Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nos a jelen kapcsolásban a 330nF kondi váltakozó feszültségre van kötve tehát sohasem viselkedik szakadásként, a kapcsolásirajz meg túl bonyolult.
Elég a relé kontaktusait áthidalni egy 15 ohmos ellenállással olyan 10w körülivel, a vezérlő körbe elég 1 utas egyenirányitás a graetz helyet az elkót a hálózati feszültségre kell méretezni az előtét ellenállást pedig a rellé árramához és feszültségéhez kell kiszámolni.Nekem ilyen egyszerűen van megcsinálva egy CO heggesztőben a lágy inditás. A rellének erdemes AC tipust választani mert az működik mindenképpen.
Ok, köszönöm az infót! Ez így oké amit mondasz, valóban lehetett volna egyszerűbben is, de én inkább nem akartam kísérletezgetni, hanem megépítettem egy olyan kapcsolást amiről biztosan tudom hogy működik - míg ha csekélyke ismereteimmel nekiállok áttervezni a kapcsit, az nem biztos hogy sok jóra vezet. Na meg már meg is építettem a cuccot, most már nincs értelme áttervezni így utólag.
Az egyetlen amin változtattam, az az általad is említett előtétellenállás a reléhez, mivel 12V-os relé került bele az ajánlott 24V-os helyett. Idézet: „a 330nF kondi váltakozó feszültségre van kötve tehát sohasem viselkedik szakadásként” Igen, igazad van, erre nem gondoltam. Tehát ha jól veszem ki a szavaidból, akkor érdemes lenne a kondit is váltakozó feszültségűre cserélni, nem?
Láttam már polarizált 330nF-os kondit de az ritkaság .
Ha fényképet raknál fel a kondiról többet tudnék róla mondani.
Direkt megnéztem most a kondikat. Van olyan kondim amit EMI szűrőhöz készítettek az van ráírva: 275V~ 400V=
Tehát 275 váltó 400 volt egyenfeszültségre jó, mert ugye a 230V~ csúcsértéke 325V! Szerintem ha biztos akarsz lenni a dolgodban kicseréled 400V-osra!
Áramfelvétel: pl ha egy 1.2v-os akkumulátort 1 ohm -os ellenállással terhelsz akkor annak áramfelvétele 1.2 Amper lesz! HA az akkumulátorod 12Ah kapacitású akkor az 1.2 A-es áramot 10 óráig tudja szolgáltatni, mert az idő és az áram szorzata adja a kapacitást!
Hogy tudok feltölteni egy kondenzátort kb 300v ra 3 v ról?ezért kérdesztem meg hogy a vaku hogy csinálja
Szia!
Világos, így már értem a dolgot! 400V egyenfeszre van itthon ekkora kondim, azzal nem lesz gond, mert akkor ezek szerint az biztosan kibírja a 250V váltót. Akkor egy olyat fogok beletenni a mostani helyett ezek szerint. teodor: Ha már lefényképeztem, akkor megmutatom neked a kondit. Szerintem polarizálatlan, de majd szólsz úgyis ha nem az És végül de nem utolsósorban köszönöm nektek a segítséget!
Minden további nélkül jó váltófeszre, de csak 250V csúcsfeszültségig.
A vakuban van egy kis önrezgő oszcillátor ami feltranszformálja a feszültséget 300V-ra.
Értem. Tudsz valami kapcsrajzot egy vakuról?Ha jobban megérteném,lehet hogy megépiteném a telefonomhoz.
Egy pár db.
Még egy pár.
Sziasztok!
Építeni szeretnék egy stabilizátort. az lenne a feladata, hogy egy 6v-os aksit töltsön. Csak az a problémám, hogy nem tudom, hogy 7806-os vagy 7808-as IC-t használjak, és hogy elég lenne e az aksinak az 1A amit az ic tud.
Szia!
Kevés az információ! Milyen aksi(ólom NiCd stb), mekkora a kapacitása, töltésre kell vagy folyamatos üzemre?
motor aksiját fogja tölteni. vagy savas vagy zselés lesz azt még nem tudom. 5Ah a kapacitás, folyamatos üzemre.
Szerintem akkor ne tápot keress, hanem inkább akkumulátor töltő kapcsolást, lehetőleg automatát!
Ha a legegyszerűbbet nézzük szerintem egy 317-es Ic-vel megoldható!
Köszi a kapcsolást, csak sajnos most jöttem rá hogy nem voltam elég érthető Nem ilyen töltő kell nekem hanem olyan, hogyha beindítom a motrot akkor a motor tekercséről menetközben töltse az aksit.
Gyanítom, olyan motorról van szó, amiben nincs gyári töltő. (Pl.: Babetta.) De majd PWM kolléga megerősít, vagy megcáfol.
Sziasztok!
A mellékelt bekötéshez, 12V-os 10A-es relé mellett mekkora tranzisztort érdemes használni? Létezik valamilyen SMD, ami ide passzolna? Köszi és üdv.
Pl.: BC337. Ez 500mA-t tud, csúcsban elviseli az 1A-t is.
Mert olyankor amikor a relé egy 10A-es max áramfelvételű készüléket működtetne, akkor mekkora áram menne a tranzisztorra?
Mikrovezérlő lábára akarom így kötni és az úgy is csak 50mA-t tud elviselni...
A relé terhelhetőségének és tartóáramának nincs köze egymáshoz ( vagy nem sok ). Igyekezz úgy méretezni, hogy a tranzisztor teljesen kinyisson, akkor kevésbé fog melegedni.
Ha megvan a relé árama, azt oszd vissza a tranzisztor áramerősítési tényezőjével és kb. megkapod a szükséges bázisáramot. Ha nem használtál valami extrém relét, akkor elég egy darab tranzisztor, ha nagy a tartóáram, akkor használj darlingtont.
Hát egy kis vezérlő panelt szeretnék összerakni, ami egy pic-en keresztül vezérelne 9db 12V-s relét. Csak azért választottam 10-est, hogy ne kelljen nagyon félni, ha pl. egy mikrót akarnék vele valamennyi ideig bekapcsolni.
A darlington-ról mit kell tudni? Még sohasem hallottam róla... Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |