Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Északi iránytól való eltérés meghatározása
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Boheem hozzászólása Ápr 1, 2009 /
 
Előrebocsátom, lelkes amatőr vagyok, és nem értek mélyen az elektrotechnikához. Egy mérnöki feladathoz szeretnék építeni egy egyszerű eszközt, aminek egy fontos bemeneti része lenne, a földrajzi vagy mágneses északtól való eltérés meghatározása. A földrajzi jobb lenne. Kicsit utánanéztem és előjött a giroszkóp fogalma. Jó úton járok? Remélem. Vetem is egyet a modellezők boltjában kb. 10 000 HUF volt. Helikopterekhez gyártották. Őszintén megmondom, fogalmam sincs miként lehet kinyerni belőle az északtól való eltérést. Lehet, hogy sehogy. Tehát milyen szenzor kell a földrajzi északtól való eltérés meghatározásához? Hol és mennyiért lehet beszerezni? Miként lehet a szenzorból kinyerni az adatokat? Szeretek tanulni és megoldani magam a problémáimat, de ha túl bonyolult a dolog akár bérmunkába is kiadnám. A lényeg, hogy a végén PC-re kell küldeni a mérési eredményt. Minden segítségnek nagyon örülnék!!!!
(#) Medve válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szerezz be egy elektronikus iránytűt inkább, illetve annak a szenzorát.
(#) Action2K válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szia!

A giroszkóp nem az égtájakat mutatja, hanem egy adott ponttól való elmozdulást. Mindezt a tér három tengelyén. Stabilitásra használják.
Ami neked kell, szerintem az a GPS helyzetmeghatározó. Bár nem tudom, hogy az "eltérést" hogy érted. Milyen messze vagyunk az északi sarktól, vagy milyen irányban állunk hozzá képest?
(#) llaci56 válasza Medve hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Valamit nem értek. Ha mindegy, hogy melyik Északtól térünk el, (földrajzi, vagy mnágneses,) akkor minek műszer? (Van harmadik féle Észak?)
A giroszkóp abban lehet segítségedre, hogy az azon beállított iránytól nem tér el. (Vagyis a Te irány eltérésedet láthatod rajta, segítségével korrigálhatsz.)
(#) Boheem válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat. Akkor a hajók és repülök, hogyan navigálnak giroszkóp segítségével? És a giroszkópot tartalmazó iránytűk, hogyan működnek? Mert sok ilyen leírást találtam a neten magyar nyelven is, de lehet félreértelmeztem. A digitális iránytű is jó lehet, ha elég pontos. Én azt szeretném megmérni, hogy ha egy adott pontban lerakom a műszert és azt elforgatom, akkor megkapjam az észak iránytól való eltérést szögben. Tudom a mágneses mező nem statikus, de ezzel most nem kell foglalkozni, mert a mérés során ki lehet ejteni számítással. A GPS nekem nem jó, mert fedett helyen mérnék általában és nem lenne elég pontos.
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Ápr 1, 2009 / 6
 
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link

Néhány link, ami segitségedre lehet, de úgy érzem korai ez. El kell döntened, hogy milyen pontos szenzort szeretnél, analógot-e vagy digitálisat, és azt milyen protokollal.
A giroszkóppal való navigálás ugy történik, hogy a használat előtt hitelesítik, vagyis beállítják az északi irányt, vagy amit akarnak, utána a műszer az ettől való eltérést jelzi csak.
(#) Vandor76 válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
A modellezéshez használt giroszkópok nem tudják neked megmondani hogy merre van észak, mert azok relatív elfordulásokat érzékelnek.

Ami neked kell, az valami ilyesmi : Bővebben: Link

(#) Boheem válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Én úgy gondoltam a giroszkóp a földrajzi északtól való eltérést méri míg a digitális iránytűk a mágneseset. A mágneses észak nem statikus, Magyarországon belül is változik. A hagyományos vagy digitális iránytűket akár a mérő ember karórája is befolyásolhatja. Ezért örültem volna, ha a földrajzi északot való eltérést lehetne meghatározni viszonylag olcsó eszközzel. De ez akkor bukta.
(#) Vandor76 válasza Medve hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Van olyan hogy girocompass, aminek a tengelye a Coriolis erő segítségével magától beáll az észak-déli irányba. Lásd a fentebb adott linkemet.
(#) Medve válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Nem bukta, ha beállitod a girót északra, ott "nullázod" (ha ezt önmagától nem végzi el) s utána csak az ettől való eltérést nézed, működni fog. S tény hogy mentesebb a zavaroktól, mint a mágneses elveken működő iránytűk.
(#) Boheem válasza Vandor76 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Tehát én egy olyan eszközt szeretnék, ami csak annyit tesz, hogy szépen az északi iránytól való relatív eltérésemet méri és küldeni nekem soros porton keresztül PC-re. Vagyis bárhogy forgatom el vízszintes irányban az mindig megmondja nekem mekkora a szögeltérés az északi iránytól. Jó lenne, ha legalább perc pontos lenne a szenzor (fok, perc, másodperc).A gyrocompass szimpatikusnak tűnik főleg, hogy a Coriolis-erő segítségével áll be északra. De honnan lehet ilyet beszerezni? Medvének köszönöm a linkeket átfogom nézni. De a szenzor csak egy dolog, milyen adatgyűjtő kell egy ilyenhez? Itt mindig meg vagyok lőve (őszintébben, itt is ).
(#) Medve válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szerintem olyan szenzort nehezen találsz, ami a PC soros portján keresztül kommunikál, legfeljebb olyat, amelyik soros módon. Ez lehet SPI, vagy I2C. Ismered ezek használatát? Ha ragaszkodsz a soros porthoz, akkor egy PIC-et (AVR-t) kellene használnod a kommunikáció átalakításához. Tudsz ilyeneket -és a PC-t- programozni?
(#) Boheem válasza Medve hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Kedves Medve
Én mit kisbérletező kedvű, de nem műszaki ember a következő típusú modellezőknél használatos giroszkópot vásároltam meg: GWS Pezo Gyro PG-03 kb. 10000 HUF volt.
Én sajnos belőle semmilyen jelet nem tudtam kiszedni, de ez persze semmit sem jelent. Beállítottam egy irányra, a zöld és a piros led egyszerre világított. Majd forgatgattam, de nem jutottam vele semmire. Lehet rossz helyen próbáltam mérni. De tegyük fel beállítom ezt a gyrot az északi irányra. Mert mondjuk pontosan megtudom határozni egy másik eszközzel. Akkor ez utána ettől az északi iránytól fog relatív eltéréseket meghatározni a Föld bármely pontján?Bővebben: Link
(#) Boheem válasza Medve hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Nem nem tudom ezeket Medve. De szoftverben erős vagyok. Jóval erősebb, mint hardverben. Nekem az is jó ha valaki megépíti ezt az egyszerű eszközt én meg programot írok hozzá. A soros porthoz sem ragaszkodom, de valahogy az adatoknak PC-re kell jutniuk.
De olyan szenzor, nincs ami például a feszültséget változtatja az eltérés mértékétől függően, amit egy egyszerű adatgyűjtővel mint analóg jelet elkapnék? Az adatgyűjtő pedig már könnyen programozható lenne. Na ha most nagy hülyeséget írtam elnézést kérek.
(#) Medve válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Igen, igy képzelem, de van ebben egy kis hiba. Az, hogy ez nem épp egy giroszkóp, hanem egy gyorsulásmérő. Bár a hatása hasonló. Ez a cucc a modellekhez lett kifejlesztve és azok működését nem ismerem eléggé, igy jó lene még infót szerezni róla..
"The PG-03's is habitually used with helicopters and aircraft's RC system. It compares the input signal from the receiver with the motion of your model and compensates in real time any error occurring.
Vagyis ezt rendszerint repülőmodellekben alkalmazzák, összehasonlitja a vevőből érkező jelet a modell elmozdulásával, és módosítja azt, ha hiba történik. (ha pl a szél elbillenti)...Nem tudom, jó-e ez igy neked???? :nemtudom:
Nagyon valószinű, hogy van analóg kimenetű giroszkóp, illetve iránytű. Ehhez csupán egy (célszerűen soros) AD-t kell választani, (PL TLC1549, TLC548) amit a gép LPT portján veszünk, eltároljuk a vétel időpontját, értékét, s kész is az atadgyűjtő rendszerünk egyik fele
(#) Boheem válasza Medve hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Kedves Medve,
én sem tudom, hogy jó-e ez így nekem. Valószínű nem. Honnan szedjek akkor egyszerű olcsó giroszkópot? Teljesen tanácstalan vagyok. Az ember azt látja, hogy egy digitális iránytű 4000 Ft, persze nem olyan pontos mint amilyen nekem kellene, de én még 100 000 forintot is fizetnék érte, ha működne mert a navigációhoz nagyon megérné. De nem tudok rendelni sehol sem. A GPS hasznos dolog de még mindig pontosabb a szögmérés és távolságmérés kombinációja a műszaki gyakorlatban, lásd geodézia vagy akár az inerciális navigáció (szögmérés + fordulatszám).
Köszönöm az észrevételeidet. Sajnos nem sokat léptem előre, de még keresgélek a neten én is. Azért ha akadna olyan aki szívesen építene egy ilyet a számomra természetesen nem ingyen az vegye fel velem a kapcsolatot mert már látom, hogy ehhez én gyenge vagyok.
(#) Gafly válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szerintem ha elárulnád (ha nem is egészen konkrétan) hogy mi a feladat, akkor hamarabb eredményre vezetne a vita. Számomra például ez: "mérnöki feladathoz szeretnék" helyből megkérdőjelezi az irányt amerre a topic halad...
(#) Boheem válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Természetesen nem titkos a dolog, csak nem akartam a szakmai közönséget az én hülyeségemmel fárasztani. Digitális busszolát szeretnék készíteni. Ha valaki tudja mi a busszola annak nem kell magyaráznom semmit sem. Egy szuper és egyszerű geodéziai eszköz volt. Nem mérőállomás! A neten csak ezt az anyagot találtam róla:

Bővebben: Link

A mérnöki pontosság itt most csak perc pontosság a szögérték meghatározásánál. Ha ez elérhető egyáltalán.
(#) Vandor76 válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
ITT találsz egy igazi profi cuccot, amiket hajóra ajánlanak.
Mozgó alkatrész nélküli digitális üvegszál-giroszkóp (!!!), ami 6 osztás / fok (vagyis 10 perc) pontosságú.
Amúgy ez egy üvegszál tekercsben mozgó két ellentétes irányú fénynyalábnak a forgásból adódó sebességváltozása miatti interferencia-eltérésből képes a forgás nagyon pontos mérésére (egy ilyen műszerrel határozták meg azt is, hogy a Föld forgása mennyit lassul 100 év alatt. A mérésnél az egy perc alatti lassulást is mérni tudták, persze csak a laborban)

Árat nem tudok, nade a kibicnek semmi sem drága ugye. Ha jól láttam, van valami soros kimenete is...
(#) Action2K válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Csaknem barlangrendszert akarsz feltérképezni? Akkor ami neked kell egy sima szögmérő. Én egy sima digitális szögmérőt, annak is a 0 pontját egy iránytű segítségével beállítanák északi irányba, s innen már minden elmozdulás egységes. Persze minden egyes mérőpontnál kalibrálni kell a nullpontot. Mi ezt egy hagyományos "analóg" szögmérővel tettül így.
Itt egy gyári Itt egy modern kivitele.
(#) Boheem válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Vandor76-nak köszönöm a linket. Nem fogsz megdobálni kővel ha azt mondom ez meg túl nagy nekem? Szóval egyszerűbb megoldás kellene. A pontosságról is lemondok, elég a fok élesség. Egyébként erdőben szeretnék térképészkedni, jó sűrű állomány alatt. A digitális szögmérés is érdekelne. Mennyi egy ilyen szenzor és hol lehet megvásárolni kedves Action2K?
Tehát kellene egy digitális iránytű szenzor ami fok élességgel beáll északra, mágneses északra és egy digitális szögmérő legalább perc élességgel. Ezekhez adatgyűjtő vagy valamilyen más út, hogy a PC-re jussanak az adatok. Egyébként a mérés elvét jól eltaláltad Actoon2K. Ilyen egyszerű dologról lenne szó, csak az adatokat a szoftver realtime dolgozná fel és rajzolná a térképet. Lehet, hogy hülyeség az ötlet de én szeretném megvalósítani. Szenzorhiányban szenvedek. Mit és hol és mennyiért vegyek?!
Másik megoldás a gyrocompass, de az lehet túl drága nekem. A fenti megoldást elérhetőbbnek látom.
(#) Medve válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szerintem olcsó giroszkópot nem kapsz. Igaz, hogy a lézergiroszkópok megjelenésével jelentősen csökkent a méretükkel az áruk is, de azért még mindig drágák. Legalábbis nekem. Hogy a megfelelő szenzort megtaláld, tudod a megoldást: Google, és egy jó kulcsszó...
(#) Action2K válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
És a két mérés közti távolságot hogyan méred meg? A GPS-es sokkal feldolgozhatósabb. A legtöbb képes logolni is a pozíciókat. Fák lombkoronája nem akadály neki. Nekem az újabb fajta MTK chipes van, kétszer pontosabb a SiRFstar III-nál. Még a pincében is látott holdakat, értékelhető jellel. PDA-ra, Laptopra Bluetooth-on csatlakozik, a többi már a szoftver kérdése. Én egy Motorola A925-el használom, erdőben, montizáskor.
(#) Gafly válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Ha jol tudom akkor mar nalunk is van D-GPS, az meg mar cm nagysagrend. Nem kerestem utana de mintha nem lenne teljes a lefedettseg es arra sem emlekszem hogy ki a szolgaltato.
(#) Action2K válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Idézet:
„de mintha nem lenne teljes a lefedettseg”
...Meg az ára is kedvezőtlen Az enyém 19000Ft volt. És teljes a lefedettség.
(#) Gafly válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Ugyanarról beszélünk?
Én a D-GPS alatt azt értem ahol a hosszú vagy ultrarövid hullámon sugárzott korrekcióval érik a nagy pontosságot (pl. geodétáknak).
Ha jól értem te a viszont Sirf-nél valamivel jobb chip(set)ről beszélsz (adsz linket erről az MKT-ról? Még nem hallottam róla.).
(#) Boheem válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat.
A GPS vonal nem érdekel mert tudom, hogy nem jó. Geodéziai GPS-el sem lehet mérni sűrű állomány alatt megfelelő pontossággal. Persze vannak GPS-adók amik löknek ki értéket akkor is de az csak egy dolog, nem jelenti, hogy jó is. Mondok egy példát. Beállok a HTC Diamond kütyümmel az állományba és látok x holdat és kapok pozíciót. Ugyanott felállok geodéziai pontosságú GPS-el és feleannyi holdat látok és nem határoz meg pozíciót. Mert a htc diamond rosszabb jelből is számol pozíciót míg a geodéziai nem hajlandó! Mert nem lesz olyan pontos. Csalóka dolog a holdak látása, higgyétek el. Kipróbáltam Leica GPS-el amit direkt geodézia célra készítettek. Kb 3 milla van a két készülék között. Mégis a Leica tűnik hülyébbnek. De nem. Okosabb jóval. Mindenesetre köszönöm a tájékoztatást. Én jóval egyszerűbb technikát szeretnék használni. Szóval jobban hiszek a szögmérésben, főleg ha találnék egy digitális szenzort.
Ez jó lenne nekem? Kitudnám nyerni belőle valahogy a jelet?
Bővebben: Link

A távolságmérést megtudom talán oldani, de azzal később foglalkoznék. Most a célom az északi iránytól való eltérés meghatározása . Vagy optikai kapu és jeltárcsa? Hiszen ha a tárcsát elforgatom akkor megtudom számolni hány osztást haladtam és számolható a szögérték. Életképes ez? Lehet olyan finom tárcsát készíteni ami mondjuk 15’ perced élességet tud mondjuk? Északra meg beállok egy rendes mágnessel. Igen jól látjátok egyre kevesebbet akarok. De a szögmérést nem adom fel!
A Google meg nem jó annak aki hülye az elektrotechnikához mert nem ismerem fel azt ami már jó lenne nekem. Ezért kérem a ti segítségeteket. És nagyon nagyra értékelem a segítő hozzászólásokat! És mind az itt!!!!
(#) Medve válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szerintem nem jó, ez egy szintező, ami a függőleges irányban méri a szöget.
Link...Ám itt egy kéttengelyes modul UART interface-szel!..Tévedtem!
(#) Boheem válasza Medve hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Szuper vagy! Ez egy király oldal. Igen, kicsit drágák a dolgok de sokat tudnak. Most már két dolog van hátra. Kiválasztani azt ami nekem a legmegfelelőbb és valahogy megrendelni azt. Hogyan célszerű ezt kishazánkból intézni? Bármi is lesz, ez egy jó közelítése a dolognak. Köszönöm szépen Medve.
(#) StMiklos válasza Boheem hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Szevasz!
Érdeklődve olvasgattam az eddigieket, én kaptam egy "játékszert". Igényeidet, elvárásaidat nézve Te nyilván annak is tartod, de azért "bemutatom", az érdekesség kedvéért.
Ajándék volt, de az ára gondolom legfeljebb négyjegyű. Amit tud: fok felbontással kiírja az értéket, adja a légnyomást, ebből tengerszint feletti magasságot. /Hogy így mennyit ér, tudjuk./
De... digitális formában belül valahol megvan az "érték", talán ki lehet nyerni belőle.
Üdv: StMiklos

Compass3.jpg
    
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem