Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő

Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 50
(#) bgsf válasza eper1234 hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

itt a nyáktev .lay-ben. a nyugalmi áramot beállító tranyó nálam BC182. ezt úgy lehet a hűtőbordához fogatni hogy egy furatba szilikonpasztával bele kell nyomni. én nem raktam a hűtőbordára mert 40W-nál sem melegszik 40-45 fok fölé a borda mert akkora.
(#) ngyzoli hozzászólása Feb 27, 2009 /

Sziasztok!
Már nagyon régen foglalkoztam ezzel a végfokkal,de...
Az Ágoston-féle könyv 207.oldalán található hybrid erősítő tkp.nem más,mint az "ősrégi"Sípos-könyvben publikált texas vég',kiegészítve egy csöves bemeneti fokozattal.Mivel ötletesnek tűnik,ezt a reinkarnációt megépítettem,és tényleg nagyon jól szól,a hangja valószínűleg veri az eredeti ic-s változatét.Csakhogy...
Ebben a formában az erősítő érzékennyé vált a hálózati brummra.Mivel nálam a visszacsatolás nincs bekötve,mert így szebben szól,az optimum 30mA körüli áramnál már zavaró a búgás,de a könyv akár 100mA-t is ajánl,mert;"ez jót tesz az erősítő hangjának"...amivel egyetértek.Ha jól emlékszem,az eredeti kapcsolásnál soha nem volt brumm-probléma...
(#) bgsf válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Szia! Le tudnád adni a rajzot? Érdekelne!
Próbáld meg a csöveket egyenárammal fűteni, lehetőleg szűrt stabilizált legyen.
(#) bgsf válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Nekem az IC-s változatnál 60-65mA a nyugalmi áram és semmi brumm! A csöves változatot nem ismerem, de tuti hogy valami kábelezési probléma. Elméletileg a csövek fűtése váltóáramról sem okoz brummot, de erősítőknél használják az egyenáramú fűtést, és hidegítő kondikat a fűtés két vége és a test között (kb:47-150nF stiroflex, vagy kerámia).
(#) ngyzoli válasza bgsf hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Sajnos most kapásból nem tudom feltenni a rajzot,de a könyv valahol a HE-n be van linkelve(de hogy hol...???)
A lényeg,h az eredeti rajz az ic kimenetén lévő 47ohmos ellenállás után van"elvágva",a meghajtó fokozat elhagyva,s a helyére van biggyesztve egy csöves SRPP kapcsolás.A texas "vége"az ic-s meghajtás nélkül,önállóan is működik,kis impedanciáról vezérelve,pl:cd-játszó fejhallgató kimenete teljesen kivezérli.Egészen biztosan nem a csőfűtés viszi bele a búgást,itt egész mások az imp-viszonyok,és a vcs.sincs bekötve,ami szintén kedvezőtlen irányba viszi a zajérzékenységet.Ha a potmétert átkötöm a két fokozat közé,vmivel jobb a helyzet,de a hangminőség kissé visszaesik... Az eredeti áramkör nekem sem volt brummos,a hibrid sajnos dual-mono táplálásnál is ezt műveli.
(#) mp3maker válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Ágoston Lajos - Audiofil erősítők építése című könyvben van a kapcsolási rajz.
(#) ngyzoli válasza mp3maker hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Köszi,-nem a saját nevemben. Talán másnak is hasznára lesz...
(#) fazksg hozzászólása Márc 29, 2009 /

Sziasztok!
Eredetileg az Ágoston féle hibrid keltette fel az érdeklődésemet, de a brumm-probléma (meg a realitásérzékem növekedése ) miatt először inkább csak az eredetivel próbálkoznék. Kérdésem: Jó lehet az eredeti kapcsoláshoz is a BD245/246 páros? Nem akarok belőle nagy teljesítményt, csak szobába kell, 20-25 volt körüli tápot szeretnék neki adni.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: FazksG
(#) ngyzoli válasza fazksg hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Az eredeti verzióhoz tökéletesen megfelel az általad megjelölt tranyópár,még akár a BD 243-244 párossal is elmenne a gép ekkora tápfeszültségen,de azért a nagyobb biztosabb.
Egyébként a Skori által bemutatott fetes verzión is túlvagyok,ez üzemképes,viszont sokkal gerjedékenyebb a bipolárisnál,ergo macerásabb az élesztése.A tápot ajánlatos lépcsőzetesen emelni,majd próba,ha nem gerjed,léphetünk tovább... Első körben maradj az eredeti verziónál azzal semmi ilyen probléma nincs.A középső tranyót szereld a hűtőbordára,negatív termikus visszacsatolást létesít,-->kiváló hőfokstabilitása lesz.Ez a(z ős)régi kapcsolás még mindig van olyan jó hangú,h érdemes foglalkozni vele.Most egy "de luxe"változatot építek ebből.
(#) fazksg válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Szia!
Köszönöm a segítséget! Ma meg is vettem a végfokhoz az alkatrészeket (kellemetlen meglepetésemre 1200 Ft volt, pedig BD 243-244 tranzisztorokat vettem hozzá). Kíváncsi lennék (természetesen csak ha publikus), hogy a 'de luxe verzió' mit takar? EQ, kivezérlésjelző, elektronikus bemenetválasztó, hőmérsékletkijelzés? Vagy rossz irányba tapogatózom ?
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Mit értesz d'lux verzión? Egy TEXAS az egy TEXAS! Ha valaki még valami full extrát akar bele építeni az magánügy. Én építettem már karácsonyfát is ebből az erősítőből, de inkább maradok a naturális külsőnél, és az egyszerű, de erőt sejtető megjelenésnél!
Amit magamnak csináltam abban még egy LED sem volt...de nem is kellett!
A bemenet választás ISOSTAT kapcsolókkal van, és van egy olyan megoldás hogy amit a magnóval veszek fel azt nem kell hallgatnom, hanem közben akár CD-t vagy rádiót, vagy lemezt is hallgathatok.....
Mai nyelvre lefordítva: rippelhetek be akár lemezt vagy kazettát közben hallgathatom a rádiót anélkül hogy a gépet zavarná...
(#) ngyzoli válasza fazksg hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Ez mindössze annyit jelent,h duplázott végtranzisztorokkal lesz építve,ill.a visszacsatolás másképp lesz megoldva,mint az eredeti.Mivel ez a végfok kollektor-kimenetű,ez az elrendezés valamivel magasabb kimeneti ellenállást biztosít,mint a szokványos emitter kimenet,ezt némileg kompenzálja a dupla végtranyó.Ha lehet,a v.csatolást elhagyom,ill csak a meghajtó fokozatban lesz;az ellenállás átkerül az ic kimeneti pontjára.Már ha mindezt "hagyni fogja" az erősítő,és nem billen fel a stabilitása...de úgy tűnik,megoldható.A meghallgatási próbát valószínű,csak hétvégén tudom megejteni.
(#) ngyzoli válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Álláspontoddal egyetértek,én sem szeretem a csilli-villi,hivalkodó megjelenést,tehát a kifejezést nem a külsőre értettem.A lényeg,mint tudjuk,mindig BELÜL rejtezik...
(#) varttina válasza ngyzoli hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Sziasztok!
Én is módosítottam kicsit az eredeti kapcsoláson, az összes tranzisztort a hűtőbordára raktam, a végfokot pedig megtripláztam.
(#) skylooker válasza varttina hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Végtranyók 2x249C/250C, visszacsatolás lazábbra, meghajtók 239C240C, mind bordára, 180W, bár fűt...
(#) ngyzoli válasza varttina hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Ez igazán szép... És mennyit tud ebben a verzióban? Nálam most a "dupla" változat megy,végtranyók:BD 707-708,meghajtók:BC 639-640.Tökéletes.
(#) ngyzoli válasza skylooker hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

A visszacsatolás lazítása lehetséges ilyen felépítésben,akár 150kohm-ig is el lehet menni.Ennek a végfoknak is sajátsága,h nagy mértékben variálható,egyedi igények szerint. A kimenőteljesítményhez gratula,180W fog is fűteni rendesen...
(#) skylooker válasza ngyzoli hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /

Ez már a távoli múlt, tizen-valahány éve adtam el, most kissebb van belőle.
Amúgy a táp miatt nem lehetett tartósan kivenni a 180 wattot, a puffert akkor aranyárban mérték. Szinusz 130 watt jött belőle, tartós teszt, 10 órán keresztül... jó meleg volt a szobában
(#) fazksg válasza varttina hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /

Én majd az Ágoston féle csövesnek egyfajta továbbgondolását szeretném elkövetni, az ic-s előfokrész helyére betenni egy ECC83-asokkal kivitelezettet, de egyenlőre még ott járok, hogy 2 cső fog kelleni oldalanként...
(#) ngyzoli válasza skylooker hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Az a 130' is elég szép eredmény egy 70W-ra méretezett áramkörtől... :yes:
(#) ngyzoli válasza fazksg hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Az Ágoston-féle hibryd-texas alapvetően konstrukcióhibás sztem.(egyesek szerint működésképtelen,ez viszont NEM igaz.)A csöves meghajtás nem tud olyan alacsony impedanciát biztosítani,h ne legyen zavaró búgás,másik probléma,h a csöves verziónál okvetlenül szükséges R-C csatolás miatt kiesik az ic "szabályozó"szerepe,a kimeneti DC-offset elbillenhet.Mivel a ME-kben diff-erősítő van,az eredeti kapcsolásban pedig a visszacsatolás is DC,ezért a kimeneti offset-et az ic gyakorlatilag nullára(!)kiszabályozza.(1-2mV) Ez a csöves meghajtásnál értelemszerűen nem működhet...
Az sem teljesen világos,miért kell(ene) két cső a meghajtáshoz,de véleményem szerint az ECC 83-assal egész biztosan nem lehet elérni a kellően alacsony impedanciát.(sőt semmilyen más csővel sem.)Ez a megoldás valószínűleg zsákutca...
(#) fazksg válasza ngyzoli hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Kösz a választ, mindenesetre a leírtak különösebben nem zavarnak, egy pár dolgot szeretnék kipróbálni a gyakorlatban, amiről eddig csak olvasgattam... Ha nem lesz belőle semmi, az se baj!
(#) ander válasza fazksg hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

üdv!
Ez a variáció hogy tetszik?

class25wa.jpg

(#) CHZ válasza ander hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Szerintem a hibák miatt nem fog tetszeni .
(#) varttina válasza ngyzoli hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Fogalmam sincs mennyit tud majd ebben a verzióban, számomra nem is a teljesítmény fokozása az elsődleges cél, hanem a hangminőség. A jelenlegi verziómban csatornánként 1-1 db BD249C/BD250C tranyó van, egész szépen szól még teljes kivezérlés esetén is, de egész kis hangerőn szinte tökéletes a hangja. Ezt a "tökéletes tartományt" szeretném kicsit kitolni.
Másrészt furán nézne ki az 1000VA-es trafó mellett 2 db 25W-os végfokpanel.

Ha csöves meghajtás mellett döntenék, valószínű ECC88-as csöveket használnék. Nagyobb áramot elvisel mint a 83-as, kisebb anódfeszültség mellett is szépen működik. Nem kellene külön 200V-os tápegység, hiszen a végfok tápfeszültsége (48V..80V) bőven elég lenne neki.

Egyébként csövekből is lehet műveleti erősítőt építeni.
Bővebben: Link
(#) bgsf válasza varttina hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Idézet:
„Egyébként csövekből is lehet műveleti erősítőt építeni”

Lehet, de minek?
Én a TEXAS-t megépítettem több variációban, és mindenképpen jól szólt!
A legutolsó uA709 műver és BD249-250 végtranyóval. Durván 1(!)Mhz-ig egyenes frekvenciaátvitel 80mA-es nyugalmi árammal +/-32V 250VA-es trafó, passzív hangszín és csak sima ISOSTAT kapcsolóval a bemenet.
Vissza térve a csövekre! Szerintem a hibrid megoldás nem a legjobb dolog. Az erősítő elveszti a csöves erősítők jó tulajdonságát! Viszont nem jó a mai zenékhez! A csöves előfok NAGYON jó a szimfónikus zenékhez, de a mai techno/rap/megmiegyebekhez sajnos nem jó, a négyszögjel átvitel miatt. A modern zenék nem a lágy szinuszos dallamokkal vannak átitatva, és a csöves fokozatok ezt nem tudják átvinni!
Például egy metál zene (ha az éppen nem Deep Purple, mert ők Hammond orgonát és csöves torzítót is használtak) élvezhetetlen egy csöves vagy hibrid erősítőn! Nem csak az én tapasztalatom hanem másoké is! Szerintem a TEXAS-t felesleges túlbonyolítani, javítani nem lehet az eredeti kapcsoláson, csak rontani. Építettem belőle vagy 20-30 darabot, mindegyik tuti volt, és bemérve is produkálta a paramétereket amit a fejlesztő megadott, és még többet is!
Szerintem BD249-250 párral és a megfelelő előtétekkel a Zénerek előtt ki lehet hozni a 60W-ot, minimális zajszint mellett és max frekiátvitellel. A torzítást nem tudtam mérni, 0,1% alatt van!
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

"A csöves előfok NAGYON jó a szimfónikus zenékhez, de a mai techno/rap/megmiegyebekhez sajnos nem jó, a négyszögjel átvitel miatt. A modern zenék nem a lágy szinuszos dallamokkal vannak átitatva, és a csöves fokozatok ezt nem tudják átvinni!"

Remélem ezt nem gondoltad komolyan !
(#) skylooker válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Első téma: műv. erősítő csövekből - ha nem is komplett műv. eerősítőt, de diff erősítőt el tudok képzelni a bemeneten, noha nem túlzottan kedvelem, lehet létjogosultsága.

Az, hogy csöves erősítő nem jó "kemény zenére", biztos, hogy nem igaz. Gondolj csak akármelyik rockbanda koncertjére, milyen feliratokat látsz a ládákon? Pl. Marshall... csupa csöves cucc.
Lemezről is nagyon jól szól nemcsak a Deep Purple, de a Black Sabbath, Halloween stb. is, csöves erősítvel.

BD-ből a C változatoknál az egészséges határ 90-100W, nekem az állandósult szinusz azért esett 130-ra az iker kivitelnél, mert leszippantotta a puffereket, csak 2x4700 mikro volt - akkor még aranyárban volt az elko.

Az viszont igaz, hogy mindenféle tranyókkal megépítve jól szól és strapabíró.
(#) ngyzoli válasza varttina hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Oké,értem a koncepciódat,de sok erősítőeszköz paralel kapcsolása egy határon túl inkább gondot okoz.(a 3db éppen határeset...)
"Másrészt furán nézne ki az 1000VA-es trafó mellett 2db 25W-os végfokpanel"
Ebben tökéletesen egyetértek.
Nálam is felmerült gondolati síkon az ECC 88-as alkalmazása-->egyszerűbb táplálás,de a fentebb vázolt problémák miatt nem kísérleteztem tovább ezzel.Ha valakinek sikerülne megoldani...nekem nem jött be.De gyanítom,ehhez bele kellene nyúlni a kapcsolásba...
(#) ngyzoli válasza ander hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Nekem NAGYON nem... Azonkívül,h nem teljesen világos,miért is kell két ic-s bemeneti fokozat egy helyett,a második ME.pozitív tápágában a zener sorosan van bekötve,s nem párhuzamosan,mint kellene,azonkívül a polaritása FORDÍTOTT,továbbá ha a neminvertáló(+) bemenet is testre van kötve,hogyan is lesz ott kimeneti jel?(az RC-tag virtuális testpont) Háát...ÍGY nem építeném meg.
Következő: »»   4 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem