Fórum témák
» Több friss téma |
Az a lapos izé a Devialet szobában egy soundbar... (Dione névre hallgat...) és csak a két Phantom hangszóró szólt így, szubbasszus nélkül. Ami nem is csoda, hiszen 20Hz körüli alsó határfrekvenciát ígérnek...
Egyébként valóban nem is volt olyan rossz. Már többször is hallottam.... de most először tetszett is...
Rövid videók a 2024 HiFi Show kiállítókról:
https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung-ss&sca_...1#ip=1
Index/Blog.hu címlapra került Audio Hobby interjú fotóval
https://cimlap.blog.hu/ A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2024
Lassan 15 éve hogy ezt a V-FET single ended erősítő fejlesztés témát elkezdtem, és eljött az idő, hogy a V-FET-ek legendás darabját is végre elővegyem - ez a Yamaha 2SK77
Mellékelt elvi rajzon a kezdő ötletem Single Ended erősítőben való felhasználására... TJ. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2024
Aki ismeri a V-FET-ek legalapvetőbb tulajdonságát (depletion mode), annak nem lesz újdonság, hogy a meghajtása a legproblémásabb.
Miről is van szó? Mivel normál esetben vezet a V-FET, az erősítő bekapcsolásakor biztosítani kell a 2SK77 gate elektródájának a sourcehoz képest negatív potenciálját. Ez a negatív tápegység "felállásának" az elsőbbségét jelenti a drain tápegységéhez képest. Ezt a tápegység megfelelő méretezésével meg lehet oldani. A következő lépés, hogy ez a gate negatív potenciál lehetőleg a teljes lezárás felől folyamatosan közelítsen a munkaponti beállásig (soft start). A bemeneti elektroncső felfűtési ideje automatikusan ad egy "késleltett" munkaponti beállást, ezért nem ígényel további bonyolult időzítő elektronikát ez a kapcsolás. Már csak annyit kell megoldani, hogy driver biztosítsa a megfelelő kisimpedanciás meghajtást a 2SK77-nek, és az elektroncső öregedése (megszakadása) se okozzon gondot. TJ
Yamaha 2SK77 V-FET original datasheet
Látom készülsz a 2025-ös showra. Engem könnyű okosítani, mivel az elvi dolgokban zsenge vagyok. Nálam bejött a leírásod!
Ez a FET nem TO3 tokozású? Az adatlapi méretek szokatlanok.
Az anód és a trafó közé nem tervezel ellenállást?
..erdekes elteresek vannak az adatlapok kozott....
A Yamaha 2SK77 V-FET tokozásának nagyobb a mérete mint a megszokott TO-3-as szabvány...leginkább "Jumbo TO-3" -nak hívják. Ipari felhasználásra gyártott nagyteljesìtményű SIT félvezetőknél is használják - pl. Tokin 2SK180.
TJ.
A Single Ended erősítőknél a kimeneti aktív elem "munkaellenállása" a kimenőtranszformátor, nincs ott szükség semmilyen más ellenállásra.
TJ.
Én az eredeti Yamaha Field Effect Transistor guide book adatait tettem be, hogy más mit írogat az nem számít
TJ.
Én a cső anódja és plusz közére gondoltam.
Jobb lenne ha egy elvi rajzot betennél, hogy mire gondoltál - akkor lenne miről beszélni.
TJ.
Katódkövető (földelt anódú) kapcsolás, ide nem kell anódellenállás.
OK a katódkövető, de akkor ezt miért kérdezte?
Idézet: „Az anód és a trafó közé nem tervezel ellenállást?”
Én erre válaszoltam:
"Én a cső anódja és plusz közére gondoltam." Egyébként én külön tápról táplálnám, a meghajtó és a végfokot. A FET munkaponti áramának stabil értéken tartása szerintem nem lesz egyszerű. Idézet: „Egyébként én külön tápról táplálnám, a meghajtó és a végfokot.” Az elvi működést mutató rajzon külön van +B1 és +B2, mivel az elektroncsőnek magasabb tápfeszültsége lesz, mint a 2SK77 V-FET-es kimenetnek. A +B2 és a negatív tápfeszültség ugyanannak tekercsnek az egyenìrányításával jön létre, valószínűleg a hálózati feszültség változásai ezért nem okoznak nagy munkaponti eltéréseket... TJ
Így már érthetőbb számomra a B1 B2, vagyis magyarázat számomra az ellenállás nemléte.
Az ünnep miatt kicsit lecsendesedtek a hifisták (a kemény mag még most sem )), így volt egy kis időm összedrótozni egy egyszerű próbaáramkört.
Kiváncsi voltam, hogy az adatlapok nézegetése után mi a reális, és a megmérhető paraméterek összesége A 2SK77 a ritkasága miatt most nem lesz a kisérletezés tárgya, inkább az ahhoz igen közel álló adatokkal rendelkező Tokin 2SK180 SIT. Mivel még nincs kimenőtrafóm, egy 120mH/2A-es fojtóval raktam össze az egyszerűsített próbaáramkört. Kijött belőle 1kHz/6W, 1W/1% THD mellett, 20Hz-50kHz az 1W-nál mért frekvenciaátvitel (600 ohmos generátor kimenetről hajtva), a feszültségerősítés mértéke pontosan 7,5. A 10kHz-es (2v/div) négyszögátvitel fotója mellékelve. TJ. A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:18
Érdekes, hogy amikor kényszerűségből mást utat kell kitalálni az embernek, akkor mi minden juthat még az eszébe
Mivel még nincs kimenőtrafóm a 2SK77 V-FET SE projekthez, elkezdtem kisérletezni a két tekercses 120mH/2A-es fojtóval. A korábbi Münchhausen drive V-FET SE erősítőben használt Unity Coupled SE elvét vettem elő...és következő elvi kapcsolást hoztam össze. Elvileg az Unity Coupled SE kimenetnek 180°-ban eltérő jele van a source és a drain körben, és így ezt felfoghatjuk egy terhelhető feszültségkétszerezőnek is. Persze a valóságban a source és és drain körben már csak a vezérlőjel kb. 0,8x-a van, de ez az ellenkező fázisú jel miatt megduplázódik - így lesz kb. 1,6x. Összegezve, ez egy Single Ended Unity Coupled follower kapcsolás ami még valamennyi feszültséget is erősít. TJ.
Mierert kell ket db 3300u?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:34
Mivel egy tekercs DC ellenállása 0,69R, így 1 amper munkaponti áramnál feszültségesés már jelentős az alsó tekercsnél.
Az meg egyértelmű, hogy egy erősítő hangszórócsatlakozóin nem lehet jelen DC feszütség a házhoz (testhez) képest. TJ.
Az nehany mV, DC csatolt kimenetek eseten elofordul ennyi egyenfeszultseg a hazhoz kepest is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |