Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
B.Ú.É.K.MINDEN csövezőnek!
(...az anód,a katód és a kimenőtranszformátor nevében...)
egy kérdésem van: mitől lehet az hogy a 65voltos kondik a katódkörben eléggé csúnyán felpúposodtak? (jól vannak bekötve)
jól vannak bekötve az biztos! nem arra írtam a fejet,hanem az egészre,mert nem értem mitől púposodtak fel a kondik!
Izmos PP készül itten, majd jövőre, ezekből (bal szélsők 5,5 W-ot tudnak disszipálni).
mértem egyet,és a 63V100uf-es kondikon 7.7V a jobb oldalin,8v a bal oldalin a feszültség.viszont érdekes,hogy a kondi mintha fordítva lenne bekötve!mert a jelölt fele a pozitív!(földpont és kondi lábai közt mérve ellenőriztem,és ott is ugyanez a szitu!
felrobbanni ,,nem akar" egyik se,de cserélni se tudom őket,max 50V470 mikrós kondira(a 470 mikro-s kondi meg sok gondolom neki)
Szép nagyot tudnak durranni....Ősziszünetben 25v 1000uf-esekkel szórakoztam(47v-fordított táp),olyannal,aminek a két végén van a lába,és nincs sehol se bevágva,ezért a kupakot lövi le(az alu ház rá van hajlítva körbe a kupakra),akkorát szól,mint egy petárda....
Úgy néz ki,Imitől kapok mégegy Junoszty trafót---->4db-om lesz,na és ez mit jelent? -->Sztereó PL500 PP-t fogok építeni Junoszty kimenőkkel.Hú,szépen fog szólni,elvileg 2x15W biztos meglesz 280-300V-ról.
Kedves Fórumtársak!
Nincs-e valakinek meg a John Linsley Hood: Csöves és tranzisztoros erősítők építése könyv elektronikus formában?! Illetve Ágoston Lajos: Audiofil erősítők építése - könyv. A Linsley könyv fontos lenne! Segítségeteket előre is köszönöm!
Jó a 470 µF 50 V is, de nagyon alaposan nézd meg a bekötést, mert ok nélkül biztosan nem dagadnak a kondik. Ha jó kondi nélkül, akkor ki is hagyhatod, akkor biztos nem dudorodik.
oké! megnézem kondi nélkül is! amúgy mi célt szolgálrajta a kondi?(csak hogy még az év utolsó napján is tanuljak tőletek valamit)!és köszönöm a gyors válaszokat!
Már Angyalföldön lakozik a trafód, tegnap is bejöhettél volna érte. A TBA-s lengyel panellel, trafóval, egyenirányító, és puffer nélkül. Meg TV-s modulok, TDA-val, TBA-val. Szintén.
majd jövőre elmegyek érte.
BUÉK minden fórumozónak !
Akkor én is meg szeretném köszönni az egész évben nyújtottsegítségeteket, és Boldog Újévet minden elektroncsövet kedvelő fertőzött embernek!
Elektrncsövekben és csözevésben gazdag Boldog Új Évet kívánok minen kedves fórumtásamnak
jeee POLARITÁS HELYESEN betettem a két 470-es kondit,és még szebben szól így a kicsike! szóval lehet mégsem volt kár megvenni anno a hibryd erősítőhöz ezeket a kondikat! (azóta rájöttem,hogy nem kell nekem olyan fajta erősítő! :beka2
:beka2: akart lenni a legutolsó ikon,csak nem figyeltem és belekerült egy D betű is!
Nem tudom, ez segít-e az odatalálásban.
A katódellenálláson fellépő negatív áramvisszacsatolást szünteti meg (a katódellenálláson folyó áram okozza, hatását a rácslevezető ellenálláson keresztül fejti ki (ne feledjük, hogy a csövet a katód és a rács között vezéreljük, ha a katódellenálláson változó feszültség van, az nem más az ő szemszögéből mint egy földelt rácsos erősítő vezérlőjele).
Maga a nyugalmi áram is úgy áll be, hogy a katódellenálláson eső feszültséget felvezetjük a rácslevezető ellenálláson keresztül a vezérlőrácsra, és mivel az áram a valóságban a negatív pólus (általában a test) felől folyik a pozitív pólus felé, ez negatív (a katód pozitívabb, mint a test, és mivel a rácslevezetőn általában nem folyik áram (ezért feszültség sem esik rajta) a vezérlőrács testpotenciálra kerül (ami negatívabb, mint a katód ezért az anódáramot csökkenteni igyekszik). Ha a rácsra vezérlő jelet kapcsolunk (e jel szempontjából földelt katódos erősítőre), és az éppen csökken, akkor ez a csökkenés (negatív felé haladás) növeli a nyugalmi áram által beállított negatív rácselőfeszt (hozzáadódik a rácselőfeszhez), tehát csökken az anódáram. Ha viszont csökken az anódáram, csökken a katódáram is, kisebb feszültség esik a katódellenálláson, kisebb negatív feszültséget vezet fel a rácslevezető a vezérlőrácsra, tehát nő az anódáram. Ez a növekedés kisebb, mint a vezérlőjel okozta csökkenés, de nem mindig elhanyagolható. Igy a fokozat továbbra is erősít, de kevesebbet mintha a vezérlőjelnek nem lenne a katódellenálláson is hatása (a katódellenálláson kialakuló vezérlőjel ellene dolgozik a vezérlőrácsra szándékosan vezetett vezérlőjelnek). Ha nem engedjük, hogy a katódellenálláson a nyugalmi áram okozta feszültségesésen kívül más idegenfeszültség kialakuljon (ennek egyik módja a katódhidegítő kondenzátor alkalmazása), akkor értelemszerűen a fenti ellenhatás sem alakul ki, azt mondjuk nincs helyi negatív áramvisszacsatolás, nagyobb lesz az erősítés.
Mert bevettem egy kis negatív visszacstolást. Nem gondolni rosszra ! Ez csak víz (igaz tüzes víz).
Építettem régebben PL500 PP-t.320V anódfesz mellett 20W szinuszt mértem rajta.
Máté
400V-nál 25W Junoszty hálózatikkal is megvolt. Persze, csatornánként 2 trafóval.
Én 250VA-es toroidot tettem hálózatinak, a kimenők SM85B-k.Épp tegnap hallgattam.
Én sajna már régen. Ma meg nem készült el a P(E)CL85 PP-m.
A kimenőtrafó adatait megadnád nekem? Éppen tegnapelőtt beszéltünk Mátéval arról,hogy építek egy ilyen PP-t.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |