Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek, hogy ötleteit leírta. A Tools menü --> Use Vpp first program entry opció bekapcsolása megoldotta a problémát, mostmár az említett 628-at és 873-at is felismeri.
És miért volt kikapcsolva? Én nem is tudom, hogy van ilyen menü...
Én is megszeretném építeni a pickit 2.
Eltudja valaki küldeni a beégetendő progit? Vagy letudom tölteni valahonnan? Közi tom
Le tudod tölteni. De némi önállóságot mutathatnál, mert ott ahol kapcsolási rajz van, ott van utalás arra is, hogy hol van a program.
Sziasztok!
van nekem egy gyári pickit2 starter programozóm és szerencsésen tönkre vágtam ( jellzem decemberbe vettem a chip cad-nél asszem 11500ft-ért). A garancia felejtös mivel a külföldre való vissza küldés 3x anyiba kerülne mint egy új.. Na, a lényeg az hogy kiment bennne egy D4 jelzésű ZS1 ami egy SOT23 és valószínű hogy a pic 18F2550 . Véleményem szerint ezeket kitudom cserélni csak kéne a pic be egy hex ami bele való! nem tudom hogy ezek a klónoknak a hex-ei jók e bele mert a panel hátulján az van írva hogy: 04/23/07 45ca U1 PK2V020100+BL.hex és ez a a hex file kellene 18F2550 be!! meg esetleg ha van akkor egy kapcsolási rajz is jól jönne a pic kit 2-höz!! Előre is köszi üdv: ZOli
Hello!
A piskit2-höz kapott program help-jében a pickit "users guide" fület választod feljön a teljes dokumentáció abban a kapcsirajzt is benne van ha jól emléxem. A picbe a hexet meg a microchip honlapjáról le tudod szedni. Remélem segítettem üdv borvendeg
Innen le tudod tölteni a PICkit2 firmware forráskódját. Az _output könyvtárban megtalálod a .hex fájlokat is (lehet, hogy csak a bootloader kell?).
Természetesen ne a 2.01 verziót töltsd le, hanem a legfrissebbet (e pillanatban 2.32)!
Amit most írok, az nem speciálisan a PICkit2 kapcsán felmerülő kérdés, de azért írom ide, mert tegnap este megint egy PK2 klón miatt találkoztam a dologgal (ez már második vagy a harmadik ilyen eset).
A jelenség az, hogy az összerakott PK2 klón nem indul, vagy a számítógép ismeretlen eszközként detektálja, esetleg bizonytalanságokat mutat a működésben. A tegnapi példány azt csinálta, hogy első bedugáskor felismerte a gép, de utána elkezdett leszakadozni, a win-ből jöttek a kihúz-bedug hangok, meg a "ta-da-da"-k, amikor ismeretlen eszköznek látta. Tápfeszek rendben voltak, szűrőkondik rendben voltak, kábelt, PIC-et cseréltem, a jelenség megmaradt. A megoldást az jelentette, hogy tiszta szeszes vattával jó alaposan letisztítottam a panelt, főleg a kvarcoszcillátor környékén, aztán egy erre a célra rendszeresített fogkefével minden vattamaradványt eltüntettem a panelról. A tisztítás óta hibátlanul megy a készülék! Mint kiderült, a tulajdonosa úgy rakta össze a panelt, hogy forrasztáskor a páka tisztítására valamilyen vegyszert alkalmazott. Gyanítom, hogy ennek a maradványai tréfáltak meg minket. Nekem azért furcsák az ilyen hibák, mert forrasztáshoz soha nem használok semmi mást, csak a gyantás cint, esetleg tiszta gyantát és reszelőt, ha a felület úgy kívánja, de egyéb vegyszert soha, így nem szoktam belefutni ezekbe a bakikba. Ha valaki valamiért mégis ellenállhatatlan vágyat érez mikroelektronika forrasztásakor különböző vegyszerek használatára, az viszont minden esetben alaposan tisztítsa meg az elkészült áramkört, mielőtt üzembe helyezné!
Én is jártam már így régebben, azóta minden áramkörömet bekapcsolás előtt forró, szappanos vízbe áztatom és körömkefével megsúrolom. Utána vagy kiteszem a napra száradni, vagy télen a fűtőtestre, esetleg ha sürgős, akkor hajszárítóval megszárítom. Múltkor egy kávéba áztatott drótnélküli telefont is kimostam így, azóta is dolgozik.
Üdv mindenkinek!
Megcsináltam a pickit2-t. De olyan, de olyan mérges vagyok. Egyedűl a szabályzat miatt nem száll el az agyam... Target: PIC16F877A Pickit2 programot elindítva felismeri az áramkört. Feszültségek oké:VPP-11,9 VDD:4,9V Olvasni tudom a tartalmat, amit más égetővel csináltam. Ez az égetést elkezdi csinálni, majd a végénél egy hibaüzenet hogy bajvan a VPP-vel és többet nem látja a PIC-et. A 16F877A mclr lába zárlatos lesz, ezért a hibaüzenet... A panel rendben van! Nincsen összeért láb és fólia. Progi szerint is a feszek rendben vannak. Először jó is, csak az égetés után öli meg a PIC-et. 2X2500Ft-om bánja. (mivel mindent rendben találtam, bátorkodtam beleteni a második PIC-et is) HELP ME! Mi lehet a gond??? Köszi előre is!
Műszerrel megmérted a Vpp-t? Hogy az zárlatos legyen, szerintem egyedül az fordulhat elő, hogy túl nagyra emelkedik a feszültség rajta.
Milyen értékű az MCLR lábon a felhúzó ellenállás ? Ha túl kicsi a VPP azon keresztül megemelheti a VDD-t.
Multiméterrel mérted a feszültségeket a PICkit2 progi troubleshoot-jában? Milyen tekercs van a megépített PK2-ben?
Idézet: „De olyan, de olyan mérges vagyok. Egyedűl a szabályzat miatt nem száll el az agyam...” Na, látod, ez viszont példaértékű magatartás! Komolyan!
Üdv!
680uH-s a tekercs. Amúgy ezt építettem meg: http://mcuhobby.com/articles.php?article_id=8&rowstart=1 Mérve a troubleshoot-ban (hülyeségemre csak most hogy mondod) 15,3V a VPP fesz, ami úgyebár sok. A program amúgy 11,9V-ot ír a TEST-nél. Mégegyszer végignézem napközben nagyító alatt hogy minden rendben van fólia és alkatrész összeérés, esetleg felcserélés ügyileg.
Hát igazad van! 15,3V a VPP. Hülyeségemre nem néztem meg a céláramkör rákapcsolás előtt, mivel TEST-nél 11,9V-ot jelzett a progi, ezért nem gondoltam.
10K az ellenállás. De gondolom 15,3V-ra csak nem az miatt megy fel.
R3 pozícióján a 2k7 helyett nincs véletlenül 1k8 benne vagy az R2 pozícióján a 4k7 helyett monjuk 6k8?
Az R2/R3 osztásaránya adja a visszacsatolást, ami alapján a Vpp-t szabályozza a firmware. Ha az osztásarány nem jó (lehetőség szerint inkább be kellene tartani az eredeti 2k7/4k7 ellenállásokat), akkor hiába hiszi jónak a Vpp-t, az nem lesz jó. A fenti, "helyettesítő" értékekkel számova nagyjából akkora lesz 12V-nak hitt Vpp esetén a valódi Vpp, mint amit Te is írtál.
Köszi szilva!
Evvel meggyorsítottad a folyamatot. 4K7 helyett, 6K8 volt betéve az R2 helyére. Most már jó is a VPP, 11,9V. Hát hülyeségemre nem mértem végig az ellenállásokat berakás után. Valahogy 6K8 keveredett be 4K7 helyett. Pedig nem szokásom.... Két PIC-em bánja. Abból a pénzből már egy másik áamkört is összerakhattam volna. Na mindegy! Ezen már nem lehet változtatni. Köszi a segítséget mégegyszer!
Szívesen, bár kicsit drága volt tanulópénznek De talán a cikkben is írtam, hogy feszültségmérővel kell ellenőrizni a szinteket a troubleshoot során (pont az ilyen eshetőségek miatt, mint ami veled is történt).
Örülök hogy kiderült a baja, lehet hogy újabb, többet tudó ráadásul olcsóbb pic-et kellene inkább a régi és drága 877A helyett beszerezned.
Pl 887. Ha jól tudom ezt szánták a leváltására.
A 16F887 510+fa, a 18F4321 760+fa, igaz "csak" 4k szó fér bele, de könnyebb programozni. Ha ekkora PIC szükséges, akkor a 18F jobban ajánlott.
Sziasztok!
Megrajzoltam a klónt Sprint Layout-ba, ha valakit érdekel.
Bocsánat lemaradt a kapcsrajz.
Még nincs kész, mivel a PIC-et nem egyszerű beszerezni. Csak a HQvideo-nál találtam és várom a postást. Sajnos itt vidéken nem beszerezhetőek a különlegesebb alkatrészek A három üzletből, kettőben van PIC és mind a kettőben csak a 16F628A -t lehet kapni. Még azt a nyamvadt tekercset is a HQ-tól kellett megrendelnem.
Miért teszel fel valamit, ami nincs kipróbálva? Feltűnési mánia?
Hogy PIC-et honnan lehet beszerezni, arról meg már jónéhányszor volt szó az ezzel kapcsolatos témákban, csak követni kellene azokat...
Ha te követni tudod, az egész fórumot, nagyon ügyes ember vagy és talán belinkelhetnéd azt ahol erről szó volt.
A nyákrajzot pedig azért tettem fel, mert sok ember a Sprint Layout-ot használja, így akár módosíthat is benne (én kifejezetten gyűlölöm az Eagle-t). Nem kell mindjárt feltűnősködésre gondolni "Ha én feltűnősködni akarok, belepisilek a medencébe." |
Bejelentkezés
Hirdetés |