Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli gyertya

Témaindító: vicsys, idő: Okt 28, 2008
Lapozás: OK   35 / 59
(#) Kovidivi válasza csezoli21 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /

Nekem melegedett, de nem lett semmi baja! Üdv!
(#) moltam válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Én már nyírtam ki így bc337 et De próbáld ki és ha megy örülj
(#) slogan hozzászólása Ápr 15, 2009 /

Sziasztok !

Én is meg csináltam ,nekem is kb. 10-12 cm ről jól megy kék leddel.
Én 2mm-es zománcozott huzalból 6cm átmérőjű kőrt csináltam mindkét oldalra.
A vevő oldalról elhagytam az 1N4148-at és az összes kondi kerámia ,ill. a 100n stiro. 3db 1,2V akksiról megy.

Csinálok majd képet ,ha van rá igény.....

Köszi nektek ,jó szórakozás volt !

Üdv : István
(#) Kovidivi válasza moltam hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Én csak ennek a kapcsolásnak adtam véletlenül fordított tápfeszültséget. Itt nem lett semmi baja a tranzisztoromnak, csak melegedett. Más kapcsolásban persze, hogy könnyen tönkremegy Üdv!
(#) bigbazsi válasza slogan hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Majd akkor egy képet rakj fel!
(#) slogan válasza bigbazsi hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Íme a képek...

(mos nézem ,koszos a körmöm ))
bocs ,de autószerelő műhelyben dolgozom
(#) bigbazsi válasza slogan hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Semmi baj amúgy jó lett
(#) slogan válasza bigbazsi hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Köszi !
(#) bigbazsi válasza slogan hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Hány db-ot csináltál már eddig?
(#) nagy_david1 hozzászólása Máj 3, 2009 /

Sziasztok!
Nem akarok flood-olni ezért itt van a kérdésem, és még az előtte levő oldalon is, csak átküldtek ide, mielőtt beleméllyülünk ott a témába. A linkelt kérdéseimre szeretnék válaszokat kapni, mert sok dolog nem a legtisztább ezzel az energiatovábbítással mágneses térrel. Köszönöm előre is.
(#) nagy_david1 hozzászólása Máj 3, 2009 /

Köbzoli-tól meg azt szeretném akkor kérdezni hogy azért nem ment nekem mert az 555 csak 0,5MHz-re képes max és itt kéne 3,5MHz?
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Ugyancsak ilyen ledes meghajtásra de legalább 100mA-t bírna el legalább max 10cm-n. És mivel tényleng rátapintottál hogy nem értem nagyon ennek a kapcsolásnak a működését és mivel nem szeretk olyant csinálni mit nemigazán értek, mert ha nem megy vagy javítani akarok akkor nemtudom mit változtassak és hova nyúljak viszont ha ismerem az elkészített "kütyü" működését akkor máris sokkal könyebb. Ezért gondolkoztam 555, de ha most pl nekiállnék egy kvarc-cal és egy frekvenciaosztóval akkor már sokkal nagyobb a valószínűség a működésére? Tudom túlbonyolítom, mondjuk a vezérléssel sokkal könnyebben eljátszadoznék mivel itt vannak ötletek mintsem a tekercseknél miknél aztán tényleng nagyon kezdő vagyok és ott még tippeim sincsenek, s ezért emeltem a hangsúlyt minden hozzászólásomba arra hogy milyen adatok változtatásával milyen téren változik meg az átvitt energia nagysága és lehető legkisebb vesztesége (huzal, tekercs átmérők és menetszámok). Konkrét példa ként vegyük a Skori nagyon egyszerű és bevált kapcsolásánál ha a tekercsnek megváltoztatnánk a menetszámát, átmérőjét és huzal átmérőjét, feltételezve hogy a frekvencia marad így ahogy van, akkor milyen változásokat lehetne észrevenni?
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Azért megpróbálom... Csinálok egy hagyományos tranzisztoros astabil multivibrátort azt jól megépítve az 555 frekvenciája felé lehet jóval vinni és még szabályozható is, és lesz ami lesz, legalább már a frekvencia találni fog s akkor már csak a tekercsekkel kell szorakozzak... Azért meg mindig kiváncsi lennék valaki konyhanyelves magyarázataira a tekercses kérdéseimmel kapcsolatban. Köszönök addig is minden eddigi segítséget.
(#) petya1989 hozzászólása Máj 5, 2009 /

Sziasztok.
Meg csináltam a Skori féle kapcsolást és működik is csak szeretném nyákra megoldani láttam is rajzot hozzá. Csak én ilyen téren nagyon kezdő vagyok szeretnék megkérni valakit hogy készítsen nekem egy ilyen vezeték nélküli ledes meghajtásos nyákot.
Természetesen nem ingyen gondoltam az árajánlatokat privátba várom.
Nagyon köszönöm és mindenkinek sok sikert az után építéshez.
(#) bencus11 hozzászólása Máj 11, 2009 /

Sziaztok!

Megcsináltam a Skori-féle kapcsolási rajz alapján a wireless-gyertyámat és szépen működik is.
Csupán nem értem hogy mi miért van úgy a kapcsolásban ahogy van..Az tiszta,hogy a változó mágnese fluxus indukál elektromos áramot a vevőben,de nem értem mitől fog váltakozni, ha egy sima egyenáramú lapos elemről megy..A tranzisztor meg teljes homály..Valaki elmagyarázná nekem?Hálás lennék érte!
(#) didyman válasza bencus11 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

A tranzisztor és környezete egy oszcillátort alkot, ennek köszönhető a váltakozó mágneses tér.
(#) deguss válasza bencus11 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

didyman jól írja, az adótekercsben egyszer folyik áram, egyszer pedig nem, elég egyszerűen megmondva (a gyakorlatban szinuszos az áram), tehát ez is váltakozó áram, ami váltakozó fluxust eredményez. Ez pedig feszültséget indukál a körülötte lévő tekercsben.
De mivel az adó és vevőtekercs azonos méretű, a rezonanciafrekvencián (1/GYÖK(L*C)) ez sokkal jobban működik, a vevő "elszívja" az energiát az adótól. Persze ha túl közel viszed a vevőt, észrevenni, hogy van egy távolság, amin belül már nem hogy növekszik, még romlik is az átvitel hatásfoka, mivel ekkor már a vevőben folyó áram visszahat az adóra.
Tehát röviden szólva a tranzisztor azért kell, hogy valami szaggatni tudja az áramot. Az adónak azért van két tekercse, mivel az egyik a tényleges adótekercs, a másik pedig negatív visszacsatolást képez a bázisra, így tud beállni magától a rezonáns frekvenciára.
(#) bencus11 válasza deguss hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Aha,kezdem érteni. Akkor a váltakozó mágneses fluxusnak köszönhetően,gondolom váltakozó áram indukálódik a vevőben,és azért kell az egyenirányító a led elé..ugye?
És miért kell a vevőben párhuzamosan kötni egy kondenzátort a sorbakötött egyenirányítóval és leddel?

Tényleg nagyon köszönöm a segítséget didyman és deguss,jó hogy vannak ilyen segítőkész emberek
(#) gg630504 válasza bencus11 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Az ( tekercs + kondenzátor ) alkot egy rezgőkört. Van egy rezonanciafrekvenciája. A tekercs öninduktivitása L, a kondenzátor kapacitása C, a frekvenciát pedig a #433855 hozzászólásban lévő Thomson képlettel számolhatod. (( Rádióvevőnél is rezgőkört ( rezgőköröket, oszcillátort ) hangolsz, amikor állomást keresel. ))
(#) Carlen hozzászólása Máj 13, 2009 /

Sziasztok! Nemrég megépítettem én is a gyertyát, csak eddig barátnőmnél volt, mert neki építettem. Csakhát lemerült benne az elem, és azt hitte tönkretette, ezért visszahozta, hogy szereljem meg. Ezért aztán rábarkácsoltam egy böhöm nagy Jack aljzatot, és egy akksit veszek majd bele. Töltöttem fel pár képet, hogy hogy néz ki. Automata RGB ledek vannak benne, és jó nagy fényereje van, éjszaka nagyon szép
(#) deguss válasza Carlen hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Szia!

Gratulálok hozzá, de mondd, sajnáltad levágni a kondenzátor hosszú lábait? Miért nem lehetett volna azt közvetlen a tekercsre tenni? Meg talán illett volna legalább összefogatni a tekercset, de sebaj. A lényeg, hogy tetszik a barátnénak.
(#) Carlen válasza deguss hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

A kondi lábait direkt hagytam hosszúra, hogy látványos legyen, a tekercset meg nem jutott eszembe összefogni valamivel, azt sajnálom is, hogy ilyen lett, de már mind1. Azért köszi!
(#) deguss válasza Carlen hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Ha az adón is hosszúra hagytad volna, akkor összepasszolna az adó és a vevő rezonanciafrekvenciája, de így nem lehet pontosan ugyan akkora, ami kicsit lerontja az átvitel hatékonyságát. A kondenzátor lábai úgy viselkednek, mint ha az is a tekercs része lenne.
Persze most már ne idegeskedj rajta, a lényeg gondolom úgyis a tapasztalatszerzés volt.
(#) Carlen válasza deguss hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Igazából nem tudtam, hogy az így beleszól, dehát ez van Végülis mindegy is, mert így is nagyon jól világít
(#) zenetom hozzászólása Máj 21, 2009 /

Tápegységnek jó lesz egy 12V-os 100mA-es adapter? Mert van itthon egy felesleges, antenna erősítőhöz.
Bár a trafó kimenetén ~19V-ot mértem, szóval graetz+ puffer+7809, ezek után mérek maximum (amikor egymáson van az adó és a vevő) 100mA-t.
Nem fogja nagyon terhelni a trafót?
(#) csdog hozzászólása Máj 21, 2009 /

Sziasztok
Már rég fel akartam tenni ezeket a képeket az én verzióimról is, csak valahogy hogy mindig elmaradt...
Suliba még a nyák néküli megoldáson méricskéltünk is egy kicsit...
Barátnőmnek elkészült egy bedobozolt verzió, bár ez még csak egy darabka nyákra tákolt vmi, viszont mivel sokat ül a gép előtt a drága , ezért egy 3,5jack / USB kábelt csináltam neki, 2 oldalú ragasztó a dobozra, fel az asztal alá (sajnos a pohárról nincs képem, de elég frankó lett szerintem, ráadásul 2 szíváltós led van benne, ami természetesen nem egy ütemben váltogatja a színeit , de ettől mégérdekesebb)... azért van benne egy elem is.A 2 táp forrás között egy kis kapcsolóval lehet variálni
Aztán terveztem nyákot neki , és legyártottam még egy pár darabot... lesznek még szülinapok, névnapok, szerintem pofás kis ajándék
u.i.: KÖSZÖNET Skori-nak a kapcsolásért

A "Respect" szónak van magyar megfelelője is, miért nem azt használjuk? Frankye
(#) zenetom válasza csdog hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Azokat mind Te csináltad?
Szerintem nyiss egy gyárat
Amúgy gratula! (Nekem is kész van csak 2db sima mezei magasfényű LED-el, én is születésnapra csináltam )
(#) zenetom hozzászólása Máj 27, 2009 /

Sziasztok.
Nagy bajban vagyok. Nem tudok szerezni ilyen zselét. Esetleg nincs valakinek még? Vagy ha tudna venni és elküldené postán én meg kifizetném...
(#) kaqkk válasza zenetom hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Én a corában vettem pohárban zselégyertyát 800 pézért 50 féle színben és 80 féle illattal van (csak körül kell nézni )
(#) zenetom válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Errefele nincs cora, de tesco van
Megnézem ott, de gyagya vagyok hogy ez nem jutott az eszembe
Köszi.
Következő: »»   35 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem