Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   170 / 2500
(#) Tomy27 hozzászólása Szept 1, 2008 /
 
Köszöntem lapose. Vannak benne egész jók is lehet hogy valamelyiket megcsinálom...
(#) jocko válasza Tomy27 hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
mondjuk azt a 800wattosat...végülis? amugy vmelyik meg van épitve neked lapose?elég elvontnak tünnek ezek a kapcsolások.
(#) bandikala válasza lapose hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Tudom,hogy lemaradtam a válasszal,de a rajzot nem innen szedtem le.Úgy kaptam pendrive-on.De azért köszönöm a segítséget!
(#) lapose válasza jocko hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Az ESP-sek, a Krell, a 800W-os biztos működik, mert láttam őket, a C200-ast pedig kitben is árulták a neten. A többiről nem sokat tudok , de általában megbízható helyekről valók.
(#) Atus hozzászólása Szept 2, 2008 /
 
Lapose és Tomy! Köszi...
Sajnos kiderült, hogy az egyik oldal fordítva van bekötve, amit sejtettem, csak nem tudtam...
Mintha kicsit másképpen szólna a cucc
Még egyszer köszi
(#) jdani hozzászólása Szept 2, 2008 /
 
Helló. nézegettem itt rajzokat, de megfelelőt nem találtam. nem tudna nekem valaki ajánlani, egy kb 100W-os 12V-os erősítőt? autóba kellene.
(#) lapose válasza jdani hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Bármelyik jó autóba! Ugyanis 12Vról nem lehet közvetlenül ilyen nagy teljesítményű erősítőt Üzemeltetni, hanem kell bele egy kapcsolóüzemű táp. Javaslom olvasd el ezt:
Bővebben: Link
12V-ról közvetlenül üzemeltetve hídkapcsolással kb. 22W érhető el 4 Ohm -ra.
(#) Dempsey hozzászólása Szept 3, 2008 /
 
Sziasztok!
Megépítettem még régebben a TDA7375 adatlapján lévő sztereó változatot.A standby funkciót nem szerettem volna használni ezért lekötöttem a földre.De van még egy diagnosztikai kimenet ami nekem megint csak nem kell.Azt nem kötöttem sehova.Rányomtam a hangfalakat utána tápfeszt és semmi .Tudnátok segíteni hogy mi lehet a gondja?Előre is köszi mindenkinek.
Üdv: Dempsey.
(#) Imi65 válasza Dempsey hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Ez egy részletesebb adatlap, hátha....

tda7375.pdf
    
(#) valve válasza Dempsey hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
"standby funkciót nem szerettem volna használni ezért lekötöttem a földre" Ne a földre kösd, hanem egy 10k ellenálláson a +12v -ra, amit lehúzol a földre egy 10µF kondival. A diag kimenetet meg hagyd szabadon, ahogy írtad!
(#) Dempsey válasza valve hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Azért kötöttem földre mert azt irták a Hobbielektronika újság valamelyik számában, ezekszerint hibásan.Kösz az infót meg is próbálom
(#) Dempsey válasza valve hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Kösz a megoldást így frankó néró lett . Örök hálám.Üdv: Dempsey.
(#) valve válasza Dempsey hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Szóval azt akartad írni, hogy működik!
(#) drywater hozzászólása Szept 3, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!

Gondoltam egyet, hogy kell egy erősítő. Nézelődtem, érdeklődtem és azt vettem észre, hogy jóval érdekesebb és olcsóbb egy sajátot építeni, mint kiadni egy vagyont érte.

A választás egy 2001ben Rádiótechnikában megjelent kapcsolásra esett.
Elkezdtem megépíteni Multisimben, hogy kemény gyerek legyek és ne csak a vak világba építsek, hanem legyen vmi szimulációm is hozzá. No, itt már el is véreztem.

Akad valaki, aki időt szánna arra, hogy segítsen? Már elég sok hibát kijavítottam, de valszeg még van benne.
A hibajelenség: a két 4A-es biztosíték elolvad a szimuláció során (még jó, hogy csak ott...)

Ezután még lenne vagy 100 kérdésem, de azokat később.

Ha valakinek van ilyen típusú működő példánya, az külön öröm lenne számomra.
(#) drywater hozzászólása Szept 3, 2008 /
 
Most látom, hogy a kapcsolás neve csak a csatolásból derül ki.

MZR-756-ról lenne szó. (becenevén: alkatrésztemető )
(#) lamalas válasza drywater hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Udv,

A szavaidbol ugy tunik nekem, hogy ez lenne eleted elso erositoje amit sajat magad epitesz. Ha ez igy van akkor semmikepp nem ajanlom azt az erositot aminek a rajzat csatoltad (MZR 756). Tulontul osszetett ez a kapcsolas egy olyan embernek akinek nincs elegendo gyakorlata, tapasztalata erositok epiteseben. En egy ICs erositot ajanlanek neked aminel a sikerelmeny sokkal nagyobb lehet! Gyakorlatilag valamelyik TDA, LM vagy STK ICs erositot nyudogt szivvel ajanlom, mert egy kiprobalt NYAKra megepitve (helyesen belutetett alkatreszek mellett) garantalt a sikerelmeny! Szerintem gondold meg jol, mert egy erosito epitese nem csak annyibol all, hogy megveszem az alkatreszeket, beultetem a NYAKba es mas keszen is van. Sok sikert
(#) drywater válasza lamalas hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Köszi a tanácsokat!

De nem csak egy házibulit akarok csinálni, ahol vagy füstöl az erősítő, vagy nem. Ha minden jól megy, egyszer ez lesz a szigorú értelemben vett "szakmám".
Erősítőt már raktam össze IC-ből, és pont ezért vágyok vmi többre. Elméletben már tranzisztoros kapcsolásokról is elég sokat tudok, de szeretnék ebből minél többet testközelből tapasztalni.
A forrasztás még nem megy, úgy ahogy szeretném, de pl szkópot, függvénygenerátort, már használtam jónéhányszor. Mértem már trafót, ellenállást, kondit, tekercset, tranzisztort, invertert, logikai kapukat, erősítőket. Testközelből láttam ipari, félipari és házi nyákkészítést.

Sietni egyáltalán nem sietek, ha kell egy fél évet vagy még többet is rászánok. Lényeg a lényeg, hogy ne csak másoljak és vakon kövessek utasításokat, hanem a dolgok miértjét is értsem.
Ez a kapcsolás megfelelően bonyolult ehhez, de mégsem érthetetlen. Megvan hozzá az a pár megjelent cikk, ami bemutatja a kapcsolás kialakulását. Azt már kétszer átböngésztem, közbe követtem a kapcsolást és a kisebb egységekről külön szimulációt is csináltam. (előbb-utóbb működőképeset.)

Most ott tartok, hogy egyben nem megy semmi. HEStoreban összeválogattam már majdnem minden alkatrészt, de még nem adtam le a rendelést, mert bizonytalan vagyok még pár helyen. (tűrések, terhelhetőségek) És mindenképpen látni szeretném virtuális környezetben is, mielőtt megveszek hozzá bármit.
(#) lamalas válasza drywater hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Ok, rendben, nem jott be a gyanum miszerint elso erositodet epitened. A leirasod szerint ertesz valamennyit az elektronikahoz, mar csinaltal ezt-azt, de azert sajat bevallasod szerint a forrasztas meg nem megy ugy ahogy szeretned. Nem baj, majd menni fog az is, csak sokat kell gyakorolni.

Visszaterve az erositokre. Ha ICs-en mar tul vagy, akkor talan nem 5 lepcsot kellene egyszerre felfele lepni, hanem csak egyet! Meg mindig arra celzok, hogy erzesem szerint ez az ersoito nagy falat lesz neked. Nem csak megepites es elesztes szintjen, de a megertes szintjen is. Nem becsulom le a kepessegeidet, de szerintem lepesrol lepesre lenne jo haladni nem csak a gyakorlatban, hanem elmeletben is. Arra gondolok, hogy mondjuk a kovetkezo lepcsofoknak lehetne mondjuk egy egyszeru tranzisztoros erositot epiteni. Ezzel tanulni is lehet illetve kiserletezgetni, probalgatni, hogy a gyakorlatban is lasd mi miert es hogyan mukodik egy erositoben, ne csak a szimulaciokban. Aztan lehet tovabb lepni es nehany erosito utan maris ennel az MZR-nel tartanal. En a kovetkezo lepcsofoknak mondjuk a KD mester altal modositott VF2-ot ajanlanam, azt hiszem Conductornak hivja KD mester. Itt a HE-n megtalalod a teljes leirasat. Ez kombinalt ICs, bjt tranyos es FET-es erosito. Egyszeru es allitolag igen jo minosegu. Aztan erdemes lenne tovabblepni es kulonbozo topologiaju tranzisztoros erositoket megepiteni. Persze ez csak az en javaslatom, nem kell feltetlen megfogadni a tanacsomat.

Felmerult meg egy kerdes bennem: milyen celra kellene neked ez az erosito? Otthoni hifi, bulizos erosito, stb? Vagy ugy is kerdezhetnem, hogy milyen szempont szerint valasztottad ki ezt az MZR kapcsolast?
(#) drywater válasza lamalas hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Egye fene, elismerem, nagy fába vágtam a kis fejszémet.

Akkor kezdem az elején.
Nem vagyok valami jó zenei hallással megáldva, igazán ritmusérzékem sincs, de ettől még szeretek zenét hallgatni. Sokáig nem is érdekelt, hogy mit és min hallgatok. Úgyis mondhatnám, hogy a minőség fogalma ismeretlen volt számomra. Egy hangszóró akkor volt jó, ha képes volt dobhártyaszaggatóan üvölteni.
A nem is olyan távoli múltban kaptam egy mp3 lejátszós discman-t, amit éjjel-nappal nyúztam. A lényeg az volt, hogy egy CD-re minél több szám férjen (ha már egyszer adott a lehetőség ). A kedvenc számaimból pedig csináltam egy audio Cd-t (mp3-ból konvertálva...), amit egyik haverommal meg is hallgattunk egy kisebb hi-fi rendszeren. Az eredmény: hatalmas csalódás. Valami égtelenül rossz volt hallgatni. Persze nyugtattam magam, hogy ez csak vmi konvertálási hiba lehet, de jobb füleseken ki is jött, hogy itt bizony a felvétellel vana baj.

Azóta megismerkedtem rengeteg audio-s fogalommal, mint pl a decibel, a harmónikus torzítás, hangszóró érzékenység, kvantálási zaj, stb.

És persze ahogy a költségvetésem engedi, igyekszem minőségi dolgokat vásárolni. Példának okáért, mostmár Sennheiser CX300as fülesem van, a notihoz meg egy Logitech Z4, 2.1es zajkeltő.

Ezek meg sem közelítik a valódi Hi-Fi minőséget, de most ennyire volt keret. Hosszú távú tervek közt szerepel, egy házi építésű erősítő lánc, ahol az MZR lenne a sztereo végfok.
(#) Imi65 válasza drywater hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Az MZR-el szerintem az a baj, hogy a tervezője is csak 1 példányban gyártotta le, monóban pedig elég nehéz megítélni, pl. a térleképezését. Szerintem SENKI nem csinálta soha meg. Egyrészt bonyolult, másrészt meg nincs igazán tapasztalat. Sajnos - szerintem - zsákbamacska. Nem kételkedem, hogy a mérnök úr (Záborszky László) tud tervezni egy erősítőt, de azért erre komolyan rá kéne hallgatni, neves erősítőkkel "párbajoztatni", mert a mért adatai nem igazán jellemzőek a fokozat hangminőségére, hisz méréseken minden darab jól szerepel. Pedig most magunk ellen beszélünk, mert végre VALAKI megcsinálná az MZR-t.

MZR756.JPG
    
(#) drywater válasza lamalas hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Tetszik az elgondolás, hogy kisebb és egyszerűbb erősítőkkel vágjak neki a világnak.
Már be is szereztem a Conductor két változatát. Sajna még nem volt időm elmélyedni benne, talán majd este.

Hogy miért épp az MZR?
Talán pont a bonyolultsága miatt. És így utólag a tervező miatt is. Kíváncsi vagyok, hogy szól.
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Én régebben megcsináltam , QUAD -nál jobb , de én többet vártam ....., akkor tértem át a csöves erősítők építgetésére .
Működik simán , nics benne konstrukciós hiba , bátran hozzáfoghat aki akar , nyákterve is ok. , sajnos 2 oldalas és kicsit sok alkatrészt tartalmaz .
(#) lamalas válasza drywater hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Idézet:
„Hogy miért épp az MZR? Talán pont a bonyolultsága miatt.”

Engem pont ez riaszt el! Egyebkent pedig nem feltetlen jobb ami bonyolultabb. En szeretem a letisztult, egyszeru kapcsolasokat ahol nem fugg egy dolog 25 masiktol. Egy pelda: nemreg hallgattam egy erositot a hazai audio tervezo/kereskedo cegek egyik eleg ismert (es elismert) kepviselojetol. Rendkivul szep hangu erosito, igazan tetszett amit hallottam es ugy adodott a dolog, hogy egy ismerosomnel szet is bontottuk az erositot es belekukkantottunk. En kapcsolasi rajzot is keszitettem a NYAK alapjan. Amikor kibontakozott az erosito rajza akkor bizony elcsodalkoztam: ez szol ilyen jol? Be***as Es valoban, tok egyszeru az egesz, gyakorlatilag olyan kapcsolastechnika van benne mint a tankonyvekben. Semmi kulonos, megis nagyszeru! Persze a hangminoseg sokminden egyebtol is fugg, de velemenyem szerint nem kell a tulbonyolitott erositoket hajhaszni. En azt tanacsolnam neked, hogy most epitsd meg tisztessegesen a Conductort, majd ha azzal keszen vagy es meg kesztetest erzel erosito epitesre, akkor epits kulonbozo topologiaju erositoket probakepp, illetve kulonbozo aktiv elemekbol allo erositokkel is probalkozz (BJT tranyos, FET-es vegu, illetve a kihagyhatatlan csoves) mindig figyelembe veve, hogy az egyszerubb kapcsolasokkal kezd es a bonyolultabbakkal fejezd be. Ha mar osszegyult 4-5-6-7 kulonbozo vegfok, akkor lehet valogatni melyiket hagyod meg magadnak, a tobbit pedig sajat belatasod szerint vagy eladod, vagy megtartod, vagy eljandekozod rokonoknak vagy viragtartonak, esetleg labtartonak hasznalod
(#) Müszi válasza lamalas hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Föl tudnád tenni a rajzot?
Idézet:
„Amikor kibontakozott az erosito rajza akkor bizony elcsodalkoztam: ez szol ilyen jol? Be***as Es valoban, tok egyszeru az egesz, gyakorlatilag olyan kapcsolastechnika van benne mint a tankonyvekben.”


Erre gondolok

köszi
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Gondolhattam volna, hogy Te megcsináltad!
(#) lamalas válasza Müszi hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Idézet:
„Föl tudnád tenni a rajzot?”


Ne haragudj, de sajnos ezt nem tehetem ugyanis abszolut etikatlan lenne. Mar igy is van egy kis buntudatom, hogy lerajzoltam az erositot. Privatban sem fogom senkinek sem elkuldeni a rajzot. Ha valaki eljon hozzam szemelyesen annak megmutatom, de ki nem adom a kezembol. Azt hiszem ez ertheto.
(#) KD mester hozzászólása Szept 5, 2008 /
 
Én megcsináltam az MZR-t. A rádiótechnikában eddig megjelent kapcsolások szégyene.

Egyszerűen konstrukcióhibás. Nem véletlen, hogy sehol semmit nem lehet olvasni róla.

Alapvetően rosszul méretezett a fázismenete. A szerző hiába papol 30 oldalon keresztül arról, hogy hogyan kell egy erősítő nyílthurkú fázismenetét kialakítani, meghogy garantáltan nem gerjed az erősítője, pont itt hibázta el.

Kb 14 éves voltam, mikor megépítettem belőle 5 példányt. Mindegyik azonnal gerjedt minimális kapacitiv vagy ohmos terhelésre. Akkor még nem tudtam, hogy hogyan szüntethetném meg a gerjedés okát a legnormálisabb módon, simán betettem egy 220pF-os kondenzátort a nagyjelü fokozat kimenete és a GND közé. Ez megtette a hatását. A gerjedés megszűnt.

A hangminőségétől nem voltam hasraesve. Azért a hagzásért ez a bonyolultság nem éri meg a vele járó munkát. Jellemző rá az erős instabilitás, ami a borzasztóan magas relatív körerősítés és csak a látszólagosan jó fázismenet (ami azonnal megváltozik egy kis alkatrésszórástól is) miatt alakul ki.
De egyáltalán egy mérnök, akinek tisztában kéne lennie, hogy a valóság szinte mindig másképp működik, mint ahogy az ember azt elsőre elképzeli, hogy adhat ki a kezéből egy ennyire elhamarkodott munkát, amit még saját maga sem próbált ki, csak egy példányban? Többrészes utánépítési leírásként?

A másik, hogy nem teljesen 100%-os az a leírás sem a szerző részéről, hogy hogyan is kellene optimális nyilthurkú jellemzőkkel megtervezni egy erősítőt. Erősen tévúton járt ezügyben és a kialakult konstrukció pontosan itt vérzett el. A magas relatív körerősítés miatt létejött bizonytalan nyilthurkú fázismeneten... a kihagyott kimeneti csillapító tag (ha jól emlékszem ennek a szerepével sem volt tisztában a tervező, nem is volt ilyen az ő erősítőjében, mert abba nem kell ilyen, olyan faszányosan ki van dolgozva az erősítő nyilthurkú frekvencia-fázismenete...

Hát itt is bukott a dolog, mert egy pár centis tápkábeltől mégiscsak leromlik a nyílthurkú fázismenet, de nem az erősítőé, hanem magának a kompozit végfoknak a saját belső negatív visszacsatolása.
1nF kapacitiv terheléstől azonnal porráég. Lehet, hogy mégis be kellett volna tenni azt a 10Ohm/100nF-ot.

Így utólag lehetne finomítani rajta, de szerintem nem érdemes foglalkozni vele. Egy elhamarkodott, hibás koncepció alapján tervezett erősítő. Kicsi a teljesítménye, túlbonyolított és az agyon dícsért egyedi megoldásokkal, amiket tartalmaz, éppen semelyik gyártó-tervező nem foglalkozik, mert sokkal jobb és egyszerűbb megoldások léteznek már évtizedek óta (gondolok itt a termikus kompenzálás és a röhejes rövidzárvédelem kivitelezésre, de a bemeneti fokozat is egy rémálom...)
(#) sebestyen_ferenc válasza KD mester hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Egyet értek veled, az alkatrésznek a kölcségéből lehet épiteni egy jó sztereó rendszertegyszerűt és jót,
amely nincs agyon komblikálva, szerintem van egy optimális alkatrész bonyolultság optimum eszt a konstruktől át lépte!
(#) drywater válasza KD mester hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Taníts Mester!

Látom, pár év előnyben vagy az elektronikában. Ha azt mondod selejtes a cucc akkor elhiszem.
Eddig csak papíron és számítógépen foglalkoztam az MZR-rel, és azért nem adtam le a rendelést, mert nem sikerült szimulálni az egész kapcsolást. Egy időre pihentetem is ezt a típust és elindulok nézelődni a világban.

Lamalas már ajánlotta a Conductort, amit már rutinosan összeraktam Multisimben és csodák csodája, még nem lettek hatalmas errorok. Viszont valami még nem stimmel, mert szerintem problémás a Bode diagramja. Csatolom is az eredményeket.
Valószínűleg én rontottam el valamit, ezért párszor még ellenőrzöm az elemértékeket és az összekötéseket.
(#) hapro válasza drywater hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Én megépítettem a conductort és elsőre erősen szimpatikus. Szerintem nicsenek ilyen problémák vele mint a szimulációban.
Még nem nem volt idő meghallgatni a sztereo változatot, csak mono-mono-ban, és csak egy kis fi...ng hangszórócskán, de ami késik...
Szerintem egy egyszerű és nagyszerű végfok.
Következő: »»   170 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem