Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Még az érdekelne, hogy mennyire megbízható ez a kapcsolás, folyamatos nagy hangerő (100%) mellett mennyire stabil és üzemképes az áramkör?
Na akkor, tartok egy kis beszámolót, amely a "melegen ajánlott" 30V-os változatra vonatkozik, de szerintem a többi is hasonló lehet.
Első problémám itt olvasható http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2662_44_ASC.html?pcount=15 Ma történt FET csere, és a diódákat lecseréltem npn és pnp tranzisztorokra, konkrétan BD137-138-ra, hogy majd stabilabb lesz a nyugalmi áram. Van itt valahol egy VF2 tuning csomagocska, amiben valaki a FET-ek alá kívánja a tranzisztorokat, mert úgy jobban szerelhető és jobban futnak együtt, így kisebb a nyugalmi áram növekedése. Eszerint jártam el én is és a következő a probléma. A FET a tranyón keresztül fekszik fel a hűtőbordára. Kis hangerőnél, amikor még semmi sem meleg, a nyugalmi áram -mondhatjuk úgy is-, hogy stabil. Amikor odabikázza neki az ember, akkor a FET iszonyatosan megmelekszik, mert a tranzisztor nemképes olyan gyorsan "rávezetni" a hőt a bordára. Nállam így járt a szerkezet, de visszavettem egy kicsit, és a FET-ekre fordítottam egy PC táp ventit. Majd megint nagyobb hangerőt neki, de a venti se segített, mert az egész olyan, mintha a FET-en nem is lenne hűtés. Ennek az lett az eredménye, hogy sikeresen megfutott a két FET és totál zárlatos a G Szerencsére van még 1 pár, de azt már nem teszem be. Röviden, nekem nem jött be a VF2 ezen verziója, mert beszámíthatattlan, instabil -ez az én magánvéleményem Viszont mivel iszonyatosan jó hangja van, és ezért nem iis bírok róla letenni, majd megépítem valamikor KD Mester verzióját (Conductor). Nagyjából ennyi, de nem akarlak lebeszélni a megépítéséről, lehet neked több sikered lesz vele szemben, mert vannak olyanok, akiknél működik -de hogy hogy, az számomra rejtély :idiota: - További sok sikert az utánépítőknek, azthiszem én itt ki is lépek ABU
Hali! szerintem a fetet kell a bordára tenni és rá a tranyót. Egyébként én 60Vosat csináltam meg úgy hogy a fetbe beleragasztottam a diódákat! sztereóba két panel egymás mellé, és sokat halgatom hangosan és semmi baja idáig kb 3-4 hónapja.
Ebből amit leírtál nagy konstrukciós hibát követtél el, és így nem is csoda, hogy megfutottak a FET-ek és túlmelegedtek. Gyakorlatilag nem volt hűtésük.
A tranzisztort rá kell tenni és nem pedig alá. A hővezető pasztát azért teszik az alkatrészek alá, hogy jobb legyen a hőátadás, és a felületi egyenetlenségeket kiküszöböljék vele. Mit gondolsz mekkora felületi egyenetlenségeket lehet vele kiküszöbölni? A tranzisztor teteje sík? szerintem nem. A tranzisztor a dióda helyett van egyébként és nem az a melegedő alkatrész azt csak melegíteni hivatott a FET, és ezért kell hőkapcsolat köztük. Szóval alapvetően nem a tranyók kell elsődlegesen hűteni, hanem a FET-et, így logika szerint is a FET-et kéne elsődlegesen a hűtőbordára csavarozni. A conductort én is megépítettem, hallgattam is egy ideig, majd mértem a teljesítményét 9 és 4,5ohmmal. Amikor 4,5 ohmra tettem még egy 36 ohmos ellenállást, hogy 4ohm legyen akkor egész kis hangerőn a FEt-ek valamiért lezárlatosodtak...
KD Mester!
A conductor erősítővel kapcsolatban szeretném megkérdezni, a csomagban található rajzok közül melyiket építsem meg? A vagy a B verziót? Mi a lényegi különbség a kettő közt? Köszönöm: uli
És még kiegészíteném előző kérdésem:
TL431 Mi ez és honnan szerezhető be? (HeStore-ba nincsen) Valamint a 680 nF -os kondenzátornak jó-e, amit a HEstore-ban árulnak. nincs oda írva, hogy MKP-e, én meg nem tudom mit jelent Köszönöm: uli
Én a Király Tibor féle verziot építettem (30Vos) KD mester által ajánlott némi módosítással (levezető ell.)
és 1 éve hibátlanul megy. Több bulin is csutakon... szvsz megfelelő hűtéssel jól bírja
ABU!
Már meg ne haragudj, de akkora állatságot követtél el, hogy szerintem néhányan biztos padlót fogtak, miközben elolvasták, amit írtál. Az, hogy ezt még le is írtad, + még a azt hibáztatod aki a tranzisztoros nyugalmi áram stabilizálást javasolta (engem ) az már mindennek a teteje.
A conductor két verziója között csak néhány ellenállás érték a különbség. Az eredeti változatban, amit én használok, 11K, 49,9K, 787Ohm ellenállásértékek vannak.
Ha valakinek problémát okoz ezeknek a beszerzése, akkor ott van a hétköznapibb értékekre kerekített ellenállásértékekkel készült verzió. Ha jól van megcsinálva az előírt típusú fetekkel és philips gyártmányú NE5534N-el, akkor még egy A osztájú hiragát, JLH-t is felülmúló hagra és 80W RMS teljesítményre lehet számítani tőle. Az IR gyártmányú IRF540N és 9540N 130W disszipációs teljesítményt tud, így 4Ohm-ra +-30V lehet a max tápfesz, 8Ohm-ra +-40V .
TL431-et minden elektronikai boltban lehet kapni. Lomexban 35Ft-ért adnak LM431-et, ami ugyanez. Találkoztam már SD431-el, az is ugyanez.
Rendkívüls stabil, zajmentes referenciafeszültséget ad, nagyon kicsi a dinamikus ellenállása és közel 0 a hőfokfüggése. Egy "állítható" ideális Z-diódát szimuláló kapcsolás van az IC-ben. Adatlapját google segítségével letöltheted.
Hello!
Lenne egy kérdésem, mégpedig a KD mester féle monster végfok 65V tápfesz mellet kb mekkora teljesítményt ad le 8 ohm on?? A másik pedig hogy megépítettem a VF2 és tökéletese megy, bárki bármit mond egy egész jó és kicsi végfok, ha valakit nagyon érdekel akkor majd teszek fel képet! Üdv!
200W körül.
De akkor inkább ezt a "kis Monstert" csináld meg +-65V-ra. 220W-ot ad le 8ohm-ra ekkora tápfeszről. Ehhez elég a két pár végtranyó. A végtranyókon (a két N-csatornáson, a két P-csatornáson) eggyezzen meg a sorozatszám is, különben válogatni kell Ugs-re. Szóval ez kisebb is, meg olcsóbb is, mert csak két pár végtranyó van benne.
Valóban hibáztam, most hogy mondjátok
Félreértettem a rajzot, mert nem figyeltem a fet tokozását, meg a típusát sem. Azthittem, hogy a ifrp9240-240-nek TO220-as tokja van és arra megy a TO126. Nade azt lehetettlen szigetelten, föléje csavarozni, hogy rendesen megálljon, és a hűtőzászlóra sem lehet rárakni csavarozással, gondoltam én barom Ennek örömére holnap rádobom a maradék feteket,de ha most is elfüstöl, akkor dobom az egészet a kazánba
Na, ma kicseréltem a FET-eket, a tranyókat egyszerűen csak a FET mellé csavaroztam a hűtőbordára. 100ohm-os levezető ellenállás a G-re, nyugalmit beállítottam 80mA-re, és tökéletesen üzemel eddig
A FET-ek 4 ohm-os terheléssel (mert 2 db 8ohm-os hangszóró van párhuzamosan kötve jelenleg, mert ugye még mono a cucc) 50 fokosak kb (mértem) full csutkázásnál ventis hűtéssel. Eddig másfél órát nyúztam, úgylátom alakul ez A saját tervezésű nyákot áttervezem megint, hogy ne kelljen még a tranyó lábaira ellenállást forrasztani, meg a FET-re se. Aztán lehet folytatni komplettre.
Hello
Megépítettem az eredeti Király Tibor féle +/-30V-os VF2-t. A FETek: IRF540, IRF9540 Sztereo az erősítő, a trafó kivételével minden kettőzött, elkülönített. A nyugalmi áramot nem tudtam 50mA-nél feljebb tekerni egyik oldalon sem. Elvileg nem okozott ez semmilyen bonyodalmat, a torzítás elég alacsony így is. Az egyik oldal kitűnően működik, a másik oldalon viszont egy 1MHz-es 200mV p-p színusz van a kimeneten, és a hangfrekvenciás jel ezt "modulálja". Ez eléggé eltorzítja ennek a csatornának a kimenetét. Tud valaki jó módszert ennek az oszcillációnak a megszűntetésére?
Üdv!
A VF2-es erősítőhöz vagy a KD Mester féle verzióhoz nincs valakinek EAGLE-es nyákterve, vagy megoldható valahogy a konvertálás Sprint Layout-ból Eagle-be? Sajnos a sulimba csak Eagle fájlból tudnak kész nyákot csinálni (ne kérdezzétek mért) Köszönöm előre is!
ha iskolában akarod megcsinálni, szerintem ott nem vasalni akarják! vagy tévedek?
Ha nem tévedek, akkor ha tudsz nyomtatni te, vagy valaki, akkor kinyomtatod hóálló fóliára, sprint-ből, és azt foto eljárással tökéletesen lehet előhivni.
Hali!
A conductornak mekkora bemenő jel kell a teljes kivezérléshez? 4 ohm-os terhelésnél bírja a +-33V tápfeszt?
Valaki tudja hogy mennyi a conductornak mennyi a minimum tápfesz amivel még üzemel?
Megépítettem a Conductor-t csak valamit elnéztem, összecseréltem a 92 és a 42 tranyót. Igy próbálgattam egy ideig és tönkre is ment az egyik tranyó a 42-es azt ki is cseréltem, most már a helyén vannak a tranyók és így 0.02 A az áramfelvétel hiába tekergetem a potit. Maximum álláson van a poti akkor a kimeneten max tápfeszt mérek a testhez képest + 33 voltot.
A 9540 -es fet gate lábán +30-33 voltot mértem, az 540-esen meg abszolult nullát a testhez képest. Mikor hibásan működtettem akkor 400 mA vett fel a + tápágban, a negatívban 0.02A . Valaki tudja mi baja lehet, mert most hogy minden a helyén van max pozitív tápfesz a kimeneten és az áramfelvétel 0.02 A poti állásától függetlenül?
Még nem építettem meg ezt az erősítőt, csak szimuláltam a működését. Ennek ellenére a következőt mondhatom:
Az IRF540-es FET, 99% hogy halott. A G-S között max. +/- 20V feszült lehet. Ha Neked 30V a feszültség, akkor a FET azt valószínűleg nem bírta, megszakadt. Tehát a nyilván az IRF9540 felhúzza a kimenetet +33V-ra. Viszont az sem 100%, hogy az IRF9540 megúszta. Lehetséges, hogy az meg zárlatos. A következő hibakeresési módot ajánlom: - a FET-eket forraszd ki. - a hangszókimenetet (hangszóró/terhelés nélkül!!!) kösd össze az IC kimenetével (6. láb). - Ekkor a kimeneten közel 0V-nak kell lenni ! ... és a 3,3k ellenálláson kb. 11,3V-nak kell lenni. Ha ezek eddig stimmelnek, akkor a FET (-ek) hibás (-ak). Ha ez sem stimmel, akkor írdd meg, milyen értékeket mérsz az IC lábain ! Ja... melyik a conduktor??? Amit írtam, az a címben szereplő, VF2-re vonatkozik !
A VF2 -őt építettem meg, kipróbálom amiket mondtál és megírom mit tapasztaltam, köszi a segítséget. Tényleg amúgy hol kellene lennie a 3,3 k ellenállás?
Szia!
Idézet: „Megépítettem a Conductor-t csak valamit elnéztem,” Idézet: „A VF2 -őt építettem meg,” A VF2 és a Conductor nem ugyanaz a kapcsolás!
A témaindító legelső cikkben van egy kapcsolás, egy VF2 -nek nevezett erősítőről.
Ebben csak egyetlen egy 3,3k van. Az MPSA 42 emittere és az IC kimenete között.
Ez építettem meg, ezzel van problémám
Jahhh...
Akkor még egyszerűbb a helyzet: a két FET-et vedd ki (terhelés ne legyen rajta) és úgy nézd meg, hogy közel 0V legyen a kimeneten. Ez esetben az MPSA 42 emitterében 2,7k van (az eredeti 3,3k helyett). Természetesen itt is lehet a feszültséget ellenőrizni, ami kb. 11V körül kell hogy legyen. De ezt már csak emlékezetből írom, mert az IC +/- tápfeszültségét valamiért aszimetrikusra tették... (nem tudom, miért?). Pár oldallal előbb, megtalálod egy működő példányon mért feszültség értékeket. Ha a kimeneten nem 0V van akkor az összes félvezetőt, IC-t ellenőrizni kell. Bármi elszállhatott !
Sziasztok !
Mekkora az a minimális tápfesz amivel stabilan - tortzítás nélkül működik az erősítő ? Kicsi a szoba, ekkora teljesítmény felesleges.....és esetles meglévő kisebb trafót próbálnék. Köszi !!
Üdv!
Készítettem panelt a VF2-höz végFETjeim még nincsenek de a panelt kipróbáltam... a kimeneten 6V van és az IC összes lábán 5V nál többet mérek, gondoltam rossz az IC kivettem és így is 3V van a kimeneten (a potit tekergetve változik) megmértem mindent a MPSA-k jók diódák jók, szerintetek mi lehet a baj. Vagy lehet hogy ez FETek nélkül normális? (másik IC vel is próbáltam ugyanez volt) meghalhat az IC ha a tápjait egymás után kötöm be? szóval pl bekötöm a 0át aztán a "-"-t aztán a "+"-t?? ha valaki vállalja hogy megnézi nekem az eagleös fájlokat hogy minen OK-e kérem jelnetkezzen -ToXeN-
Igen, attól simán meghalhat az ic, szerintem majd végfetekkel próbálgasd, de akkor előre kösd rá az összes tápot!
üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |