Fórum témák
» Több friss téma |
De az jó lenne, ha egy öteres vezeték lenne, és csak négy ér lenne bekötve a konnektorokba a 3F és a PE? - mert mi van ha van egy ősrégi betonkeverő még négypólusos csatlakozóval.
Nem egyszerűbb a betonkeverőre rakni egy szabványos dugót?
Nem kell kihagyni semmit az aljzatból, a dugót kell a használandó készülékhez bekötni, pl. ha nem kell az N, akkor azt kihagyni.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A családi házamba 3x16A van bekötve. A villanyóra szekrény a kerítésbe van beépítve. A szekrény fölött van egy elmenő doboz, amiben fázisonként 1-1 kismegszakító van. A házban van egy elosztó doboz, ahol az áramkörök vannak szétosztva. A problémám az, hogy egy nagyobb teljesítményű nagyflex "hideg indításkor" levágja a kismegszakítót. Ezzel még nem is lenne baj, mert gondolom induláskor 16A-nél nagyobb áramot vesz fel, ezért a 16A-es kismegszakító levált. A probléma az, hogy nem a flex-hez legközelebbi kismegszakító vált le, hanem a legutolsó, amit az EON szerelt fel, még az óra elé. Az alábbi kismegszakítókon keresztül jut el a mennykő a gépig: 1. AEG 16A B az óra előtt 2. Siemens 16A B az óra után az elmenő dobozban 3. Siemens 16A B a ház elosztó dobozában (Az 1-2 a kerítésben, a 3. a házban van) Azt szeretném, ha nem kellene kigyalogolni a kerítéshez. Gondolom úgy lenne a logikus, ha a fogyasztóhoz legközelebbi kismegszakító váltana le. Amúgy ha egyszer elindult a flex, akkor onnantól már nem vágja le az automatát. Mit javasoltok, mit tegyek? Előre is köszi!
Cseréltesd ki "C" karakterisztikájú megszakítóra az óra előtti és a fölöttieket.
Ha ideiglenes megoldás szükséges: Dugd be a felxet egy-két hosszabb hosszabbítóba, ha igényes megoldásra vágysz a biztosíték (gondolom fizetős) cseréje nélkül, akkor építsd egy egyszerű lágyindító kapcsolást.
Egy jó hosszú hosszabbító is segíthet.
Helló
Velünk is már történt ilyen az oktatóhelyen,mikor zárlatot csináltunk ,akkor nem a legközelebbi teszem azt 10A-es kismegszakító oldott le,hanem a fő 42 amperes kismegszakító! Mi meg csak nézünk bután,hogy ez hogy lehet? :wow2: Nem logikus,de megmagyarázta a mesterünk(oktatónk),és azóta tudom,hogy ez azért van így,mert a "főkismegszakítokon" folyik át az épület összes villamos terhelése,ezért énszerintem mindegy,hogy a terhelés alatt lévő kismegszakító hány amperes,mert az igyis-ugyis gyorsabban fog reagálni az ilyen gubancokra,mint az,amelyiken nincs terhelés. Ez csak az oka,hogy miért nem a legközelebbi kismegszakító old le! Tomi
Helló! Nem akarok kötözködni, de ennyi erővel az "üveg bizti" helyére is tehetnék egy 3-as csavart, mert az is leold csak kicsit később. Itt egészem másról van szó! A B-s karakterisztika 3-5-szörös névleges áramnál old le. A C-s meg 5-10-szeresnél. Csak az a baj, hogy a B-s termikus védelme szólal meg, míg a C-s gyors kioldója felfogja hogy mit is kellene csinálni! Háát, azért nem mind egy. VIM.
Nem veszem annak!
Szerintem ennyi erővel nem tehetnénk... Egy 16A "B" és egy "C" - ben ugyanaz a thermikus védelem van. Tehát a vezeték védelmét mindkettő ellátja. A nagy indítási áramú berendezésekhez pedig "C" karakterisztikájú megszakítót szoktak szerelni. Az áramszolgáltató is szó nélkül cseréli az óra alatti "B"-s megszakítót "C"-re, sőt sok helyen eleve "C"-t szerelnek. A megszakító feladata nem a készülék védelme hanem a vezetéké, ahhoz van méretezve is a . Ha a motor védelme fontos motorvédőt használnak vagy beépített egyéb védelemmel gondoskodnak a biztonságról. Ezért nincs ember, aki hálózatfejlesztésbe fogna, fizetne nem kevés pénzt, mert egy ilyen berendezés pár msec-re nagy áramot vesz föl. A postban szereplő "nagyflex" márcsak ilyen hajlamú, max egy soros induktivitással lehetne erről lebeszélni, de fölösleges. -szerintem-
Hello!
Kb. 30évvel ezelőtt köszörültem egy 2600-as Metabo-val, már akkor is volt benne "lágyindítás". Még villogott is, mielőtt elindult.. Hát nem sokat fejlődött a dolog, esetleg visszafelé? üdv! proli007
Abszolút visszafelé fejlődünk! Már régen nem a mérnökök mondják ki a végszót. 1 cent megtakarításért bármit kihagynak, akár a lágyindítót is. Az igazán profi gépek pedig, bár filléres tételekkel megoldják az extra funkciókat csillagászati áron vannak.
Üdv.
Régen használatra tervezték a készülékeket, mostanában már csak fogyasztásra...
Űdv mindenkinek! Segítségeteket szeretném kérni egy ukrán (nagy káma,5/4"-es szívócsonk,725w)szivattyúval kapcsolatban.Éppen a locsolási szezon kezdetén kidurrant benne a kondenzátor, aminek az értéke leolvashatatlan.A szomszédomnak van egy ugyan olyan szivattyúja ami működik is. Megnéztem volna a kondi értékét,de ez is szintén olvashatatlan.Kiszereltem belőle a jó kondit, azért gondolom,mert a szivattyúm életre kelt tőle.Megmértem kapacitásmérővel:14.8 mikro-t mutatott a műszer (ami szintén szovjet gyártmány).Lehetséges ez az érték?Kérdésem:nem tudja-e valaki ,milyen kondi kell ebbe a csodaszerkezetbe?Külsőre :30mm átmérőjű,kb 70mm hosszú hegeres testalkatú.Előre is köszönöm a segítségeteket!
Szia! Köszönöm a segítséged, kipróbálom.
De ha 16 µF van az sem gond!
Nekem olyan van rajta káma 10-es nem? Pedrolló szivattyúval találkozott már valaki? Nem gagyi utánzat eredeti olasz! Valaki szedte szét?
Szia! Nem tudtam rájönni,milyen tipusszámmal rendelkezik ez a szivattyú, de azt hiszem olyan mint a tied. Köszi a segítséget!
Tisztelt Kollégák!
Azt tapasztaltam a minap, hogy a laptopom portjai ráznak, ha mezítláb állok a járólapon és hozzáérek bármelyik porthoz. Ez csak a laptopnál fordul elő, egyéb eszközöknél nem. Előre is köszönöm: Matt
Bocs, lemaradt a vége. Az lenne a kérdésem, hogy ez normális, vagy megint valami "szakbarbár" volt a villanyszerelő?
Nagyon a földelés hiányának tűnik. Lehet szakadt a földelés a laptoptáp és a konnektor között is, nem biztos, hogy a villanyhálózatnál van a probléma.Ki kell mérni a földelést a konnektorban, és kiderül.
Ha nincs földelés a lakásodban, mihamarabb csináltasd meg (hivatalos érintésvédelmi mérést kell csináltatni, papírral dokumentálva!) Le kell verni egy szondát a földbe Kb. 3,5 m. re( a földelési ellenállás határozza meg.) Akkor is meg kell nézni kizárásos alapon, hogy melyik készülék a hibás. Mind húzd ki, (kösd le) és egyenként meg kell nézni a földelendő készülékeket, ugyanis attól még a hiba nem múlik el, max lemegy a földbe a fesz. A Fi relét viszont leoldhatja a hiba, ami kellemetlen.
A régi házaknál sokan csinálták, hogy rákötötték a védőföldelést a vízcsőre.Nem szabad! A vízművek műanyagra cseréli a bekötővezetékeket, és az egész házban rázhat a vízrendszer. Több lakásos háznál minden lakásban ráz akkor, ugyanis nincs áthidalva a műanyagcső.
Ez egy kissé téves megállapítás így mert a vízvezetéket védővezetőként tilos használni, de EPH hálózatba be kell kötni. A régi házakban is le van földelve a vízvezeték hálózat (általában pont a vízóránál). Ott van probléma hogy az említett régi lakásokban csak PEN vezető és Fázis vezető volt bekötve (úgy hogy nem választottak szét PE és N szálakat) mert a régi szabványok nem mindig tették kötelezővé. (meleg burkolatú (parketta, linóleum) régi lakásban nem is találsz védőérintkezős dugaljat. Ott az akkori IKV s szerelők így oldották meg a PE létrehozását a fűtőkészülékeknek.
És általában a védőföldelések állapota mindenhol siralmas mert ki nézi meg ha nem ráz , nincs hiba?
Ez igaz társasházaknál és magánlakásokban is. Bár igaz ha a fúrt kutas házban ahol szivattyú van ott rákötik a vízcsőre de a baj ott van hogy a betáp pontnál (villanyóra) ott nincs a PEN vezető összekötve a vízcsővel. MÁR megint EPH! Ha majd törvénybe iktatják a szerelői ellenőrzést és kötelező lesz akkor majd jól meggazdagszom.
Sziasztok!
Ha minden összejön akkor rövidesen vehetek egy lakást, és villamosság szempontjából lenne néhány kérdésem. A lakásban amit kinéztem 1 fázis van és 16 Amper. Pesten kb mennyibe kerülne „beköttetni” a 3 fázist? És ez ilyenkor mivel járna? Tudom, hogy nekem csak az anyagiakat kellene állnom, de érdekelne a téma. Gondolom az egyfázisú villanyórát lecserélnék egy háromfázisúra, de a három fázist általában, hogy szokták elosztani? Maradna egy 16 Amperes és mondjuk két 8 Amperes? Vagy egy lakásnál nem kell feltétlenül 32 Amperben gondolkodni? Még lenne pár dolog, de egyenlőre annak is örülnék, ha ezekre válaszolna valaki!
Szia!
Köszi szépen! Nem mondom, hogy kevés, de egy kicsivel többre számítottam! Szóval a 85 még belefér! Még majd lenne pár kérdésem csak most, mennem kell! Még egyszer köszi!
Köszönöm a hozzászólásokat! Bár igazából még nem tudom mitévő legyek. A ház még építés alatt van, és remélem, hogy a napi szinten használatos nagyobb fogyasztók (elektromos sütő...stb) nem fognak ilyen problémát okozni...
Itt egy kép az enyémekről a PEDROLLO, és a jó öreg orosz!
A második a KÁMA! |
Bejelentkezés
Hirdetés |