Fórum témák
» Több friss téma |
C24 gázkazánt említetted, azt vezérelné? Az egyszerű, mint a faék. Két drót összezár=fűt .
Netes idézet:
Idézet: „"Az MMG termosztát a 3-as ponton kap egy fázist amit a 2-es kivezetésen visszaküld, ha fűteni kell és nem küldi ha nem kell"” ...vagy nem?
Szia! A termosztátod jól van bekötve szerintem is. Az a kérdés, hogy a kazánt miért nem kapcsolja ki ha egyszer jól működik? Akkor is működik a kazán ha hőigényt állítasz és a termosztátot leveszed a csatlakoztatásról (bekötési csatlakozóról)? Valahol összeérhet a vezeték? Mivel sodrott vezetékkel van bekötve ez előfordulhat, hogy egy elemi szál átér, mert olyan közel vannak egymáshoz a termosztát bekötési pontjai.
Lx-L2: ha eléri a beállított értéket, lezár
Szia!
Nem rég vásároltuk a házat, a villamoshálózatot mély részleteiben nem volt még időm átnézni. Viszont a gázszerelő, aki átnézte/ takarította a gázkazánt az kapásból értette, hogy a "kazánház" mennyezetéből leereszkedő tyúkbél a termosztáté, ami meg a hálóban van (a ház másik végében) Azt a bekötést nem látom át, mert nem vagyok szaki, de "érdekesnek" találom, hogy a régi termosztáttal gond nélkül megy (pontatlan ugyan, de megy), ezzel az újjal meg, ami elvileg faék egyszerűségű pedig nem. És valamiért azt érzem, hogy csak a fától nem látom az erdőt...
Ha tehát a régit (MMG-t) visszatéve működik a kazán akkor a vezetékek is rendben vannak. Az új termosztát bekötési pontjait kell megvizsgálni, mert azt írod, hogy a kimenetei rendben kapcsolnak a hőmérsékleti értéket változtatva. Az LX és L1 pontok kikötött vezetékek nélkül mit mutatnak ellenállás mérővel? ... mert már másra nem igen lehet gondolni, hogy ott ér össze vagy hibás a csatlakozó ami elég szégyen lenne a név viselője szempontjából de én már semmin sem csodálkoznék. Azt esetleg még összeegyeztethetnéd, hogy a termosztát kimenete és a foglalatára felvázolt kapcsolás egyezik-e nem e fordítva van vagy tévesen van feltüntetve. Ha a termosztátot a kijelzőjével lefelé fordítod akkor a hátulján az LX érintkező jobbra esik amit ha visszaraksz a helyére ott pedig balra.
Készítettem gyorsan képet a Siemens termosztátról (a bekötött óndarabok ne zavarjanak meg!). Egymás mellé raktam, remélem nem túl zavaros. Meg mellékeltem a régi (most ez működő) termosztátot is.
Csak visszajöttem ide. Most az a kérdés, hogy a bekötött új termosztáton a vele működtetett kazánt nem lehet kikapcsolni az állító potméterrel vagy csak maga a termosztát nem akarja érzékelni a a fűtési hőmérsékletet azon a helyen ahol a régi MMG volt?
Ez egy remek kérdés!
Nekem még az ütött szöget a fejembe, hogy mi van akkor, ha a "programozásnál" az első érték nem a maxium, hanem a minimum, és a második a maximum? Na majd ha sikerül holnap időben (világosban) hazaérni, teszek egy próbát.
Ápdét!
A probléma megoldódott. A hiba a kazánház(hoz vezető) egyik bekötésében volt. Villanyszerelő ismerős végig mért mindent, aztán kicserélt egy régi sorkapcsot meg tán némi vezetéket is), ami nem nézett ki szépen, viszont igen érdekes volt. Külön köszönet Nektek, a gyors és segítőkész szándékért, tanácsokért. Köszönöm!
Azért az mégiscsak furcsa, hogy a régi termosztát a hibás vezetékekkel is működött...
Utólag már kár a gőzért de legyen kedved segíteni és gondolkodni, hogy most akkor mi van.
Lehet az új bekötésekor megmozdult a csőben a vezeték (pl. meghúztad) és létre jött a kontakt hiba.
Üdv. M.
Az igaz, de úgy szoktunk segíteni, hogy feltételezzük, hogy mielőtt kérdez valaki, a vezetékek folytonosságáról, hibátlanságáról már meggyőződik.
Persze írhattuk volna az is, hogy közvetlenül a kazánnál, egy új 1-2 méteres 2 eres kábellel kösse be a a termosztátot. Ha működik úgy, akkor nem a kazánnál, de nem is a termosztátban van a hiba...lehet találgatni, hogy akkor hol...
Amikor kihívtam a gázszerelőt (hónap eleje-közepe), hogy nézze át, takarítsa ki a kazánt, próba jelleggel be is üzemelte. Akkor nem indult zökkenőmentesen, mert a termosztát nem akart működni. Akkor meg lett (kint) mozgatva a kábel, én meg tekergettem a termosztátot bent. Aztán csak sikerült szóra bírni. Aztán ez úgy maradt, én meg nem is foglalkoztam vele, nem gondoltam rá, hogy esetleg ez később okozhatna gondot. Nem vagyok szaki, ezért is hívtam hozzáértő embert. A tanulópénzt meg mindig meg kell fizetni.
A "gáz" meg a "villany" szerelő az két különböző szakma...persze néha az egyik "vágja" is a másik szakmát. (többé-kevésbé)
Termosztát bekötéseHelloVan egy Fég Zc18.1 gázkazánom és a régi Tip: 5013 tekergetős termosztátot szeretném lecserélni egy Computherm e300 termosztátra. Pár bekötési variációt kipróbáltam, de nem sikerült. Tudna valaki segíteni, Csatoltam képeket, de ha kell valamiről készítek még.
Szerintem a 2 és 3 megy NO és COM pontokra, a harmadik meg leszigetelve.
Csak akkor nem kap áramot az okos termosztát. N a zöld sárga, L és COM összekötve és oda a kék is, végül fekete a NO. És lőn setétség.
Szia! Azt próbáltad már, hogy a kék szálat a wifis termosztát L pontjára a zöld-sárga szálat az N pontra és az L pontról egy átkötés a COM-ra és a barna szálat az NO-ra kötöd.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2024
Sajna ez sem jó. Most megint próbálkozok tovább, de eddig nincs eredmény.
Remélem nem cseszek el valamit a kazánban. Köszönöm
Elvileg a zöld/sárga kéne legyen a nulla, a kék a fázis és a barna a kapcsolt fázis. A fázis és a nulla lehet megcserélve, egy fázisceruzával meg lehet nézni, hogy melyik melyik.
Működnie kéne így, ha nem fázis érzékeny a wifis termosztátod: zöld/sárga -> N kék -> L és COM barna -> NO
Így a kazán beindul de a termosztát nem kapcsol be.
" a termosztát nem kapcsol be" Próbáltad esetleg úgy,hogy megpróbálod te magad bekapcsolni?Csak azért kérdezem mivel nekem ugyanilyen a wifi termosztátom és az bizony nem kapcsol be attól,hogy kap feszültséget.Azt az állapotot veszi fel áramszünet esetén mi előtte volt.Újkorában ez kikapcsolt helyzet..Egy próbalámpával egyébként kb fél perc lenne kideríteni melyik két szál a hálózat.
Igen próbáltam bekapcsolni, de semmi.
Ha megkapja a termosztát a hálózati feszültséget akkor hogyan viselkedik? A kék elvileg a fázis és a zöld-sárga a nulla. A termosztát kijelzőjének működnie kellene de addig szorongattad a termosztátot, hogy a rajta beállított hőmérsékletet túllépted és a relé nem fog addig meghúzni amíg az érzékelője a megadott érték alá nem hűl le.
Tisztázni kéne szerintem a dolgokat.Ki kéne próbálni a termosztátot sima hálózatot rákötni egy dugóval és kipróbálni.Ha jó kilámpázni a hálózatot a három vezetéken azt úgy bekötni.Mikor bekapcsol áramkimaradás után akkor szándékosan hazudik és magasabb hőmérsékletet mér pár percig,hogy ismétlődő rövidebb áramszünetek esetén ne kapcsolgassa a kazánt azonnal fűtésre így ezt figyelembe kell venni a kalibrálásnál ha szükséges.
Hát ez az. Azt kellene kideríteni, hogy "fázishelyesen" van e bekötve, mert ha mégsem akkor a barna és kék szálakat kell csak felcserélni, mert így nem tudható, hogy melyik a kapcsolt fázis a két szín közül. Amelyik szálon állandóan ott a fázis azt kell az L pontra kötni a másikat a NO-ra mert az lesz a kapcsolt ha a COM kiadja azt. A zöld/sárga az szinte biztos, hogy Nulla potenciálon van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |