Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   168 / 2500
(#) cleetus válasza cleetus hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Valaki estleg tudna akkor olyan A osztályú erősÍtőt mondani,ami 4 ohmra is jó,és aszimtrikus tápról megy?Sebestyén Feri nem biztos hogy fent van mostanában.Vagy ha át lehetne valahogy alakÍtani az őáltala ajánlott kapcsolást 4ohmosra,az érdekelne..
(#) lapose válasza Skillberto hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Szia!
Ha dip 16-os akkor valószínű ugyanaz mint a YD2025=TEA2025=KA2206
(#) Skillberto válasza lapose hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Szia!

Igen, 16 os. Köszi! Utánajárok akkor hol kapható és megnézem hogy működik vele. Vagy ha tudtok boltot ahol van, megköszönném

Üdv.
Skillberto
(#) Skillberto válasza Skillberto hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
KA2206 ot találtam is Lomexban, megnézzük akkor mien. Köszi mégegyszer.
(#) lapose válasza Skillberto hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Itt az adatlapja, azért mielőtt veszel hasonlítsd össze a bekötését a tieddel!

KA2206.pdf
    
(#) Skillberto hozzászólása Aug 28, 2008 /
 
Megnéztem, köszi. Jónak néz ki a kapcsolással, bár a dc ág kicsit piszkálja a csőröm, de a vec ágra kapcsolódik ami meg aztán a tápra...Szóval szem jól fog futni
(#) szilly07 hozzászólása Aug 29, 2008 /
 
Van 1 erositom pontosabban csak volt mert elromlott . Valami elektromures, roman gyartmany de jol szolt 2x20W 4Ohm.A baj ott kezdodott ogy gondoltam kipucolom nem is lett volna ez baj csak eszrevettem hogy par ellenallas mar a veget jarja ugyhogy kicsereltem azokat de meg utanna is ment. Asszem aval rontottam el hogy a panel ajja hozzaert a testhez . a tunetek a kovetkezok van 1 ellenallas(68 OHm) ami fustol ha bekepcsolom az erositot tovabba 2 tranyo(BD139) melegszik de nem veszejes a vegfoktranyok nem melegszenek de ez csak az egyik sav a masikat majd csak ez utam mert az egyaltalan nem reagal.van kapcsolasi rajzom is.. legyszi segitsetek mert mar kikeszitett teljesen .minden otletre nyilt vagyik elore is koszi
(#) Einstein válasza szilly07 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Épp az lehet a baj, hogy a végtranyók nem melegszenek, tehát munkát nem végeznek.(A rövidzár tönkretehette)Amikor bekapcsolod egyáltalán semmilyen hangot nem ad ki, semmi búgás? Nem tudod óvatosan megmérni, hogy vesz-e fel áramot, és kap-e feszt? Nincs véletlenül a végtranyónak külön biztosítéka? Mert az én erősítőmnél is van mind a kettőnek külön biztije.
(#) Imi65 válasza szilly07 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Ha van rajzod, akkor tedd is fel.
A képen Lengyel erősítő van.
Ha a rajz alapján nem tudod megjavítani, akkor nem hinném, hogy tudunk segíteni. Bár, elmondhatjuk, melyik alkatrész miért van az áramkörben, de - gyanítom - egy tranzisztor mérése már lehet Nálad problémás.
Tehát, tedd fel a rajzot, és utána beszélgetünk.
(#) szilly07 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 29, 2008 / 1
 
okes itt a rajz az jo lenne ha elmondanad esetleg azt hogy mit kell kicserelni vagy mi mehetett tonkre ja es van kulon biztositeka mind a 2 savnak
(#) szilly07 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
nem ad ki semijaen handot
es fustol az egyik ellenakas
(#) Imi65 válasza szilly07 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
A félvezetők nagyon nem szeretik az ilyen jellegű zárlatokat. Az olvadóbiztosító csak hangfalat védi, az erősítőt csak a hálózati bizti. Ott valószínűleg több tranzisztor is meghibásodott, ezért - kiforrasztott állapotában - meg kéne mérni az összeset. Ha nem megy a tranyómérés, inkább cseréld ki az összeset. A leégett ellenállásokat is ki kell cserélni. Ha nem érted a végfok működését, inkább ne is kísérletezz, mert egyetlen bent hagyott hibás alkatrész miatt újra meghibásodásokat okozhat.
(#) Imi65 válasza szilly07 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Az a baj, hogy a távolból ezt nem lehet megmondani, mi hibásodott meg. Ezt Neked kéne megmérni az erősítőbe.
(#) bandikala hozzászólása Aug 29, 2008 /
 
Sziasztok! :integet2: Nincs Valakinek egy 2-3W-os mono erősítő kapcsirajza?Lehet ic-s,de a tápfesz ne legyen több +12 voltnál.Nekem van egy de nincsenek jelölve a típusok és az értékek. HELP! :help:

UI:létezik egyáltalán ilyen kis áramú trafó? Gugli kilőve.Néztem mindet.
(#) lapose válasza bandikala hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
A kapcsolásod innen való:
Bővebben: Link
Itt meg vannak az értékek!
De szerintem ilyen kis teljesítményű erősítőt csak IC-vel érdemes csinálni!
(#) lapose válasza szilly07 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Ha már felrakod a rajzot, kapcsold ki az auto méretezést mert így semmit sem látni belőle!!
(#) sebestyen_ferenc válasza lapose hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Ha bandikala kis teljesítményű és torzitású végfokot akar és ehhez meg vannak az alkatrészek akkor csinálja meg!
(#) szilly07 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
kicsereltem az osszes tranyok kiveve a vegtranyokat es ugy is ugyan azt gyinalja .szerintem meg a huzalellenalasok(0,5ohm) is tonkrementek.de ha nincsenek bekotve a vegtranyok akkor nem melegszik szemmi nem reagal semmire . Akkor azokkal van bibi tonkrementek??? es ha kicserelek minden alkatreszt tehat vegtranyok,tranyok,ellenalasok,huzalellenalasok akkor fog mukogni gondolom en.szerintetek is??? ja es a rajz alapbol ijen kicsi semmi koze az automeretezesnek de atkuldom szivesen ha tudtok segitenni ja es lemerek en akarmit csak monyad hogy mit kell koszi elore is
(#) lapose válasza szilly07 hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
A végtranzisztorokat mindenképp ellenőrizni kell, mert sokszor azok mennek tönkre először!
A többi tranzisztort ugyanolyan típusúra cserélted?
Az ellenállásokat is ki tudod mérni. Mértél feszültségeket?
(#) Imi65 válasza szilly07 hozzászólására (») Aug 31, 2008 /
 
Nem véletlenül írtam, hogy 1! bent maradt hibás alkatrész - lavinaszerűen - tönkretehet újra egy csomó alkatrészt. A tranzisztormérésben, vagy cserében a végtranzisztorok is (főleg) beleértendők ezen logika szerint. Ha azok mérését/cseréjét elmulasztottad, akár kezdheted az egész munkádat előröl. Sajnos.
(#) spkkill hozzászólása Aug 31, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!A következő stab ic-k helyettesítőjét keresném. 78M07 , 78M09 . 79M07 , 78M12A .Sony STR-DE345 5.1-es erősítőmben vannak.Az én tippem szerint a 78M07 a UA7807 lehet.De ez csak tipp.Aki van ötlete az nyugodtan adja ki magából.A segítséget előre is köszi!!!
(#) szilly07 válasza lapose hozzászólására (») Aug 31, 2008 /
 
persze minden tranzisztort ugyanojanra csereltem ki ...
(#) lapose válasza spkkill hozzászólására (») Aug 31, 2008 /
 
Nem kell őket helyettesíteni, kaphatóak!
A 78-as sorozat a pozitív, a 79-es sorozat a negatív feszültségekre valók.
A kimeneti feszültséget az utolsó két szám mutatja, az M pedig arra utal hogy fél amperes.
Az hogy előtte milyen betű van (UA, LM stb.) csak a gyártóra utal, szinte lényegtelen!
(#) lixi hozzászólása Aug 31, 2008 /
 
Sziasztok. Kis segítséget szeretnék kérni.
Egy STK4050V hybrid IC-s erősítőt szeretnék építeni.
A rt.-ból már ki is halásztam hozzá egy kapcsolást.
A kérdés az, hogy ez megfelelő kapcsolás nekem ha én mindenféle védelemmel fel akarom ruházni azt az erősítőt.
Ha jól tudom az IC alapból pár másodperces rövidzárvédelemmel van ellátva. (akkor elég ha valami biztivel védem a hangfalakat).
Ha kell hozzá hangfal védő (teljesítmény, koppanás) akkor olyat szeretnék amivel a kivezérlést deprez műszerrel tudom figyelni és ha működésbe lép akkor jöhet mindjuk egy piros LED.
A hővédelemről nem tudok semmit! Vajon tudja ezt az IC?
Ha nem milyet érdemes csinálni?
Ventis hűtőbordával szeretném hűteni de úgy, hogy csak akkor kapcsoljon be ha elér egy bizonyos hőfokot és utánnna is szabályozva legyen a fordulatszáma.
Tehát nagyon sok kérdésem van még.
Ja és egy jó előerősítőt is szeretnék hozzá.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Imi65 válasza lixi hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Szia!
Ez egy különlegesen nagy teljesítményű hibrid. Gondolom, az ára is ehhez igazodik.
Előnyei: Az ilyen IC lényege az, hogy nagyszámú előállított példány miatt "megéri" válogatni a kristálylapkán az egymáshoz igen közelire sikeredett "elemi tranzisztorok" között. Ezért ezek az áramkörök igen jó tulajdonságokkal bírnak, mert csak összehangolt paraméterekkel rendelkező félvezető készlettel látják el. Ezért van az, hogy igen sokféle példány jelenik meg belőle.
Ez sajnos hátrány is, mert nagyon sok gyártása abbamarad, meghibásodás esetén a csere nem biztos, hogy az utódtípusra lehetséges. Ez az IC nem rendelkezik semmilyen! belső védelemmel (az adatlapja alapján). Ez sajnos további hátrány, mert utólag ilyen irányú védelemmel nehéz kiegészíteni (bár az elvi lehetősége külső tranzisztorok további beépítésével elméletileg lehetséges). Félvezetőt biztosítóval védeni (akárcsak hangfalat) lehet, de nem ad 100%-os biztonságot.
Koppanásgátlót nyugodtan építhetsz bele, mint ahogy kivezérlésmérőt is. Természetesen a kimeneti védelem működésének LED-es kijelzése sem megoldhatatlan.
Az IC nem rendelkezik hővédelemmel sem.
Véleményem szerint akkor érdemes ezt a végfokozatot megépíteni, ha legalább 2 garnitúra IC-t kap az ember ajándékba. Ehhez hasonló minőségű erősítőt össze lehet hozni tranzisztorokkal is, aminek az esetleges javítása nagyságrendekkel olcsóbb lehet, mint a hibrid IC cseréje.

STK4050V.pdf
    
(#) lapose válasza lixi hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Erre a végfokra külső rövidzár védelmet lehet rakni, mert az IC-t úgy alakították ki, hogy a szükséges kötési pontokat kivezették.
Imi65 vélemény helytálló, csak annyival egészíteném ki, hogy beszerzéskor oda kell figyelni mert elég sok hamis példány van az STK-k közt is!
(#) Imi65 válasza lapose hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Idézet:
„Erre a végfokra külső rövidzár védelmet lehet rakni, mert az IC-t úgy alakították ki, hogy a szükséges kötési pontokat kivezették.”

Így igaz, mint ahogy említettem is.
(#) lixi hozzászólása Szept 1, 2008 /
 
Köszönöm a válaszokat.
4db ilyen IC-m van ajándékba azért is gondoltam, hogy megépítem (azt hogy eredeti azt nem tudom, gondolom nincs is sok lehetőség ezt kideríteni)
A rövidzárvédelemhez akkor egy kis segítséget kérnék mert ezen hybrid családhoz nem találtam olyan kapcsolást amiket említettetek, magam meg nem tudom megtervezni.
A deprez-es kivezérlésmérőhöz szintén nincs kapcsolásom ezért ilyen kapcsolásokat is várok.
(találtam olyan hangfalvédő kapcsolást ahol egy LED-del mutatják a kivezérlést esetleg gondoltam ezt át lehetne alakítani)
(#) lapose válasza lixi hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Szia!
Nem kell messzire menni: itt a HE-n minden kapcsolást megtalálsz, csak használni kell a keresőt!
Hangszóró védelmet pl. itt:
Bővebben: Link
Mellékeltem az IC egyszerű zövidzár védelmét.

vedelem.gif
    
(#) Tomy27 hozzászólása Szept 1, 2008 /
 
Üdv a fórumon levőknek.Szerintetek a VF2 vagy az STK csinál nagyobb döngést?
Következő: »»   168 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem