Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy amerikai szabványú 3,4V os kis tápegységem/töltőm és olyan kapcsolást keresnék amivel ugyanezt elő tudom állítani az itthoni hálózatból. Van valakinek ötlete?
Ez egy ilyen kis kivetítős órához való, amiben 2 ceruza akksi is van. Van itthon egy 4,5 voltos trafóm, ebből volna jó valahogyan disszipálni.
az lm317-es jónak tűnik. először én is stabkockás vagy zenneres megoldásra gondoltam, de lehet hogy jó lesz inkább a szabályozható.
Szeintetek mivel tudom pontosabban belőni egy 1700ft-os kínai potméterrel vagypedig egy régi szovjet analóg multiméterrel? Idézet: „1700ft-os kínai potméterrel vagypedig egy régi szovjet analóg multiméterrel?” Ezt nem értem.
az lm317-nél van egy potméter, gondolom azzal állítom a kimeneti feszültséget nem?
1700 Ft-os potméter? Nem drága az egy kicsit? Egy sima potmétert teszel bele és egy multival belövöd. Külömbe meg ahány multival mész annyi fesz értéket kapsz. Nincs két egyforma multi. Vagy mégis?
![]()
tehát digitásis, de irtó gagyi, vagypedig egy komolyabb szovjet analóg multiméterrel tudom bemérni pontosabban?
Sziasztok!
Tudna valaki abban segíteni, hogy hol lehet fesz.szabit kapni? Ami 12v(13.2v)-ről 9.6v-ra csökkentené az áramot. Az áramerősségnek is legalább 10A bírnia kéne. Vagy ha nem olyan bonyolult akkor egy rajz is jól jönne. Előre is köszönöm a választ. Üdv! Luc.
sziasztok. en 12V-bol szeretnek 4V-t eloallitani vagy 5V-bol szeretnek 4V-t eloallitani. Ebben kernek toletek segitseget. Elore is koszi. Olcso megoldas erdekel max. 5W-ot kell birnia.
LM317+ellenállásosztó az adj lábra: Pl. 120Ohm a kimenet felől, és 270Ohm a föld felé. Ez 12V esetén viszont az IC-n kb. 10W disszipációt fog eredményezni. 5V-ról viszont kevés a drop. Ha a pontosság nem lényeges, akkor a fenti kapcsolás egyszerű zener+BDakármi (bírjon 3A-t azért) és 4,7V-os zener. Ez akár 5V-ról is elketyeg, a zener előtti ellenállás pártíz Ohm.
koszi a valaszt. meg az lenne a kerdes hogy 7 V-nal mukodne-e az lm317? ha igen mennyit disszipalna?
Ha ez egy PC tápegysége, az 5 és 12V közötti terhelést mellőzd.
a disszipaciot nem lehetne valahogy lecsokkenteni 5W kornyekere?
Üdvözlök mindenkit!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudnám meghajtani egy AC 6v-os 2A-os trafóról a telefonomat úgy, hogy abból lüktetésmentes 3,7v és minimum 1,2A áram legyen! Azért szeretném meghajtani a telefonomat (xperia x8) ilyen módszerrel, mert a SIM kártya zárolva van, és ugyebár nem tudom telefonálásra használni, de nem is akarnám csak netezésre, játékra zenehallgatásra. Van egy másik x8-am, csak egy akksi van a kettőhöz úgyhogy az meg természetes, hogy a jóba van benne, de mivel nem akarom állandóan a jót meríteni, ezért gondoltam arra, hogy a "rosszat" egy állandó áramforrásról üzemeltetném! A "rossz" telefon nem lopott, az előző tulaj valószínű (ahogy a neten utánanéztem) valami telefon nyomkövetőt állított be, ami miatt más kártyát nem fogad el! A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
Mert felhúzod az 5V-ot 12-re és az nem normál üzemi állapot. A disszipációt pedig nem lehet csak úgy csökkenteni, az annyi, amennyi.
Sziasztok! A kérdésem-problémám leginkább ide illik...
Egy EM 02-es fogyasztásmérőt kellene háttérteleppel ellátnom. A G80F920-as MCU-t egy HT7130-1 -es feszültségszabályzó látja el tápfeszültséggel. - A Kérdés az, hogy a HT7130-1-es stabilizátor mennyire lehet érzékeny a kimeneti oldalára adott tartós 3V-os "táp-"feszültségre? Elvi kapcsolási rajzát mellékelem a szabályzó IC-nek... A ki és bemenet közé sajnos nem nagyon lehet beépíteni ellenpárhuzamos diódát. Bár ha kell úgy is megoldom. Csak nem hagytak mozgásteret a nyákon. A G80F920-asnak van elvileg háttér táplálásra szolgáló "BAT" bemenete, de a készülék ugyanúgy alaphelyzetből indul a hálózat visszakapcsolásakor, ![]() Temetői mécseshez stabilizátorÉn egy világító led diódát szeretnék 12 illetve 6 voltról üzemeltetni. A dióda 3 vagy 4,5 voltos a temetői mécsesek ezek. Ehhez kellene egy stabilizátor rajza amit megtudok építeni. A diódák áram ellátása 20-30 mA-t igényel. Köszönöm szépen a segítséget!
Szevasz!
Ha a stabilizátor nem kapcsolóüzemű, akkor nem igazán gazdaságos, de van készen ami az: https://modulshop.hu/mini-360-dc-dc-step-down-728 Üdv: StMiklos
Nem igazán értek hozzá, de mit jelent, hogy kapcsoló üzemű. Itt kaptam tanácsot korábban arra vonatkozóan, hogy fényellenállással oldjam meg a ki és bekapcsolást amit meg is építettem és nagyon jól működik. Az lapos elemmel és ceruza elemekkel működik, csak azt akarom, hogy 6 vagy 12 voltos akkuról működjön. Gondoltam bekötöm a fényellenállásos szerkezetet és egy stabilizátort az akkura meg kötök egy napelemet és sokáig elmegy nekem. Ez lenne az elképzelésem. Amit küldtél nagyon szépen köszönöm, nem is drága csak a kapcsoló üzemet nem értem egyelőre.
Ebben csak egy LED van, semmi más elektronika? Ha igen, egy egyszerű áramgenerátor elég, ami jobb is, mint a fix feszültség. Pl. AL5809-15S1-7.
Hello! Ahhoz hogy használd, nem kell hozzá érteni. De a különbség az, hogy az analóg szabályzó az el nem használt energiát elfűti. Tehát ha 6V a feszültség és a gyertyának 3V kell, akkor a szabályzóra is 3V jut. Így amennyi energiát elhasznál a gyertya, annyi hővé alakul a szabályzón. tehát 50% lesz a hatásfok. Ha 12V-ról táplálod, akkor már 9V marad a szabályzón. Tehát így energia pazarló lesz.
A kapcsolóüzemű szabályzó, egy tekercsbe halmozza fel az energiát, majd ezt kapcsolja a fogyasztóra. Ennek hatásfoka, 80% feletti, és szinte független a bemeneti feszültségtől. De miért nem használsz inkább egy Liion cellát? Ehhez van töltőáramkör is (ami megvédi a túlfeszültségtől és a túlzott kisütéstől is) és a 3,6..4,2V közötti feszültsége illeszkedik a gyertyádhoz. Így kicsi a veszteség és töltheted a napelemről is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |