Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   357 / 2208
(#) besi99 válasza fleta hozzászólására (») Jan 7, 2009
Azt hiszem, hogy a tápnál van zajelnyomás, a jobb IC-knél pláne. Az más kérdés, hogy azért jobb azt a tápot kivasalni, mert esetleg kapacitíve is árthat.
(#) PWM hozzászólása Jan 7, 2009
Sziasztok!
Valaki tudna nekem linkelni hangszínszabályzós előerősítőt ECC85-el? Mert a googlébe nemtalálok. Olyan kéne amin legalább mély közép és magas szabályzás van.
(#) fleta válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 7, 2009
Köszi hogy kijavítottál. Szélessávű erősítőről már hallottam, de biz isten az hogy videó erősítőnek is nevezik, azt nem tudtam. Okos pap is holtáig tanul.
(#) EcoPityu válasza PWM hozzászólására (») Jan 7, 2009
Keress vissza itt a topicban, gitárerősítő kapcsolásokra, azokban mindben van.. Kócos sokat közzé tett. Ami megy ECC83-al, az megy ECC85-el is , max egy kicsi ellenállásváltoztatás kellhet bele, ha nem erősít eleget, vagy nem tetszik a hangja...

Én annó egy APX 100-ban /az elsőben/ a 808-at ECC85-re kötöttem át, mert égen-földön nem találtunk ECC808-at....
(#) besi99 válasza fleta hozzászólására (») Jan 7, 2009
A videoerősítő az egy szélessávú erősítő, de egy szélessávú erősítő, nem mindig videoerősítő.

Látott már valaki olyan BC212 szerűen kinéző háromlábút, akinek a neve CI 185?
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 7, 2009
A 808 már igen nagy kincs. Nem csodálom, hogy nem találtál.
(#) Imi65 hozzászólása Jan 7, 2009
Szombaton ki jön börzézni? Janival szinte biztos, hogy megyünk.
(#) Danaman válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 7, 2009
Én megyek!!
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Jan 7, 2009
Átkötöttem a korrektort. Az eredeti kapcsolással nem lett jó, meg kellett változtatnom az első két cső anódellenállásait és hidegíteni kellett a második cső katódját is. Most a második csőnél 33 K az anódellenállás, az elsőnél 47 K. Az első csőnek betettem egy 820 K-s rácslevezetőt is. A kondenzátor itt 400 pF-al lett jó (ebben valószínű közrejátszik a 3 m-es átjátszókábelem is, röviddel valószínűleg a számolt érték körül lenne). A mélykorrektor kapásból jó lett a 82 K előtéttel, de a csökkent jel miatt hidegíteni kellett a katódot, akkor meg torzított mélyhangoknál, ezért csökkentettem az anódellenállást, ettől jó lett, de még nagy volt az erősítés a vonalhoz viszonyítva, ezért csökkentettem az első csőnél is az anódellenállást (úgy is túl kis áramokkal mentek ezek a csövek). Ezután valóban nagyon jó lett, jobb mint eredetileg volt (hibátlannak tűnik). Nagy hangerőn van egy kis sussal vegyes brummom, ami roppant idegesítő (számok között hallatszik), ennek a brumm részét valahogy ki kell ölnöm a sussal nem hiszem, hogy lehet csinálni valamit.
Köszönöm a segítségedet !
A szimulációt milyen progival csináltad amúgy ?
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 7, 2009
Én csak akkor megyek ha nem kell menni dolgozni, mert állítólag munkanap de a tvben mondták hogy nem lesz az a gázhiány miatt.
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 7, 2009
Azóta szert tettem 3 db majdnemzsírújra, Telefunken gyártmány mind. Egy Dinacord cuccból...hehe. ja , meg 2db azonoskorú EL34-re is ...
(#) Mate78 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 7, 2009
Sajnos nekem meló.De gondolatban ott leszek.
Ha egyszer eljutok, az összes pénzemet elköltöm ott.

üdv
(#) Imi65 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 7, 2009
A lányaim megoldják már előre, hogy ne kelljen nekem kínlódni a pénz elköltésével. De majd - titokban - veszek ki. Csak nem tudom hogy, mikor Ők visznek.
Mindig figyelem a 6P45Sz-t, de most már van 4 db zsírúj PL509-esem (Tungsramok). Kéne magnovál foglalat (porcelán, 4 db), meg 450V-os kisebb kondi (47-100 µF ).
Meg szeretném, ha megint hozna valaki 2009-es Évkönyvet 2500 HUF-ért.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Jan 7, 2009
Látod, Jani, nem is gondolnád, mit köszönhetünk az Ukránoknak.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 7, 2009
Hát igen . Van 3db siemens 16u 500/550v-os kicsi csavaros elkóm. Viheted.
(#) besi99 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 7, 2009
Nem biztos, hogy jól értem, de ha netán az elején míveled a magasvágást, akkor persze hogy susogni fog. Ha nem így van, nem szóltam.
(#) MrBrown hozzászólása Jan 7, 2009
Sziasztok, nincs valakinek eladási célra iciri-piciri 230V / 180V-60mA traffancsa? Persze a kicsit több áram nem hátrány csak az ugye az "iciri-piciri" rovására megy?
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Jan 7, 2009
Örülök , hogy sikerült a tuning .
Az a kis brumm szerintem azért van mert kicsi a tápfesz és kisebb feszültség nagyobb kapacitásokat igényelne szerintem . Én kicsit nagyobb tápfesszel csináltam volna . Brummra érzékeny szerintem a nagy ellenállású poti miatt is , de tudom , hogy kényszerből választottad ekkorára , hogy a RIAA kimenetet nem lehet kis impedanciával terhelni a torzítás miatt .
TINA- val szimuláltam , nekem nagyon megkönnyíti a tervezést , működőképességet egy áramkőrröl azonnal kimutatja . Nem kell hibás áramköröket valóságban javítgatni . Az más kérdés , hogy a kapott hang minősége csak az összerakott kapcsolásból derül ki .
DC és AC szinteket a valóság szerint hozza .
Freki/fázismenet is jól látható és a tranziens átvitel is .
(#) sturbi válasza besi99 hozzászólására (») Jan 7, 2009
Nem igazán értem mire gondolsz, én még csak olyan passzív csöves korrektort hallottam eddig, amelyik susogott nagy hangerőn (párat hallotam már, nem tul sokat). Az Anzai is susog, a visszacstoltak kevésbé, de azok sem süketek teljesen.
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Jan 7, 2009
A vonali bemenetek tök süketek, csak phono állásban van brumm (hangerőfüggően, nem nagy brummogásra kell gondolni, de engem nagyon zavar). Nem hinném, hogy ekkora áramfelvételnél kevés lenne ezerpárszáz µF-nyi szűrés. Ha a hálózati zsinórt elmozdítom attól is változik, 50 Hz-es a brumm, nem 100-as, elhelyezési, vezetékezési gondokra gyanakszom inkább.
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Jan 7, 2009
Akkor bocsánat én néhány 100u-t láttam , nem jól látszott a rajzodon .
Valóban az elhelyezéssel lehet csak orvosolni , ezért csináltam én külön tápot.
Régebben szenvedtem én is a közös dobozban elhelyezett táppal , de megoldható .
(#) vandorbot válasza besi99 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Az. Műanyag, de nem gond, mert nem dohányzom.
(#) vandorbot válasza fleta hozzászólására (») Jan 8, 2009
Nem minden rovar bogár.
Mert pl. az anternaerősítő is szélessávú, mégsem videoer. Videoerősítő az ami az egyenfesz. komponenseket is képes erősíteni, a felső határfrekvenciája 6 Mhz körül van. Ez a képminőségtől is függ. HDTV-nél bizonyára nagyobb.
Szoktak úgy trükközni, hogy a DC-t nem viszik át az erősítőláncban, hanem utólag a végén adják hozzá a jelhez.
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Idézet:
„Én is elgondolkodtam, kell-e a 6P45Sz "uborkásüveg".”

Ne...szál már fel kolega...! Há' jóhogy kell neked! 10W-ból , hol marad a tartalék, amikor egy HS500-ason megszólaltatod a KEDVENC számodat.
Na de majd elcsorgatlak én, amikor átépítem végre a 6P-t 2x 100w-al a gyári FISHER dobozba...
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 8, 2009
Igazad lehet, Pityu. A tartalék..... Ez biztos, hogy nincs meg úgy a PL500-nál, mint ahogy az 509-esnél, vagy a 6P-nél. De az 500-asok is elég nagyot szóltak. Mindegy, mert úgyis másnak lesz az 1. példány. Mindazonáltal a PL 500 - ha nem Junoszty trafókon küldjük ki a jelet - szerintem nem lesz messze a 40W-tól, de a 30W-ot biztosan meghaladja, hisz így is megközelíti rendesen (1kHz--->28W). Még így is hallgatható, de azért sokszor érezni a nem hozzávaló trafók hatását. Az biztos, hogy legfőbb"zenei kritikusom" (a nejem) sem ítélte rossznak (ellentétben az ECL85-ös projektemmel [nem tudom, ez a cső mivel szólna elfogadhatóan, mert erre aztán ajánlás egy deka sincs]). HS500-asom nem volt, csak a szomszéd srácnak. De "vendégszerepelt" elég sokat nálam, mert a gyereknek nem volt hozzá semmije (később se). Aztán egy bulin alálocsoltak, a membránokba beletapostak, talán ki is dobta, miután a káva szétmállott a lé hatására.
(#) Mate78 hozzászólása Jan 8, 2009
Mégis jövök börzére. (köszönet Ukrajnának.)
kérdésem:mikor érdemes menni, gondolom reggel, minél előbb.Mit javasoltok?

Köszi

üdv
(#) Imi65 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 8, 2009
11 után már a "vége" hangulat uralkodik. Tehát, legalább 9-re (de inkább előbb) oda kéne érned, hogy legyen időd nézegetni, majd utána meg beszélgetni a fórumos társakkal.
Ezek szerint Jani is tud jönni.
(#) Mate78 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Köszi, akkor úgy időzítem hogy fél 9 körül odaérjek.

üdv

Máté
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Imi, had adjak én is egy jó (vagy rossz) tanácsot (saját hejzetemből és tapasztalataimból kiibdulva). Abból építs PP-t amid van (mert az a legolcsóbb megoldás). Biztos vagyok benne, hogy a PL 500- hoz is megfelelő kimenőt tudsz csinálni (a 6 P45 C-hez is kell kimenőt fabrikálni), és 30 csöves vatt a legvadabb rockzenéhez is elegendő hangerőt biztosít általában (lakásban).
Ha másnak lesz az erősítő (megveszi Ő a csöveket és a drága alkatrészeket), akkor meg úgyis a támasztott igény határozza meg, hogy mi megy bele, de én pl. mindig a meglévő anyagokból kísérletezek (ha magam finanszírozom a költségeket), mert mi van ha a végén mégsem kell a megrendelőnek.
Ha gyártó lennél, akkor persze más a megközelítés.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 8, 2009
Hát, éppen ez a baj, hogy van ez is, meg az is. Olyasmi ötlet is megfordult már a fejemben, hogy olyan trafókat kéne gyártani, amit mindkét típushoz fel lehet használni. Úgy gondoltam, a hálózatin lesz 6,3V, 27V, és 40V. A kimenőt meg úgy alakítanám ki, hogy lenne még egy-egy + tekercs az anódok felől, ami a PL500-ashoz lenne - kiegészítésként. Ha 509-esel lenne dolgom, akkor leválasztanám, és - esetleg a segédrácskörbe kötném (UL), és ugyanígy, ha 2x2 PL500 lenne. Így egy készüléken belül fel lehetne az összes csövet használni, és akár a teljesítménnyel is lehetne gazdálkodni.
Ez - persze - csak elmélet, gyakorlati számításokat nem végeztem, hogy mennyi menetszám kéne, vagy mit kéne módosítani.
PL500-ast most a Jani kedvéért raktuk össze, de egyébként is tervbe volt. Meg azért, hogy működőképes még Junoszty trafókkal is.
Következő: »»   357 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem