Fórum témák
» Több friss téma |
hát a kimenő feszültség nem lehet nagyobb mert megmértem 11,3v-ot ad!szóval a kimenő feszültség nem lehet baj!
Akkor 2 dolog lehetséges:
1.: 5 V-os a ventilátorod, és nem örül a 12-nek 2.: egyszerűen valami elszállt a venti elektronikájában, és amúgy is a halálán van.
a ventim 12v-os és 1.8w-os szóval simán kéne neki bírni!hát lehet elszált valami benne de még forog már két napja egyfolytában!nemtom mi lehet a baj
Hi!
Nekem 12v-ból kell 7,2v-ot csinálni és ezt LM317-tel próbáltam. Kipróbáltam több kapcsolást, de minddel ugyanaz volt a baj: terhelés nélkül szépen adja a kívánt feszt, de ha terhelés van rajta akkor nem hajlandó működni (leesik a fesz). Ha valaki tud más módot a 7,2v előállítására 12v-ból az is érdekel! Előre is köszi!
Az fel sem merül benned, hogy nem a sokszorosan bevált LM317-el van a hiba, hanem azzal, hogy rosszul kötötted be?
Nem hiszem hogy ez lesz a baja mivel többször is megépítettem és nem ment. Ezt akartam először írni! Aztán arra gondoltam csak megnézem már az lm317 lábkiosztását biztosan úgy van-e ahogy én azt gondoltam. Nem úgy volt!! Köszönöm hogy szóltál mert ha nem akkor még mindig a hibát keresem! Mostmár nyugodtan alhatok.
Azért remélem akkor sem hiszed el, hogy általánosan az LM317-el lenne a gond... Lehet hogy a tiéd halt meg valami fordított bekötéstől, vagy esetleg begerjed az elégtelen szűrés miatt. Tegyél 100nF kerámiakondenzátort minden láb közé, közvetlenül a lábaknál.
Már módosítottam az írásomat , olvasd el!
Az LM317 tényleg jó ic, de csak annak aki ismeri a lábkiosztását.
Sziasztok!
Építettem egy +-40V-ról működő végfokot. Ennek a tápjából kellene kicsalogatnom +12V-ot az előfoknak. LM1036-os, sok áramot nem eszik. A 7812 ugyebár nem jó, mert annak ha jól emlékelem 37V a max bemenője. Olvastam, hogy ennél az LM317-nél annyi a kényes, hogy mekkora a bemeneti és kimeneti fesz között a különbség. Na mindegy, ez csak amolyan bevezető volt, amit kérdezni akarok: 1.) Hova mekkora ellenállások kellenek, ha fix 12V kimenő feszt akarok? 2.) Egy Zener-diódás (12V, ZPD) fesz. szabályó eleget tehet-e az én fent tárgyalt kívánalmaimnak? (Akkor nem kellene a 317-tel bíbelődni)
Jó a zeneres is, de elötte bekelenne mérni az előerősítő maximális áram igényét, az határozza meg az értékeket.
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne az LM317-tel kapcsolatban: tud ez a feszszab működni 60Hz-es PWM jelről is? A 12V amplitúdóból kellene 1,25V-os. 4Hz-ig tudtam megfigyelni, itt működött, de feljebb nem tudom hogy megy-e, mert nincs a kéznél oszciloszkóp. Esteleg még az érdekelne, hogy van-e valamilyen késése a kimenő jelnek a bemenőhöz képest? Esetleg más módon meg lehetne oldani? Köszönöm!
Sziasztok!
Valaki tudna adni LM317-hez egy egyszerű kapcsolás.És esetleg a potit nemlehetne kicserélni hogy fix legyen a kimenő fesz? A bemeneti 2200mikro pufferrel 24v és ebből kéne hogy 12volt legyen.Előre is köszi
Próbáltál már utánanézni itt a témában?
12V-hoz használj 7812-t, akkor nem kell semilyen ellenállás.
Akkor nekem elég ez a kapcsolás és kész?Esetleg valami jobban terhelhető?Lesz rajta 4db 12cm ventilátor,kivezérlésjelző,előerősítő,hangszóróvédő....elvileg belefér 1amperbe de kicsit jobblenne túrlméretezni hogy ne nagyon melegedjen.Szval van esetleg más ilyen ic ami több ampert tud de ugyanilyen egyszerű bekötni?
Elég.
A 7812es IC több jelzésben létezik (78L12, stb) ezek a terhelést jelzik, a legnagyobb amit láttam az 3Aes terhelésű 3-400HUF körül, de ez nagyon hasracsapós érték.
Akkor lehet megveszem az 1,5amperest és remélem elbírja majd....elvileg elkéne mert a ventik kivételével a többi nagyon kis fogyasztású és kicsi az áramfelvétele(ventiknek se nagyobb)
Előerősítőt nem kötnék ventilátorral, relévelközös tápra. Minimum önálló 7812-es stabIC legyen.
A graetz és a puffer lehet közös?És utána a 3db stab ic?
Helló
Nem tudnátok egy olyan kapcsolási rajzot adni amiben egy lm317 van megpatkolva egy NpN tranzisztorral, mert találtam itthon egy-két NpN tranzisztort(sajnos nem egyformákat) és mivel olyan 317-es változatom van ami csak 500 mA -ig bírja az áramerősséget szeretném ha többet bírna. Nézelődtem a neten ,de sajnos csak 2N3055-ös rajzot találtam. Voltak kísérleteim amiben a tranzisztor(bu536) viselte a terhelést de nem volt stabil a tápegység csak szabályozható, de viszont így már elvisel lazán 1,5 A áramerősséget is. Ha valaki esetleg tudna adni egy olyan kapcsolási rajzot vagy valami irányt mutatni hogy lehetne stabil ezzel a tranzisztorral a tápegységem az jó lenne, mert csak PnP-s rajzot találtam.
Üdv
Utána néztem a dolgoknak és ezt találtam. A bd 242 helyett 244-re gondoltam, mivel az erősebb. Az Rf ellenállás meg 0,22 ohmos lenne így 3 ampertől elvileg többet nem engedne át. A kérdésem az lenne hogy az Rf és a 10 Ohmos ellenállás hány wattos legyen és a BD242 helyett megfelel e a 244?
Üdv!
Van egy tápegységem 3db lm317t-vel. Fix 5V-ra lenne belőve egy-egy 720Ohm-os ellenállással, de mind a 3 kimeneten csak 1,23V van 5V helyett. Ez mitől lehet? A trafó 6v, ez van egyenirányítva, simítva, itt 10,1V mérek.
Véletlenül nem az ADJ és az OUT között mértél 1.25V-ot?
ui: a felső kondi se jó helyen van!!!
Úh:S
Köszi. Hogy lehetne ezt egyszerűen helyrehozni? Átvágom a vezetősávot és egy átkötéssel leágaztatom a kondihoz?
Sziasztok!
Találtam egy egész jót. Én ezt fogom megépíteni.
Esetleg tuningolni ezt nem lehet?
Egy Amper szabályzó nem ártana rá Úgy mingyárt labortáp
Pontosan, átvágás kicsi erős Én egy régi körömvágó ollüval szoktam kikaparni a sávot egy csíkban.
Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |