Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Megnéztem a dolgot a három dióda katódjain testhez képest 25-26v körüli állandó feszültség van ami a relé kapcsolgatásánál sem változik. Ha nincs semmi rákötve a kimenetre (hangszóró) akkor a védelem az erősítő indításakor bekapcsol és behúzva is tart bármilyen hangforrást kötök rá bármekkora hangerőn sem old le a védelem. Az erősítő ezen oldalánal a kimeneten 0,04V DC van a műszer szerint, amire nem kéne kapcsolnia a védelemnek. A védelmet megkerülve a hangszórót rákötöttem közvetlen a végfok kimenetére ekkor természetesen szól a végfok de a védelem ekkor is kapcsolgat úgy is, hogy utána nincs semmilyen terhelés kötve.
Amennyiben ha jól értelmezem a leírást, akkor van egy jó csatornád, ami hangszóróval üzemeltetve is OK.
Aztán van a rosszalkodó másik, amelyik hangszóró nélkül is lekapcsolgat, ha rákötöd a bemeneti forrás jelét. Szerintem nagyfrekvenciás gerjedés lehetőségével kell számolni, oszcilloszkóp nélkül nem tudsz továbblépni a hibakeresésben. (És lehetséges, hogy ezért ment korábban is tönkre) TJ.
Annyi kiegészítés, hogy a rosszalkodó csatorna hangszóró nélkül nem kapcsolgat. Csakis hangszóróval kapcsolgat.
De nagy valószínűséggel nagyfrekis gerjedés lesz. Még küzdök vele egy kicsit, mivel nem sűrgős így még van idő, hogy "megbarátkozzunk egymással" A hozzászólás módosítva: 16:24
Üdv! A hibás csatorna végtranzisztorainak emitter-ellenállásait mérném meg, mert végtranzisztor zárlatnál túlterhelődhetett, amitől megnőhetett az értéke. Ezt úgy is mondják, hogy megnyúlt.
Ha nagyobb értékű az előírt 0,47 Ω-nál, akkor már részterhelésen is esik rajta akkora feszültség, ami a túláram figyelőt aktiválja. Amúgy a végtranzisztor hiba gyakran magával rántja a túláramvédelem alkatrészeit: Q517 (vagy a párja) diódák, ellenállások. Ezt a hibajelenséget multiméterrel nem tudod észlelni a védelembe futó diódán, mert csak egy nagyon rövid impulzust ad le.
Úgy nehéz hozzászólni, ha utólag írja le a pontosan, hogy mi is történik
Amikor pedig zárlatos végtranzisztorokat távolit el valaki, akkor a hozzátartozó kis értékű emitterellenállást mérje ki - azért vannak minimális elvárások ha valaki ilyen jellegű javításra vetemedik... TJ. |
Bejelentkezés
Hirdetés |