Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Jó az 1-es huzal, még jobb, mint a 0,6-os. Fele szekundereket tekerj és kösd őket sorba.
Köszi !
Az 52 volt megvan és középállásban van a P3.Beteszem a csöveket, és elkezd búgni erőteljesen. A potival utánaállítok, egész jobb oldalra koppanásig, és megmérem a feszt, az egyik csövön 70 a másikon 90 mv a fesz.És így is búg egy kicsit, . Ha veszem vissza a potit közép állás felé, az egyik csövön, ami 90 mv volt, emelkedik, a másik pedig 70-ről csökken. A régi csövekkel, akár hogy teszem be őket, a popti középen 42 mv van mind két katódon. Még megpróbálom holnap /ha kitisztulok/ megcserélem az új csöveket, és megnézem hogy mi változik. Ha kimegy a másik oldalra a poti, akkor a csővel van gond. Az a baj nincs már több csövem., hogy kipróbáljam mi a külömbség.
köszi,közben beszéltem köbzolival is.Ő is ezt javasolta,úgyhogy akkor a szünetbe készül is a kimenő.
A poti rácsok felőli végein lévő 330K ellenállásokat hidald át mégegy 200-330 K elenállással, (így nő a rácselőfesz) és próbálj úgy 45 mA-t beállítani (ilyen nagy áramoknál már lehet, hogy nem egyformák a csövek. Ha nincs kéznél ellenállás, akkor egy-egy darab dróttal is áthidalhatod a próba kedvéért (ilyenkor a másik potit lehet, hogy lejjebb kell venni (mert az most maximumon van ugye ?, csak akkor lehet -54 voltod elvileg). Simán lehet ilyen durva eltérés az anódáramban két különböző alomból származó telejesítmény csőnél sajnos (a régire és az újra gondolok, de nem a régisége, hanem más gyártmánya kapcsán.
isten éltessen sokáig!(még legalább ugyanennyi ideig!)
Sziasztok ! Az R19 és , R20-at ( 330K )ne hidald át. Mezei rácslevezetők.
Az R40,és az R41-et (150 kohm)viszont cseréld ki nagyobbra, kb 180-220kohmra, akkor csökken az előfesz leosztása, nagyobb negatív előfeszültség jut a csöveknek
Akkor vidám születésnapot, és még soká......
Rácselőfesz szempontjából R19-R40 illetve R20-R41 feszültségosztót képez. R19 csökkentése ugyanazt eredményezi, mint R40 növelése. Pontosan azért érdemesebb R19-et csökkenteni, a nagyobb rácselőfesz elérésen felül, hogy kisebb legyen a rácslevezető ellenállás értéke is, 150 K bőven elegendő lenne. Az esetleges rácsárammal szemben nagyobb stabilitást nyújt a csőnek, mintha R40-et növelnéd, illetve jobban kompenzálja a csatolókondi esetleges szivárgását.
Boldog szülinapot fiatalember (majdnem két évvel idősebb vagyok )
Köszi megpróbálom estére.
Mindenkinek köszönöm a Jókivánságokat!!!
Nem. Az osztás a fél 47kohm poti, és az R40, ill R41-en jön létre. Az R19, R40-en egyenáram csak akkor folyik, ha rácsáram lép fel, az előbb említett elemek meg sima osztóként szerepelnek, a kivezérléstől sokkal kevésbé függenek
Strubi- besi Még Ti értekeztetek, addig én dolgoztam. Kicseréleam a 150 kohm ellenállásokat, betettem 220 kohm-ot, és 44 mv -ra be tudtam állítana mind két oldalt. A macik is hazamentek, tökéletes minden.
Most rohanok vissza dolgozni NAGYON KÖSZÖNÖM NEKTEK. Legközelebb ez már nekem nem lessz probléma
Akkor nem fog hiányozni a lányom macijaiból, mert ő azt gyűjti, van úgy 180db. Hiányolná, mert még pici lány, mindjárt 40 éves
-Hú, ezt jól benéztem. Tökéketesen igazad van. :yes:
Fő, hogy megoldódott a probléma, kösz a kiigazítást.
Hasonló hibával küszködök én is az EL84 PP-mnél! Nem tudom szimmetrizálni a nyugalmi áramokat, tekergethetem a trimmert jobbra balra, semmi! Vagy egy hete kínlódok vele, mire rájöttem mi a hiba . negatív előfesz megy egy 50k-s trimmer csúszkájára, a poti két "vége" meg egy egy 470 -n a rácsokra , a földre meg nem megy semmi!!! Így aztán szegény trimmernek nincs mihez képest állítani a feszt
Előfordul, szivesen segítek. Ti meg nekem vagytok öcsik, sajna,(szerencsére) eddig 67 évet sikerült kibirnom élve.
Nekem ez volt a munkám, s hobbim is az utolsó 54 évben. Inasévek, 2 főoskola.
Nagyon örülök, hogy egy ekkora tapasztalattal rendelkező "Kolléga" is köztünk van.Valószínű, hogy majd én is jövök a kérdéseimmel.
üdv Máté
Még egy kérdés: A harmadik erősítőt is összehoztam. Itt azt vettem észre, hogy / Miután kicseréltem a diódákat meg az egyik 100+100 uf kondit, hogy azok a csövek ami a másik erősítőbe ment és ott 42-42 mv volt volt a fesz, ennél csak17-17. ez baj-e? De hozzáteszem hogy a macik besi lányánál maradtak, kb 100x szebben szól mint a Ham csövek.
Honnan lehetne venni Normális csöveket? Puskás börzére sajna nem tudok eljutni. Nekem a posta lenne a jó.
vadul tekerem a PCL86 PP kimenőjét...Már 310menet rajta van a csévén,csak kicsit pihentetni kell a Bosch ablaktörlőmotort(cseppet melegszik,pedig csak 8V-ot kap)Remélem ha egyszer kész lesz,jó is lesz,mert ha nem......
Azért egyész jól szét lesznek osztva a tekercsek:prim.-szek.-prim-szek.szek.-prim.-szek.-prim.
Egyet hiányolok, nagyon keveset mértek! Változtattok, mondjuk a tápegységen, de ritkán látom, hogy pl 444V volt előtte, 462V utána, vagy akármennyi
Hajrá!!!! Én már megtekertem mindkettőt, most kötöm majd össze a tekercseket, aztán bevasalom, és teszt
Mérünk mi, csak nem közöljük Meg változtatunk is, én pl most csatolókondikkal fogok szórakozni egyik erősítőmben, a most épülőben meg kipróbálom a stabilizált segédrácsfeszt a végpentodáknál , egy harmadiknál meg holnap átvasalom a kimenőket, vékonyabb , jobb minőségű vasból, meg DC csatoltra építem át, most kondenzátoros csatolás van az EF86, és EL84 között ( EL84 SE)
Jó hogy macskába tetted a kollégát, sajnos a mechanikai lehetőségeim igencsak lecsökkentek, a régi haverok bizony.......és az 2009 ben aktuális 50éves gimi találkozónál, nem tudom hányan leszünk.
Az 1957 korabeli 2XEL84-es PPP-t ép most kunyerálják el tőlem karácsonyi ajándékként, dehát vitatkozzon mindenki a saját feleségével..... Ha tudok segítek ....
Beüzemeltem a PCL86 piccolot. Igaz a trafó takaró még nincs kész és a fa rész sincs lekezelve de megy a tesztüzem. Nincs olyan dinamikus hangja mint az EL84 SE-nek. Ezt a tv kimenők számlájára írom. A mélyek a kis keresztmetszet, a magasak meg az osztatlan primer miatt picit hiányoznak. De mindemellett nagyon szépen szól. Mondjuk a kimenő 4 ohmra illeszt nekem meg csak 8 ohmos hangfalam van így nem tudom kivenni a maxot de a számítógépre kötve jó lesz hogy valami "zörögjön"
a HAM-ot tudom, (2-3évvel ezelőttit) de hol van a Puskás; én pesti vagyok
Fú! Nagyon zsír lett! Ezt lehetne sorozatban is gyártani Kis kompakt cuccos!
Én meg megvettem ma a dió pácot a PCL86 PP kávájához! A fa már (lucfenyő) egy hónapja szárad , előtte meg vagy 70 évet száradt egy régi polc formájában Sasszinak sajnos csak egyes acéllemezem van, de a szükség nagy úr, vagy mit szoktak ilyenkor mondani Még idén meg akarom szólaltatni a "dobozában"
Gratulálok jól néz ki a belseje.
És ezt nem csak udvariasságból mondom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |