Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   214 / 1387
(#) niedziela válasza jdani hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Szia!

Ez hányadik ilyen eljárással készült paneled ?
(#) jdani válasza niedziela hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Első. Szerintem, elég jól sikerült, hogy először vasaltam ilyen papírral, nem tudva a tulajdonságát.
(#) niedziela válasza jdani hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Jobb lett volna ha a 10. - 20. akkor nem mondhatnánk, hogy véletlen.

Nah, szóval örülök a sikerednek, csak elsőre nem derül ki semmi. Légyszi többet próbálj, és mond el a tapasztalatokat.
(#) Attila86 válasza jdani hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Idézet:
„Na én nem úgy gondoltam, de Attila86 Weboldalán a gyik közt, az volt, hogy használható-e pausz papír, fotópapír stb, és a válasz az volt, hogy nem. Pedig nem igaz.”

Köszönöm az észrevételt, javítom! Ugyanis én a fotópapír alatt a tintasugaras nyomtatókhoz kapható papírt értettem.

Mégiscsak nekiállsz a kapcsolóüzemű labortápomnak?! Ne haragudj hogy ezt mondom, de nagyon sok pénzben mernék fogadni, hogy nem fog működni neked. A kisebbik labortáppal is mennyit kínlódtál... több mint egy évet!
Bár egy jó nyák már fél siker. Viszont ez a nyák még nem tökéletes, de az eddigi paneljeidnél nagyságrendekkel jobb. A papírról készült fényképen azért látszik a turpisság; a fő szabályozónál azért maradt tinta rendesen a papíron.
Amúgy milyen csoda készülékkel nyomtattad ezt, hogy ilyen sok festéket nyomtat a papírra? Vagy csak a fényképen látszik soknak?!
(#) djdavis hozzászólása Nov 22, 2008 /

Sziasztok!

Úgy látom, hogy sok tapasztalt ember van ebben a témában, így valószínűleg tudtok nekem segíteni.

Sprint Layout 5-el tervezek --> lézerrel nyomtatnék, csak itt jön a bibi. Milyen nyomtatót érdemes venni? Ti milyennel dolgoztok? (márka, típus?)
Kb. 20ezrem lenne rá!

A segítségeket előre is köszönöm!
(#) kobold válasza djdavis hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Nem sokat tudtam idáig kipróbálni, viszont sosem volt baj a minőséggel: HP LaserJet 1200, Kyocera FS-3900DN (mondjuk ez jó drága). Ugyanígy jók lettek a fénymásolóval készített rajzolatok is. Szerintem, ha a toner rendben van, és nem csíkoz, nem maszatol a nyomtató, inkább a vasaláson múlik a siker (már persze annál, aki vasal). Azt észrevettem, hogy más eszközöknél más vasalási hőfokok, idők jöttek be, ugyanazzal a papírral, szóval kicsit kísérletezős.
Ha én vennék nyomtatót, akkor a legalább 600 dpi-s felbontás, és a beszerezhető, netalán olcsó toner megléte lennének az elsődleges irányelvek (aztán, ha van típus, szét lehet nézni a neten, nem mondanak-e róla rosszakat).
(#) Attila86 válasza djdavis hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

(#) jdani válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Helló. Igen, nekiállok megépíteni, a kapcs. üzemű lab.tápod. Mondjuk nekem a pénz nemanyaira számít, ha nem sikerül, újraépítem. Mondjuk ezzel a táppal is elleszek egy ideig, mert úgy tervezem, hogy jövő tavasszal lesz kész, tehát van idő vele...
Bár a fő szabályzónál, nem tudom miért maradt ott egy kis tinta.... Lehet hogy ott nemanyaira vasaltam, vagy mert a hőtől nyúlott a nyák, és ott egy kicsit elmállott? Nem tudom... hát nem én nyomtattam ki.. De amúgy miért baj az, ha sok festék van rajta? Legközelebb kevesebb festéket kérjek nyomtatáskor?
(#) jdani válasza niedziela hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Igazából ha úgy nézzük, akkor nem az első, mert nyomtattam egy pár kis nyákot, meg volt itthon egy pár falatka nyák is, és előbb azon próbáltam ki, hogy milyen a hatása. Amit észrevettem, hogy amikor kész voltam a vasalással, ezt a papírt nem szabad vízbe tenni, mert akkor elég nehezen szeded le róla a parit, és sok helyen ott marad...
(#) Attila86 válasza jdani hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Idézet:
„De amúgy miért baj az, ha sok festék van rajta?”

Nem feltétlen baj! Inkább csak jó, mert akkor kisebb eséllyel ma alá a sav. De viszont cserébe sokkal könnyebben folyik meg, vagy lapul szét a rajzolat.

Ha nekiállsz, akkor sok szerencsét kívánok hozzá, mert kelleni fog! Ja és az oké hogy már szebb lesz a nyákod, de a forrasztásaidon is bőven kellene még javítani!
Én most előre szólok, hogy egyáltalán nem biztos hogy segíteni fogok a kapcsolóüzemű labortáp élesztésében, így is épp eleget fájt a fejem a kisebbik labortáp építésével kapcsolatos hozzászólásaid és hozzáállásod miatt.
(#) jdani válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Hát reménykedek, hogy gond nem lesz vele, mert ugye mi hal meg utoljára?....
(#) gydanee hozzászólása Nov 22, 2008 /

Sziasztok!
Megcsináltam az első fotozótt nyákomat.
A lakk egy kicsit sok lett szerintem, ezért a szélén nem akart lejönni a réz, előhívni nem bírtam tovább mert így is néhol meg kellet húznom alkoholos filcel.
Rakok fel egy pár képet a cuccról, döntsétek el milyen lett.
(#) gulasoft válasza gydanee hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Hát igen, gyári nyákkal ilyen soha nem fordul elő.
Javaslom, hogy ha lakkozol teljes a4-es nyákot lakkoz kevesebb a széle, és ha a megvilágítási időt 2-3 perccel megnöveled, jobban lejön a megvilágított vastagabb lakk is. A 2. már szebb lesz.
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Nov 22, 2008 /

Üdv!
Sósav-peroxidot használok.
Azaz használtam eddig.
Legutóbb kissé megéreztem tüdőmet Hiába a venti, meg a szabad levegő, így is félek
Váltani szeretnék: vas klorid kilőve, mert mindent megzabál, ill foltot hagy.
Ajánlották a réz kloridot, mivel az nem megy tönkre magától. Használt már valaki Réz kloridot?
Tapasztalat? Nem találtam róla semmi használhatót.
(#) lidi válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Miaz hogy a vasklorid mindent megzabál ? Elég sokat használtam de nem evett meg semmit, csak amit beleraktam Gyári flakonjában tárolom, műanyag edényben maratok, nem kell belenyúlni, max gumikesztyűben. De ha rákötsz a nyák két átlós szélére 1-1 cérnát akkor egyáltalán nem kell belenyúlni. Fürdőszobában csapban szoktam maratni, ott ha ki is löttyen egy pici semminek nem lesz baja.
(#) Sir-Nyeteg válasza lidi hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Vasklorid gőzei is bontják a rezet, így a szobában levő összes rézcső, a csap, a műhelyben a szerszámaim mind-mind veszélyben vannak. Nem azt mondom, h elzabálja őket pikk-pakk, de azért roncsol. De mind1, nem ez a lényeg, nem szeretek vele dolgozni.
Ajánlották a réz-kloridot, mert az nem bomlik el, nem hagy foltot, elraktározható. És ha gyengül, akkor csak kicsi peroxid és mint az új!
(#) bandikala hozzászólása Nov 22, 2008 /

Sziasztok!Érdekelne,hogy mivel lehetne maratni a vas-kloridon kívül.Sósav?valami egyéb,boltban is kapható,foltot nem hagyó ,!olcsó!dologra gondoltam.Ugyanis a múltkor bénáztam és kiborult...csak a fuga maradt egy kicsit barna.Mit ajánlotok?Kipróbálom egy kis darab panellal a sósavat.Megírom, hogy milyen lesz.
(#) Sir-Nyeteg válasza bandikala hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Használd a keresőt!
Sósav, hidrogénperoxid
(#) Csibi válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 24, 2008 /

Hello
Én most ezekkell próbálkozok:
Natriumszulfát (Na2S2O8) - nyákot maratni, B327-el van jelölve
Sodium Metasilicate - nyákot előhivni, az alábbi linknél SENO4007-el van jelölve (azt hiszem, ez a HE-store-nál is kapható).
Bővebben: B327-el van jelölve

B327- Egyenlőre megvagyok vele elégedve. Oldatban, szintelen, szagtalan, maratáskor amint telitődik rézzel, kékes szint ad (CuSO4 lesz belőle, lehet vele fákat permetezni , csak viccelek).
Kb. 30 perc alatt maradtam le egy kisebb nyákot, a buborékos maratómba, fűtés nélkül.
Mivel panel házban lakom és a szobámban maratok, inkább ezt választom mint a vaskloridot. Az utóbbiból egy csepp a földön, örök emlék marad.

SENO4007- sokkal jobb mint a zsiros szóda. Szerintem, több vizben kell feloldani, mint ami fel van tüntetve a zacsin, mert különben elég tömény lesz (>0.5 liter)
(#) WaRL0 hozzászólása Nov 24, 2008 /

Sziasztok ....csinaltam egy LED es naklevilagittot es ki szeretnem probalni ....en szlovakiai vagyok es itt nagyon draga a P-20 as is meg a gyari fotonyak is ....es azt szeretnem megkerdezni hogy nem e tudna nekem valaki postan kuldeni egy 4*8 cm es fotolakkal lefujt vagy gyari fotonyak darabot ....persze kifuzetnem ....csak nem akarok 4000ft kolteni csak a P-20ra ...Koszonom

Fontos lenne

remelem a modik nem vernek meg mert 2 helyre is irtam
(#) gulasoft válasza WaRL0 hozzászólására (») Nov 24, 2008 /

A lefújtat nem ajánlom, mert a posta esetleg össze vissza dobálja és lekarcolja a p20-at, de a gyári az jó mert azon egy vastag elhúzható réteg védi a lakkozott részt.
Mekkora kell? Egy vagy 2 oldalas?
(#) WaRL0 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 24, 2008 /

szia 1oldalas kell csak kiprobalashoz ....es talan eleg lenne valami maradek is csak h ki tudjam probalni h mukodik e ! .....de szerintem be lehet csomagolni a lefujtat is pl. szalvetakba ugy h ne seruljon meg .....................koszi
(#) Gyurix hozzászólása Nov 25, 2008 /

Sziasztok az aromás higító nem marja le a nyákon lévő zöldes lakkott ha az ónt akarom róla lemosni? vagy inkább használjak danaturált szeszt?
(#) kobold válasza Gyurix hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Ha a forrasztásgátló maszkra gondolsz, ami a gyári panelokon van, azt gyakorlatilag semmi nem szedi le, a kapirgáláson kívül. Áztattam már nitróban annyi ideig, hogy majdnem mállott a panel, de akkor sem volt semmi baja, itt-ott felhólyagosodott (de csak a sávokon, egy-két nap után).
(#) kaqkk válasza Gyurix hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Az ónt sem tudod lemosni !

de danaturáltal igen
(#) Action2K válasza WaRL0 hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Nem vernek meg, max kapsz egy ilyent:

Amúgy láthatjuk a szerkezetedet a Ki, mit építettben?
(#) feki00 válasza kobold hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Vegyszer nem nagyon fogja. Ilyen problémám nekem is volt csak a feliratokat akartam leszedni amely hasonló jellegű mint a lakk. Én finomabb csiszolópapírral szedtem le.

Acélgyapottal is lehet, abban az a jó hogy ha finoman csinálja az ember akkor csak a vékonyabb vezetősávokon lévő lakkot szedi le, az összefüggő felületeket nem bántja. De erősebb nyomásra az is lejön.

Gyurix:
dEnaturált-nak írják [: és az ónt nem tudod leszedni vele.

amúgy nekem ezt ilyennel foglalkozó ember mondta, hogy le lehet mosni és a szerkezetem pedig csak egy KIT erősítő meg megcsináltam a Forrasztóállomás II kijelző nyákját ennyi.De majd lehet felteszem őket.ha nagyon fontos. én a lakbenzinnel mostam egy pc hangszóró nyákot és lejött róla az ón de a lakk nem.
(#) WaRL0 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Meg nem rakom oda mert most meg csak 3drb 68mW ledbol van de csak egy 4*8 as nyakot szeretnek most csinalni es majd mindig rakok hozza Ledeket ahogy a szukseg lessz ra !
Következő: »»   214 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem