Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális FM-adó

Témaindító: s4nguinis, idő: Nov 15, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) s4nguinis hozzászólása Nov 15, 2008 /

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni
Megépítettem EZT

csak bb109 helyett bb142est használtam.
És tul.képpen semmit nem csinál.Rákötöttem 1 jelet és próbáltam megkeresni a rádión de semmi...Esetleg valakinek valami ötlet igy látatlanban?

/iiiigen fordítva van az ic előrodul../
(#) Topi válasza s4nguinis hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Szia!

Ha a víz helyett etil alkoholt iszol, akkor a végeredmény nem lesz ugyan az. Vagy mondhatnám, hogy tojás helyett a sütibe nem jó az olaj.

A BB109 és a BB142-nek totál eltérő kapacitás adatai vannak.
BB109 4,3-6pF-ig
BB142-nek 2pF-tól 2,5pF-ig.

Még szép hogy nem működik, ha az áramkör egyik legfontosabb alkatrészét tök mással helyettesíted. Nem ártott volna olvasni.
(#) s4nguinis válasza Topi hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Jó igazadvan, de a diódától függetlenül ha jól tudom /ami korántsem biztos/ akkor 107mhz-n a rádiónak "el kellene hlgatnia "nem? Azabaj h nagyon kezdővagyok ebben a témában BB109 azért lett lecserélve mert nemnagyon lehet kapni..

ill az miért van h ha az ic 4es lábát megérintem akkor, szól 107.55mhz-n csak nagyon torz és elnyomja 1 másik rádióadás?

Szkóppal mérj rá a kimenetekre, rezonátorra... Egyáltalán berezeg-e a kristály.

Rendben van köszönöm a gyors választ
És mégvalami a varicap hogyha más a kapacitása akkor elvileg "csak" elhangolja az adót nem?
(#) kendre256 válasza s4nguinis hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Csak úgy megjegyzem, hogy ez az adó (ha működni fog) beteríti a rádiófrekvenciás sáv jó részét. Akár 10,7 Mhz-től többszáz megahertzig rengeteg helyen zavarni fog. Az sen szép, hogy szabályellenesen építgetünk rádiókat, de ilyen sz@r konstrukciót tervezni, meg csinálni az különösen felháborító.
(#) s4nguinis válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Jólvanna miértkell igy nekemesni?
Azért építettem ilyet mivel ez az eslő ijen tipusú áramköröm és nem akartam rezgőkörössel kezdeni mert az nekem sokkal bonyolultabb.....
(#) Topi válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Na igen, ez meg a másik. Azért tennék a kimenetre egy spektrum analizátort.

Megfelelő műszerekkel az sem nehezebb, de ha nincs egy legalább 100MHz-es szkópod, akkor esélyed sincs. Multiméterrel ne akarjunk már rádiós áramköröket építeni.
(#) kendre256 válasza s4nguinis hozzászólására (») Nov 15, 2008 / 4

Én értelek téged, leginkább a tervezőjére vagyok dühös. Ahogyan téged is, a hozzá nem értőket csábítja az egyszerű megvalósíthatóság, azt meg nem tudják, hogy az adást rengeteg frekvencián lehet még fogni, ahol az zavarként jelentkezik. A szerkezetnek az a legnagyobb baja, hogy négyszögjelet (vagy ahhoz hasonlót) állít elő, annak meg eszméletlen sok felharmonikusa van. Van rá esélyed, hogy nem csak a rádión, hanem a szomszéd TV-jén is fog szólni.

jóhogynem ki akartok végezni....
Nyilván ha valamit most kezd az emberfia akkor vannak dolgok amiket nemtud.....És elég valószínű hogy a saját hibájából fog tanulni...

Valahol el kell kezdeni...

Nem akar senki kivégezni, csak kár volt megépíteni. Ha előtte megkérdeztél volna valakit, akkor itt sokan tudtak volna neked olyan áramkört javasolni ami működik.

Egyszerűen kérdezni kellett volna, mielőtt belefogsz egy ilyenbe. Ezért kár volt nyákot pazarolni.

Nem az a baj, hogy próbálkozol, hanem hogy nem kérdezel.
(#) yello hozzászólása Nov 15, 2008 /

Hello!
Itt találsz diódát nem is drágaBővebben: Link.
Üdv!

Háát a nyák a legkevesebb
így legalább többször nemfordul elő hogy fordítva rakom bele az ic-t

De még ha kérdezek is , nyilván rezgőköröset javasol mindenki de szkóp nélkül az valóban esélytelen itt meg ugy gondoltam nincs mivel hangolni ezért nemis kell hozzá szkóp ergó nem lehet nagyon elrontani.

Mindenesetre köszönöm a javaslatokat.
(#) lapose válasza s4nguinis hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Szia!

Idézet:
„jóhogynem ki akartok végezni”

Szerintem ne támadásként fogd fel a hozzászólásokat!
Azt írtad kezdő vagy, ami nem gond, mostmár annyival többet tudsz az áramkörödről, amit itt leírtak!
Egyébként elég egyszerű egy 100Mhz rezgőkört elkészíteni rajz alapján, mert általában vagy a panelen alakítják ki, vagy csak pár menetes a tekercse, amit általában megadnak!
Szégyen nem szégyen, az ilyen irányú tevékenységemet egy egytranzisztoros TV zavaróval kezdtem!
(#) s4nguinis válasza lapose hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Szia! igazadvanb
nem valóban nem nehéz rezgőkört építeni inkább hangolni, legalábbis nekem
(#) lapose válasza s4nguinis hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Egyszerű!
Megcsinálod, bekapcsolod a rádiót, és addig tekergeted a trimmert, vagy állítgatod a tekercs meneteit, míg a rádióban nem hallasz valamit!
(#) s4nguinis válasza lapose hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

A tekercs milyensége legtöbbször Henryben van megadva
ha jól tudom van erre egy képlet h pl 400uH-s tekercset hogyan kell csinálni, milyen huzal hány menet stb..
Nem tudodi ezt a képletet, vagy h hogyan lehet ezt számolniu?
(#) lapose válasza s4nguinis hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Szia!

Egy kis segédlet!
Bővebben: Link
(#) Sebi válasza lapose hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

"Szégyen nem szégyen, az ilyen irányú tevékenységemet egy egytranzisztoros TV zavaróval kezdtem!"

Nekem a PL500-as áteresztő stabilizátorral sikerült 1km-es körzetben sötétre vezérelni a TV-ket és némítani a rádiókat... (1970) Pedig csak a rácsokat felejtettem el bekötni.
(#) Budai41 válasza s4nguinis hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Ne legyetek már ennyire bonyolultak Fm.adóoszci élesztéshez hangoláshoz nem kell oszcilloszkóp+szám.gép képletek,csak 3tranyos rajz,régi térerőmérös tuner,nekem van 174MHZ ig van felhangolva.18,43Mhz kaviccsal több adót épitettem/adtam el a 166Mhz es re hangoltat kedveltem,mert bármelyik frekimérös kinai kisrádiót ide lehet hangolni.Tekercscsere 3menet oszci,4menet RF.mod.elöerősitőfok.Kezdőknek ajánlom 2db.Bf961,és BFR92-93 al épitett mikrofon-jeladót,előerősitőt nem,stabil 4-5Voltot igényel nemhangol.el.Egyébként 100-110Mhz sávra 7menetes 4mm.átméröjü tek.dukál adótranyó-kollektorába 0,65-0,80mm.huzalból,kissé széthúzva néhány tized mm.Bármely oszci jelszint méréséhez hazsnáljatok 50-100uA.érz.Deprez müszert 1N4148 v.germánium kisjelü diódát párhuzamosan kötni vele sorba pedig 100-330Pf.kerámiakondit ez +méri a nagyfrekit.Multimétert BFR92 bázisának ill.kollektoráramának mérésére ajánlom,Áramfelvét kvarcoszcinál 3,7V táp.nál 2-3.5mAmp.lehet. ezen modszerek 25éve amatőrök körében ismertek voltak,beváltak.100Megásszkopot felejtsétek el Tv.szervizbe sem kellett.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem