Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretném megcsinálni a tápegységem kijelzőjéhez a + - 5 voltos tápellátását erről: Link a rajzról, de a 7905-ös táp IC nem fordítva szerepel rajzon? Vagy tévedek? Üdv.
Üdv.!
De, fordítva van. Viszont nem biztos hogy ezzel a táppal használhatod a panelmérőt a tápodhoz! Attól függ, hogy miről táplálnád. Üdv.: Attila
Üdv. Én ugyanarról a trafóról gondoltam, amiről a táp működik. 2x15v középkivezetéses, és az egyik 15v-ról adnám neki a feszt. Vagy van ennél jobb megoldás is?(gondolom igen)
Esetleg tudnál javasolni valamit? Köszi, üdv.
Arról a trafóról nem táplálhatod a panelmérőt!
A panelmérőnek ebben a kapcsolásban külön (galvanikusan elválasztott) tápfeszültségre van szüksége. Használhatod azt a szekunder-tekercset amiről a tápegységed van működtetve, de akkor más kapcsolásra van szükség. Ekkor a tápegységed negatív ágát közösítened kell a panelmérő földjével. A panelmérő pozitív tápfeszültségét a tápegységed pufferkondijáról kell levenned és egy 7805-el stabilizálni. A panelmérő -5V-ját pedig ebből a +5V-ból kell előállítani, EZZEL a kapcsolással. (A rajz alsó fele, az ICL7660-as rész.) Üdv.!
Köszi, megpróbálom, csak akkor IC.t kel vennem hozzá.
adig is kössz még1x, majd jelentkezem. Üdv
Üdv! Nem tudja valaki hogy a méréshatártól függően változnak a pontok a jobb alsó sarokban? tizedes esteleg százados helyiértékeket hogy ismerem fel?
A tizedespont helyét Neked kell meghatározni. 3,5 szegmens használatos, tehát méréshatártól függően lehet a pontot elhelyezni. De hogy hova teszed, azt Neked kell eldönteni. Magától nem jelentkezik sehol (az IC nem adja ki).
Hali!
Lenne egy kérdésem. Megcsináltam ezt a hét szegmenses kijelzős voltmérőt, de a fényerő a bekapcsolás után tizedére csökken. Bekapcsoláskor mikor még nem mér, akkor tök fényes, de kb fél mp múlva mikor elkezd mérni leesik a fényerő. Mit rontottam el?
Helló
Pontosan melyik kapcsit csináltad meg? Mert van itt egy pár rajz.
A kapcsolások között található verziót. (Topi féle)
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_voltmero_led_k...l.html
A táp mennyit bír? 0,5A-t simán tudnia kell a pozitív ágban. Ha ezt nem tudja, akkor csinálhat ilyet.
Azt írta 200mA-t fogyaszt. Fél amper biztos nem tud.
Egy 2*15v-os trafó adja a 2 szabályozható feszültségű kimenetnek a tápot. Az egyik ágon 1A a terhelhetőség a másik ágon 3A. A műszer egy kicsike 250ma-es trafóról megy. Valahol olvastam, hogy arról nem mehet a miről a mérendő fesz is megy, ezért raktam rá egy ilyen kicsi trafót, de ha ez nem igaz, akkor cáfoljatok meg, és rárakom az egy amperes ág váltófeszét a +-5V-os táp bemenetére.
Nem cáfolom, azt mondják a hozzáértők, hogy illik külön tápot adni neki. Nyilván elmenne a mérendőről is, de sztem nem lenne hiteles. Sztem a 250 mA kevés lesz neki, és célszerű átnézni a feszt is; én 2 napot szenvedtem azzal, hogy stabil +- 5V-os tápot gyártsak. Mindig sikerült, de amit ráadtam a legkisebb terhelést is, elmászott a feszültség. (vagy 3 féle megoldást építettem) És tapasztaltam hasonlót én is.
Azért az durva, hogy fél amper kell neki egyedül. Így nem férek be a dobozba.
Nálam is szűkös a hely, pedig nekem meglehetősen nagy a "dobozom"
Helló én is voltmérőt szeretnék csak olyat ami 0-10000V-ig mér. lehetséges ez.
Hát biztos, hogy több kell nki, mint 250mA, mert nekem a stab IC kb 9V-ból csinálja az 5V-ot és eléggé melegszik még bordával a hátán is.
Idézet: „Nem cáfolom, azt mondják a hozzáértők, hogy illik külön tápot adni neki. Nyilván elmenne a mérendőről is,” A labortáp építéssel foglalkozó topicban (ha jól emlékszem, akkor ott) volt róla éppen a múltkoriban szó, hogy a mérendő fesztől független tápra van szüksége! Semmiképpen nem a mértről kell táplálni.
helló
Miért van az, hogy ha lekötöm az IC negatív bemenetét az testről, akkor nem hajlandó mérni semmit, csak össze vissza ugrál a kijelzés. Viszont fontos lenne a független bemenet, mert két panelműszer megy egy tápról, és két táp feszültségét és áramát mérik.
Szia Attila86!
Megjöt az ICL7660-as ic a Maximtól, de most eszembe jutott, hogy mi lenne ha egy 9v-os elemről táplálnám a kijelzőt? Akkor jó lenne ez a kapcsolás hozzá, vagy ehhez is használhatom az ICL7660-as ic-t? De számomra nem egyértelmü, hogy melyik lábra mit kell kötni, pl: hova kapja a +5 voltot. Köszi.
Üdw
Amennyiben ezt a kapcsolást szeretnéd, úgy nem kell semmi egyéb, ez elvileg adja a szükséges +-5V-ot. Ellenben megjegyzem, hogy nekem semmi pénzért nem akarta tartani a feszültséget... Lehet, hogy én szúrtam el valamit, bár mindent a hozzá tartozó leírásnak megfelelően csináltam; amíg műszerrel mértem, gyönyörűen ment, de amint a legkisebb terhelést is ráadtam - egy LED-et használtam tesztelés céljából - egyből esett vagy 2V-ot a pozitív ág. (volt, hogy a negatív is) Küzdöttem vele, végül nem sikerült. Nem sok alkatrészből áll, nem is drágák és könnyen beszerezhetők, de sztem keress egy megbízhatóbbat...
Sziasztok!
Ha esetleg valaki épített 7107-tel feszültségmérőt, és meg is tervezte valamilyen nyáktervező szoftverben, az kérem küldje el nekem a fájlokat (kapcsolási rajz, nyákterv, beültetési stb.). Előre is köszönöm! Üdv. Balázs
Ugyan a magam lovát dicsérem,de talán érdemes megnézned:itt
Sok fájl van fent a topicban, különböző nyáktervek, különböző alkatrész értékek. Nekem az IC adatlapjában szereplő változat működik jól, javaslom azokat az értékeket.
Hello mindenkinek Szeretnék csinálni egy voltmérőt LED kijelzővel de két dolog kérdéses előttem 1 az hogy 230at is mérhetek vele mert arra kéne, 2 a kapcsolások közticl7107et láttam nekem meg 7109es van azzal is megoldható?
Helló
Olyan gondom lenne az ICL7107-el felépített műszeremmel, hogy ha lekötöm a 30-as lábat a földről, hogy földfüggetlen legyen a műszer, akkor nem mér semmit, csak össze-vissza ugrál a kijelzés, mintha nem is lenne a bemeneten semmi. Ha visszakötöm, akkor mér rendesen. Muszáj lenne megcsinálni, mert duplatápom van és a két kijelző közös tápról megy, de így nem tudom sorbakötni a két tápot, mert zárlatot csinálna.
Párszor már leírták, de nem mehet arról a tápról amit mérsz. Külön táp kell neki.
Nem ugyanarról a tápról megy, amit mérek, csak a két műszer megy egy tápról.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |