Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   25 / 982
(#) tilde válasza Dudus hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /

De az jó lenne, ha egy öteres vezeték lenne, és csak négy ér lenne bekötve a konnektorokba a 3F és a PE? - mert mi van ha van egy ősrégi betonkeverő még négypólusos csatlakozóval.
(#) Dudus válasza tilde hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /

Nem egyszerűbb a betonkeverőre rakni egy szabványos dugót?

Nem kell kihagyni semmit az aljzatból, a dugót kell a használandó készülékhez bekötni, pl. ha nem kell az N, akkor azt kihagyni.
(#) tilde válasza Dudus hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /

Köszi
(#) nagy.peter24 hozzászólása Ápr 15, 2009 /

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. A családi házamba 3x16A van bekötve. A villanyóra szekrény a kerítésbe van beépítve. A szekrény fölött van egy elmenő doboz, amiben fázisonként 1-1 kismegszakító van. A házban van egy elosztó doboz, ahol az áramkörök vannak szétosztva.

A problémám az, hogy egy nagyobb teljesítményű nagyflex "hideg indításkor" levágja a kismegszakítót. Ezzel még nem is lenne baj, mert gondolom induláskor 16A-nél nagyobb áramot vesz fel, ezért a 16A-es kismegszakító levált. A probléma az, hogy nem a flex-hez legközelebbi kismegszakító vált le, hanem a legutolsó, amit az EON szerelt fel, még az óra elé.

Az alábbi kismegszakítókon keresztül jut el a mennykő a gépig:

1. AEG 16A B az óra előtt
2. Siemens 16A B az óra után az elmenő dobozban
3. Siemens 16A B a ház elosztó dobozában

(Az 1-2 a kerítésben, a 3. a házban van)

Azt szeretném, ha nem kellene kigyalogolni a kerítéshez. Gondolom úgy lenne a logikus, ha a fogyasztóhoz legközelebbi kismegszakító váltana le. Amúgy ha egyszer elindult a flex, akkor onnantól már nem vágja le az automatát.

Mit javasoltok, mit tegyek?

Előre is köszi!
(#) Dudus válasza nagy.peter24 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Cseréltesd ki "C" karakterisztikájú megszakítóra az óra előtti és a fölöttieket.
(#) deguss válasza nagy.peter24 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Ha ideiglenes megoldás szükséges: Dugd be a felxet egy-két hosszabb hosszabbítóba, ha igényes megoldásra vágysz a biztosíték (gondolom fizetős) cseréje nélkül, akkor építsd egy egyszerű lágyindító kapcsolást.
(#) proba válasza nagy.peter24 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Egy jó hosszú hosszabbító is segíthet.
(#) Pulyka válasza nagy.peter24 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Helló

Velünk is már történt ilyen az oktatóhelyen,mikor zárlatot csináltunk ,akkor nem a legközelebbi teszem azt 10A-es kismegszakító oldott le,hanem a fő 42 amperes kismegszakító!
Mi meg csak nézünk bután,hogy ez hogy lehet? :wow2:
Nem logikus,de megmagyarázta a mesterünk(oktatónk),és azóta tudom,hogy ez azért van így,mert a "főkismegszakítokon" folyik át az épület összes villamos terhelése,ezért énszerintem mindegy,hogy a terhelés alatt lévő kismegszakító hány amperes,mert az igyis-ugyis gyorsabban fog reagálni az ilyen gubancokra,mint az,amelyiken nincs terhelés.

Ez csak az oka,hogy miért nem a legközelebbi kismegszakító old le!

Tomi
(#) VIM válasza Dudus hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Helló! Nem akarok kötözködni, de ennyi erővel az "üveg bizti" helyére is tehetnék egy 3-as csavart, mert az is leold csak kicsit később. Itt egészem másról van szó! A B-s karakterisztika 3-5-szörös névleges áramnál old le. A C-s meg 5-10-szeresnél. Csak az a baj, hogy a B-s termikus védelme szólal meg, míg a C-s gyors kioldója felfogja hogy mit is kellene csinálni! Háát, azért nem mind egy. VIM.
(#) Dudus válasza VIM hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Nem veszem annak!

Szerintem ennyi erővel nem tehetnénk...

Egy 16A "B" és egy "C" - ben ugyanaz a thermikus védelem van. Tehát a vezeték védelmét mindkettő ellátja. A nagy indítási áramú berendezésekhez pedig "C" karakterisztikájú megszakítót szoktak szerelni. Az áramszolgáltató is szó nélkül cseréli az óra alatti "B"-s megszakítót "C"-re, sőt sok helyen eleve "C"-t szerelnek. A megszakító feladata nem a készülék védelme hanem a vezetéké, ahhoz van méretezve is a . Ha a motor védelme fontos motorvédőt használnak vagy beépített egyéb védelemmel gondoskodnak a biztonságról.

Ezért nincs ember, aki hálózatfejlesztésbe fogna, fizetne nem kevés pénzt, mert egy ilyen berendezés pár msec-re nagy áramot vesz föl.

A postban szereplő "nagyflex" márcsak ilyen hajlamú, max egy soros induktivitással lehetne erről lebeszélni, de fölösleges.

-szerintem-
(#) proli007 válasza Dudus hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Hello!
Kb. 30évvel ezelőtt köszörültem egy 2600-as Metabo-val, már akkor is volt benne "lágyindítás". Még villogott is, mielőtt elindult.. Hát nem sokat fejlődött a dolog, esetleg visszafelé?
üdv! proli007
(#) Dudus válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Abszolút visszafelé fejlődünk! Már régen nem a mérnökök mondják ki a végszót. 1 cent megtakarításért bármit kihagynak, akár a lágyindítót is. Az igazán profi gépek pedig, bár filléres tételekkel megoldják az extra funkciókat csillagászati áron vannak.

Üdv.
(#) kendre256 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Régen használatra tervezték a készülékeket, mostanában már csak fogyasztásra...
(#) Sziszkó hozzászólása Ápr 16, 2009 /

Űdv mindenkinek! Segítségeteket szeretném kérni egy ukrán (nagy káma,5/4"-es szívócsonk,725w)szivattyúval kapcsolatban.Éppen a locsolási szezon kezdetén kidurrant benne a kondenzátor, aminek az értéke leolvashatatlan.A szomszédomnak van egy ugyan olyan szivattyúja ami működik is. Megnéztem volna a kondi értékét,de ez is szintén olvashatatlan.Kiszereltem belőle a jó kondit, azért gondolom,mert a szivattyúm életre kelt tőle.Megmértem kapacitásmérővel:14.8 mikro-t mutatott a műszer (ami szintén szovjet gyártmány).Lehetséges ez az érték?Kérdésem:nem tudja-e valaki ,milyen kondi kell ebbe a csodaszerkezetbe?Külsőre :30mm átmérőjű,kb 70mm hosszú hegeres testalkatú.Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) Sziszkó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Szia! Köszönöm a segítséged, kipróbálom.
(#) karesz01 válasza Sziszkó hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

De ha 16 µF van az sem gond!
Nekem olyan van rajta káma 10-es nem?
Pedrolló szivattyúval találkozott már valaki?
Nem gagyi utánzat eredeti olasz!

Valaki szedte szét?
(#) Sziszkó válasza karesz01 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Szia! Nem tudtam rájönni,milyen tipusszámmal rendelkezik ez a szivattyú, de azt hiszem olyan mint a tied. Köszi a segítséget!
(#) Matt hozzászólása Ápr 19, 2009 /

Tisztelt Kollégák!

Azt tapasztaltam a minap, hogy a laptopom portjai ráznak, ha mezítláb állok a járólapon és hozzáérek bármelyik porthoz. Ez csak a laptopnál fordul elő, egyéb eszközöknél nem.

Előre is köszönöm:
Matt
(#) potyo válasza Matt hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Idézet:
„Előre is köszönöm:

Mit?
(#) Matt válasza potyo hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Bocs, lemaradt a vége. Az lenne a kérdésem, hogy ez normális, vagy megint valami "szakbarbár" volt a villanyszerelő?
(#) potyo válasza Matt hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Nagyon a földelés hiányának tűnik. Lehet szakadt a földelés a laptoptáp és a konnektor között is, nem biztos, hogy a villanyhálózatnál van a probléma.Ki kell mérni a földelést a konnektorban, és kiderül.
(#) wpetya válasza Dempsey hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Ha nincs földelés a lakásodban, mihamarabb csináltasd meg (hivatalos érintésvédelmi mérést kell csináltatni, papírral dokumentálva!) Le kell verni egy szondát a földbe Kb. 3,5 m. re( a földelési ellenállás határozza meg.) Akkor is meg kell nézni kizárásos alapon, hogy melyik készülék a hibás. Mind húzd ki, (kösd le) és egyenként meg kell nézni a földelendő készülékeket, ugyanis attól még a hiba nem múlik el, max lemegy a földbe a fesz. A Fi relét viszont leoldhatja a hiba, ami kellemetlen.
(#) wpetya hozzászólása Ápr 19, 2009 /

A régi házaknál sokan csinálták, hogy rákötötték a védőföldelést a vízcsőre.Nem szabad! A vízművek műanyagra cseréli a bekötővezetékeket, és az egész házban rázhat a vízrendszer. Több lakásos háznál minden lakásban ráz akkor, ugyanis nincs áthidalva a műanyagcső.
(#) zoli_varga válasza wpetya hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Ez egy kissé téves megállapítás így mert a vízvezetéket védővezetőként tilos használni, de EPH hálózatba be kell kötni. A régi házakban is le van földelve a vízvezeték hálózat (általában pont a vízóránál). Ott van probléma hogy az említett régi lakásokban csak PEN vezető és Fázis vezető volt bekötve (úgy hogy nem választottak szét PE és N szálakat) mert a régi szabványok nem mindig tették kötelezővé. (meleg burkolatú (parketta, linóleum) régi lakásban nem is találsz védőérintkezős dugaljat. Ott az akkori IKV s szerelők így oldották meg a PE létrehozását a fűtőkészülékeknek.
(#) zoli_varga hozzászólása Ápr 19, 2009 /

És általában a védőföldelések állapota mindenhol siralmas mert ki nézi meg ha nem ráz , nincs hiba?
Ez igaz társasházaknál és magánlakásokban is.
Bár igaz ha a fúrt kutas házban ahol szivattyú van ott rákötik a vízcsőre de a baj ott van hogy a betáp pontnál (villanyóra) ott nincs a PEN vezető összekötve a vízcsővel.
MÁR megint EPH!

Ha majd törvénybe iktatják a szerelői ellenőrzést és kötelező lesz akkor majd jól meggazdagszom.

(#) Volt hozzászólása Ápr 20, 2009 /

Sziasztok!
Ha minden összejön akkor rövidesen vehetek egy lakást, és villamosság szempontjából lenne néhány kérdésem.

A lakásban amit kinéztem 1 fázis van és 16 Amper.
Pesten kb mennyibe kerülne „beköttetni” a 3 fázist?
És ez ilyenkor mivel járna? Tudom, hogy nekem csak az anyagiakat kellene állnom, de érdekelne a téma.
Gondolom az egyfázisú villanyórát lecserélnék egy háromfázisúra, de a három fázist általában, hogy szokták elosztani? Maradna egy 16 Amperes és mondjuk két 8 Amperes?
Vagy egy lakásnál nem kell feltétlenül 32 Amperben gondolkodni?
Még lenne pár dolog, de egyenlőre annak is örülnék, ha ezekre válaszolna valaki!
(#) Volt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /

Szia!
Köszi szépen! Nem mondom, hogy kevés, de egy kicsivel többre számítottam! Szóval a 85 még belefér!
Még majd lenne pár kérdésem csak most, mennem kell!
Még egyszer köszi!
(#) nagy.peter24 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /

Köszönöm a hozzászólásokat! Bár igazából még nem tudom mitévő legyek. A ház még építés alatt van, és remélem, hogy a napi szinten használatos nagyobb fogyasztók (elektromos sütő...stb) nem fognak ilyen problémát okozni...
(#) karesz01 válasza Sziszkó hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /

Itt egy kép az enyémekről a PEDROLLO, és a jó öreg orosz!
A második a KÁMA!
(#) VIM válasza Volt hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /

Helló! Az áramszolgáltatók 32A-ig ingyen kötik az új lakások bekötését. Az e fölötti "amper" igényt kell megfizetni 3000Huf/A. A 32A hamar kitelik a konyhában és fürdőszobában. VIM
Következő: »»   25 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem