Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   19 / 154
(#) masi1 válasza edgar hozzászólására (») Nov 10, 2008 /

38 oldalon szerintem találsz magadnakvalót.Ha nem maradj a gyertyánál.
(#) masi1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 10, 2008 /

Valo igaz.Csak azt nem értem, nekem vagy edgar-nak?(Már csak szegény kezdöket sajnálom, akik a gyertyás kivitellel próbálkoznának).
(#) Simon Balázs hozzászólása Nov 14, 2008 /

Srácok majdnem átment ez az egész OFF-ba. NE legyen ilyen!!! Edgar a koholt képeidet ne ide tedd hanem a Viccek-Mókás történetek topicba, esetleg a linket rakd ide hogy ez csak egy poén! A visszatérést megkezdem én: Láttam az egyik oldalon egy olyan FM detektorost amit még álmomba se. Persze én nekiálltam de brumm és némi jel de nem a hatalmas bejött. Itt a városban van egy FM adó amit be lehetett fogni, persze nyagy erősítés is kellett neki. Itt a Link, nézzétek meg hátha születnek jó rádiók. :heureka:
(#) llaci56 válasza Simon Balázs hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Ezeket a kapcsolásokat - egy-kettőt - megépítettem deszkamodellként, és működtek jól. A tekercshez az ezüst huzal nélkülözhetetlen!
Úgy lehet a finomhangolást szépen és jól megoldani, hogy a tekercs fizikai méretét valamivel rövidebbre készítjük, (azaz összébbnyomjuk,) és valamilyen műanyag házba szereljük, hogy a műanyagon fúrt lyukba egy (pl. átm. 3-as) rézcsavart tekergetve (mely a tekercsben, a tekercs hosszával párhuzamosan mozogva) ronthatjuk a tekercs induktivitását, - ezzel hangolva a rezgőkört.
Aki a tekercs szét ill. összehúzásával próbálkozik hangolni, kizárólag műanyag szerszámmal tegye!
(#) Mayan válasza llaci56 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Én is megcsináltam az első változatot, de nem működött, bármilyen jó erősítőt kapcsoltam is rá. Igaz ezüst huzalom nincs, de mindenképp nagyon hihetetlen hogy ez működhet. Annyira végtelenül pici energia juthat a rezgőkörbe... hacsak nem az adó mellet laksz... És hogy: "In fact, it sounds "high-fidelity"." ... jó lenne egy mp3 hangminta, kíváncsi vagyok. Kár hogy nekem nem megy... Ja, tudnál képet betenni ?
(#) Mayan hozzászólása Nov 19, 2008 /

Nekem most ilyen kis rádióm van, majd veszek darlington tranyót és akkor 1 is elég lesz. sajnos erősítés mindenképp kell, mert lakótelepen lakom. Az antenna egy nagy fémlemez, a föld a radiátor...

radio.png

(#) Mayan hozzászólása Nov 19, 2008 /

Ez pedig az egytranyós hangszórós rádióm, ami döbbenetesen érzékeny, debrecenben, lakótelepen, szobahangerővel veszi a kossuthot, nappal még 4-5 másik adót, este pedig sokat, angol nyelvűt is.
1 cm vastag, 25 cm hosszú ferrit van benne és a tekercs persze litzéből. Nem csak mpsa18 jó, bármilyen mezei tranyó is, de ez a legjobb, a többivel halkabb.
Külső antenna és föld egyáltalán nem kell hozzá !

am.png

(#) llaci56 válasza Mayan hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Erre most egy kicsit várni kell, mert egyéb projektek fontosabbak.
(#) kendre256 válasza Mayan hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Anno én is csináltam ilyesmiket. Ez egy reflex vevő, a tranzisztor előerősítőként működik nagyfrekvencián. Az egyenirányítás után a viszavezetett hangfrekit is erősíti a tranzisztor.
Az ilyen típusú vevőkkel lehet a legkönnyebben aránylag elég érzékeny rádiót csinálni.
(#) Mayan hozzászólása Nov 20, 2008 /

Régi amerikai újságokban megjelent építési leírásokban sokszor - sőt többnyire nincs a tranyónak bázisnyitó ellenállása. Nekem így nem működik semmi, akkor hogy működhetett akkor ? Nem értem. Hogyan szólhat egy ilyen rádió ha nincs kinyitva egy picit a tranyó ? Valaki légyszi elmagyarázná röviden ?
Pl.:
http://www.crystalradio.net/crystalplans/xximages/spaceage2.jpg

http://semiconductormuseum.com/ConstructionProjects/ConstructionPro...e3.htm
(#) kissanyi válasza Mayan hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Nem vagyok rádiós!
A rajzot látva a következő kérdések vetődtek fel.
Mérted már a feszültséget föld és magasantenna között?
Használtál már germánium tranzisztort?
(#) Dudus válasza Mayan hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

A rezgőkörről lejövő jel elég nagy ahhoz, hogy kinyissa a tranzisztort és létrehozzon egy pici bázisáramot. Természetesen régen germánium tranzisztort használtak aminek 200mV körüli nyitófeszültsége van szemben a szilícium 600mV-os nyitófeszültségével.
(#) Mayan válasza Dudus hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Próbáltam régi Ge pnp tranzisztorral is, de úgy sem ment. Valószínűleg akkor kevés volt az antennajel...
Talán ha Solt-on laknék...
(#) kendre256 válasza Mayan hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Ahogy már írták, a rezgőkörből egyenirányított jel biztosítja a bázisáramot (C-osztályú munkapont). Ha nem laksz elég közel az adóhoz, vagy nincs elég nagy antennád, akkor nem lesz elég feszültség, hogy kinyissa a tranzisztort. Szilíciumtranzisztorokkal csak az adó mellett érdemes próbálkozni, a nagyobb nyitófeszültsége miatt.
(A kapcsolások kötött van azért pár érdekes, amivel meg sem próbálkoznék, pl. diódával, bázissal sorbakötött kondenzátoros variációk.)
(#) kissanyi hozzászólása Nov 20, 2008 /

Van, valaki, aki olvas is?

Mondom, MAGASANTENNA, FÖLDELÉS.
(#) Mayan hozzászólása Nov 27, 2008 /

A legújabb rádióm. Csak nálam a radiátort használva antennának nagyon sok zavaró elektromos zajt is összeszed. Egyébként hangos és jó lenne. Nem is gondoltam volna hogy ez így menni fog, csak kipróbáltam. Nem is túl szabályos, de igen egyszerű és olcsó... Valaki akinek van igazi antennája és földje, megtenné hogy kipróbálja, milyen a lakótelepi elektro-szmog nélkül ? Bármilyen rezgőkör, v. detektoros rádió jó, én háromfélével is próbáltam. A hagyományos nagyobb átmérőjű légmagos tekerccsel és légforgóval volt a legjobb. Ha diódát és rf blokkoló kondit beteszek az ic elé, ahogy szokás, akkor sokkal halkabb lesz.
(#) llaci56 válasza Mayan hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Ez detektoros vagy crystal (kristály) rádió? (Utalnék a topic címére...)
(#) Atis57 válasza llaci56 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Szia!
ez ugyan NEM , De Ha detektorosból készült táppal menne Az lenne?
(#) Simon Balázs válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

szerintem ez már nem számít detektoros rádiónak ez csak egy szimpla AM-vevő KH-ra
(#) vitaqo hozzászólása Jan 24, 2009 /

Valaki foglalkozik a témával? Én Győrtől 30 km-re lakok Mosonmagyaróvár felé és nemtudom működeik-e ott a rádió Szóval akinke van tapasztalat megoszthatná!
(#) llaci56 válasza vitaqo hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Ottani tapasztalatom nincsen, de valamilyen adót biztosan találsz ott a 3 (közeli) országból!
(#) vitaqo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Köszi szépen a gyors válaszokat, este mindenképpen kipróbálom, bár nemsok jóval bíztattak a rádiós tanáraim :no: . Mellesleg telefon-hallgatóval működik a dolog? Vettem egy 350 ohmos régi hallgatót egy "mindenes" boltban ami műxik, csak abban nem vagyok biztos hogy hallani fogok-e vele valamit, szemben a 2kohoms fülesekkel.
Szelektív vevő alatt a tekercses forgókondis változatot érted?
(#) kendre256 válasza vitaqo hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Hosszú antenna kell, ha ki tudsz húzni, lehet 50-100 méteres is! Mi a klasszikus kapcsolással (tekercs, forgókondenzátor, 2 kohmos hallgató, dióda (az nem a klasszikus, hanem kisjelű HP schottky)) nappal éppen halljuk a Kossuth-ot egy kb. 20 m-es antennával és központi fűtés földeléssel. Solt kb. 150 km-re van tőlünk.
A 350 Ohm-os hallgatóval nehéz lesz, de nem lehetetlen. Viszont mindenképpen kellene rezgőkörös (tekercses-forgókondis) változat, az nagyobb jelet ad a rezonancia miatt.
(#) vitaqo válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Hát megpróbáltam közvetlenül antenna-->dióda-->hf erősítő--> füles (méghozzá az egész földeleve) és semmi. Lehet hogy a 10 méteres antennámmal van a gond?Bár eddig is kételkedtem benne hogy menni fog . Talán összerakva a tekerccsel meg a kondival több szerencsém lesz, ugyanis csak a hálózat brummját hallom :no:
(#) kendre256 válasza vitaqo hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Rajzold le, milyen kapcsolást csináltál meg, lehet, hogy van benne valami hiba.
Nekünk ugyanez a vevő ( a majdnem klasszikus) egy műveleti erősítős erősítővel halkan 4 (vagy 8?) ohmos hangszóróval is szólt.

Megnézetm térképen, Solt 240 kmre van tőlem....

Oké,bár 1szerű, antennára rákötöttem a diódát, vele párhuzamosan egy közös emitteres kapcsolást, a diódával párhuzamosan pedig a földet. A Hf-es kapcsolást 9V-al tápláltam, és rákötöttem a fülest. Kristályfülhallgatóval nem jobb?
(#) masi1 válasza Mayan hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Ez egy egyenes-vevö, csak kimaradt dioda.Radiátort, vizvezetéket nem szerencsés földelésnek használni hozzájuk.

Hát a képet nemtudom feltötleni valamiért megadta magát a rendszer. REmélem azért egysze megoldódik a gondom
(#) besi99 válasza masi1 hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Én a legklasszikusabbat építettem meg 4cm átm 0.8-as zománchuzalból kb 80 menetes tekercs, légforgó, 500pf, 4kohm-os füles, 5emeletes téglaház padlásterében az antenna, a víz nyomócső a föld, és az egyenirányító valódi kristáldetektor, mert ez 1951-ben volt, és nem volt még germániumdióda !
Következő: »»   19 / 154
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem