Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Központi fűtés (vezérlés)
Témaindító: farago_bme, idő: Aug 29, 2010
Témakörök:
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel!
Régi rendszer - új vezérlésÜdv.Egy 30 éves, radiátoros rendszer van a házban, amire gázkazán került (a vegyest. mellé) Szeretném megoldani, hogy szobánként lehessen állítani a hőmérsékletet, de a vezetékelés szinte kivitelezhetetlen - 3 szint van. (4 generáció lett a házban, más igényekkel...) A legtöbb, amit találtam, a zónavezérlő - ami ugye vezeték nélküli több termosztátos rendszer, az kapcsolja a kazánt. Eddig jó. De hogy tudom megoldani, hogy a hűvösebb igényű helységben elzárja a radiátort? (Tudom, van termosztátos radiátorszelep, de az akkor 2 termosztát egy helységben - ami nem "hülyebiztos" :bonk
Vannak vezeték nélküli radiátor szelepek. Ezek általában kapcsolódnak valamilyen központhoz, ami vezérli őket. Léteznek autonóm szelepek is, a helység hőmérséklete alapján nyitják vagy zárják a radiátort.
Ez eddig sima ügy, a gond ott fog kezdődni, amikor a vegyestüzelésű kazánt is használni akarjátok. Valahogy meg kell oldani, hogy a szelepek nyissanak ki vegyestüzelésű esetén, különben pillanatok alatt felforrhat a víz a kazánban. Ha van puffertartály, akkor egy fokkal jobb a helyzet de gondolni kell arra az esetre is, amikor a puffer tele meleg vízzel és egyik helység sem kér meleget. Tudom, rendkívül macera lehet, de fűtési szezonon kívül jobb, és valószínűleg sokkal olcsóbb is, lenne vezetékes szelepeket felszerelni. A szelepcsere miatt egyébként is meg kell bontani a rendszert. Egyszerű szelepek működését könnyű felülírni ha a fenti eset állan elő. Lehet, hogy létezik ilyen esetre felkészített zónavezérlő, én még nem találkoztam vele. Összességében megoldható, biztonságosan is, csak nem fél óra alatt.
A szobánkénti hőmérséklet állítás egy családi házban felesleges dolog. Nem sok értelme van, egyszerre keletkezik hőigény mindenütt. Nem mindig áll rendelkezésre meleg víz, a szobánkénti
vezérléshez, ezért a kazánt rángatná az összes érzékelő. Ami mihamarabbi elhalálozásához vezetne. Egy egészben kell gondolkodni egy családi háznál. A legtöbb okos eszköz erre képtelen, szoftveres oldalról. Egy fűtés vezérlés, vezérlés oldala sem olcsó, kivitele nehézkes utólag. Nálam egy termosztát hivatott kezelni a gázkazánt. A vegyes tüzelésű kazán működésekor, hőfokra tiltja a gázkazánt. Így nem forr fel a rendszer. A 10+ radiátor mindegyike kapott egy digitális termosztátot, hogy a napközbeni változásokat kiküszöböljük. Van egy (kettő), mindig nyitva, radiátor szelep a rendszerben a túl melegedés megakadályozása miatt. Ennek ellenére már két alkalommal sikerült túlfűtenem a rendszert. Erre van egy 90-95 foknál lefújó szelep és egy automata nyomástartó töltő szelep. A lefújó szelep nagyobb áteresztó képességű, mint a töltő, ez nem túl jó, de nincs választás, csak ez van. A Te problémádat egy 1000-1500 literes pufferrel, kazán működés összehangolással, zónákra osztással, zóna szelep vezérléssel, hidrováltóval, keverő szelepekkel, megfelelő sűrűségű, gyorsaságú mintavételezéssel lehetne elkezdeni. De az szerintem, agyúval verébre szituáció. Idézet: „"Vannak vezeték nélküli radiátor szelepek. Ezek általában kapcsolódnak valamilyen központhoz"” Na! Ilyet még nem láttam - lehet, hogy ez a megoldás... Nem sürget semmi, és nem is lesz a fűtési szezon alatt megcsinálva. Szelepcserék lesznek. De a vezetékelés födémeken keresztül, stb. szinte teljesen kizárt. A vegyestüzelésű évek óta nem volt használva, de akkor kinyitom az összes szelepet úgyis. Ja és én elektrós vagyok, ilyen, mint "autonóm szelep" - nekem kínai
Tulajdonképpen az igény: a legmelegebbet a kisgyermekes szoba igényel - ami sajnálatosan az épület szinte leghidegebb része. A mellette lévő szobában viszont Apósom a 19 fokot szereti.
Jelenleg a termosztát a nappaliban van, aminek a hőmérsékletét erősen befolyásolja a napsütés, a konyhai főzés mennyisége, a jelenlévők száma, stb.... Sajnos ezért nem működik az egyszer jól beállított, helységenként részlegesen elzárt szelep. Gondoltam arra is, hogy a legmelegebb igényű szobába teszem a központi termosztátot, és a többiben termosztátos szelep elzárja a radiátorokat. De mi van akkor, ha az a helység mégsem az, ahová a központi termosztátot kellet volna helyezni, ha rosszul gondoltam? Hetente nem tehetem át mindig máshová... Kb 20 radiátor van, abból csak 3-4 helységbe kellene a leszabályozás. A többi radiátor folyton nyitva lesz - ahogy eddig. Idézet: Ez egy hatalmas butaság. Soha nem egyszerre hűlnek a helységek.„A szobánkénti hőmérséklet állítás egy családi házban felesleges dolog. Nem sok értelme van, egyszerre keletkezik hőigény mindenütt.” Idézet: Nem halálozik el, sok ilyen rendszert építettem, köszönik szépen, jól vannak.„Nem mindig áll rendelkezésre meleg víz, a szobánkénti vezérléshez, ezért a kazánt rángatná az összes érzékelő. Ami mihamarabbi elhalálozásához vezetne.” Idézet: Ez a rész nem értelmezhető nevezett tendszerben. Attól, mert a gázkazánt tiltod, még felforrhat a víz, ha nincs nyitva egyik szelep sem.„A vegyes tüzelésű kazán működésekor, hőfokra tiltja a gázkazánt. Így nem forr fel a rendszer.” Idézet: Azért ágyúval verébre, mert a felsorolt elemek fele felesleges. Radiátoros rendszerbe miért kell keverőszelep? Épületgépészetről van szó, mit értesz "megfelelő sűrűségű, gyorsaságú mintavételezés" alatt? „A Te problémádat egy 1000-1500 literes pufferrel, kazán működés összehangolással, zónákra osztással, zóna szelep vezérléssel, hidrováltóval, keverő szelepekkel, megfelelő sűrűségű, gyorsaságú mintavételezéssel lehetne elkezdeni. De az szerintem, agyúval verébre szituáció.” Idézet: Autonom szeleppel a hőmyennyiségből elvenni lehet, hozzáadni nem. Pl.: Bővebben: Link. Ha a helység elérte a hőmérsékletet, elzárja a radiátort. Ha hűl, kinyitja. Akkor van "gond" ha kinyit (mert hűl a helység), de nem megy a kazán. „Kb 20 radiátor van, abból csak 3-4 helységbe kellene a leszabályozás. A többi radiátor folyton nyitva lesz - ahogy eddig.” A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2024
Bocsánat, ez lemaradt: Bővebben: Link. Vezeték neélkül kapja a vezérlést a zónavezérlőtől.
Tudom, ez a trendi, de amit lehet, kábellel érdemes megoldani. Egyrészt olcsóbb, másrészt nagyságrendekkel biztosabb a kapcsolat.
Na nekem ez kellene kombinálva
Egy autonom szelep, ami ha kinyit, adna egy jelet egy központba - kazán beindul. Létezik ilyen, vagy ezt most én találtam fel?
Nekem Computherm Q8-asom van: Bővebben: Link
Ez pont azt tudja...csak egy a bibi, a kazán alatt külön van 1-1 fűtéscső a 4 külön-külön szabályozot helyiség felé. A helyiségenkénti motoros szelep is a kazán alatt van ezeken a csöveken. De ezek 230V-os vezetékekkel vannak bekötve a központi RF vevős zónavezérlő egységbe. Ha bármelyik termosztát bekapcsol, akkor indítja a kazánt és megnyitja a szobába vezető fűtéscsövet... De nálad ez túl bonyolult, mert már a fűtés létesítésekor kell a csövezést kialakítani ehhez a mókához. Vagy összekombinálni 2 különböző rendszert (Nálam 2 irányba osztódik a kazánnál a fűtéscső...ott van beépítve a 2 zónaszelep.) A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2024
Az olyan, amilyet linkeltem (olcsóbban is meg lehet találni). Kell hozzá egy "vevő" is, önállóan nem használható. A vevő jellemzően egy zónavezérlő, ami gyűjti a termosztátok, szelepek adatait és indítja a kazánt igény szerint.
COMPUTHERM Q4Z, termosztát jelSziasztok!A fűtési rendszert jelenleg egy COMPUTHERM Q4Z vezérlő kezeli. (2 termosztát, 2 szivattyú, gázkazánnak ad jelet, hogy mikor induljon a fűtés) Azt szeretném elérni, hogyha egy másik rendszerben lévő cső, elér egy bizonyos hőmérsékletet, akkor a mostani vezérlő és kazán közötti ("termosztát") jel megszakadjon. Eredetileg valamilyen csőtermosztátra gondoltam, de nem tudom, hogy ezt hogy lehetne összehozni a jelenlegi vezérlővel. Ötleteket tanácsokat előre is köszönöm.
Megoldható csőtermosztáttal is ha nem kell pontos kapcsolási hőmérséklet. Ha kell, akkor valamilyen digitális termosztátot érdemes használni.
A kazán vezérlésével sorba kötöd a termosztátot, annak COM és NO pontját, ha a termosztát fűtés üzemmódot tud. COM és NC pontja kell, ha hűtés üzemmódban van.
Hello! Én fordítva értelmezem amit ír. Ha a másik "rendszer elér egy hőfokot, akkor ne tudjon elindulni a kazán. (Pld. ha a vegyes tüzelésű fűt, akkor ne kapcsoljon be a gázkazán, hiába kéri a termosztát.)
Köszönöm szépen a segítséget és a rajzot is. Nem kell pontos kapcsolási hőmérséklet, inkább egyszerű, megbízható, költséghatékony legyen. Van itthon egy Siemens RAM-TR.2000M csőtermosztát, de szerintem ez nem potenciálmentes kontaktust biztosít, így nem alkalmas a feladatra. (Nem tudom, hogy ezt jól gondolom-e)
Tudnál esetleg termosztátot javasolni?
Igen. Pontosan ezt szeretném. Ha megy a vegyes tüzelésű kazán, akkor a gázkazán ne induljon csak a szivattyúk, amíg a fűtött helyiségekben lévő termosztátok adják a jelet.
Már pedig a Siemens független kontaktust ad ki. Tehát Bakman rajza alapján kell eljárni, csak a COM és NC kontaktust kell használni és célba értél. A Siemensnél speciel ez a C és 1-es sorkapcsot jelenti.
Fűtés üzemmód: a beállítottól alacsonyabb hőmérséklet, a relé zár, mehet a gázkazán.
Digitális termosztátok esetén nem lehet egyértelműen leírni a helyes bekötést, mert van, amelyiknek csak egy nyitott/zárt kimenete van, a beállítástól függően NO vagy NC és szintén beállítástól függően hűtés vagy fűtési üzemmód... Csőtermosztát esetén jó a kérdés, de ez kb. 3 másodperc alatt kideríthető, már ha hajlandó lennék olyannal dolgozni. szerk.: Köszi a kiigazítást csőtermosztát esetére. A hozzászólás módosítva: Csü, 19:44
Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget, akkor holnap megpróbálom az iránymutatásotok alapján.
Q4Z-COM pontját a Siemens 1- re kötni, Siemens C-t a kazán felé.
A Siemens mint rendesen "németesen nyakatekert". Véletlenül sem nevezne el valamit a megszokott módon. Volt velük tapasztalatom.. Készülékük előlapján olyan hosszú szövegek vannak, amik nem férnek ki. pld. "Geschwindigkeit" Na ez a "speed", vagy is a sebesség. De azért a Reset-en már "megfeküdtek". Ha valamit elmagyaráznak, akkor meg kell kérni, hogy angolul beszéljen, mert úgy már nem tudnak hadoválni. Csak villanymozdonyt érdemes tőlük venni, de arra meg nincs pénzem.
Egyébként ez a csőtermosztát elég gyatra, hatalmas hiszterézise van. Néhány alkalmazásnál ez jó, de nem kell meglepődni.
Nem akartam eddig beleszólni, de nekem is ez a véleményem erről a csőtermosztátról (na meg szinte az összes mechanikus termosztát is ilyen), a mostaniaknak nagy a hiszterézise. Erre mindenképpen oda kellene figyelni, mert már többször jártam úgy vele, hogy vagy nem akart visszakapcsolni, vagy ha a kikapcsolási hőmérsékletet korrigáltuk, akkor meg bekapcsolni nem akart.
Ebből az okból, már csak digitális termosztátokat használunk.
Szia! Ha már szóba került ez a csőtermosztát akkor én azt mondanám, hogy csak kapillárcsöves gőztenziósat kell választani, mert ahhoz nem kell semmi segédáramkör meg táplálás és mégis teszi a dolgát és nagyon pontos és nagyon érzékeny. EZ a csőtermosztát nem csak az árában veri a többi annak nevezhető társait hanem a "tudásban" is. Az a 4°C-s érzékenység egy csövön amiben folyadék áramlik ahhoz kellően érzékeny a maga nemében. A többi bimetálos az említésre sem méltó.
Hiszek nektek, hogy nem az eredeti Siemens csőtermoszát lesz a nyerő, de kapillárcsövest sajnos nem tudok házilag beépíteni, úgyhogy sajnos azt el kell engednem.
Ez a Computherm digitális vajon milyen lehet?
Nem rossz, de van olcsóbb megoldás is.
Bővebben: Link
Például ez a csőtermosztát sem beépítős tehát nem merülőcsöves patronba kell betenni hanem csak rá kell fogatni hosszában az adott csőszakaszra az érzékelőt gyors kötözővel.
Köszönöm. Ez is jó ötlet. Ilyesmi megoldásban nem gondolkodtam.
Ez önmagában biztosan nem jó, csak egy 230 V-os relé közbeiktatásával. Nem független kimenete van, hanem a hálózati 230 V-ot kapcsolgatja a kimenetére (szivattyúvezérlő).
Hello! Mondjuk én a gyorskötözőt mellőzném. Akkor már inkább egy vékony acéldróttal bebandázsolnám.
Nekem a gyorskötözőkkel sok bajom volt a cégnél. A 250-es darukábelek ilyennel voltak egymáshoz húzva és rendre ott is lepattogtak. Pont ott, ahol nem eshetne le semmi. A 29 méteren a csarnokban, jó meleg van és nem bírta. Viszont a parasztos 1,5mm2-es sima rézkábel ere, sosem esett le és itt is elég meleg lesz.
Szervusz Gabi bácsi! Amit először említettem csőtermosztátot nekem olyan van felrakva és ahhoz olyan széles gyors kötözőt adtak, hogy azzal kell felrögzíteni a csőre. Igaz, hogy az nagyon durva sprőd anyagú abban szélességben és vastagságban de a doboz lefogatásához kell is olyan méretű. Amire én gondoltam, hogy használni lehetne a kérdéses darabhoz (mert annak a patronja különálló a kapcsolótól) az UV álló és a 4-5 mm szélességű amiből hárommal elég jó kontaktussal lehetne rászorítani az adott csőszakaszra (esetleg hővezető pasztával bekenve a felületi kontaktusokat). Én zsákok kötözésére is ilyeneket használok de nincs negatív tapasztalatom. Lehet, hogy ahol gond volt velük ott nem a megfelelő méretűeket használtak vagy ott volt a vége a gyárilag "elképzelt" felhasználási teherbírásnak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |