Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 1 kW-os kapcsolóüzemű táp
Lapozás: OK   2 / 2
(#) atti212 hozzászólása Szept 9, 2008 /
 
Sziasztok! Jó kis feladat aki ezt a tápot meg akarja építeni
Én is próbálkoztam régebben kapcs.táppal, akkor csak felrobbant minden.
Szerintetek azt hogyan lehet megoldani, hogy a végfok ne tegye tönkre a tápot amikor cibálja rajta a feszt ? Tudom nagy kondik stb, de valami korlát akkor is kéne. És nem akarom, hogy ez a kapcsolgatótranyók teherbírása legyen.
Valaki valami tapasztalat ?
(#) szucsip válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
Ok ok. Én azt hittem hogy visszajövetelnél meg akarja fordítania tekerési irányt (és akkor aztán tényleg minden lenne abból csak nem transzformátor!). Úgy tudom hogy a bifiláris tekercselést huzalellenállásoknál használják, a következő módon: fogod az adott hosszúságú huzalodat, amit KÖZÉPEN kettéhajtasz, és a kettéhajtott végénél kezded el feltekerni a csévetestre. Ugyan az az áram megy oda és vissza, szóval a szummázott hatásuk "0". EZ INDUKCIÓSZEGÉNY TEKERCSELÉS, és nem 2 vagy több tekercset készítesz 1 menetben. Amire te g ondolsz, az szerintem a szoros csatolás, és a jobb hatásfok érdekében használatos.
(#) Dudus válasza szucsip hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
A bifilláris tekercselés pontosan azt jelenti és azért csinálják tápokban amit köbzoli leírt!

Az indukciószegény ellenállásoknál használják azt a módot , amit Te leírtál az is bifilláris csak ott más a cél. De ott is azért bifillárisan tekercselik és nem két részből, külön-külön, hogy pont kiejtsék egymást a mágneses terek.

Szó szerint véve 2 db. összefogott huzal feltekercselését jelenti, ahogy a trifilláris 3 db. összefogott huzal tekercselését jelenti.....stb. nem mond semmi egyebet az így létrejövő tekercsek bekötéséről.
(#) voodoo hozzászólása Jún 22, 2010 /
 
Sziasztok!

Ismét én (=. Ihletet ütöttetek a fejembe. Ugyebár régebben fél éve kb vettem egy 800W-os panelt. 4ohmos. 2x100-120V kell neki és gondolom min. 1-1.2kW-táp. Én abba gondolkodtam hogy a régi AT-s (kávéfőző kapcsolós) számítógép tápegységeket használnék fel erre a célra 8-10 db-ot. A számítógép tápegységek amik olcsók és nem kell alaplap a bekapcsolásához azok max 200wattosak és 12Voltos +/-
Szóval szerintetek mi lenne ha sorba kötnék sok sok 10x200W-os 12Voltos kis kapcsolós tápot???. A kérdés azért fordul meg a fejembe mert olvastam a rajzon és ott a 12V+ az 16 amperes, a -12 V meg 0.8 Amperes. Gondoltam megkérdem mielőtt még 5 ezret elköltök régi AT-s tápok vásárlásával feleslegesen. Ha jó az ötletem; akkor 2000W és +/- 120Voltom lenne.
ats táp PC bontókba 2-500 Forintokért mennek. Csak azért érdekel mert rohadt olcsó (=

Ez igaz???
Válaszokat előre is köszönöm!!

Üdv: Tibi
(#) bankimajki válasza voodoo hozzászólására (») Szept 29, 2011 /
 
Az ötlet 2 dolog miatt sántít. A -12V kicsi áramú. És a stabilitásért az 5V felel. Vagyis azt is le kell terhelni, ha ha használni akarod valamire. De szerintem nem olyan jó ötlet ez így.
(#) Szabi1 válasza voodoo hozzászólására (») Feb 17, 2015 /
 
Az 5V figyelését azt hiszem át lehet kötni, illetve a -12V os résznél azt hiszem valami diódákat kell cserélni. Másik dolog, lehet sok helyet foglal el 10 darab pc táp panel, illetve kicsik a hűtőbordák.
Énis szeretnék valami jó kompromiszumot kötni, classD erősítőt (4x300-350W 8ohm/4x600-700W 4 ohm) szeretnék építeni, és mindenféleképp kapcsitápot szeretnék. Kapcsitápot eddig csak PC táp trafóval készítettem és ilyen teljesítményhez meg nemigen volna elég egy olyan transzformátor..
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2015
(#) szsrobert hozzászólása Okt 11, 2016 /
 
Szoros csatolas.
Dupla vezetek feltekerese a trafora.
A vezetek veget B vezetek elejevel osszekotni.Gyakorlatilag soros kapcsolasban lesznek egymassal.
Keveredik egymassal a kettos tekercseles es bifilaris tekercseles fogalma.Mindenki maskepp ertelmezi.
(#) ferci válasza voodoo hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Azt se felejtsd el, hogy a +12 voltot kétutasban szeded le, tehát ha 2x12-t szeretnél, csak fele amperre számolj, hiába cserélnéd le a -12 volt diódáit.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem