Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Jó kis feladat aki ezt a tápot meg akarja építeni
Én is próbálkoztam régebben kapcs.táppal, akkor csak felrobbant minden. Szerintetek azt hogyan lehet megoldani, hogy a végfok ne tegye tönkre a tápot amikor cibálja rajta a feszt ? Tudom nagy kondik stb, de valami korlát akkor is kéne. És nem akarom, hogy ez a kapcsolgatótranyók teherbírása legyen. Valaki valami tapasztalat ?
Ok ok. Én azt hittem hogy visszajövetelnél meg akarja fordítania tekerési irányt (és akkor aztán tényleg minden lenne abból csak nem transzformátor!). Úgy tudom hogy a bifiláris tekercselést huzalellenállásoknál használják, a következő módon: fogod az adott hosszúságú huzalodat, amit KÖZÉPEN kettéhajtasz, és a kettéhajtott végénél kezded el feltekerni a csévetestre. Ugyan az az áram megy oda és vissza, szóval a szummázott hatásuk "0". EZ INDUKCIÓSZEGÉNY TEKERCSELÉS, és nem 2 vagy több tekercset készítesz 1 menetben. Amire te g ondolsz, az szerintem a szoros csatolás, és a jobb hatásfok érdekében használatos.
A bifilláris tekercselés pontosan azt jelenti és azért csinálják tápokban amit köbzoli leírt!
Az indukciószegény ellenállásoknál használják azt a módot , amit Te leírtál az is bifilláris csak ott más a cél. De ott is azért bifillárisan tekercselik és nem két részből, külön-külön, hogy pont kiejtsék egymást a mágneses terek. Szó szerint véve 2 db. összefogott huzal feltekercselését jelenti, ahogy a trifilláris 3 db. összefogott huzal tekercselését jelenti.....stb. nem mond semmi egyebet az így létrejövő tekercsek bekötéséről.
Sziasztok!
Ismét én (=. Ihletet ütöttetek a fejembe. Ugyebár régebben fél éve kb vettem egy 800W-os panelt. 4ohmos. 2x100-120V kell neki és gondolom min. 1-1.2kW-táp. Én abba gondolkodtam hogy a régi AT-s (kávéfőző kapcsolós) számítógép tápegységeket használnék fel erre a célra 8-10 db-ot. A számítógép tápegységek amik olcsók és nem kell alaplap a bekapcsolásához azok max 200wattosak és 12Voltos +/- Szóval szerintetek mi lenne ha sorba kötnék sok sok 10x200W-os 12Voltos kis kapcsolós tápot???. A kérdés azért fordul meg a fejembe mert olvastam a rajzon és ott a 12V+ az 16 amperes, a -12 V meg 0.8 Amperes. Gondoltam megkérdem mielőtt még 5 ezret elköltök régi AT-s tápok vásárlásával feleslegesen. Ha jó az ötletem; akkor 2000W és +/- 120Voltom lenne. ats táp PC bontókba 2-500 Forintokért mennek. Csak azért érdekel mert rohadt olcsó (= Ez igaz??? Válaszokat előre is köszönöm!! Üdv: Tibi
Az ötlet 2 dolog miatt sántít. A -12V kicsi áramú. És a stabilitásért az 5V felel. Vagyis azt is le kell terhelni, ha ha használni akarod valamire. De szerintem nem olyan jó ötlet ez így.
Az 5V figyelését azt hiszem át lehet kötni, illetve a -12V os résznél azt hiszem valami diódákat kell cserélni. Másik dolog, lehet sok helyet foglal el 10 darab pc táp panel, illetve kicsik a hűtőbordák.
Énis szeretnék valami jó kompromiszumot kötni, classD erősítőt (4x300-350W 8ohm/4x600-700W 4 ohm) szeretnék építeni, és mindenféleképp kapcsitápot szeretnék. Kapcsitápot eddig csak PC táp trafóval készítettem és ilyen teljesítményhez meg nemigen volna elég egy olyan transzformátor.. A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2015
Szoros csatolas.
Dupla vezetek feltekerese a trafora. A vezetek veget B vezetek elejevel osszekotni.Gyakorlatilag soros kapcsolasban lesznek egymassal. Keveredik egymassal a kettos tekercseles es bifilaris tekercseles fogalma.Mindenki maskepp ertelmezi.
Azt se felejtsd el, hogy a +12 voltot kétutasban szeded le, tehát ha 2x12-t szeretnél, csak fele amperre számolj, hiába cserélnéd le a -12 volt diódáit.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |