Fórum témák
» Több friss téma |
Nincs ellenállás csak a helye van meg, mert a 470 R ellenállások miatt halványabban világított a modul.
A 12 V -ról van működtetve a kapcsolás, és a ledmodulok is 12 V-ra vannak méretezve gyárilag. A modulok 40mA-t vesznek fel és 0.48W teljesítményűek. A lejátszót megpróbálom mellékelni. http://downloads.videolan.org/pub/videolan/vlc/0.8.6d/win32/vlc-0.8...32.exe
Hali!
Nekem is hasonló kapcsolás kéne, de olyan ami csak egy egy pillanatra villan fel, majd kis szünet múlva villan a következő. Értitek mire gondolok, mint ami az Electrow*rld tetején van, meg most már szinte mindenhol. ![]() ![]()
8-al.
![]() ![]()
Ezt legkönnyebben egy PIC16F628A oldaná meg (ára 400ft)... ha be tudod égetni , égettetni (programozni), akkor dobok fel egy két progit ide...
Azt megköszönném.
![]() ![]() Ha ajánlanál egy konkrét kapcsolást, pl amit te használsz, azt is megköszönném. ![]()
OK Kösz a választ.
Remélem hamarosan meg tudom szemlélni a fájlt.
Na kész a PIC égető, a pic is megvan, kvarcot is vettem(ugye amire az van írva, hogy 20.000MHz az 20MHz?
![]() ![]() ![]() ![]()
Ime a kapcsolás meg a progi (az egyik lassú, a másik gyorsabb...Felteszem (a parsic fejlesztőhöz ...PIC formátumban, ha mást is érdekelne) ...
egyébként: dusinnhht-nek, a hex formátumok égethetők be a PIC16F628A ba, a tranzisztorokat feleslegesnek is tartom.
Köszi szépen!
Már be is égettem, most összedobom próbanyákon! ![]()
Nincs itthon 22p-s kondim :
![]() ![]() Egyébként szimulációban lefuttattam, a progit, nagyon szuper, főleg a gyorsabb. ![]() Esetleg - nem sürgős - de megkérhetnélek egy olyanra, hogy night rider stílusú legyen? Pontosabban; végigfut egyik irányban a fény - kis szünet - majd a másik irányben fut végig - kis szünet. És ez "végtelen ciklusban. ![]() Egyébként azért kellenek a tranyók, mert nekem a lábankénti 22mA kevéske... Lehet, hogy 1-1W-nyi ledet fogok rákötni ![]() Köszi a "segítséget" azaz inkább azt, hogy megcsináltad ![]() Adósod vagyok legalább 1-2 sörrel(ha lesz és jössz találkozóra... ![]()
szívesen...
Itt van amit kértél... remélem müködik, én csak írom... (nem is próbálom)
Köszi, majdnem ez az...
![]() Csak úgy gondoltam, hogy "végigfut" a fény az összes LEDen, aztán egy kis szünet jön. Máshogy: 1-2-3-4-5-6-7-8 szünet(kb 1mp) 8-7-6-5-4-3-2-1 szünet(kb 1mp) aztán az egész előről. Amúgy Proteusban tesztelem, az azt mutatja, amit írtál a hsz-ben(értsd: működik). ![]()
ilyesmire gondoltál?
Hali!
Ezzel a tranzisztoros kapcsolással kapcsolatban érdeklődnék, hogy -Minek a fogyasztóval párhuzamosan az a dióda? -Az 1k-s ellenállást el lehet-e hagyni, ha nem, miért nem? ![]()
Szia!
Ebben a tranzisztoros kacsolásban a párhuzamosan kapcsolt dióda a tekercs kikapcsolásakor keletkező önindukciós feszültséget "zárja rövidre". Így védi a tranzisztort és egyéb érzékeny alkatrészeket a keletkező feszültségcsúcstól. Ez a feszültség a tranzisztorokat átütheti. Már esetekben az érzékenyebb alkatrészekben is kárt tehet! ( A rázatós kísérletre biztosan emlékszel a fizika órákról! ) Az 1K-s ellenállás a bipoláris tranzisztor bázisáramát korlátozza le. A túl nagy bázisáram a tranzisztor hibás működéséhez, vagy akár tönkremeneteléhez is vezethet. (A bázisellenállás alkalmazása a kapcsolás jellegétől is függ. )
Igen működhet de , igazán semmi szükség a tranzisztorokra a 20mA es ledekhez . Ha javasolhatom
nézz be a futófény témába , ott találsz kész nyáktervet 14 ledhez (programmal együtt ) ha segítség kell keress meg
Köszi a válaszokat!
JANI: El sem tudod képzelni, mennyi kapcsolásnál néztem már, hogy minek a meghajtadnó szerkezet/eszköz elé dióda... Felvilágoultam! ![]() kaqkk: Köszi, de saját nyákot szeretnék! ![]() bevallom eddig azt hittem, hogy spécibbek a LEDjeim, de most nézem ezeknek is 20mA kell... Ezért úgy döntöttem veszek még fényesebbeket! (12V/0,24W, ezek már nem működnek 5V-ról, ráadásul idővel többet is szeretnék párhuzamosan kötni...) A válaszaitok fényében átterveztem a nyákot. Így már biztosabb a működése?
Egy kis gond van a kapcsolással! Vagy közvetlen NPN tranzisztorral oldod meg a LED-ek kapcsolását. Vagy NPN tranzisztorokkal vezérled a PNP teljesítmény-tranzisztorokat! (Valamint a PNP trenzisztor Emitterére kell a +12V-ot kapcsolni. Vagyis az EC-t meg kellene fordítani! )
S hogy miért!? Mert egyelen CMOS ezköz bemenetére - kimenetére sem lehet a tápfeszültségnél nagyobb feszültséget kapcsolni! Ez a feszültség a tranzisztor EB átmenetéről kerülhet a PIC-re (a bázisellenálláson keresztül). Mert a gyártási technológia miatt kialakuló parazita tirisztor begyújt és ezzel az IC halálát okozza! :buck: Másrészről, hogy a PNP tranzisztor zárt állapotba kerüljön, a bázisfeszültséget a tápfeszültéghez közeli értékre kell emelni (+12V). S a PIC MAX +5V-ot tud a kimenetén kiadni és ez a PNP tranzisztort még nyitva fogja tartni!!! ( S így a LED-ek folyamatosan fognak világítani. Legfeljebb a fényerejük fog változni ahhogy a PIC próbálja vezérelni.... Szóval még át kell gondolni a kapcsolást! Ha lehetőséged van rá, akkor (lehetőleg PIC-nélkük) készíts a tranzisztoros áramkörre egy próbakapcsolást! S a többit meglátod... ![]()
Köszi, ezt holnap átrágom, próbálgatom; direkt e célra vettem 2*30 tranyót.
![]()
S egy példa a NPN - PNP tranzisztoros vezérlés megvalósítására...
![]() ( A bemeneti 1.5V-os feszültség ne tévesszen meg! Mert nyugodtan mehet rá 5V-is! :yes: )
Sziasztok!
A következő dolgot kellene megcsinálnom és erre keresek ötleteket vagy megoldásokat ha tudtok segíteni ![]() Adva van egy terem abba kell felrakni kb 4000 db 5mm es ledet.Ezt kellene nekem 9 csatornán vezérelni tehát úgy hogy az egyik csatorna visz 350 db ledet majd miután ez felvillant jön a következő csatorna ennél is felvillan 350 db led és igy tovább mind a 9 csatornán. Remélem eddig érthetően sikerült magyaráznom ![]() A következőre keresek megoldást: Vezérlőre és egy olyan egységre ami albírja a 4000 db led feszültségét. A vezérlőre találtam megoldást elvileg. A segítségeteket előre is köszönöm Minden megoldás érdekel ![]() dmc
Annyi ledet kell sorba kapcsolni, amit az alkalmazott tápfeszültség megenged. Azután az ilyen sorokat párhuzamosan kell kapcsolni, hogy kijöjjön a 350db led, és akkor egy-egy csatornát kapcsolhatsz mosfettel. A mosfetet meg bármi vezérelheti; mikrokontroller, valami logikai hálózat, stb.
Ha megmondod, milyen szinűek a ledet, és hogy mekkora a tápfeszültség, akkor pontosabb információval is tudunk szolgálni.
Szia!
A ledek azok piros színűek hogy milyen tápfesz lesz aszt még nem tudom de dmx ről szeretném üzemeltetni dmc
Szia!
A feladat a következő lenne.Van egy terepasztal ami ábrázol valamit annak a környékére kellenek a ledek.Ez egy múzeumba lenne és úgy kellene megcsinálni hogy a kép körül villanának fel a ledek.Meghatároztak 9 csoportot és az lenne a 9 csatorna.Tehát ha fellvillan az első csoport ( az első 350 db led )majd villágit 10mp ig majd ez égve marad majd jönn a következő csoport ( a következő 350 db leddel tehát már 700 db led villágit )és ez igy megy tovább mind a 9 csoporton.Ha végig ment a 9 csoporton jönn kb 15 mp szünet majd kezdődik előröl az egész. A vezérlést azt dmx el gondoltam megvalósítani.A vezérlőt azt a dezánál néztem ki. Nemtudom érthető voltam e? Előre is köszönöm a segítséget és a válaszodat üdv dmc
Hali!
Nem biztos ,hogy szükséges egy gyári vezérló hozzá, egy picel egy egyszerűbb programmal könnyen megoldható, pár ezer forintból. A ledeket legjobb lenne vagy kapcsoló üzemű táppal hajtani, számítógép táp megfelel a célnak, persze nem egy darabbal hanem mondjuk 3-4 táppal. Én egy számítógép tápegységgel hajtok 4X108 ledet és rendben működik, nem is melegszik túlzottan . Lehetne áram generátor is, de abból sem lenne elég egy ennyi ledhez... de ahhoz meg trafók kellenek ![]() Üdv: FM
A DMX teljesen felesleges bonyolítás lenne ide szerintem.
4000 darab piros led 25mA-el ledenként az úgy 200W. Stabil 12V-ról sorba lehet kötni mondjuk 5 ledet és egy 82 ohmos ellenállást, és ilyenek párhuzamos kapcsolásával építeni fel a csoportokat. Ez akkor 240W maximális terhelést jelent előtétellenállásokkal együtt. Egy rendesebb, két 12V-os ággal rendelkező PC táp ennyit lazán lead 12V-on. Az csoportokat valami IRF1010, IRF1405, IRF3205, IRFZ48 vagy valami hasonló mosfettel lehet kapcsolni, ezeket meg egy kontroller vezérli. Ettől egyszerűbbet már nemnagyon lehet csinálni. Mondjuk 4000 led beforrasztása se kis meló ![]()
Sziasztok!
70db ledből szeretnék csinálni világítást fényképezéshez. A kérdésem az, hogy meghajthatom e számítógép tápegységről közvetlenül őket? Sorba kötnék annyit, amennyi a gyári nyitófesz. adat szerint kell, és annyi ágat készítve ahány kell a feszültség adat szerint. Nem szeretném tönkretenni a ledeket, huzamosabb ideig működhet ez a megoldás? Ha nyitófeszültségnek azt adják meg, hogy 2.2-2.4V, akkor melyik értékkel célszerű számolni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |