Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino relé modul, elnémul az out_pin
Lapozás: OK   2 / 2
(#) proba válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 4, 2024 /

Ha akarsz rajta polaritást váltani, ahhoz teljesen közös táp kell (- +) kevés a közös GND. Az opto valami AC bemenetű változat ps2705 talán, aminek az egyik lábát a jumper vagy + ra vagy GND-re köti. Az opto másik lába meg a hozzátartozó bemeneti IN-re megy.
Ami érdekessé teszi a kérdést, az optonak és relék tápjának nem látok külön kivezetést ,igy az opto led és a relé tekercs közös tápról megy. Ha az összes jumpert nem a GND-hez zárt állapotba teszed, a raspit gyorsan ki fogod végezni, hacsak nem használsz szint illesztőt.
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 4, 2024 /

Szerintem ezt követték el a bemeneten.

8-Relés.png

(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Akkor ki is jön a matek, mert csatornánként 4 db 2k2 ellenállás van, meg egy 10k.
Azaz szerintem 2k2-ből kettő a jumpernél, egy az optocsatolónál lehúzó ellenállás, egy a visszajelző LED előtét ellenállása.
10k pedig a PNP tranzisztor bázisával sorosan. A relé pedig a GND felé van, a dióda vele párhuzamosan.
(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

AC bemenetű opto, a jumperek a kép alapján + és - -ra kapcsolják az egyik lábát, másik pedig az IN bemenet.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2024
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Proba-nak lesz igaza! A matek ugyan ki jön, de még sem ez lesz a rajz, mert csak most néztem a nyákot és úgy látom a Jumper egyik pontja a táphoz (DC+), másik pontja a GND-hez (DC-) csatlakozik.
(Én csak megpróbáltam elgondolni, hogy hogyan lehet megoldani.)
De táp is csak egy van, tehát 5V-os lesz a panel, meg a relék is.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Igaz, hogy így nem jön ki a matek, de valami ilyesmi lesz. De egy OHM mérővel egy perc alatt kideríthető lenne..
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

10k-ból csak 1 van, szerintem a LED előtétje 2k2. De akkor is marad pluszban 1...
A 2705 tényleg AC bemenetű.
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Az bizony meg lehet, főleg hogy 5V a táp. Most fedeztem fel, hogy a relén még is csak rajta van az 5V.. ("Néha" nem olvasok jól. Amit Proba írt, azt sem láttam, mert már a másik lapon volt. Ez többször előferdül velem...)
(#) SzakiLaci válasza Gafly hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Előre is bocsánat a fura kérdésért, de miért kell találgatni?
Az Ohm mérő nélkül is egyértelműen látszanak az általam feltöltött FullHD felbontású 1.5Megás JPG képen az SMD-k számai:
  1. 222
  2. 103
  3. 2TY
  4. R 2705 R113

(Nem a képre kell kattintani, hanem alatta a ...JPG szövegre jobb klikkel... új Lapon, és ott bele lehet nagyítani:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=413422 )

Egyedül a kis piros henger a rejtély, de gondolom az az egyenirányító, aminek a [DC -] hoz képest:
  1. a bal lábán 0 Ohm-ot
  2. a jobb lábán 73 Ohm-ot,
  3. ([DC +] hoz képest: 18/18 MOhm-ot)

mértem feszültség nélküli állapotban.
(#) Gafly válasza SzakiLaci hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 1

Azért kell találgatni, mert nem csak a számok leolvasása a fontos, hanem azok darabszáma, beazonosítása, és nem mellesleg összekapcsolásuk módja is fontos.
Alapvetően, többször el lett mondva, ameddig nem kötöd össze a két GND-t (test, negatív táp, stb.) normális működés nem várható. Pontosabban úgy működik ahogyan az adott helyzetben kell, de nem feltétlenül ahogyan elképzelted/szeretnéd.
Pár infó a találgatáshoz:
222 -> 2k2 ellenállás
103 -> 10k ellenállás
2705 -> AC bemenetű optocsatoló
JQC3F-5VDC -> Relé, egy morze érintkezővel. Tekercsellenállás 70 Ohm.
2TY -> S8550 PNP tranzisztor
Hengeres ízé -> Dióda, a relé tekercsével párhuzamosan szokás kötni.
Szürke téglalap -> LED, direkt nincsen rajta felirat
Az én bajom az, hogy még senki nem állt elő olyan rajzzal, ami teljes mértékben (csatornánkénti darabszám) összhangban van a fényképpel.
És így ami korábbi felvetés volt, nem tudjuk megmondani, hogy van-e jumperek és a kimenetek olyan együttállása (tervezési hiba), ami kinyírja a uC-t. Mondjuk ez nem volt kérdés, csak szorgalmi feladat.
(#) SzakiLaci válasza Gafly hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Jelentem:
- Negatív közösítve, azóta
- Probléma megoldva !!!

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!!!
(#) Elektro.on válasza Gafly hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Én valami ilyesmire gondolnék. Persze nem egy az egyben, csak a bemeneti része.

Schematic
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 2

Az az 1db 2k2 a tápot jelző LED előtét ellenállása a D+ bekötési pont mellett. (proli007 rajza minimálisan igazítva)

relé8x.png

(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Elemi iskolás matematikával alátámasztva is igazad van:
- 3 x 8 + 1 222 az 25
- 1 x 8 103 az 8

Most hogy tudom, hogy AC optó van benne, teljesen érthető a működése akkor is, ha nincsen bekötve a test.
Lehetne csinálni egy 8x8 táblázatot, hogy uC kimenet és jumper állástól függően mi fog történni, ha nincsen összekötve a két GND.

Ha nagyon ráérsz, akkor rajzoljál egy rendes rajzot (R4 és R3 fordítva van) róla a többieknek, én meg megyek egy sörrel Békéscsabán.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2024
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Mivel itt az opto nem a galvanikus leválasztás miatt van benne, én nem tudom értelmezni a test összekötés nélküli állapotot.
Az ellenállásokat szerintem jól rajzoltam.
Jövőre Pityu fog vinni, én ihatok. Köszönöm, de csak ha visszahívhatlak egyre én is.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2024
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Rajzod szerintem jó, beleértve a bázis ellenállást is (tulajdonképpen ennek a felállásnak is van értelme, sőt)...

Azt az esetet próbáld elképzelni, hogy vegyünk csak két csatornát, az egyik csatornán az ardu magasat küld, a másikon pedig alacsonyat.
- Ha a GND össze van kötve, akkor az egyik relé meghúz, a másik nem.
- Ha nincsen összekötve a GND, akkor sorbakapcsolódnak az optók bemenetei, és mindkettő meghúz (már ha elég ahhoz a meghajtás).
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

Idézet:
„Ha nincsen összekötve a GND, akkor sorbakapcsolódnak az optók bemenetei...”

Nem azt mondtam, hogy nem értem, hanem, hogy nem tudom értelmezni, pláne igazságtáblázatot rajzolni hozzá nem látom értelmét. Kell a test és jó lesz, ahogy valószínűleg az előző panelek is jók lettek volna, ha közös a test.
A lényeg, hogy akkor van már jó rajz is hozzá,
Idézet:
„ami teljes mértékben (csatornánkénti darabszám) összhangban van a fényképpel.”
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem