Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Neked egy "monostabil multivibrátorra" van szükséged. Mivel az NE555 negatív éllel vezérelhető ebben az üzemmódban, a bemeneti jelet invertálni kell. Ennyi! üdv! proli007
oké köszia választ és ez a kapcsolás hogy néz ki nekem van egy kapcsolásom ami úgymond triggereli a bemenő jelet bár nem tudom mit takarhat
megkérlek lerajzolnád hogyan is néz ki a az invertálásig még megy is a többivel van gond csatolok egy pdf et abba van eza a triggereő kapcsolás köszi a segítséget
Sziasztok!
Mi okozza azt az impulzust, amikor az "S1" mikrokapcsolót elengedem?
A triggerre csatlakozó bc182 forditva van bekötve,igy nem működhet. Helyes bekötés esetén (emitter a testen,kollektor az r3-ra) az S1 nyitásakor a kapcsolóval párhuzamos 100nF-en keresztül pozitiv irányú feszültségugrás kerül a tranyó bázisára,és egy rövid időtartamra kinyitja,ezáltal elindul az időzités.
Idézet: „A triggerre csatlakozó bc182 forditva van bekötve,igy nem működhet.” Emitter a földön, akkor állandóan kattog a relé, így (C a földön) zavarmentes a működés, az impulzust kivéve. A 100n-t leszedem . Üdv
Tulajdonképp azt sem tudom mire jó ez a kapcsolás....
A tápfeszültség megjelenésével egyidőben behúz az 1.,és a 2. relé is,ha az S1 kapcsolót zárod,azután az időzités lejártával a 2-es elenged,és ha az 1-es relé tápfeszültségét az S1 nyitásával megszakitod akkor elenged,viszont az időzités újraindul és behúz a 2-es. Mire jó ez? Idézet: „S1 nyitásával megszakitod akkor elenged,viszont az időzités újraindul és behúz a 2-es.” ez a baj a megszakításnál az impulzus Mi ez? rel1 betápot kapcsol villanymotornak, a rel2 az indító kondit kapcsolja. Mivel pedálba van építve az S1 mikrokapcsoló, nyomógomb és időrelé helyet, ezt a kapcsolást alkalmazom. S1-re kell kondi, 100n nélkül megint csak kattog, az indító kondi reléje Teszek rá nagyobb kondit
Ha az S1 kétáramkörös lenne akkor kihagyhatnád a tranyót és üzembiztos lenne a cucc.
Nagyobb kondi nem jó, marad a 100n és teszek az S1 el sorba egy induktivitást... ja és a bc182-t beraktam helyesen..
lássuk
A C3,és az1-es relétekercs közé tegyél egy 1N400x diódát úgy hogy a tekercs árama a diódán tudjon keresztülfolyni,tehát katód a tekercs felé nézzen,és a másik diódának szintén a katódjához csatlakozzon.
Az S1 mellől meg dobd ki a 100nF-ot,mert csak zavart okoz.
Igy csináltad? A C4-et is kivetted?
Nameg tápfeszhidegités is kellene.mondjuk 100nF kerámia az ic táplábaira közvetlen.
Igen, így.
Táp szűrése, 4400µF + 100nF. Most így van, ha a D3 rövidzár lenne, akkor a rel2 kattog(S1 zárva, rel1 behúzva).
Ránézésre igy már megint nem működőképes...
A tranyó nem kap bázisfeszültséget,a 10k lehúzza testre a bázisát,és a D3 nem engedi át a + jelet a 100 nF-ról,igy nem is tudja inditani a monostabilt. Még az S1 esetleges (biztos)prellje zavarhat be,kikapcsoláskor többször megszakithat,érintkezhet igy inditva újra az időzitést. Ennek viszont ebben a kapcsolásban nem a párhuzamos 100nF a megoldása. Azt javaslom,hogy állitsd vissza a D3 diódát az én rajzom szerint,és a dióda anódja és a test közé tegyél ~10µF elkót. Ez a prell idején elnyeli az impulzusokat és nem tud inditójelet képezni a tranyó. A kondi egy idő után kisül a relétekercsen. Esetleg lehet kisérletezni az értékkel, a nagyobb kapacitások felé. Még annyit: a rel2-vel sorban sem ártana egy dióda! Idézet: „Ránézésre igy már megint nem működőképes... A tranyó nem kap bázisfeszültséget,a 10k lehúzza testre a bázisát,és a D3 nem engedi át a + jelet a 100 nF-ról,igy nem is tudja inditani a monostabilt.” Én is ezt gondolom, de működik elindul a monostabil. no megyek, megcsinálom amit mondasz .
Mekkora a relék áramfelvétele(tekercsellenállása)? Feltétlenül szükség van a kapcsolótranyóra?
Lényegesen le lehetne egyszerűsiteni,és üzembiztossá lehetne tenni a dolgot.
Így? , mert most jó
Reggel élesben próba, most már csak a hálózati fesz ingadozás okozhat(na?) zavart, de akkor betolok elé egy EMI filtert :hehe: Idézet: „Még annyit: a rel2-vel sorban sem ártana egy dióda!” táp fesz 12.4VDC, indok? Idézet: „Mekkora a relék áramfelvétele” 30-35mA körül
Nem pontosan igy,hanem a soros dióda anódjára,vagyis elé gondoltam az elkó pozitivját kötni,de ha igy is ellátja a feladatát akkor kész.
Az egy diódányi fesz eséstől még vigan behúz a relé,viszont az induktiv tüskéket nem engedi át az időzitő felé (szkópon szépen látni).
Közben én is megcsináltam a tranyók nélküli változatot. Itt a tápfesz rákapcsolásakor indul a monostabil,kihasználva azt,hogy az inditóbemenet később töltődik fel,mint ahogy az ic megkapja a teljes tápot (a 100nf-ot lehet növelni szükség esetén).
nekem párologtatóhoz kellene olyan kapcsolás,hogy egy gombot megnyomok,elindul a párologtató,majd ~2 óra mulva kikapcsol.ebben kérem segítségeteket!
Ez 555-el túl hosszú idő. Számláló rendszerűt keress. De szinte aprópénzért lehet venni,nem érdemes sk késziteni mert "többe kerül a leves mint a hús",hacsak nem az épités öröméért teszed.
okés! megpróbálok utánanézni!másik kérdésem: kaptam fateroméktól egy higanylámpát.nyák levilágításhoz akarom használni és ehez kellene két időzítő elektronika:egy vissszaszámlálós,a másik meg 555-el egy kb 3 perces időtartam lejártát kellene jeleztetni/kb ennyi idő mire bemelegszik a lámpa/utána kihúzom a fiókját a doboznak,ráteszem a nyákot,betolom a dobozt.ekkor elindul a számlálás visszafelé,majd az idő lejártakor kikapcsol a lámpa./remélem nem túl bonyolult amitleírtam/
Sziasztok a problémám még mindíg az előző kérlek segítsetek egy változó szélességű négyszögjelből kéne előállítanom egy jóval rövidebb impulzust(négyszögjelet)
a bemeneti jelet egy kapcsoló és egy 555ös ic adja aminek változtatom a kimeneti frekvenciáját a problémám az hogy próbáltam monostabil multivibrátorral megoldani ( 555ös icvel de amikor változtatom a frekit akkor változik a kimeneti impulzus hosszúsága is és ez nekem nam jó segítsetek köszi küldök néhány kapcsolást amivel próbálkoztam háha tudtok valamit változtatni rajta.. előre is köszi!
Hello!
Az utolsó ábrának megfelelőnek kellene lenni. De kérdés, - milyen frekitartományban akarod használni - Mekkora a trigger fokozat időállandója a frekihez képest. (R2*C3) - Mekkora pontossági égényed van. A CD4538-as nem újraindítható kapcsolásával, lehet jobban jársz. üdv! proli007
Hali!
Szerintem az a gond, hogy Neked felfutó élre kellene működnie, vagyis a 2. és 3. ábra kombinációja lenne jó. A második ábra R2 T1 párosát rakd a 3. ábra bemenetére (tehát a kollektort kösd a C3 baloldali lábára). Persze nem ártana egy pl. 15k-s ellenállás a bázis elé sem. Ha az L szint kevesebb, mint 100us-ra van jelen, akkor valószínűleg azt nem érzékeli.
A lényeg hogy ez egy stroboszkóp vezérlő kapcsolás
működése a következő: van egy választókapcsoló 3 bemenettel és van -egy manuális -egy 555 astabil módban változtatható frekvenciával 12 hz től lefelé kb 0.5 hz ig -és egy kivezérlésmérőről optocsatolóval utolsó ledről leválasztott jel ez kapcsol egy tranzisztort és az adja a feszültséget egy optocsalónak (strobi elsütéshez) és egy control lednek a baj az hogy olyan érzékeny a stroboszkóp elektronikája hogy bármien röviden is nyomom a gombot vagy akármien frekire van állítva az 555öst, a strobi többször is elvillan ennek a jelenségnek a megakadályozására kell ez a kapcsolás ami lerövidíti a négyszögjeleim impulzusait arra gondoltam ez bekötném a kapcsoló után és ennek az elektronikának a kimenetét adnám a tranzisztor bázisára gyakorlatilag ezzel a problémával küzdök próbáltam kapcsolásokat leszimulálni Electronics Workbench-el de igazából nem akarta az igazad kiakadt az oszciloszkóp itt tapasztaltam az hogy ha változik a freki akkor szélesedik a kimenet a két kérdésre a válaszom hogy Mekkora a trigger fokozat időállandója a frekihez hát gyakorlatilag nem tom miről van szó de a számolóprogival kb 80 ms ot számoltattam ha ez az az adat a pontossági igény hát a lényeg h legyen egy kis impulzus a négyszögjel felmenő ágánál de ez se lehet túl hosszú a strobi miatt (ezt már nem írom le még 1x h mért mert fentebb leírtam) a legjobb ha tudnám módosítani az impulzus hosszát kisírletezgetve min szélességtől lövi el és meddig nem lő el 2 x bocsi h kicit hoszú lett és az esetleges helyesírási hibákért is
Szia!
Lehet hogy tudok segíteni neked ezzel a kapcsolással, amit mellékelek. Azért némi magyarázat szükséges: Az 555-ös íc-t hangold kb 1 khz-re! (Használj LMC555CN tip időzítő íc-t.) Valahogy így működik: A 4029-es számláló pe bemenetén megjelenő "magas" jel indítja a számlálót. A 138-as demux íc-n megjelenő alacsony jel reseteli az időzítő íc-t, így leáll a számlálási folyamat. Az "és" kapu csak egy nagyon rövid ideig tud igaz állapotot felvenni!. Amikor a vezérlő jel alacsonyra vált, a 4029-es nullázza önmagát, a 138-as íc kimeneti lábai mind "magasak", ezért kell utánna "nem" kapu. A 138-as íc elhagyható ha "kikapuzod" a számláló íc kimenetét. Röviden: bármeddig is nyomod azt a bizonyos gombot, csak egy nagyon rövid impulzust kapsz.
Ez a változat megoldja kettő problémádat,működni fog,ha 555-el vezérled,és akkor is ha optón keresztül húzod le a bemenetet a testre. Ha nyomógombbal is használni akarod akkor annak a pergésmentesitéséről gondoskodni kell. A helyedbe hallos gombot használnék.
Fontos: az astabil vezérlő 555 kimenetét közvetlenül összekötheted a kapcsolás bemenetével,de a tápfeszültségellátás közös legyen. Ennek nem muszáj 12V-nak lennie,lehet kevesebb is,pl 5V. Az 5V jellemzően jó a hall kapcsolóhoz is. A kapcsolás kimeneti impulzusszélességét tudod a potival változtatni,max ~800us,és ez belefér a kisülés időtartamába.
köszönöm a válaszokat szerintem először az 555 ös kapcsolást próbálom ki utána megpróbálom a másikat is ameik jobban bevállik azt fogom használni köszönöm a választotkat!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |