekis hangot jutnak el.
Nos, kipróbáltam. A GT25-ből átraktam a Cd egységet a GT24-be és működik. Tehát felcserélhetők ergymással. A gomb nem működős GT210-ből a CD-t át fogom majd tenni a GT24-be. Így lesz egy teljes értékű CD-s rádió. A GT210-es meg megmarad alkatrésznek. Leszedtem egyébként a CD egység fedelét, rendellenességet nem látok, dehát azt nem nagyon tudom összehasonlítani a jóval, mert annyira zárt. Így nem is akarok tröbb időt, energiát invesztálni bele. Úgysem jók a gombok sem, bár ha már szétszedem, azért az alaplapon csak megnézem azt a kondit meg ellenállást hogy mi a helyzet velük.
Ezek a fejegységek ennyire melegszenek? Két típust is próbáltam, annyira melegszik a végfok hútője, hogy a kezem alig állja, pedig nincs is nagy hangerőre állítva. Nem gondolnám, hogy azért, mert 4 helyett csak 2 hangszóró van rákötve.
Ha tudod, akkor vedd le a balanszt a két nem használt hangszóró kimenetről, pl. ha a "front" kimeneten vannak a hangszóróid, akkor koppanásig tekerd el a balanszt, hogy a "back" kimenet ne szóljon fölöslegesen. A Blaupunkt autórádiómnál is így tettem, csak két hangszórót használok normál sztereóban.
Ez jón ötlet. Korábban nekem is eszembe jutott, aztán mégsem állítottam így be. HGátha nem lesz olyan meleg. Bár gondolom bírnia kell, hiszen külön hűtés nincs rajtuk, (egy pici ventilátort csavaroztam a hátuljára és a motoros antenna kimenetről kapja az áramot ha megy a rádió) a kocsiban meg azért tud ám meleg lenni.
Normál esetben a kocsiban minden kimeneten van hangszóró, szobai üzemben pedig általában csak két csatornás sztrereo szokott lenni két üresen maradó kimenettel. Húzd csak le a front-back balanszt, hogy a nem használt kimenetek ne szóljanak feleslegesen.
Így valamivel alacsonyabb a hőmérséklete. Nem mintha nem lenne mindegy, de nyilván energiát is kevesebbet fogyaszt, hiszen kevesebb válik hővé.
Így nem megy az üres kimenetekre fölösleges teljesítmény, javasolom, hogy így használd.
Ha nincs a kimeneten terhelés (hangszóró), nem folyik áram, nem melegszik.
A balance a bal (left) és a jobb (right) oldal között állít, a fader az ami az első (front) és hátsó (rear/back) között.
Tudom, hogy a fader való erre, de nem akartam kijavítani a topictársat. Beállítottam tegnap este. Mintha hajszálnyival alacsonyabb lenen a hőmérséklete. Na, most meg is mértem. Előtte 37,4, most 35 °C-os úgy, hogy van rajta egy kis ventilátor. Valamicskével alacsonyabb a hőmérséklet.
Ez a mérés csak akkor lenne érdekes, ha ugyanolyan külső hőmérsékleten, ugyanolyan készülék induló hőmérséklettel, ugyanazon a hangerőn, ugyanazt a zenét hallgatnád, ugyanannyi ideig...de hogy ehhez mi köze a faderelésnek, úgy, hogy nincs rajta hangszóró...
A készülék ugyanaz, a szoba hőmérséklete is közel azonos, mivel ugyanabban a napszakban mértem. Mivel a rádió folyamatosan be volt/van kapcsolva, így a felmelegedési idővel nem kell számolni, folyamatosan üzemi hőfokon van. Én sem tudom, de alacsonyabb hőfokot mértem.
Bocsika, rosszul tudtam, a "fader" lesz az. A Blaupunkt autórádiómon a hangerő gombot kell rugó ellenében előre kihúzni és úgy elforgatni a "fader" állításához, logikusan azt gondoltam, hogy elülső-hátulsó hangszórók közötti balansz állítása ez ‒ a kifejezést nem tudhattam, mert csak piktogrammal van jelezve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |