Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2516 / 2516
(#) Black7275 válasza tunerman hozzászólására (») 12:48 /

Megnéztem a dolgot a három dióda katódjain testhez képest 25-26v körüli állandó feszültség van ami a relé kapcsolgatásánál sem változik. Ha nincs semmi rákötve a kimenetre (hangszóró) akkor a védelem az erősítő indításakor bekapcsol és behúzva is tart bármilyen hangforrást kötök rá bármekkora hangerőn sem old le a védelem. Az erősítő ezen oldalánal a kimeneten 0,04V DC van a műszer szerint, amire nem kéne kapcsolnia a védelemnek. A védelmet megkerülve a hangszórót rákötöttem közvetlen a végfok kimenetére ekkor természetesen szól a végfok de a védelem ekkor is kapcsolgat úgy is, hogy utána nincs semmilyen terhelés kötve.
(#) tunerman válasza Black7275 hozzászólására (») 13:55 /

Amennyiben ha jól értelmezem a leírást, akkor van egy jó csatornád, ami hangszóróval üzemeltetve is OK.
Aztán van a rosszalkodó másik, amelyik hangszóró nélkül is lekapcsolgat, ha rákötöd a bemeneti forrás jelét.
Szerintem nagyfrekvenciás gerjedés lehetőségével kell számolni, oszcilloszkóp nélkül nem tudsz továbblépni a hibakeresésben.
(És lehetséges, hogy ezért ment korábban is tönkre)
TJ.
(#) Black7275 válasza tunerman hozzászólására (») 16:22 /

Annyi kiegészítés, hogy a rosszalkodó csatorna hangszóró nélkül nem kapcsolgat. Csakis hangszóróval kapcsolgat.

De nagy valószínűséggel nagyfrekis gerjedés lesz.
Még küzdök vele egy kicsit, mivel nem sűrgős így még van idő, hogy "megbarátkozzunk egymással"
A hozzászólás módosítva: 16:24
(#) reloop válasza Black7275 hozzászólására (») 16:49 /

Üdv! A hibás csatorna végtranzisztorainak emitter-ellenállásait mérném meg, mert végtranzisztor zárlatnál túlterhelődhetett, amitől megnőhetett az értéke. Ezt úgy is mondják, hogy megnyúlt.
Ha nagyobb értékű az előírt 0,47 Ω-nál, akkor már részterhelésen is esik rajta akkora feszültség, ami a túláram figyelőt aktiválja.
Amúgy a végtranzisztor hiba gyakran magával rántja a túláramvédelem alkatrészeit: Q517 (vagy a párja) diódák, ellenállások.
Ezt a hibajelenséget multiméterrel nem tudod észlelni a védelembe futó diódán, mert csak egy nagyon rövid impulzust ad le.
(#) tunerman válasza reloop hozzászólására (») 17:42 /

Úgy nehéz hozzászólni, ha utólag írja le a pontosan, hogy mi is történik
Amikor pedig zárlatos végtranzisztorokat távolit el valaki, akkor a hozzátartozó kis értékű emitterellenállást mérje ki - azért vannak minimális elvárások ha valaki ilyen jellegű javításra vetemedik...
TJ.
(#) Black7275 válasza tunerman hozzászólására (») 17:50 /

Most úgy néz ki sikerült rájönni a hibára. Majd később leírom pontosan mi volt ha már biztosan stabilan működik az erősítő.
Köszönöm a segítségeteket.
Következő: »»   2516 / 2516
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem