Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Futófény
 
Témaindító: NBalage, idő: Szept 16, 2005
Lapozás: OK   5 / 25
(#) Mickey5 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Idézet:
„Invertáld a 4028-as minden kimenetét!”

Itt az egyszerűbb megoldás. Jól gondoltam, valóban NOR kapu kell hozzá (például 4001). Mivel így az RS-tároló bemenetei felcserélődnek, a rajzomon az IC1 bal oldalához (1-7 lábak) nem kellett hozzányúlni. A jobb oldalán pedig egy kicsit zsúfolt lett az ábra az új bekötésnek megfelelően (remélem Topi mester megbocsájtja, hogy az ő rajzából kölcsönöztem az értékeket, mert most nincs 4001-es itthon, nem tudok játszadozni a próbálgatással!).
Igaz, hogy én berajzoltam a potmétert is (R0, 1M), de arra vigyázni kell, hogy ha valaki a késleltetős változatot építi meg, akkor a frekvenciát nem nagyon szabad állítani!
Ugyanis más frekihez nem lesz jó a késleltetés ideje! Most egy alapjaiban új kapcsoláson töröm a fejemet, ahol ezt a két értéket szinkronban lehetne változtani.
(#) _JANI_ válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
[off] A kimeneten a LED-ek illesztése még mindíg a 7442-es hez illeszkedik!!!

Jelen állapotba az aktív kimenet ledje sötét, míg az
összes többi világítani fog mindkét változatnál.
( Az áramgenerátoros kimenet és a kondis kimenet. )

Ellenőrizd le légyszives...
(#) Mickey5 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
De jó, hogy legalább Neked van szemed! Köszönöm szépen! Hiába: ez az örökös rohanás. De az már túlzás, hogy egy ilyen jelentéktelen kis áramkörrel ennyit szívok.
Na mindegy. Amint lesz egy kis időm, megcsinálom az újabb rajzot - remélem a véglegeset (mostanában kicsit gyakran használom ezt a szmájlit). Egyébként csak annyit kell tenni, hogy a PNP helyett NPN tranzisztorokat használni és értelemszerűen megforgatni a polaritásokat. Ez az áramgenerátorra és a késleltetésre egyaránt igaz.
(#) Mickey5 válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Egyébként most jut eszembe! Volt már, aki fénycsíkban mozgó "lyukat" keresett (bár ennek semmi köze az eredetihez). Számára itt a megoldás! Ha innen nézem, a v2.0 nem hiba, hanem extra változat. S majd jön a v3.0, az eredeti effekttel.
(#) _JANI_ válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Csupán csak nézőpont kérdése...
(#) Mickey5 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
A Microsoft nem ad ki ennyi Servicepack-ot... de remélem ez már tényleg a végleges!
JANI! Ha erre jársz légyszi sasold meg ezt a kapcsolást! Ha hiba van benne, Te biztosan észreveszed. Sajnos nekem kb. 1 hét múlva lesz meg az összes alkatrészem ehhez a változathoz, csak akkor tudom kipróbálni.
Többen kérték az alkatrészek listáját, mellékeltem egy txt-ben. A 220R 5V-ra kifogástalan (ezt tapasztalatból mondom). A 680R-t 14,4-0,7=13,7V-ra számoltam, 1,85V-os LED feszültség és 20mA áram mellett (az általam rendelt típus adatlapján ezek szerepelnek). Egy normálisan működő autóban 14,4V az üzemi feszültség járó motornál. Ebből lejön 0,7V (tranzisztor). Ha erre számítjuk ki 20mA-rel az ellenállást, akkor közel járunk a valósághoz, mert álló- és járó motor esetén gyakorlatilag nem lesz észlelhető fényerő-változás.
(#) _JANI_ válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Rendben! Alaposan leellenőrzöm a kapcsolást.
Bár a tényleges nyúzópróbát csak próbapanelon lehet elvégezni. ...
[off]
( Eddig csak az oszcilátor kimenete ( IC1 11-es láb) és a
fel - le számláló bemenete (IC2 15-ös láb) nincs
összekötve. De azt lehet, hogy már megis találtad... )
A többit még ellenőrzöm.
(#) Mickey5 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Kösz!
Idézet:
„Bár a tényleges nyúzópróbát csak próbapanelon lehet elvégezni.”

Azt majd én, egy hét múlva!
(#) k.pisti válasza dolfin hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Üdv!
Köszönöm gyors és pontos válaszod, csak most volt időm arra, hogy válaszoljak is! De mindig van valami plusz! Most: szeretném, ha amíg a hdd led égésében szünet van, magyarul szaggat akkor, ne az aktuális soron lévő led égjen, hanem menjen tovább a forgás egy beállított ideig, azaz, hogy értsd ne áthidalja a szünetet. Azt hallottam, hogy az 555-nek van optocsatolószerű módja timerrel. A másik pedig: szeretném ha kicsit kn-es lenne a ledek futása, azaz "folyna" a fény. Ezt kondival érdemes megoldani? Amúgy az egészet nem lehet más alkatrészekkel megcsinálni? Válaszod/válaszotok előre is köszönöm!
(#) dolfin válasza k.pisti hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Üdv

Tehát azt szeretnéd hogy amikor a LED villog, az is olyan legyen mintha folyamatosan égne (szóval az áramköröd kapjon áramot ha jól értem) és csak akkor ne menjen a körbefutó effekt amikor ténylegesen nem világít a LED?? Így érted?
Na igen, legeszerűbben (bár nem hiszem hogy legkisebb anyagmennyiséggel) kondikkal és NPN tranyókkal lehet megoldani az átmenetet, hogy amég ég a LED addig tölt a kondi is, majd amikor nem kap áramot a Kondi ad még a NPN bázisára és a Led halványodik, ezt ki kell kísérletezni hogy milyen ellenállással és kondival lesz szép (függ a "forgás" sebességétől...)
A LED villogásának áthidalása... Hmm...
Azt is egy 555-el próbálnám először, ami a másik 555-öt (illetve a teljes áramkört és a léptetőt vezérelné) de ezt még nem próbáltam, de ha minden igaz a LED csatija adná a jelet az első 555-nek (beállíthatod rajta hogy hány mp legyen az, amit annak veszel h nincs jel) ami,adná a másodiknak ami ugye a 4017est...
Mádik ötlet: A LED csatija töltene egy kondit, ami amikor nem tölt egy ideig zár egy NPN-t a bázisán, ezt egy ellenállással (potméterrel akár) be tudod állítani hogy a NPN bázisára kerülő fesz mennyi idő után essen a nyitási fesz alá, és ha elég ideig nem tölti semmi a kondit akkor annyira lemerül hogy a nyitási fesz alatt lesz az NPN bázisa. Ide vmi kis kondi is elég... Remélem érted amire gondolok.
Üdv
(#) dolfin válasza k.pisti hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Jah igen

Más alkatrészek...
PIC-re gondolsz?
Egy 20 lábassal már sokmindent lehet kezdeni arra ráfér a 10-12 LED, és be lehet programozni sokmindenre, de az elhalványodást impulzus moduláltan lehetne megoldani max...
Én úgy vagyok hogy PIC-hez csak végső esetben nyúlok, ha lehet mindent diszkrét alkatrészekkel oldok meg.
(#) k.pisti válasza dolfin hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
"...ténylegesen nem világít a LED?? Így érted?"- Igen így.
Igen picre gondoltam, de én is inkább a te érveiddel favorizálok! De kicsit egybekeverted a válaszokat. Azért köszönöm sokat segítesz!
(#) dolfin válasza k.pisti hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Sry

Kicsit fáradt vagyok... Sok volt ma az előadásokból

Remélem azért kb érthető volt. PIC-el kevesebb alkatrész kell hozzá de ugye drágább és programozni kell... (ami előny és hátrány is) Az áttűnést a Knight Rider fórumban sokféleképpen próbálták elérni, de még nem jártam utána. Én a barátnőmnek készítettem egy ilyen futófényt szív alakba, az áttűnést kondival oldottam meg.
Ha még van kérdés szívesen segítek, a tapasztalataidról szívesen hallanék, h mi h sikerült...
Üdv
(#) Mickey5 válasza dolfin hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
De örülök, hogy visszatértetek! Ez az ötlet az én fantáziámat is izgatja, de előbb szeretnék a KR végére pontot tenni (remélem a héten végzek vele, tegnap érkeztek az alkatrészek).
Szóval az átúsztatás ügyében szerintem nézzétek meg Topi cikkét! Ez a kapcsolás fokozatos erősödést és gyengülést (fade in - fade out) eredményez a LED fényében. Kipróbáltam, jól néz ki. De nekem olyan kellett a KR-hez, ami teljes fénnyel indul és fokozatosan halványul (mivel ilyen volt az eredeti), ezért átalakítottam.
Én úgy értelmeztem k.pisti kérését, hogy a HDD LED villogását kell áthidalni, tehát amikor két villanás között szünet van, a fénysornak akkor is kell futnia (javítsatok ki, ha tévedek!). Erre a célra csakugyan az újraindítható MMV alkalmas, mert egy ideig akkor is aktív a kimenete, ha nincs jel. De ha újabb jelet kap, akkor újraindul. Ezek után már csak azt kell megoldani, hogy amikor tényleg nincs több jel a HDD felől (szóval az MMV nem indulhat újra ezért átvált a stabil állapotába), akkor kialudjon a teljes fénysor.
Ha végeztem a KR-rel jövök vissza, mert ezt én is meg akarom építeni!
(#) dolfin válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Üdv

Igen, én is ilyen kondis megoldásra gondoltam, amit Topi cikkében láthatsz, ha azt akarod hogy teljes fénnyel induljon, csak vedd ki az első ellenállást (4,7k) akkor a teljes feszt kapja mind a tranyó mind a kondi, teljes fénnyel fog indulni, majd halványulni fog ha nincs fesz.
Ugyanígy műxik a barátnőmnek készített kis lámpácska is
Én is az MMV-re gondoltam, egy újabb 555-el.
Én úgy gondolom, hogy az első 555-öt amit a HDD LED kapcsol az lehet monostabil módba, és bizonyos ideig ad feszt a második 555-nek, ha van újabb jel akkor az első 555 ismét ad jelet, de ha bizonyos ideig nincs (ugye amekkora ideig az első 555 ad jelt) akkor a második 555 se kap feszt, (ami astabil módban van) és nem váltja a 4017-est.
Így mit gondoltok? Ez így működne?
(#) Mickey5 válasza dolfin hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Igen, így kell: a BSS-kapcsolás elé még egy 555, ami retriggerelhető MMV. Ennek a bemenetét egy optocsatolóval illesztjük a PC csatira és a kimenete vezérli az astabilt, ahogyan korábbi hozzászólásban ajánlották.
Egyébként 555 ügyében érdemes ide benézni. Szerintem vannak hasznosítható ötletek.
(#) Mickey5 válasza dolfin hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Elfelejtettem az előbb: a bázisellenállást nem egészséges elhagyni! Az kell ám oda, de nagyon!!! A teljes fénnyel induláshoz a kondi értékét kell megnövelni 470-1000µF közé (kísérlet!) és nem a bázis, hanem az emitter és a GND közé kapcsolni. Mármint NPN tranzisztor esetén. PNP tranzisztornál értelemszerűen át kell cserélni a polaritásokat. Így a tranzisztor lezárása után a kondi látja el a LED-et táppal (a kisülés idejére).
(#) kaqkk válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Ha beleszólhatok :én írtam egy progit 16f628as picre
7 ledhez de akár 14-re is megírható (a pic 400ft körül van )
és a kimenetekre csak ellenállás és a led kell !
az áttűnés megoldható tranzisztor és ellenállás
beépítésével
(#) dolfin válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Üdv

PIC nélkül ugyanennyibe kerülne kb mint PIC-el. Tény hogy PIC-el jobb az élet, de programozni... (+ programozó kell hozzá) Meg nem az időzítéssel vannak a problémák hanem az áttűnéssel.
Természetesen PICel is megoldható mint sokminden, aki azzal szeretné hát rajta
Ha megcsináod akkor a tapasztalataidat és kapcsrajzot kérlek küldj.
Köszi
(#) Mickey5 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Ez jól hangzik, de több kérdésem is van.
1. A program csak magát a futófényt tudja, vagy tartalmaz újraindítható MMV-t is (mert azt is lehet programban létrehozni), amit egy optocsatolón keresztül vezérelhetnénk?
2. Milyen szinten tudnád átírni a programot? Arra gondoltam, hogy Topi cikkében láthatjuk az AVR-t, amint folyamatosan változtatja egy LED fényerejét (ebből a szempontból mindegy, hogy PIC, vagy AVR - gondolom én!). Tehát ezt is lehetne programozni.
Szóval tényleg jó ötlet a PIC (vagy AVR), de csak akkor, ha mindent azzal oldunk meg. Én még nem tudok ennyit...
(#) kaqkk válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Milyen külső vezérlésre gondolsz ?
A fényerő nagyon egyszerűen (a picen kívül) változtatható

(#) Mickey5 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Az alapötlet az volt, hogy egy PC HDD LED-csatiról jön a jel: amikor dolgozik a wincsi akkor fut, illetve "folyik" a fény. Tehát a HDD LED csatijára egy optocsatolót kellene kötni és arról kellene vezérelni egy újraindítható MMV-t, ami az előre beállított ideig engedélyezné a fénysort.
A fényerő változtatása csak látszólag egyszerű, mert ahány LED, annyiszor 2 db ellenállás, 1 db kondi és 1 db tranzisztor kell hozzá (most szívok a Knight Rider-rel, onnan tudom). Ha ugyanezt a PIC-programban is meg lehet oldani, akkor a többi csak alkatrész-temető.
(#) kaqkk válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Gyorsan terveztem neki panelt a hex file is ítt van
az asm a következő hsz ben lesz
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
és az asm file
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Bocs az előző hex és asm a nem vezérelhető változat
ezek a vezérelhető programjai
(#) Mickey5 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Hú, ezt nevezem gyors reakciónak! Le a kalappal előtted! :kalap:
De most akkor tulajdonképpen mit is tud ez a szerkezet? Mert én két különböző tervről beszéltem (bár az is igaz, hogy a kettő lényegében ugyanaz).
1. Én a Knight Rider-rel szenvedek, amint korábbi hozzászólásaimból láthatod. Most végre összeraktam a 3. verzió szerint, de nem működik megfelelően. A mellékelt KR4001.wmv-n látható, hogy mi a gond: mintha ütemeket hagyna ki, ugrik, vagy megáll időnként a fénysor futása. Pedig az órajel megfelelő, ez látható a pici narancs LED-en. A 4001-es kimenete és a 4510 bemenete között semmi más nincs, ami zavarhatna. Már egy másik panelen is összeraktam, más alkatrészekkel, de a vége ugyanaz. Viszont ha az órajelet átengedem egy másik kapun (illetve kettőn, hogy ne legyen invertálás) és úgy vezetem a számlálóra, akkor minden szép és jó. Ez látható a másik videón.
2. k.pisti barátunk viszont azt szeretné, hogy a wincsi aktivitását futófény jelezze. Ami alapjában véve ugyanez a kapcsolás, de a PC HDD csatijáról kellene vezérelni egy optocsatolóval és azért kellene bele az újraindítható MMV, hogy a HDD LED villogása esetén is folyamatos legyen a futófény, tehát áthidalja a villogás szüneteit.
Na most akkor ehhez képest mit is tud a Te szerkentyűd?
(#) kaqkk válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Még ki nem próbáltam de a kistestvére (a 7 ledes )
az már nálam fut . A tudása? oda vissza (középről szét!)
és a z épp világító led szomszédai is halványabban
világítanak A vezérlő bemenet egy 10k - s ellenállással
és egy kb 10y -s kondival a földre húzva áll
ha ezt a bemenetet 100ohm- al a +ra húzod elindul és ha
a + at elveszed egy kis ideig még mocorog (az idő a kondi értékétől függ )
(#) Mickey5 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Köszönöm szépen! Látok benne fantáziát, de a hétvégém nagyon zűrös lesz. Talán a jövő héten tudok vele foglalkozni. Majd beszámolok róla.
(#) _JANI_ válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Idézet:
„Viszont ha az órajelet átengedem egy másik kapun (illetve kettőn, hogy ne legyen invertálás) és úgy vezetem a számlálóra, akkor minden szép és jó.”


Ezzel két kapunyit késleltetted az órajelet.
Ezekszerint ennyi is elég a hiba elhárításához.
(#) Mickey5 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Szerintem itt valami más játszik közre: ilyen alacsony frekvenciánál kizárt, hogy a késleltetésnek lenne szerepe. Olyan érzésem van, mintha nem volna elég tiszta, vagy erős az oszcillátor jele. De szkópom nincs, úgyhogy más megoldást keresek.
Következő: »»   5 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem