Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   14 / 52
(#) Laslie74 válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

A röntgensugár nem fókuszálható sajnos amíg nem tudnak monokromatikus sugárzást előállítani hogy interferencialencsével összetartásra bírják. Ez csak laboratóriumban lehetséges, nagy teljesítményekhez nem alkalmas mint a CT. Így csak széttartó sugárnyalábot használhatnak ami befolyásolja a CT-k felbontását a fizikai korlátok miatt amit a forgórészben leadandó teljesítmény és a berendezés méretei is befolyásolnak.
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Van röntgen lézer is, 7,8nm-es nickel féle szamáriumlézer a neve. Bár van valami újabb megoldás is úgy tudom.
(#) Laslie74 válasza Collector hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Ez igaz és ennek a sugárnyalábját már lehetne is fókuszálni csak az a bibi hogy nehéz volna egy több asztalnyi, tonnányi berendezést a CT-hez hasonló módon megpörgetni. X-ray LASER
(#) Collector hozzászólása Feb 20, 2009 /

Nemrég volt nálam Roskó kolléga, és kipróbáltunk egy kis elektroncsövet nagyfesszel. A cső típusát most nem tudom, de olyan 6 centi magas volt. Olaj alá raktuk, és 50kV-ig toltam fel a feszt. Nagyon kis sugárzás volt detektálható. 55kV-on azonban nagyon beindult, nagyságrendileg 50mR-t produkált (fűtés nem volt!). A feszt tovább nem akartam tolni, de lehet még bírt volna egy keveset. Nagyobb csövek alkalmasak lehetnek 80-100kV-ra is, ott viszont már kell ólomköpeny is.
(#) Laslie74 válasza Collector hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Ha fűtést nem adtatok rá akkor valószínűleg gázos volt a cső azért vezetett át. Természetesen úgy is tud sugárzást kibocsájtani csak nem túl hatékonyan.
(#) Collector válasza Laslie74 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Hát biztos van benne minimális atomsűrűség. Egy másik cső 20kV-ig sem bírta, és átütött. Szerintem megnézem a normál csöveket, mit bírnak fűtés nélkül
(#) Collector hozzászólása Márc 5, 2009 /

Hoztam röntgen filmkazettákat, sokféle méretben, erősítőfóliával. Esetleg dísznek is jó, de használni is lehet még, elvileg újak, szóljon privibe, ha kell valakinek. Bővebben: Link
Illetve félvezetős sugárzásmérő fejem is van, a termékek közt.
Holnap előreláthatólag sikerül egy combosabb trafót beszerezni xray-hez. Van egy képalkotó berendezésem is, nagyon remélem, hogy sikerül beüzemelni.
Működés közben valószínű el kell hagyjam majd a helyet. :wow3:
(#) Collector hozzászólása Ápr 12, 2009 /

(#) csipa hozzászólása Ápr 14, 2009 /

Fehéroroszország Pripját-folyóján történő kiránduláshoz szeretnénk magunkkal vinni egy készüléket, ami nagyjából mutatja, hogy mennyi a sugárzás az adott helyen. Tud valaki kölcsön adni 2 hétre?

Kösz!
(#) Laslie74 válasza csipa hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Üdv! Érdemes megnézned ezt az oldalt és a videókat. Alacsonyabb a háttérsugárzás a környéken mint Budapesten. De ha biztosra akarsz menni vedd fel a kapcsolatot a KFKI AEKI vagy a BME NTI-vel csak ők tudnak hiteles műszert adni. Biztosan segítenek főleg ha felhasználhatják a nyert adatokat.
(#) Collector válasza csipa hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Inkább adok egy ólomtégelyt, ha valami kiakasztja a számlálót, azt rakd bele, és hozd el
(#) MolnarG válasza csipa hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Én is nagyon szeretnék kirándulni arrafelé, vigyetek magatokkal
(#) Collector válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Én is el akarok menni, már gyűjtögettem régebben embereket, lennénk páran.
(#) MolnarG válasza Collector hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Gondolom az érdekesebb helyszíneket szeretnéd te is megnézni A zóna, Pripjaty, vörös erdő, erőmű környéke, roncstemető esetleg a radarállomás. Amióta játszottam a Shadow of Chernobyl -al teljesen a hely hatása alatt vagyok, szívesen mennék fotózni a környékre.
(#) Collector válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Lehet jelentkezni neten, mint turista, és kivisznek a fontosabb helyekre az idegenvezetők, kb. 5k/személy áron.
Ha még nem olvastad, akkor olvasd el ezt:Bővebben: Link
(#) MolnarG válasza Collector hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Szerinted megszervezhető lenne egy ilyen túra egyénileg? Szerintem nekem is lenne egy pár ismerősöm akit érdekelne a téma.
(#) Benzol válasza Collector hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Na én nem mennék oda semmi pénzért ellég sugárzás van itt magyarországon :buck:
(#) Collector válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Tehát, hogy közösen kitűzünk magunknak útvonalat? Én arra gondoltam, hogy lenne 2 napos a dolog, első nap bérelnénk idegenvezetőt, másnap meg magunk nézünk körül. Ezt nyárra kell betervezni, viszont az a kérdés, hogy jutunk el oda. Vagy egy kisbusz, vagy pedig vonat. Minél kevesebb értéket kell vinni, mert az ukrán vámosok nem túl barátságosak.
(#) Collector hozzászólása Ápr 18, 2009 /

Na, egy kis szervezés után jobban alakulóban a dolog, akit érdekel a dolog, vagy kérdezni szeretne, látogasson el ide: Bővebben: Link
A továbbiakban ezen a linken található fórumon tárgyaljuk a 'kirándulással' kapcsolatos dolgokat.
(#) válasza Collector hozzászólására (») Máj 31, 2009 /

Szia!
Olvastam ebben a topikban, hogy a GM számlálódban te is CTC-5 -ös csövet használsz. Tudsz erről esetleg valami konkrét paramétert? Leginkább az érdekelne, hogy mekkora fesz kell neki (illetve hogy te mekkora feszültséggel működteted)? Esetleg van hozzá valami adatlapod?
Köszönöm a választ előre is!
(#) Collector válasza hozzászólására (») Máj 31, 2009 /

Bővebben: Link
Nálam talán 400V körül megy.

Köszi szépen! Egyébként a CTC-5 és az SBM-20 ezek szerint ekvivalens lenne egymással?
(Vagy ha nem, akkor te tulajdonképp melyik típust használod? Csak mert az oldaladon lévó lépekből, illetve az itt olvasottakból azt szűrtem le, hogy CTC-5 -ös csövet használsz.)
(#) Collector válasza hozzászólására (») Máj 31, 2009 /

CTC5-öt használok.

Értem, csak azért bizonytalanodtam el, mert az SBM-20 adatlapját linkelted be. De kiindulásnak jó maga az oldal amit küldtél, remélem fent van a CTC-5 datasheetje is.
(#) Laslie74 válasza hozzászólására (») Jún 1, 2009 /

Üdv! A CTC-5 is 400V-os és ugyanazzal az érzékenységi határral max 0.3R/h csak más hőmérsékleti kritériumokkal és méretekkel. RT1984/5:45.old.
(#) válasza Laslie74 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /

Szia!
Köszönöm az infót neked is! A hivatkozott RT lapszám ugyan nincs meg (csak évkönyveim vannak), de ennyi adattal már elboldogulok azt hiszem.
(#) Laslie74 hozzászólása Jún 6, 2009 /

A kivétel erősíti a szabályt Producing X-rays from a Cheap Light Bulb! létezik jól levákuumozott izzó.
(#) Collector válasza Laslie74 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Biztos itt is a neonokból jön a röntgen
Bővebben: Link
(#) Laslie74 válasza Collector hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Nem ez már a néphülyítés. A CDV-mérők még nem az RFID-kapuk zavarai ellen voltak felkészítve lévén hogy akkoriban még csak sci-fi volt ez a technika. Nem hiszem hogy ennyire sötét a csávó, rájátszik biztos az apjáé a konkurencia.
(#) geiger hozzászólása Jún 12, 2009 /

Üdv!
Van 2db ilyen Robotron csövem.Anyagi okok miatt eladnám, ha érdemes.Arra lennék kíváncsi,hogy mennyit lehet érte kapni?
köszönöm a választ előre is
Következő: »»   14 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem