Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   462 / 2208
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 14, 2009
Füllel egy jól megépített PCL 86 egyforma hangosnak hallatszik az el 84-el, nincsen érdemi különbség, azt a fél-egy wattnyi eltérést nem lehet megkülönböztetni.
Az eltérés inkább inkább abban van, hogy az EL 84 kevésbé érzékeny a hangsugárzóválsztásra és ezen keresztül viszont szerencsétlen esetben komoly eltérések lehetnek.

(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Márc 14, 2009
A PCL-t befejezem, nem szedem szét.
(#) sturbi válasza rhesus23 hozzászólására (») Márc 14, 2009
Miért zárná ki. 400 V 60 mA A osztályú beállítás egy megfelelő 6L6 típussal.
Mindazonáltal én az AB osztály híve vagyok a nagyobb teljesítményű PP-knél (nem hallgatja az ember mindig teljes hangerőn az erősítőt, sőt legtöbbet csak max. harmad hangerőn, ahol egy jól megválasztott AB osztály még javában A osztályban megy, a hangerő növekedtével pedig csökken a fül érzékenysége a torzításokra, ha már mozognak a falak, jó a B osztály is, és a villanyszámla miatt nem árverezik el az erősítőt).
(#) rhesus23 válasza sturbi hozzászólására (») Márc 14, 2009
Csak mert 250V anódfeszt ír minden 6l6 adatlap A osztályban triódába kötve, PP kapcsolásban.
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 14, 2009
Olyan hangszórót kell hozzá keríteni, aminek az imprdanciamenetét látva, nem pörög le a PCL 86 "lelki szemei" előtt eddigi nyomorult élete. Nem kell hogy 25 Khz-ig egyenes legyen a frekimenet (de nem baj) (elég, ha 12-14 kHz-től egyenletesen esik), nem kell, hogy 100 W-ot bele lehessen pumpálni (elég, ha 5 W-os, de érzékeny) és a ...CL 86 zeneiségben meg fogja hálálni a törődést (jobban, mint egy EL 84).
(#) sturbi válasza rhesus23 hozzászólására (») Márc 14, 2009
Nézegesd itt meg a 6L6 család gyermekeit (te ki akarod nálam vágni a biztosítékot).
Bővebben: Link
(#) rhesus23 válasza sturbi hozzászólására (») Márc 14, 2009
Nem akarom! Nehogy azt gondold! :yes:
(#) sturbi válasza rhesus23 hozzászólására (») Márc 14, 2009
-Hát, lehet hogy igazad van a triódás A osztállyal kapcsolatban. Most, hogy heveny adatlapnézegetésbe fogtam, elbizonytalanodtam kicsit.
-Node erre van a "kicsit többet is bír az" kifejezés bevezetése az elektronika útvesztőibe.
(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Márc 14, 2009
Kicsit!? 4W-ból 6W-ot simán ki lehet venni, nagyobb alapteljesítménynél még többet ki lehet.
(#) mark.budai hozzászólása Márc 14, 2009
Na lassan indulok JZoli-hoz. Sziasztok!
(#) rhesus23 válasza sturbi hozzászólására (») Márc 14, 2009
Akkor, hogy állítom be azt a 250V-ot? Lecsökkentem a kimenők előtt?
(#) mark.budai válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 14, 2009
Na voltam! Megmutatta a csöveit. Van Neki 1-2, megcsináltunk egy trafót, 285V-ot ad, azzal majd megy a PCL.
(#) sturbi válasza rhesus23 hozzászólására (») Márc 14, 2009
Igen, el kell disszipáltatni a szűrőtagon a felesleget. 250 V azért csak irányadat ám (ajánlás és roppant óvatos) és az anód-katód között értendő, ettől azért többet is rá lehet ereszteni szerintem legalább egy 100-assal. A lényeg, hogy a megadott anód és segédrács disszipációkat ne lépd túl (250 V-al kicsi lesz a teljesítmény és nem lesz jó a hangja sem, mert a nagy nyugalmi áram túl sok elektront elvon a katód környékéről, az elektronfelhő tul ritka lesz a katód körül, sunnyadt, nyomott lesz a hangja.
Továbbra is azt javaslom, hogy inkább nagyobb feszültséget használj, kisebb nyugalmi árammal, ezáltal kinyúlik a karakterisztika lineárisabb szakasza is.
Azok az értékek amelyek a bevált kapcsolásokon vannak, neked is megfelelőek, nem értem miért akarod mindenáron hátrányosan megváltoztatni őket, de te tudod, ha 250 V-ot akarsz, disszipáltasd el a fölösleget a szűrőtagon, vagy tekerd kisebbre a hálótrafót.
(#) mark.budai hozzászólása Márc 14, 2009
Na szól a PCL, ezt már "szólásnak" mondhatom. A varázsszem is kékebb, de még nem működik. De többet is ki lehet hozni belőle, lesz elé egy előfok is.
(#) ngyzoli válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 14, 2009
...esetleg próbálj meg szerezni néhány jó minőségű,nyugati nyomású analóglemezt(meg persze ehhez minőségi futóművet,pick-upot,riaa-korrektort,természetesen csöveset,stb...).És megtörténhet,KOMOLY MEGLEPETÉS fog érni... :yes:
(#) ngyzoli válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2009
Az élő zene eredeti hangzásához képest bármiféle,hangsúlyozom:BÁRMIFÉLE zenereprodukáló eszköz vagy berendezés csak sajnálatra méltó ócskavas,és elektronikai alkatrészek értelmetlen halmaza... Ez tény.
(#) llaci56 válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 15, 2009
Nem hiszem, hogy ebben vita lenne köztünk. A dolog lényege, hogy ennek ellenére be akarjuk vinni a "hangot" a lakásunkba, (az autóról nem beszélek, mert ott értelme sincs, még a HiFi-nek se,) és megpróbáljuk utánozni az eredetit. Aki viszont az eredetit nem ismeri, az nem is tudhatja, milyennek kéne lennie.
(#) rhesus23 válasza sturbi hozzászólására (») Márc 15, 2009
Nem akarom megváltoztatni az adatokat mert ezekkel az értékekkel van "belőve" az a hang amit ki akartak hozni belőle. Csak vannak némi ellentmondások.
(#) mark.budai hozzászólása Márc 15, 2009
[OFF]Megint igen csend van!
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2009
Te is?
(#) Merkel Géza válasza sturbi hozzászólására (») Márc 15, 2009
Én meg lefordítom, ha kell az orosz szöveget mark.budai részére, természetesen ingyen. Ezenkívül még a kinnt legendának számító Rigonda nevű rádió kapcsolását is elküldhetem amelyben szintén 6P14P bázisú SE végfok volt. Ez a rádió készült monó és sztereó kivitelben, nyákos változatban ami akkor a Szu-ban (1963-at írunk) kuriózum volt. A monó változathoz néha a plebsz is hozzájutott de a sztereó kivitelt főleg pártfunkcik és katonatisztek részére, limitált példányban gyártották. Természetesen csillagos VP csövekkel... Természetesen nekem is ilyenem volt. (Cserébe néha szeretgetnem kellett egy kövérkés albínó csajt).
(#) Merkel Géza hozzászólása Márc 15, 2009
Sziasztok!
Bemutatom, no nem Balujevet, hanem az általam elké- szített VOX AC-4 SE kapcsolású klónomat. A trafókat is én tekertem és mint látjátok a kimenő (baloldalt) méretével sem spóroltam mert a min 6-7 cm2 helyett 8.8 cm2-re csináltam. Mind a kombó mind pedig annak hebegője (tremoló) szépen szól és normál esetben is leadja a kb. 4 Wattot, torzítva pedig még többet is. Igat az anódfeszt a kapcsolással ellentétben 270 Voltról 285 Voltra emeltem. Lusta voltam dupla menetet tekerni a hálózatira, ezért diódás egyenrángatást használtam. A feliratokat CNC-s marással a kezelőlapot pedig plexilap aranyozásával csináltam. Háttérben a szintén általam készített Rickenbacker 681-es klón látható amely e gitárgyár legdrágább modellje volt. Én ui. hobbyból modelleket, gitárokat és gityókütyüket csinálok....
(#) Merkel Géza hozzászólása Márc 15, 2009
Még egy kép a kombó beléről...

AC-4-bele.jpg
    
(#) fleta válasza Merkel Géza hozzászólására (») Márc 15, 2009
Gratula, nagyon tetszik a műved. Jó lenne hallani. A gitár is jó, nem szokványos, A kőris adja a magasakat.
(#) llaci56 válasza fleta hozzászólására (») Márc 15, 2009
Idézet:
„A kőris adja a magasakat”

Ezt komolyan mondod?
(#) Merkel Géza válasza fleta hozzászólására (») Márc 15, 2009
Ezt írtad:

Szia!
Viszonylag új vagyok a fórumon és fogalmam sincs hogyan kell bejátszanom erősített hangot, hogy hallhassátok. Én, mint régi csávó a klasszikus Shadows, Ventures ill. Beatles emlőkön nevelkedtem. Higgyétek el, hogy a kombómból egészen szép Shadows hang jön ki annak ellenére, hogy nem tömör Strat jellegű fagitáron pengetek.
A gitár egyébként a 23. alkotásom. Eddig már 27-et csináltam. 1962 óta csinálok mindenféle gitárt. Volt úgy, hogy a zenekarom minden tagja az én bendzsóimon pengetett. Hosszú szünet után 1998-ban, a nagy németországi "magányomban" kezdtem el újra gitárokat fabrikálni amelyekből 2 darabot ott jó pénzért , Mike Pinnie és Billy Harrison egykori THEM tagok szignatúráival el is tudtam adni. Nevezett gitár nem kőris hanem un. karakteres jávorfa. A Rickenbacker cég ui. a jávor, másnéven juharfára és az amcsi (fekete) diófára esküszik. E gitár gyártásáról a drágasága miatt leálltak. De én utána csináltam azzal a módosítással, hogy annak valódi hangdoboza, 10 fokos nyakdőlése és a sztereó kimenet helyett többféle torzító kimenete (pl. ampotor, new clipper, stb) van. Mivel mostanában bagóért lehet egész jó gitárokat csinálni én csak a hobby pincém falára ill. barátaimnak csinálok Rick kópiákat és saját un. custom gitárokat.

(#) fleta válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 15, 2009
Minél keményebb a gitár test anyaga, annál több a magas hang, persze ez elektromos gitároknál áll fenn főleg. P l a Fender keményfából csinálja a gitárjait, pl. Éger . Maple, /hegyi juhar/ bassokat mocsári kőris,
STB.
A gipson félkemény pl Tiszta Mahagóni, vagy mahagóni test maple borítással. Ez a hangzásban nyilvánul meg. Ezekhez hozzátervezett hangszedők járnak.
Az akusztikus hangszereknél, ahol főleg a teljes hangzás számít, tehát a bass-tól a magasig, sok-sok felharmonikussal, Lucfenyő, hegyi juhar, nyír, hárs, , . Pl Stadivari hegedűk lucfenyő fedlappal készültek.
Bocsi az offért, de ez külön tananyag a hangszerkészítésben.
Amit hallunk a szinfónikus zenében az lucfenyő, és juhar és réz hangja rezgése.
(#) fleta válasza Merkel Géza hozzászólására (») Márc 15, 2009
Akkor neked nem kell bemutatni hangszerfákat. A mai gitárok olcsók ,jók. Már tömegcikk lett.
Az erősítő hangját csak élőben lehet véleményezni. Hangmintát lehet viszonylag könnyen csinálni, de úgy sem azt hallom vissza amit tud, ez függ a lejátszó rendszetől. PC hangszóró, stb.
(#) Merkel Géza válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 15, 2009
Szia!
Neked meg azt mondom, hogy igen! Annak ellenére, hogy mostanság inkább basszusgitároknál használják a kőrisfát, az annak rendkívüli kemény rugalmassága miatt (hiszen ebből a fából a középkorban íjakat is csináltak) nagyon jó magashang rezonanciát produkál. Az első Tele ill. Strat gitárok is ebből a fából készültek, de Fender az olcsóbb anyag, a könnyebb megmunkálás és nem utolsó sorban a kisebb súly miatt áttért az égerfa testek használatára. Nekem ezt elhiheted mert rövid ideig kisinasként dolgoztam a híres Bittermann nevű gitárkészítőnél és egyébként is benne vagyok a témában már jóideje...
(#) fleta hozzászólása Márc 15, 2009
CIROKL ez jó lessz?

Fotó0002.jpg
    
Következő: »»   462 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem