Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi. Egy 7809-es mekkora árammal terhelhető max?
Közben a hq videonál láttam 1.5A-est. Viszont ha meghaladja a terhelés a határt akkor letilt az IC vagy elszáll?
Először csak melegszik, aztán elszáll!Annyira nem inteligens IC hogy letiltson
Akkor olyat kérdeznék, hogyha lm317-el csinálok tápot és a szályzópotit "leszögelem" ott ahol 9 V-ot ad le a cucc, járható? Szóval egy esetleges hálózati fesz ingadozás azért eltolhatja a valamikori beállított 9 v-ot? Nem?
Nem kellene neki eltolnia, pont ezért stabilizátor.
12VAC feszülségű trafó szekunderét mire egyenrángatod lesz belőle legalább 16VDC.Akármennyire is ingadozik lefelé a hálózat ez az érték 14VDC-nél nemhiszem hogy kevesebb lenne.A max bemenőfesze ennek is asszem 40VDC-körül van,tehát ez sem gond. Habár ezt nem érdemes kihasználni ha 9VDC-t akarsz mert baromi nagyot kell neki eldisszipálnia. Még1jótanács ha nyáktrafóban gondolkodsz: akkor szerintem elég lesz neked a 9VAC szekunderfeszültségű is, ugyanis eléggé trehányul vannak tekerve szerintem!Nekem a 24VAC szekunderű Avisorból lejött 29V!!!NO commet Nyáktrafó Tulajdonképpen mind1 hogy melyik megoldást választod de ha csak 9VDCkell akkor fölösleges a lm317-el bajlódni(poti stb.), megteszi a 7809 is!
mondjuk az 1.5A az nem keves nyaktrafoval
12 V os a trafobol legalabb 20VAs kell HQ nal meg 0.6-3.5 kozott mozognak az ertekek
Köszi a segítségeket. A 7809-ben gondolkodtam, de írtátok, hogy nem tilt le. A 317 meg igen, a szerkezetet meg nem ismerem pontosan amihez kell így max nem száll el ha besokal.
Hali all
Lenne 1 kérdésem : Van nekem egy 12v 2,5A tápegységem ezt kellen ugy átalakitani hogy kellene nekem 1*12v , 1*5v kőzős minusszal egy vinyó számára??????? segitségeteket előre is kőszőnőm
két stab 7805 és 7812 eccerü.de szerintem nézd meg mit eszik a vinyo, mert ha 1 amper felett akor spec stab kell.
Tudja-e valaki hogyaz LM2576-os IC-t lehet e tranyós "megfejelőls"kapcsolásban alkalmazni ha nagyobb áramra van szükség, úgy mint ahogy a 78XX sorozatot???
Vagy valami más megoldást kell keresni??
LM2576-t sztem nem lehet, adatlap se tartalmaz ilyet, ez kapcs üzemű tápocska..
Anno Enterprise 128-hoz készítettem lemezmeghajtó illesztőt.
A tápegysége a meghajtónak (5 1/4") 1-1 sima 7805 és 7812 volt, persze méretes hűtőbordán. Nekem nem nyafizott, pedig az nagyobb áramfelvételű volt, mint a 3 1/2-esek. Pufferkondinak min. 2200µF-ot használj!
Hello!
Na, megépítettem az alább található tápot. Tényleg jó, bár most nézem, hogy a D1-es diódát lehagytam. Akkor is működik. Majd holnap belerakom. Köszönöm annak aki betette a rajzot. Mostmár van egy normális tápom. Mégegyszer köszi.
Most látom, hogy kissé hiányos a kép, de az első oldalon megtalálható az eredeti.: bow:
Még egy kérdés: ha a P2 poti most "földön" lévő lábát letenném egy segédtáppal a földhöz képest negatívabb potenciálra, akkor a szabályozás 0V-ról idulna?(mert most 3.5V az alsó, és 32V a felső fesz. értéke.Vagy elég ha pótolom a D1-es diódát?Így sem roszz, csak ha lehet.......
üdv
A mellékelt képen látható kiöntött tápra szeretnék megoldást találni (eddig nem ment.), ez ügyben szeretnék segítséget kapni. Tök zárlatba ment át a képen látható táp modul ami 24VDC-t fogad és +15V 0V -15V-ot ad ki magából! A 24V pedig nem szimetrikus csak szimpla Van valami 5letetek?? Elöre is köszi a segítséget
Hali!
Isnmét lenne egy kérdésem! Kellene építenem egy +/- 15Vos tápot. Én a he tápegységek cikkéből néztem ki a szimmetrikus stabilizált tápegységet. Apró módosításokkal ez jó is. De: Nekem azt mondták ehhez egy 2*15V os trafó kell. De a kapcs rajzon egy középleágaztatásos trafó van. Nekem pedig 4 kimenő dróton van, ugye a 2-2 szekunder. És akkor nekem most mit kell csinálnom hogy a 2*15Vos trafó jó legyen ehhez? Remélem érthető. Köszi! Idézet: „Nekem pedig 4 kimenő dróton van, ugye a 2-2 szekunder” Azaz 1+1 szekunder...ugye? (összesen 2 db) Nah, kösd őket szépen sorba és a közös pont (ahol is a 2 tekercs találkozik) lesz a középmegcsapolás....
Erre gondoltam én is. Köszi!
Még 1. És akkor a közös leágaztatást hová kössem?
A közös lesz a föld, ehhez méred a + és a - feszt.
Idézet: „őket szépen sorba és a közös pont (ahol is a 2 tekercs találkozik) lesz a középmegcsapolás” Itt nagyon fontos, hogy az egyik szekunder elejét a másiknak a végéhez kösd, tehát pontosan sorba. Ha véletlenül a két tekercs elejét v. végét kötöd össze, akkor a maradék két vezeték közt (amit nem kötöttél sehova) nem lesz feszültség, mert éppen kivonódik egymásból a két szekunder feszültsége. Semmi baj nem történik, csak éppen nem lesz feszültséged, pedig látszólag "sorba van kötve" a két tekercs. Mellesleg 1 tekercsből is lehet + és - tápot csinálni, attó függ, hogy hova kell.
Ok...de akkor csak simán sorba kötöm és kifújt? Sehova máshova csak sorba? Mert a rajzon azt mutatja hogy bemegy még a földbe is.
Mi az, hogy bemegy a földbe?
Azt mondod, hogy van most 4 vezetéked a trafón (2 szekunder). Ebből egyi kszekunder végét összekötöd a másiknak az elejével. Így összesen 3 vezetéked lesz. A összekötött, hívjuk ezt középsőnek, lesz a föld, a másik kettőre meg megy az egyenirányító híd. Csatold a rajzot, úgy könnyebb lesz.
Ez az alkalrész szerintem egy DC/DC konverter, mégpeig a galvanikusan leválasztó típus. Talán meglehetne próbáli helyette a NMA2415S vagy NMA2415D-t! Bár kisseb teljesítményű de lehet, hogy elég. Egyéb 5let, egy (+-)-os kapcsolóüzemű tápegység (feszültségátalakító) , ami szintén leválasztós...
Talán így érthetőbb lesz!? Ha jól kötöd össze hasonló értékeket kell mérned, persze a fesz értékek csak a szemléltetés miatt vannak feltüntetve. Az fesz.értékek az alkalmazott tápegységtől függenek...
sziasztok!
kéne egy kis segítség...van egy tarfóm, aminek 35 volt mérhető az egyik szekunder tekercsén.és van erősítő kapcsrajzom, amihez jó lenne ez a feszültség.na és itt jön a lényeg.szimmetrikus tápegység kell az erősítőhöz.milyen kapcsoláss kell ahhoz, h szimmetrikussá tegyem a 35 voltot? várom az ötleteket, elölre is köszi
Szia !
Ha normálisat akarsz akkor ahhoz olyan trafó kell. Üdv !
értem...akkor ráhagyom.csak azért akartam építeni vmit, mert volt trafóm, de akkor mégsincs
Szia !
Ha csak az építés kedvéért akartad csinálni, akkor meg lehet csinálni, lehet szimmetrikus tápot csinálni, csak relative jó, és kényesebb félvezetőkhöz nem ideális. Építés kedvéért csinálni kell, ne add fel ! Üdv!
Sziasztok.
A mellékelt tápot szeretném megépíteni. Azt nem tudom, hogy itt milyen legyen a trafó, mert erről egy képen kívül semmi nincs. NYÁK-terve van-e valakinek hozzá? (Ha nincs, arra gondoltam, hogy Novák Gábor elküldi...) Előre is köszönöm! csikosgabi |
Bejelentkezés
Hirdetés |