Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység LM317T-vel
Lapozás: OK   8 / 51
(#) otisz válasza Novak hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

hát a kimenő feszültség nem lehet nagyobb mert megmértem 11,3v-ot ad!szóval a kimenő feszültség nem lehet baj!
(#) Novak válasza otisz hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Akkor 2 dolog lehetséges:
1.: 5 V-os a ventilátorod, és nem örül a 12-nek
2.: egyszerűen valami elszállt a venti elektronikájában, és amúgy is a halálán van.
(#) otisz válasza Novak hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

a ventim 12v-os és 1.8w-os szóval simán kéne neki bírni!hát lehet elszált valami benne de még forog már két napja egyfolytában!nemtom mi lehet a baj
(#) melcher hozzászólása Feb 24, 2009 /

Hi!
Nekem 12v-ból kell 7,2v-ot csinálni és ezt LM317-tel próbáltam. Kipróbáltam több kapcsolást, de minddel ugyanaz volt a baj: terhelés nélkül szépen adja a kívánt feszt, de ha terhelés van rajta akkor nem hajlandó működni (leesik a fesz). Ha valaki tud más módot a 7,2v előállítására 12v-ból az is érdekel! Előre is köszi!
(#) potyo válasza melcher hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Az fel sem merül benned, hogy nem a sokszorosan bevált LM317-el van a hiba, hanem azzal, hogy rosszul kötötted be?
(#) melcher hozzászólása Feb 25, 2009 /

Nem hiszem hogy ez lesz a baja mivel többször is megépítettem és nem ment. Ezt akartam először írni! Aztán arra gondoltam csak megnézem már az lm317 lábkiosztását biztosan úgy van-e ahogy én azt gondoltam. Nem úgy volt!! Köszönöm hogy szóltál mert ha nem akkor még mindig a hibát keresem! Mostmár nyugodtan alhatok.
(#) potyo válasza melcher hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Azért remélem akkor sem hiszed el, hogy általánosan az LM317-el lenne a gond... Lehet hogy a tiéd halt meg valami fordított bekötéstől, vagy esetleg begerjed az elégtelen szűrés miatt. Tegyél 100nF kerámiakondenzátort minden láb közé, közvetlenül a lábaknál.
(#) melcher hozzászólása Feb 25, 2009 /

Már módosítottam az írásomat , olvasd el!
Az LM317 tényleg jó ic, de csak annak aki ismeri a lábkiosztását.
(#) blokkmetal hozzászólása Márc 3, 2009 /

Sziasztok!

Építettem egy +-40V-ról működő végfokot. Ennek a tápjából kellene kicsalogatnom +12V-ot az előfoknak. LM1036-os, sok áramot nem eszik.
A 7812 ugyebár nem jó, mert annak ha jól emlékelem 37V a max bemenője. Olvastam, hogy ennél az LM317-nél annyi a kényes, hogy mekkora a bemeneti és kimeneti fesz között a különbség.
Na mindegy, ez csak amolyan bevezető volt, amit kérdezni akarok:
1.) Hova mekkora ellenállások kellenek, ha fix 12V kimenő feszt akarok?
2.) Egy Zener-diódás (12V, ZPD) fesz. szabályó eleget tehet-e az én fent tárgyalt kívánalmaimnak? (Akkor nem kellene a 317-tel bíbelődni)
(#) dbase válasza blokkmetal hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Jó a zeneres is, de elötte bekelenne mérni az előerősítő maximális áram igényét, az határozza meg az értékeket.
(#) csjoska hozzászólása Márc 4, 2009 /

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne az LM317-tel kapcsolatban: tud ez a feszszab működni 60Hz-es PWM jelről is? A 12V amplitúdóból kellene 1,25V-os. 4Hz-ig tudtam megfigyelni, itt működött, de feljebb nem tudom hogy megy-e, mert nincs a kéznél oszciloszkóp. Esteleg még az érdekelne, hogy van-e valamilyen késése a kimenő jelnek a bemenőhöz képest?
Esetleg más módon meg lehetne oldani?

Köszönöm!
(#) Flatlander hozzászólása Máj 14, 2009 /

Sziasztok!
Valaki tudna adni LM317-hez egy egyszerű kapcsolás.És esetleg a potit nemlehetne kicserélni hogy fix legyen a kimenő fesz? A bemeneti 2200mikro pufferrel 24v és ebből kéne hogy 12volt legyen.Előre is köszi
(#) potyo válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Próbáltál már utánanézni itt a témában?

12V-hoz használj 7812-t, akkor nem kell semilyen ellenállás.
(#) Flatlander válasza potyo hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Akkor nekem elég ez a kapcsolás és kész?Esetleg valami jobban terhelhető?Lesz rajta 4db 12cm ventilátor,kivezérlésjelző,előerősítő,hangszóróvédő....elvileg belefér 1amperbe de kicsit jobblenne túrlméretezni hogy ne nagyon melegedjen.Szval van esetleg más ilyen ic ami több ampert tud de ugyanilyen egyszerű bekötni?
(#) potyo válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Elég.
(#) KTobi válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

A 7812es IC több jelzésben létezik (78L12, stb) ezek a terhelést jelzik, a legnagyobb amit láttam az 3Aes terhelésű 3-400HUF körül, de ez nagyon hasracsapós érték.
(#) Flatlander válasza KTobi hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Akkor lehet megveszem az 1,5amperest és remélem elbírja majd....elvileg elkéne mert a ventik kivételével a többi nagyon kis fogyasztású és kicsi az áramfelvétele(ventiknek se nagyobb)
(#) didyman válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Előerősítőt nem kötnék ventilátorral, relévelközös tápra. Minimum önálló 7812-es stabIC legyen.
(#) Flatlander válasza didyman hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

A graetz és a puffer lehet közös?És utána a 3db stab ic?
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Jún 19, 2009 /

Helló
Nem tudnátok egy olyan kapcsolási rajzot adni amiben egy lm317 van megpatkolva egy NpN tranzisztorral, mert találtam itthon egy-két NpN tranzisztort(sajnos nem egyformákat) és mivel olyan 317-es változatom van ami csak 500 mA -ig bírja az áramerősséget szeretném ha többet bírna.
Nézelődtem a neten ,de sajnos csak 2N3055-ös rajzot találtam.
Voltak kísérleteim amiben a tranzisztor(bu536) viselte a terhelést de nem volt stabil a tápegység csak szabályozható, de viszont így már elvisel lazán 1,5 A áramerősséget is.
Ha valaki esetleg tudna adni egy olyan kapcsolási rajzot vagy valami irányt mutatni hogy lehetne stabil ezzel a tranzisztorral a tápegységem az jó lenne, mert csak PnP-s rajzot találtam.
(#) thecyrus válasza sany hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Szia! Milyen célból szeretnéd használni az LM317T ?
Ha szabályzásra itt az enyém!
Ha LM317T helyére LM350 teszel akkor 1.5A helyett 3A tud majd!
Remélem segítettem!
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Jún 26, 2009 /

Üdv
Utána néztem a dolgoknak és ezt találtam.
A bd 242 helyett 244-re gondoltam, mivel az erősebb.
Az Rf ellenállás meg 0,22 ohmos lenne így 3 ampertől elvileg többet nem engedne át.
A kérdésem az lenne hogy az Rf és a 10 Ohmos ellenállás hány wattos legyen és a BD242 helyett megfelel e a 244?

tapegyseg.gif

(#) Sword hozzászólása Júl 2, 2009 /

Üdv!

Van egy tápegységem 3db lm317t-vel.
Fix 5V-ra lenne belőve egy-egy 720Ohm-os ellenállással, de mind a 3 kimeneten csak 1,23V van 5V helyett.
Ez mitől lehet?
A trafó 6v, ez van egyenirányítva, simítva, itt 10,1V mérek.
(#) Sword hozzászólása Júl 2, 2009 /

Így van bekötve:

LM317T.jpg

(#) Stefan válasza Sword hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Véletlenül nem az ADJ és az OUT között mértél 1.25V-ot?

ui: a felső kondi se jó helyen van!!!
(#) Stefan válasza Stefan hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Így kelett volna

lm317.JPG

(#) Sword válasza Stefan hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Úh:S

Köszi.

Hogy lehetne ezt egyszerűen helyrehozni?
Átvágom a vezetősávot és egy átkötéssel leágaztatom a kondihoz?
(#) scooby_ hozzászólása Júl 2, 2009 /

Sziasztok!
Találtam egy egész jót.
Én ezt fogom megépíteni.

lm317.zip

(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Esetleg tuningolni ezt nem lehet?
Egy Amper szabályzó nem ártana rá
Úgy mingyárt labortáp
(#) Stefan válasza Sword hozzászólására (») Júl 2, 2009 / 1

Pontosan, átvágás kicsi erős Én egy régi körömvágó ollüval szoktam kikaparni a sávot egy csíkban.
Üdv
Következő: »»   8 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem