Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Igen igaza van az előttem szólónak, mert KD Mester nemsokkal előtte tette fel (270W-osos MOS FET végfok) néven,ebben benne van a nyákterv PDF-ben is...
sziasztok
nyálazgattam a TOPIC-ot ,de ezen alkatrészeket nem találom! esetleg helyettesíthetők mással ,vagy rendeljek távolabbi üzletből? NPSA92 NPSA42 ZPD12 ez meg a dióda ugyi?
KD Mester itt te vagy az atya ur isten légy szives és segits! keresek egy müködö képes letölthetö tranzisztor katalogust és ami meg mutatja a tranz. bekötését és paramétereit kösz
Kérdésednek keresd meg legközelebb a megfelelő Topikot! Katalógus, Félvezető katalógus, stb-stb.
És még egy tucat Topikban keresgélhetsz, vagy használd a Alldatasheet.com ot! (helyesírásra is figyelj)
Sziasztok!
A topik elejétől kezdve olvasgatom a hozzászólásokat, és a nagyobb strapabíróság érdekében mindenki az IRFP 240/9240-re esküszik. Holott az IRF540/9540 adatlapján magasabb folyamatos Drain áram szerepel (28A, míg a 240-nél 20A), valamint az 540-nek jóval kisebb a Drain-Source ellenállása (nyitott állapotban persze). Összehasonlítottam a max. drain áram hőmérsékletfüggését is a két fetnél: 100C-nál az IRFP240 kb. 13A-t tud, míg az IRF540 kb. 20-at. Vagy ez tapasztalat, hogy a 240-esek jobban bírják a gyűrődést?
Sztem már itt is leírták, de megjegyezném: a SOA görbékből kiderül, hogy miért is irfp240-9240 bírja jobban...
Közben végig olvastam a topikot, és úgy döntöttem, hogy a jelenlegi TDA7294-es végfokjaimat a Conductorral fogom felváltani A táp adott (+/-40V), és ahogy olvastam, 8 ohmon ennyivel még ugy ahogy biztonságosan üzemeltethető (kb. 40W teljesítményt fogok belőle max kihasználni szobai körülmények között, másra meg úgysem lesz használva). Viszont tervezem két másik hangdoboz építését, és azok 4 ohmosak lesznek. Jó megoldás lenne abban az esetben cserélni a végtranyókat IRFP-re? Vagy szerezzek be egy kisebb feszültségű trafót?
Egyébként én sokáig meg voltam elégedve a TDA-val, viszont nemrég meghallgatta a hangfalaim a jó öreg 2x15-20W-os Universum Senatorral.. na azóta nem tetszik annyira a TDA Azzal az öreg csonttal meghajtva a hangfalat kis kitérés mellett is olyan mélyre ment és erőteljes volt, hogy a TDA elbújhatott mellette. Ekkor döntöttem diszkrét félvezetős végfok megépítése mellett.
Nem lehet, hogy abban fiziológiai hangerőszabályzás van? Csalóka lehet a dolog e-miatt...
Igen, bár kikapcsolható, viszont a TDA-hoz is olyan előerősítőm volt, amiben volt fiziológiai hangerőszabályzás. A TDA-val az volt a gond, hogy hiába be volt kapcsolva a Loudness, szegény hangszóró majd kiszáll a helyéről, viszont csak ilyen kemény, japános mélyhangokat hallat. A Senator pedig feleekkora membránkitéréssel erősebb, mélyebb mélyeket produkál. Szerintem ez a Senator tranzisztoros erősítőjének nagyobb Damping-faktorának köszönhető.
Helló mindenkinek!
Több kérdésem is lenne, erősítő témában főleg kezdő vagyok,... Szóval olyan erősítőt szeretnék építeni magamnak, ami sztereó tehát 2 végfok már kell, + 1 mély erősítő kellene, és csatornánként olyan 100W körül! És nagyon vájt fülű vagyok azért itt kérdezek! Végigolvastam a topicot, először az eredeti VF2-t akartam megépíteni! De a topic végére jutva úgy gondolom, jobban járnék a mellékelt kapcsolással! Ezt még valamikor KD mester linkelte be ide! Először is azt szeretném kérdezni hogy van e azóta újítása a kapcsolásnak? A VF2-höz képest milyen a hangminősége? itt meg is van rögtön a sztereó, de kéne még 1 hozzá ami valami úton módon csak mélyet erősít! Erre kéne megoldás, de ha lehet ugyanez a végfok segítségével! és hogy a 3 végfokhoz milyen tulajdonságú táp(trafó) kellene, és mennyiben térne el a táp a mellékelt rajztól? Ja és 4 Ohmos hangszórókkal szeretném majd használni! Meg ha készek majd a panelek akkor az összekötözgetéseket sem vágom, valaki ezt is lerészletezhetné nekem! Egyenlőre ennyi remélem nem felejtettem ki semmit! Várom a válaszokat! Előre is hálás köszönet Üdv.:Zoli
Kettő helyett 3 ilyen végfokot helyezel el a NYÁK-on, és meg is van oldva
Heló hát ennél azért lényegesen több kérdésem volt, és sokkal részletesebb választ várok,...
Tudom, csak egyrészt siettem, másrészt még én is csak most ismerkedem az említett erősítőkkel. Arra a kérdésedre,hogy használhatod-e 4 ohmos hangszórókkal, a leírásában van a válasz:
"Az erősítő ajánlott tápfeszültsége 4Ohm-ra +-38V (130W), vagy 8Ohm-ra +-51V (130W)." A szub meghajtására szánt harmadik végfok elé pedig be kell építened egy aktív lowpass filtert, vagy másnéven "szub-szűrőt" (ki hogyan mondja), amit akár saját magad is méretezhetsz, de szerintem az oldalon is megtalálható egy-két ilyen kapcsolás. A hangminőségre vonatkozóan nem tudok sajnos neked nyilatkozni, ugyanis még sem a VF2-t, sem ezt nem hallottam muzsikálni. Ezekről, és arról, hogy készült-e már újabb változat, arról a KDMester tud neked részletesebb infot adni.
Ezért várom az ő hozászolását! mert már írtam az oldalára is csak most nem jön be! Nem nagyképűség miatt várok tőle választ, csak az miatt mert a lehető legjobb hangú dolgot akarom megalkotni,....
Ahogy a mellékelt 130W-os kapcsolást nézegetem, ez valószínűleg a Conductor módosított változata. Abban eredetileg IRF540/9540 FET-ek vannak, és állítólag ezekkel szebb hangja van a végfoknak, viszont ezek a FET-ek állítólag nem annyira strapabíróak. Bár nagyobb max. áramot bírnak mint az IRFP-k, alacsony frekvenciákon lehetnek velük gondok.
Ezt olvastam, de azt írták hogy így is nagyon jó a hangja,...
Meg ugye amit mellékeltem abban megvan a sztereó nyák! De ugyanez a végfokból kéne a sima 1 végfok mert ezek itt össze vannak építve, és én nem tudom úgy leválasztani hogy jó legyen mindenféle szempontból! plusz a táp is érdekel hogy így 3 végfokhoz mekkora trafót kellene venni? Wattra gondolok, a voltot tudom! Meg a tápot hogyan kell megcsinálni hozzá! Meg a csatlakozóktól csatlakozókig való összekötegeléseket sem vágom, szóval sok segítség kellene, meg akkor 1 olyan jó minőségű mély szűrő kapcsolási rajz esetleg nyákterv beültetési rajz és alkatrészlista is kellene!
Használd a válasz-t ha valakinek válaszolsz! Azért lett kitalálva, hogy tudjuk ki-kinek ad a kérdésére feleletet, útmutatást.
Nem elvárások, kérések! Erre való a fórum hogy segítsünk egymásnak! Persze semmi sem kötelező, csak örülnék neki!
Valaki be tudná nekem rajzolgatni hogy ezen a végfokon mit hova kell kötni? mármint a gnd +táp -táp be ki ilyenekre gondolok! köszi heló
Szia!
A .lay-t milyen programmal tudom megnyitni a conductor erősítőnél? kÖSZI!!
Sprint Layout-al.
Heló
Itt a mellékletben megcsináltam Móricka rajzzal az erősítőt, sokat segítene rajtam ha berajzolgatná valaki a kábelezést, 5 percig se tart és többet ér 1000 szónál!!! Ha valami fontosat kihagytam volna azt is pótoljátok köszi! Légyszi segítsetek heló
Végigolvastam itt az egész topikot Király úr egész honlapját meg KD mester topikját is!!!
Ennyi erővel amíg ezt belinkelted, be is lehetett volna rajzolni, már ne haragudj!
Szia!
Bevezetékeltem a rajzodat. A testpontokat próbáld 1 közös pontból kiindulva eljuttatni minden egységnek (pl. a tápegység nyákján vagy a pufferen) , mert különben földhurkot fogsz csinálni ami miatt búgni fog az erősítő.
Tehát mindenhova ahova a fordított T betűt raktad azokat 1 helyre kell gyűjteni mint pl a táp nyákjára!
És pl a vonalbemenet teste mehet ugyanúgy oda mint a hangfalkimeneteké? És mindent külön vezetékkel kell a pontba kötni? minden be és kimenetet meg mindent? |
Bejelentkezés
Hirdetés |