Fórum témák
» Több friss téma |
Köszike!!!de akkor ez jó erősítőre is???
Hajjajj!!!
Az ott NEM TL071, hanem TL072...a TL071-ben csak egyetlen darab műveleti erősítő van, a TL072-ben viszont kettő; ahogy a rajzon is látszik, nekünk 2 db kell, tehát a megfelelő választás a TL072...ilyet szerezz majd be fortuna! (A TL071-nek más a lábkiosztása is, a pozitív táp az a 7-es lábon van...a rajz szerint viszont a 8-asra kell adni a tápfeszt) >>> frrrrr elírta a rajzon az IC típusjelét! TL072 a helyes.
Üdv MindenkiNet!
Sikeresen építettem egy mikrofont, amit jacsoj ajánlott fortunának! Már csak egy kérdésem lenne, mégpedig a z hogy hgyan kell bekötni a Pc-re! a jack dugónak meik a jel, a föld stb... remélem nem fogalmaztam bonyolúltan! köszi a válaszokat Gab_bee
nekem pont ezt az egy kapcsot nem hozza be a gépem...pedig ez igazán jó lenne nekem is egynek...
szóval ha tod akkor te is elküldhetnéd hátha sikerülne lehoznom a képet... köszi(fortuna)
Na szóval:
Mono: A csatlakozó hegye a jel, a másik, hosszabb része a test. Sztereó: A hegye a bal csatorna, a középső a jobb csatorna, a maradék a test. Arra nagyon figyelj, hogy nehogy bedugj egy mono csatlakozót sztereó aljzatba, mert ha jól megnézed, azzal egyből a földre kötöd a jobb csatornát!!!
Gab_Bee:
Itt van a kép mellékelve, hogy egy mono mikrofont hogyan is kell bekötni.
Köszi Norberto a segítséget, természetesen TL072.
Lemaradt továbbá: A kondenzátor a "végén" szintén 10uF, a potméter pedig kb. 5 kOhm , 10 kOhm, 47 kOhm. Valószínűleg mindegyik jó. Az erősítő annyira érzékeny, hogy fiam 4-5 méterről "lehallgatja" a beszélgetéseket úgy, hogy az előerősiítőt megtoldotta egy LM386-os végerősítővel. Persze erre is csak fejhallgatót lehet tenni, különben gerjed az érzékenység miatt. Fortunának mellékelem az LM386 rajzát is. Elnézést kérek a hibás rajzért.
Én viszont rajzot adtam neki
(Amit sajátkezűleg rajzoltam ám!)
fortuna!
Itt van az a kép, amit jocsoj csatolt korábban és amit nem tudtál megnyitni?! Talán azért nem tudtad megnyitni, mert nincs Office a gépeden. jocsoj egy DOC fájlt csatolt, abban van benne a rajz. Én mellékletben külön beteszem a rajzot.
Ezt a kérdést nem nagyon értem.
Ha azt kérdezed, hogy összekapcsolható-e végerősítővel --amit pl. az együttesek használnak-- akkor a válaszom igen, de mivel érzékeny, hamar sípolni fog. Csökkenteni kell az érzékenységet, vagy csak egy fokozatot építs meg a rajzból.
Jelen esetben gitárerősítőre gondolok...(mármint amit a gitárhoz is tok csatlakoztatni...és ami nem csinálja össze magát ha elakarok játszani rajta pl.:egy Metallica számot...)
Az alábbi kapcsolás valószínűleg kondenzátormikrofonnal nem fog működni. Annak "tápfesz" kell 1-10 kOhm-os ellenálláson keresztül.
http://www.redcircuits.com/Page49.htm ************************************* Mellékelek még egy kapcsolást, kipróbálatlanul:
Szia fortuna!
Le foglak lőni!!! Van kapcsolási rajzom, ami kimondottan "gitárerősítő", bár nem tudom miért az. Sosem foglalkoztam "gitárok erősítésével", de a kedvedért a hétvégén megkeresem neked. Az együttesek hangosításáról csak annyit tudok, hogy: Barátom, aki egy kultúrház igazgatója, gyakran "hangosít" amatőr zenekarokat. Mindenféle trükköt bevet (akár a minőség rovására is), hogy "limitálja" a gitárosokat: nehogy "kiugorjon" a hagszóró membránja a hallgatóság közé.
Hello! Ismét én... meépítetem a jacsoj féle mikit, de nagyon rosszul szól! megépítettem panelon és szinte ordibálni kell bele, és akor is csak a mély hangok hallanak nagyon torzan.... mi lehet vele a baj? a hangkártya 2.6V ot ad le ez nem kevés neki?
üdv Gab_bee
fortuna írta:
Jelen esetben gitárerősítőre gondolok...(mármint amit a gitárhoz is tok csatlakoztatni...és ami nem csinálja össze magát ha elakarok játszani rajta pl.:egy Metallica számot...) Fortuna, lehet, hogy egy komplett gitárerősítőt szeretnél, ami mondjuk a szomszédokat is elkergeti hazulról?
Ohóóó
Hát olyanra én is vevő lennék!!! Úgy hogy az jöhet nekem is!!! (bizti ő sem riadna vissza egy ilyentől)
Ezt a kapcsolást én is leszedtem a netről, de már nem tudom honnét. Össze akarom hasonlítani a TL072vel épített előerősítő érzékenységével, de most sajnos nincs rá időm. Nem gondolom, hogy nagyobb lesz az érzékenysége mint az enyémnek, de ez most csak találgatás.
A forrás egyébként 3-5 volt tápfeszt feltételez. Szerintem is kell neki min. 5 volt. Kíváncsiságból elmennék 12 voltig. Nálam bevett szokás: lehetőleg midig mindent kettős szigetelésű adapterrel és biztosítékkal, melynek értéke nem nagyobb az adapter terhelhetőségénél. Próbáld ki. Kíváncsi vagyok az eredményre.
oksa megnézem így is! de ezt már csak sajnos holnap tom megcsinálni!
bye
Most jut eszembe:
Láttam valahol olyan gitárerősítőt, amely a "kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad" elvet követi: Gitárerősítő fejhallgatóra!!!. Úgy jászol ahogy akarsz, nem hallja senki. Úgy süketülsz ahogy akarsz és még a pénztárcádat is kíméli. Ha érdekel valakit, a hétvégén azt is megkereshetem.
Helló Gab Bee! Ha nem kötöttél el semmit, és jók az alkatrészek, akkor 4.5 V-os laposelemmel vagy 3 db ceruzaakkuval nagyon szépen kell szólnia 50 cm-ről is. Az áramfelvétel minimális, a kondenzátorok értékének változtatásával be tudod állítani a neked tetsző hangszinezetet. A hangkártyáról adott tápfesz valószínüleg nem elég.
Szia fortuna!
Nézd meg a FETes előerősítő fórumot. A Metallicával kapcsolatban esetleg érdekelhet: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1376.html
Igen azt már én is néztm.Vannak benne jó dolgok...
Mit jelent az, hogy:
és ami nem csinálja össze magát ha elakarok játszani rajta pl.:egy Metallica számot..
Úgy értettem hogy ne torzítsa a hangokat...
Kérlek pontosítsd, mit jelenet az, hogy:
ne torzítsa a hangokat... A mikrofon előerősítővel, vagy a girárelőerősítővel volt eddig gondod? Az sem zárható ki, hogy a végerősítő, esetleg a hangfal nem bírja. Talán gyorsabban előrejutnánk, ha részletesebben leírnád, hogy milyen hangosító berendezésed van, mikor miben jelentkeznek a gondok. Hogy áll a fogadás az ismerősöddel a 3 mikrofonerősítőre? Valójában milyen mikrofonerősítőben fogadtatok? Mikrofon előerősítőben, vagy pedig abban, hogy az egyik végén mikrofon van a másik végén pedig hangfal?
A fogadást már "megnyertem"...Észrevette hogy foglalkozok atémával és inkább feladta...De utána meg engem elkezdett érdekelni a téma és gondoltam építek egyet.az alkatrészek már megvannak..csak a nyákot kell megszerkeszteni...
(De sztem este már meg is mutatom nektek hogy mien lett) Amúgy meg a házi erősítő(elő) volt a ludas...a hangfal bírta még de már mondjuk ez is ki lett küszöbölve... Szóval Happy |
Bejelentkezés
Hirdetés |