Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverter készítése

Témaindító: Tomy666, idő: Máj 24, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 60
(#) miklosch hozzászólása Júl 27, 2008 /

Valaki már megépítette a mellékletben szereplő invertert? Ha igen, fel tudna világosítani, hogy érdemes-e utánépíteni, és mire kell figyelni? Jobban szerettem volna PWM vezéreltet készíteni, de nem találtam sehol ilyen inverter kapcsolást, úgyhogy ennél maradtam. Esetleg valaki tud linket adni PWM inverterről?
(#) Pék Pál hozzászólása Szept 1, 2008 /

Itt láttam egy inverter áramkör kapcsolását csak a 10db 2N3055 nekem sok alkatrésznek tűnik.Szerintetek ha csak a CD4047 és két fett pl.IRF 530,vagy 2SK2956 lenne a végén az működnik e?Köszi mindenkinek ha van ötlete!Pali!
(#) ferci válasza Topi hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Két-két fetet mindenképpen ajánlok.
Az árameloszlás miatt Rds on is kisebb kevesebb áramnál, az Uds kisebb lesz valamivel, ebből adódóan a darabonkénti Uds x Id power csökken, így a rétegek sem melegszenek annyira. Pár fokot biztos nyersz vele és jobb a feteknek is.
Egy jól elhelyezett pici venti meg nagyon le tudja hűteni a bordát..
(#) ferci válasza miklosch hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Szerintem találsz, ha többet keresel... ezt azért nem javasolom, mert frekit, kitöltési tényezőt, holtidőt nem tudsz állítani, márpedig akármilyen trafó esetében ez nem mindegy, lutri. Jobb lenne pl. egy SG3525 vagy hasonló megoldás; állítható freki, stb... hozzá tudod lőni a vashoz. Az adatlapon van applikáció.
(#) slylecz13 hozzászólása Okt 2, 2008 /

Szerbusztok!

Beszereztem egy gyári 24V-os 600W-os invertert, ami sinus jelet ad.
Szerintetek ez lekoppintható?

Mellékelek egy képet...

Inverter.JPG

(#) titi válasza slylecz13 hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Hali!
Ha adtak hozzá kapcsolási rajzot is, amin szerepelnek az alkatrészek értékei akkor igen.
Egyébként az SMD alkatrészek között biztos lesz olyan, amiről fogalmad se lesz, hogy mi, és milyen értékű.
De ha minden alkatrészt ismert is, akkor se biztos, hogy házilag olcsóbban kijönnél.
(#) slylecz13 válasza titi hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Köszi a gyors választ!

Az a probléma, hogy nem adtak hozzá semmiféle kapcsolási rajzot. Én arra gondoltam, hogy így ahogy van lemásolható-e? Vagy kimérhetők-e a benne lévő alkatrészek.
70-be került, csaktán kijönne olcsóbban vagy nem biztos?
(#) otto54 válasza slylecz13 hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Hello!
Általában minden áramkör visszarajzolható,még azok is,amelyek műgyantával vannak kiöntve.
Kérdés,hogy megéri-e?
A probléma másik része az "után építés",gondolom erre készülsz.
Ez azonban nem minden esetben sikerül.
Ennek oka lehet pl. egy-egy speciális alkatrész,melynek a beszerzése "lehetetlen".
Sajnos ez valós tény,az eddigi javítási munkáim során többször is előfordult,hogy találkoztam olyan meghibásodott alkatrésszel,amely nem került kereskedelmi forgalomba,így a készülék javítása sem volt megoldható.
Szerintem mielőtt a visszarajzoláshoz fognál,nézd meg hogy a félvezetők beszerezhetők-e kereskedelmi forgalomban. Van-e olyan transzformátor a készülékbe amelyik legyártása problémát okozhat.
Amennyiben látszólag minden beszerezhető,akkor végezz egy gazdaságossági számítást.
Amennyiben ez is azt mutatja,hogy érdemes a lekoppintással foglalkozni,csak akkor fogj bele.
Nem írtad,hogy 1 db kellene,vagy sorozatban akarod gyártani.
Ha csak 1 db kell,akkor lehet hogy érdemes arra is időt szánni,hogy hasonló paraméterű készüléket,hol lehet a legolcsóbban beszerezni.
Üdv. Ottó

(#) slylecz13 válasza otto54 hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Köszönöm az ötleteket!

Ha sikerül az amit tervezek, akkor lehet hogy ebből kell nekem vagy 50 db, de egyenlőre elég lenne, ha össze sikerülne rakni egyet is.
Az biztos, hogy van benne egy PIC16F181-es, amit nem tudom, hogy majd ki tudok-e olvasni vagy olvasáskor el ne szúrjak valamit, mert akkor ugrik az egész. Mert ahogy hallottam ezekre szoktak és lehet másolásvédelmet rakni.

Majd holnap még csatolok képet az áramkörről, amiben kérném a szakértelmeteket.
(#) slylecz13 hozzászólása Okt 4, 2008 /

Itt vannak a képek, amiket tegnapra ígértem
Remélem tudtok rá valamit mondani...

Úgyhogy kellene belőle egy pár darab
(#) otto54 válasza slylecz13 hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

Én továbbra is azzal kezdeném,hogy a félvezetőkről készítenék egy listát és megnézném,hogy beszerezhetők-e.
A PIC majd nem biztosan másolás védett.
Nagy szerencséd van,ha nem.
A PIC-ről mindössze ennyit,mivel én AVR-el foglalkozom.

(#) slylecz13 válasza otto54 hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

Azokról a félvezetőkről és alkatrészekről amiknek nincs számuk és nincs rajtuk adat, azokat hogyan tudom beazonosítani?
Illetve azokat a tekercseket, amik benne vannak...?
(#) otto54 válasza slylecz13 hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

Általában azokon nincs,amelyekről esetleg eltávolították, mert ilyen is létezik,mint védelmi forma.
Kis köszörű,csiszolópapír stb.
Ebben az esetben én úgy oldom meg,hogy visszarajzolom a kérdéses részt és megpróbálom kitalálni,hogy milyen félvezető illik oda.
Több esetben is javítottam ezzel a módszerrel.
Hány darab leköszörült IC van az áramkörben?
Amennyiben a tekercsnek csak két kivezetése van,akkor kiforrasztani és induktivitást mérni.
Szerencsés esetben nem egyedi gyártású,ekkor beszerezhető. Ha egyedi,akkor sokkal bonyolultabb a helyzet. Ha rosszul méretezett tekercset teszel a készülékedbe,és a vasmag pl. hamarabb telítődik,mint az eredeti,akkor látszólag pont olyat készítettél és mégsem működik.
(#) WaRL0 hozzászólása Okt 5, 2008 /

Na akkor a vas keresztmetszetet meg meg kell keresnem mert valahol le van nekem dokumentalva Lemerni most azt nem tudom mert szett van kapva!Es nem akarom osszerakni 1 meres kedveert majd valahol megkeresem a kedven fuzetemet amibe bele van irva
Es miert ilyen fontos a keresztmetszet?

Koszi
WaRL0

A keresztmetszet 2,8x4,4 cm

Koszi..... na akkor ez nem is jonne ki nekem sokba ! ahaogy nezem a tranyokat !..es a trafot hogy kellene megtekernem?

Szia
(#) WaRL0 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Koszi ! Miert fontos hogy egyutt tekerjem?
Hat azt meg nem tudom pontossan ehezebb napokra jo ha van !!(sok aramszunet van a faluban )

Koszi a sok segitseget!

Ha osszeszedem ra az osszes penzt akkor megepittem !

Szia
(#) mex válasza WaRL0 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Hello. köbzoli helyett mondanám:azért szükséges bifillárisan tekerni,hogy teljesen egyforma huzalhossz adódjon,és igy biztositott a szimmetria is. Tekercselés után viszont az egyik huzal végét a másik kezdetével kell összekötni,és ez lesz a középkivezetés!!!
Amit még meg kellene emliteni:ez az inverter nem szabályzott,a terhelés függvényében változik a kimenő fesz,és érzékenyebb készüléket nem érdemes táplálni róla,mert a kimeneti hullámforma messze nem szinusz.
(#) WaRL0 válasza mex hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Aha koszi!
Szoval kisseb TV szoba se johet! Akkor nem is tudom h meg e epittem!

De azert koszonom a sok segittseget!
(#) mex válasza WaRL0 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Ha a TV-d kapcsolóüzemű táppal rendelkezik akkor használható. Gondolj csak az UPS-ekre,azok is kváziszinuszt állitanak elő (legalábbis a kommerszebb tipusok),és a számitógépek vigan mennek róluk.
(#) cimopata válasza slylecz13 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Hali,

Mostanában én is tervezek építeni egy szinuszos invertert. Ha elsőre nem is sikerül, akkor jön a kísérletezgetés (valószínűleg ez lesz).

A lényeg, ha visszaakarod rajzolni, nemfontos tudni az alkatrészek típusát: pl fet, mert a topológiából, ha már értjük a működés elvét akkor tudjuk hogy kb mekkora alkatrész kell oda.
Tekercseket sem kell ismernünk.
Tudjuk mekkora fesz megy be, mekkora jön le.
Valószínűleg 12V-ból első menetben csinál 300-400V ot majd abból csinál szinuszt PWM-el, vagy valami hasonló.

A PIC-ről meg annyit, hogy bár én nem értek a lovakhoz, de azt tudom hogy nem mindig kifizetődő, vagyis a dolog könnyen megoldható analóg áramkörökkel.

Összegezve: szerintem mindenképpen érdemes visszarajzolni. Ha megvan a topológia, a vezérlést kilehet találni.

Sok sikert!
(#) szesh hozzászólása Okt 6, 2008 /

hali! lene egy problémám ha tudnátok segiteni megköszöném na szoval kelene nekem egy rajz vagy valami elméleti megoldás hogy az egyik barátom megkért hogy csináljak neki a kamionba 24v bol 12 voltot ez edig nem gáz csak legalább 20-30 ampert birjon. Elöre is köszönöm
(#) Topi válasza szesh hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Óriási veszteséggel, egyszerűen: 7812 és áteresztő tranzisztorok sokasága.
Kis veszteséggel, bonyolultabban: Kapcsolóüzem, PWM és egy SMPS trafó.

Annak ellenére, hogy bonyolultabb, én erre az áramra csakis a másodikat javasolnám.
(#) cimopata válasza szesh hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Hali,

Szerintem csakis StepDown jöhet szóba.
Skori tervei közt válogathatsz, eléggé egyszerűek.
ÍÍÍme
(#) gulyi88 válasza szesh hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

szerintem egy Buck konverter! (nem kell túlbonyolítani, ha nem fontos..(DC elválasztás..))
az áram milyen értékek között vátozik? 0-30A?
csá
(#) Krisz03 válasza mex hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Idézet:
„a számitógépek vigan mennek róluk”

Kedves Mex!

Nekem ezzel, vagyis pontosabban az ellentettjével van sajnos dolgom. Van egy 10eFt-os nagyságrendű szünetmentesem, és nem megy vele a gépem az új tápegységgel (ATX2.0, aktív PFC). Azt csinálja, hogy ha bejön az áramszünet (akár csak egy pillanatra is), sípol egyet a szünetmentes (jelzi az áramszünetet), a gép abban a pillanatban leáll, majd folyamatos sípolás következik (hiba), és a kimeneten megszűnik a tápfesz. Egy másik, régebbi géppel persze tökéletesen üzemel.
Az én gépem tápjának talán nem lenne megfelelő az a jelforma, amit a szünetmentes biztosít?
Valamit jó lenne kezdeni vele, vagy építeni egy szünetmentest. Ha már egy pillanatnyi áramszünetet (nemrég naponta volt ilyen) át lehetne hidalni, tökéletes is lenne.

Van-e Neked vagy valaki másnak ezzel kapcsolatban ötlete?

Üdv
Krisz
(#) mex válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Igen én is hallottam a PCF-es tápok nem tolerálják a kváziszinuszt előállitó UPS-t.
Tapasztalatom nincs ezen a téren még (ez jó,vagy rossz nem tudom eldönteni).
Mindenesetre itthon megnéztem kettő jelalakját,hát mit mondjak randa...
(#) Krisz03 válasza mex hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Szóval akkor reménytelen eset. Akkor csak egy szinuszos szünetmentes lenne a megoldás.
Rendben, köszi!
(#) kissanyi válasza szesh hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Ha, nem kell stabilnak lenni a dolog egyszerű.
Két darab 12 Voltos aksi van sorba kötve.
A sorbakötés helyéről kell egy vezetéket a szükséges helyre vinni.
Ahol az vezetéket az aksihoz kötöd, oda OKVETLEN tegyél biztosítékot.
Ha, nem így teszel, komoly tűzveszély forrása lehet ez a vezeték.
(#) slylecz13 hozzászólása Okt 11, 2008 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy 48V-os 2400W-os fűtőbetét megépítéséhez!
Vagy esetleg egy másik felvetés:
Felhasználható-e a bojlerekben vagy radiátorokban használatos fűtőbetét 48V-os üzemben 50A-ral?

A segítséget előre is köszönöm!
Következő: »»   5 / 60
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem