Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   39 / 507
(#) sjbenedek hozzászólása Okt 10, 2008 /

Nagyon meg tudnál örvendeztetni, ha az említett képet elküldenéd.

Benedek

Annak idején én "meg is vettem" 3 ezerért a leirást.
Ami nem igazán használható,egy rém szülemény 3 méteres rotorral viharvédelem nélkül. Az árakat ugy számolta,hogy 100 ezer a szélkerék inverter és akkuk nélkül,és az alkatrészeket tartóoszlop,generátor,áttételt,csapágyak,tengelyek stb méhtelepen szerezzük be.Persze az ember csak ugy egy-két látogatás alatt megtalálja a jó dolgokat a méhtelepen.2,8 Kw a generátor,de nem az előállított energia!ezzel a súllyal és lapát geometriával jó ha 6m/s nál megmozdul.
A naptornyát láttam,nem csoda hogy nem mutugatja van róla képem.Hát nem egy stabil srapabiró építmény ,inkább egy házi tákolmány,ennek ellnére müködik,de csak 1 év garit ad rá,de egy év alatt nem térül meg a befektetés.Igy nem vágtam bele.
(#) pudding1 hozzászólása Okt 13, 2008 /

A próbálkozások szünetelnek de közben újabb lapátok készülnek arra az esetre ha elkezdene fújni a szél......., ami eddig elkészült azt itt lehet megnézni: http://pudding1.freeweb.hu/ (Előre is elnézést kérek, de nemcsak függőleges szélgenerátort nem készítettem idáig, de internetes oldalt sem...)
(#) kissanyi válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Üdv.!

Első nekirugaszkodásra, nem rossz teljesítmény az oldal!
Ha jól látom, ötletesen a Word-öt hívtad segítségül.

Amint látszik, rengeteg meló van a kerekekben.
Hátha, van "munkamegmaradás" törvénye is.
Mármint, visszajön a befektetett munka.

Én, még nagyon az elején vagyok.
Így, nincs is mivel büszkélkednem.
(#) pudding1 válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Nem baj ha még csak a szándék van meg, az is valami. Amit eddig sikerült kideríteni az az, hogy ezekkel a lapátformákkal ennél a szélkeréknél nem tudom elérni hogy termeljen a 300 w-os generátor.( normál szélnél és 2,5 méter magasan) Az utolsónál úgy néztem hogy ha a lapátok közötti helyet kitöltöm lemezekkel akkor ott sem fütyül át a szél és a lapátokba tereli. Úgy hogy ez lesz a következő csapásirány.
(#) kissanyi válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

A kerék azon részét, talán árnyékolni kellene, amelyik szembe kapja a szelet. Nem hozhatna javulást?
Első hallásra, de lehet, hogy a másodikra is hülyeség, amit írok.
Úgy képzelem, hogy az egészre egy fél hengert kellne tenni, amit egy szélkakas fordít a megvelelő pozícióba.
(#) Iszkakof István válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Elnézést a bele/hozzászólásért, de nem gondolkott-e valaki azon, hogy egy szélkakas egy ilyen szélkeréknek a lapátok szögét változtassa minden fordulatnál. Az is igaz, hogy ezesetben sok lenne benne a mozgó alkatrész.
Én a vizszintes tengelyű szélgenerátort részesitettem eddig előnyben, de a multnap egy régi román ujságban láttam meg ezt a rajzot, és nagyon megtetszett. Ha valaki véleményezné, megköszönném.

Savonius.jpg

(#) pudding1 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Jó ez, csak én azért tettem le róla, mert ha nyomatékot kell leadnia akkor több lapát-párral kellene csinálni, mert különben megáll. Ha gyors fordulatú és viszonylag kicsi ellenállású a szerkentyű akkor jó lesz. (Piciben nekem is van ilyen)
(#) foxi63 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Hali!
van egy régi leírásom egy függőleges szélgenerátorről, ami röpsúlyos szabályzóval rendelkezik. Állítólag erős szélben teljesen "bezáródik".

vertikal.jpg

(#) kissanyi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Üdv.!

A véleményem, mindenféle tudományos igény nélkül.
Mint a pudding1 gépével kapcsolatban is az lenne az ellenvetésem, hogy sok szélenergia veszendőbe megy.
Ha, az egészet egy téglalapnak képzeljük el, a tengelytől mindkét irányba hat a szél energiája.
A széllel szemben forgó lapátot is fújja a szél. Vagyis, önmaga ellen dolgozik.
Ezzel kellene valamit kezdeni.
Hogy, lehet-e, azt nem tudom.
(#) Iszkakof István válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Régóta gondolkodom valami ilyesmin. Szélkakas elforditja a lapátokat úgymond élére, amikor a széllel szemben kell menjenek, hogy a légellenálás minnél kisebb legyen. Oda karok, excenderek és ki tudja mi lenne szükséges. Ha láttok benne valami jót, hát szóljatok és gondolkodom a megvalósitáson. A rajzot most rögtönöztem, de még finomitom. Elnézést a helyesirási hibákért, de valaki, vagy valami letörölte a szövegszerkesztőt a gépről, de ha elkapom a frakkját...
(#) kissanyi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Ez is egy lehetőség. Bár, nem erre gondoltam.
Az elképzelésem az, hogy a kerék felét, mintegy, eltakarja egy szerkezet. Azt a felét, amelyik szembe megy a széllel.
A takarás, mintegy odavezetné a szelet azokra a lapátokra, emyek a hasznos munkát végzik.
Persze, lehet marhaság is, mert nem tudom, hogy az áramlást ne-e inkább rontja az elképzelésem.
A Te elképzelésed bizonyára kivihető és hasznos is.
Talán, kicsit zajos lehet a lapátok vezérlő szerkezete. Ennek, ugyan nem túl nagy a jelentősége.
Elképzelhető, hogy a Te elképzelésedet kellne tovább gondolni.
(#) agronimus válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

A függöleges tengelyü szgenerátorok kivitelezése nem tul nehéz amig a lapátok fix beállitásuak,ha valamivel nagyobra méretezed könnyen kieggyenlithető a valamivel kissebb,de állitható szögű lapátok adta teljesitmény plussz.És ez elég komoly elöny,mivel igy szükségtelen a viszonylag komplikált,és föleg a nagyon zajos szögbeállitó mechanizmus.Ha pedig kisérletezni van kedved ajánlanám egy geyszerű szavoniusz készitését egy kettöbe vágott,2OO literes bádoghordobol elkésziteni.Egy kettévágott bádoghordot egy kb félcolos vascsöre heggesztesz,tartókeretbe rögzited kirakod a szélbe,és kb 1-1,5 LE teljesitményt szedhetsz le jó közepes szélben.Gyorsitó áttétellel pedig valamilyen generátort hajthatsz,vagy egyebet.Rajzot is mellékeltem.
(#) pudding1 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Én egy ilyesmire gondoltam, ha már a visszatérő oldal légellenállását kell csökkenteni: http://www.youtube.com/watch?v=Sq9eh0S_S2g&feature=related csak annyit kellene módosítani hogy ne tudjon teljesen becsukódni és akkor a szél automatikusan kinyitja a megfelelő helyen. A becsukódás is lehet egyszerű: A lapátokat egy-egy damil vagy bovden (vagy két fémlemez középen csavarral, hogy csuklós legyen) állítaná meg azon a helyen ameddig akarom hogy kinyíljon, így ha erre középen egy sújt rakok(pl ráhúzok egy anyacsavart) akkor ahogy nem feszíti a szél, becsukódik. Bár ha meggondolom erre egy egyszerű gumipók is jó lenne, csak kérdés hogy meddig. Ha meg már olyan gyorsan pörög hogy nem tud becsukódni akkor legalább a légellenállása miatt fékez....
(#) Iszkakof István válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Köszönöm, hogy segitettetek dönteni. A vizszintes tengelyűt fogom megépiteni, Három, vagy hat lapáttal. Egyszerübb, kevesebb anyag kell hozzá. A generátor még nem tudom milyen lesz, de nagy összeget nem költök rá, még ha a teljesitmény róvására is megy. Indok: már betöltöttem a 46-ot.
(#) Riggs válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Igen, ez nyomós indok. Sokáig hezitáltam én is, hogy beruházok napelemre (a szélgenerátor mellé), de ez nekem valószínüleg már nem termelne hasznot ha 25 éves megtérülést veszek számításba. De lehet, hogy a fiamnak se, mert 30év az élettartamuk. Így hát passzoltam a dolgot.
(#) pudding1 válasza Riggs hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

A napelemek megtérülése rohamosan gyorsul, tekintettel arra hogy csak az elmúlt 2 évben 50%ot drágult a villany, és ez a folyamat nem úgy néz ki hogy lassulna.....
(#) lehar válasza Riggs hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Pudding1 válaszához csak még annyit füznék hogy 2 év alatt nem csak a villany drágult 50%ot,hanem a napelemek ára is a felére csökkent,és a folyamat eröteljesen folytatodik.
(#) pittyu hozzászólása Okt 15, 2008 /

Holnap veszek két DB 12 W os napelemet 10800 Ft br/Db.Ezzel inditom a kisérletezést. Forgatót is terveztem, nálam sajna a szél kevés.Én már 50 vagyok, de az jelent valamit ?
(#) Iszkakof István válasza pittyu hozzászólására (») Okt 16, 2008 /

10 év múlva 60 leszel. Nézz meg egy 60 éves embert, milyen frissen és fiatalon mászik fel a szélgenerátorhoz karbantartást végezni. A másik a morális elhasználódás. Most drága pénzt fektetel be, öt év mulva a töredékéért veszed meg ugyanazt. Egy példát szeretnék elétek tárni. Valamikor a Commodorét (azt hiszem, a nagy infláció miatt nem tudok biztosat) oly drágán vettem mint most nem régen a P4-et és valószinű a Commodore is működik úgy-ahogy. Majd ki is próbálom. Azért fel a fejjel. Amióta szüneteltetem a szélgenerátorbarkácsolást, érzem hogy rozsdásodnak az izületeim is. Edzésben tartott a fel-le mászás.
(#) pittyu válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 16, 2008 /

Ha megérem-- igen. De van aki majd mászik helyettem, a fiamat is érdekli a dolog. Ő is tenni akar valamit, ami egy kicsit másabb mint a fotelból tévénézés. Meg kell mozdulni ,fúrni faragni kisérletezni.Összehoztam a ledvilágitást ,lehet hogy sose térül meg,de unatkozni nem szeretek.
(#) pudding1 válasza pittyu hozzászólására (») Okt 16, 2008 /

Teljesen igazad van, aki ilyesmivel foglalkozik az gondoljon arra hogy nem csak nekünk hozhat hasznot a szerkezet hanem az utódainknak is. A napelemekről is azt írják hogy az 20-25 évi működik, de ez marhaság, mert 20-25 évig megőrzi a teljesítményének a 80%-át- tehát nem megy tönkre!!!! És ha utána csak 60 vagy 50%-ot termel, kit érdekel? Én biztos nem fogok rajta duzzogni......A gyerek meg majd eldönti hogy lecseréli e jobbra-újabbra, vagy azt mondja hogy a hülye fater mit meg nem vett anno, de nem dobom ki mert még mindig működik. :yes:
(#) Iszkakof István válasza pittyu hozzászólására (») Okt 16, 2008 /

Unatkozni nem szeretsz, de alkotni igen. A szélgenerátor készítés, szerintem alkotás. A fiad majd megtartja, mert azt APA készítette. Nem rögtön mellé, a kontraszt miatt, hanem távolabb.
Én is az alkotás kedvéért fogok építeni egy szélgenerátort, természetesen nem hagyományost, részletek később.
(#) kissanyi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 16, 2008 /

„A szélgenerátor készítés, szerintem alkotás.”

Ehhez a gondolathoz szeretnék kapcsolódni.
Szerintem is az és minden, ami hobby.

Persze, van egy másik irányzat is.
Bejelentkezik az illető és előadja az óhaját. Ez, meg az kéne. Komplett rajz, nyákterv és minden. De, még jobb lenne, ha valaki megépítené és letenné az ajtaja elé. Persze, jobb ha a cipőjét az utca végén lehúzza, ne zavarja őt az alvásban, bármiben.

Van egy másik irányzat is.
Mérnöknek készülök. Holnapra kellene egy kidolgozott valami és iziben essen neki mindenki a munkának, mert én sík hülye vagyok az egészhez.
Igaz, hogy választott hivatásom, de görcsöljön vele a bánat.
Ilyen is van.

Ha, jól látom, mi az idősebb korosztály hisszük azt, hogy csak a „forrasztgatás” öröméért is lehet forrasztgatni.

(#) pittyu hozzászólása Okt 16, 2008 /

Meghoztam a napelemeket és egy kis töltésvezérlőt (meg + vettem egy öt vattos star ledet )Tudom hogy ez még luturó, de kisérletezéshez próbának jó.Ahogy az időm engedi fogom csinálni a forgatót is.És hogy maradjunk a szélgenerátornál kivágtam kék habból egy csavart profilt (NACA ...valamennyi) a blade design ajánlása alapján.Meg akarok csinálni egy mesterformát ,és az alapján elkésziteni a tollakat.Üvegszövetem van vagy tiz m2 gyantát kapni.

DSCF0048.JPG

(#) pittyu hozzászólása Okt 16, 2008 /

És ez az áttekercselt BOSCH motor lessz a mérőgenerátor.Eredetileg pár menet vastag huzal volt benne, most tele van tekerve.Állandómágneses, de van egy áttekercselt GK. generátorom is (arról úgy vélekednek a profik , hogy a gerjesztés sokat elvisz.)

DSCF0049.JPG

(#) pittyu válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 16, 2008 /

Nekem nagyon tetszik az a függőleges tengelyű szélgen. ami a régi ezermester újságban volt. Ami egy röpsúly és rugóerővel szabályozta magát.Szivesen megépíteném a télen , ha lenne konkrét méretezés.A háromágú az egyik barátommal közösen menne , ő ugyanis jó " szeles helyen lakik"( Nálam meg ha van is szél --forog, őrvénylik össze- vissza ) Te is ebben gondolkodol?
(#) pudding1 hozzászólása Okt 17, 2008 /

És hajnalban feltámadt a szél!!! A függőleges szélgenerátor 22km/h-nál 7,8V-ig pörgött fel,ami még messze nem elég, de pozitív hogy nem akadozva hanem folyamatosan halad, tehát ennél az 5,6-szoros áttételnél többet is elbír. A másik dolog ami tesztelve lett hogy a pillanatragasztóval végtelenített ékszíj az ilyen alacsony fordulatú felhasználásra mint itt , tökéletesen megfelel. (mivel nem akartam az egész kócerájt szétszedni az új és nagyobb ékszíj felszereléséhez, ezért egyszerűen elvágtam és utána összeragasztottam. Meg persze ha 10x-es áttételt akarok akkor oda már legalább kettő ékszíjat kell összetoldanom. )
(#) kissanyi válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Üdv.!

Néztem a weblapodat, de ott nem találtam a generátorról infót. Milyet használsz?
Feltennéd oda a szélsebesség mérődet?
(#) pudding1 válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

A generátor egy FD1.5-300 szélgenerátorból származik, a szélsebesség mérő pedig egy ws 1600 időjárás állomás szélsebesség mérője. Majd megpróbálom feltenni az oldalra.
Következő: »»   39 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem