Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   59 / 782
(#) mark.budai válasza Góré88 hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Ez amolyan próba lenne, nem kellenek 10A-ok.
(#) Góré88 válasza Góré88 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Hali!
Meg is van 12V,5A.
(#) tothtechnika hozzászólása Ápr 27, 2009 /

Találtam egy jónak tűnő kostrukciót, ami erősítőt hajt, méghozzá 700W-osat tehát nem kis teljesítményről van szó. Ha valakinek van ötlete honan lehente beszerezni ilyen vasmagot, és hogy hány menetes tekercsek kellenének bele, annak örülnék. Nameg, hogy egyáltalán érdemes e megépíteni ezt a kütyüt.
(#) zolee1209 válasza tothtechnika hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Ahogy átfutottam a kapcsolást, egyedül a T3-nak nincsenek megadva a menetszámai!
(#) mark.budai válasza Góré88 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Ebbe jó 2SK2645 ?
(#) Góré88 válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

ha nem hajtod túl akkor tuti, hogy jó
(#) Bassmester válasza tothtechnika hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Ez egy ETD 49 mag. Ilyenből csináltam a Cimó féle rezonáns tápomat. Nálam 67 kHz-en megy és 24 menetes a primer. 600VA-t lazán lead. A RET-nél tudsz ilyet rendelni, kb 2200 Ft egy komplet ETD 49. Jó kis vas, könnyű tekercselni és még rá is fér a szükséges rézmennyiség. Fetnek pedig inkább IRFP 450 vagy 460 a tuti. Minimum dupla annyiba kerülnek mint a 2SK 2645, de többet is bírnak.
(#) mark.budai válasza Góré88 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Az enyém tud 600V-on 9A-t, az IRF840 meg 500V-on 8A-t, úgyhogy teljesítménnyel nem lesz gond.
(#) Thomas10100 válasza tothtechnika hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Helló!

Linket tudsz hogy hol találtad?

Köszi!
(#) Bassmester hozzászólása Ápr 27, 2009 /

Sziasztok!

A szakértőktől szeretnék megkérdezni 1-2 dolgot. Most tesztelgetem a második tápomat, amit E42 N67 magból csináltam.70 - 80 kHz-en szépen működött, a kimenet mindkét oldalát (+/-35V) leteszteltem terheléssel is külön-külön. Elsőre így minden rendben volt, de amikor a 70V -ra kapcsoltam a 8 Ohm-os műterhelést, bekapcsoláskor füstölt majd kb 1 sec múlva eldurrant a C4-es kondi (47n 400V) Ez mitől lehetett?
A másik kérdésem: mitől melegedhet az ícé? A D2-n 19,8 a D3-on 15,8V mérhető, az IRF 730 nem melegszik, a segédtáp működik.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

A kondi általában túlfesztől durranhat el. Párhuzamosan van rajta dióda, ha van eléggé gyors?
Talán okozhatta esetleg még a nagy átfojó áram ami a fegyverzeteket összesütötte. Előfordulhat ha rossz minőségű.

Az IC talán a nagy fetektől melegedhet, eléggé megizzaszthatják. Be kellene tenni még 1 + fetmeghajtó fokozatot, ha nemakarjuk nagyon megbonyolítani elegendő lesz 1-1 BC807-40 BC817-40 PNP-NPN tranyó emiterek bázisok összekötve, bázisra egy 2,7k ellenállás és az az IC kimenetére. Az emitterre meg 4,7 ohmon előtétet.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Köszi a gyors választ
Az előző tápomnál, ami szintén ez a kapcsolás, ugyanilyen IRFP 450 fetekkel, nincs semmi probléma. Ott 630V-os MKP kondik vannak és BYV 26C diódák. A dióda ezen BYW56. A trafóra 22 menet primert tekertem, a mag 2 cm2-es. Ezzel nem lehet baj? Ha a félmagok illeszkedése meglazul, felléphet ilyen probléma? A próba során celluxal volt összeszorítva. A fetmeghajtóra van valami rajzod?
(#) tothtechnika válasza Thomas10100 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Nincs linkem, saját cuccaim között találtam van hozzá nyákterv meg minden, a komplett erősítőről, de engem csak a táp érdekel.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Ha a trafó szétválik akkor lecsökken a szórásija és nagyon nagy zárlati áramok indulhatnak meg. Ha csak kicsit is távolabb vannak a magok akkor már egyből csökken a szórási.

Itt a fet meghajtó rajza. Az IC ugyebár 250-300mA re tölt max, ezzel a két tranyóval kb 1-1,2A lenne a csúcs töltés.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Ha ilyen egyszerű akkor neki is állok hamar
Az icé táplálásával nem lehet baj? Jó neki a 15,8V fesz? A C5 ebben a tápban sima mezei elkó, nem Low-ESR, mellette a 100n pedig sárga remix fóliakondi. Okozhat ez problémát?
(#) Csonty hozzászólása Ápr 28, 2009 /

Sziasztok!

Arra lennék kiváncsi, hogy a ferrit gyűrűknél (amivel azt hiszem Cimopata is építi a ~800W-os tápját) hogy lehet kiszámolni az átvihető teljesítményt? Mert a Tali Bt-s pdf-ben nincs benne ez.
(#) Góré88 hozzászólása Ápr 30, 2009 /

Hali mindenki!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ez szerintetek működne-e? Csak kipattant a fejemből és gondoltam miért ne.

Válaszokat előre is köszi!

GÓRÉ88
(#) gulyi88 válasza Góré88 hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

ha jól látom nyitóüzemben használnád, ez esetben hiányzik a lemágnesező (demagnetizáló) tekercs, ami egyben az UDS maximális értékét is lekorlátozza, de azért egy védelem nem árt akkor sem a fetnek ...

csá
ui :a kitöltés nem lehet nagyobb mint 50% (nem ellenőriztem, ha ezt teljesíti, akkor nem szóltam)
(#) proli007 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Hello!
Én záróüteműnek nézem. De..
- Hogy fog elindulni?
- Nincs szabályozás, snubber, tehát terheletlenül el szál.
üdv! proli007
(#) Góré88 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Talán így???
(#) proli007 válasza Góré88 hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Hello!
A táplálás már lehet, hogy működni fog. De egy kapcsolóüzemű tápot "analóggá" tenni nem szerencsés dolog. Az a Fet halálához fog vezetni. Nézd meg Skori honlapját, hogyan szabályozta az 555-öt egy tápnál.
üdv! proli007
(#) pimi9 válasza Góré88 hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

EEEeek.
Építs tán vmi jól beváltat után inkább, mer ehhez még kisvirsli vagy.
Saccra 200+ hiba van a rajzba, több mint ahány alkatrész szal...
(#) mex válasza pimi9 hozzászólására (») Máj 4, 2009 / 1

"Kisvirslinek" érzem magam én is, képtelen vagyok azt a 200+ hibát felfedezni. Talán négyet ha látok....
Mindenesetre a tr2-vel nem tudom mi a szándéka, többet árt mint használ, az optocsatolóval én a resetet húzgálnám testre, a visszatápláló tekercset a pufferra, nem az 56k után. A fet gate-ját zenerrel védeném, biztos ami biztos alapon.
(#) pimi9 válasza mex hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Asszonyom, sajnos több rosz hírem van a férjével kapcsolatban:
- Zavarszűrése nincs
- Lágyíndítása nincs
- Áram korl. prim. körében nincs, elszál bekapcsolásnál a feltöltetlen kim. elkói miatt
- TR2-t ki kell h operáljuk
- az IRF840-je csak 500V-os, snubberei sincsenek, pedig záróüzeműre kellenének...
- Szabájzóköre vicces

Felírok neki UC3845-t, meg vmilyen 800V+ os FET-et.
(#) mex válasza pimi9 hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Doktor úr! A kérdést felvető kezdő létére az 555 alkalmazásával próbálkozna, tehát aköré kellene kialakitani működő kapcsolástechnikát.
(#) lidi hozzászólása Máj 4, 2009 /

Ha lerajzolok egy viszonylag egyszerű tápot (nincs benne IC, a rajzot meg visszatérképezem a gyári nyák alapján) , és felrakom ide a rajzot, akkor lenne itt egy vállalkozó kedvű kolléga aki elmagyarázza a rajz alapján hogy hogyan működik ?
(#) pimi9 válasza mex hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

A kérdése az volt hogy működne-e, nem az hogy hogyan lehetne működőképessé tenni.
Másrészt, kezdőket felesleges saját áramkör fejlesztésére bíztatni, csak kárára lesz.
Inkább ajánlani kéne egy jól bevált áramkört.

Lidi: persze
(#) lidi válasza pimi9 hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Köszi előre is. Mellékelem a képeket. Remélem jól rajzoltam le.
Az "elejét" a diódák utáni 400V 33µF-os pufferig értem.
Meg a "végét" is, egyenirányítás, szűrés. TL431 bekapcsolja az opto ledjét ha a kimenő fesz eléri a kellő szintet. Csak a közepe nem világos.
(#) proli007 válasza lidi hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Hello!
A Q1 tranyó a T1 trafóval egy önrezgő blocking oszcit alkot. A visszacsatolás, az R5-C4-en keresztül valósul meg. Ha a tranyó kinyit, a T1 felmágneseződik. Amikor telítésbe megy (vagy nem mert ez a rajzból nem látható), akkor az áram (hirtelen) emelkedni kezd. Ez feszültséget ejt az R2 ellenálláson. Ha az eléri Q2 BE feszültségét az kinyit és zárja a Q1-et. erre a tranyó az R5C4 visszacsatolás hatására hirtelen lezár. És kezdődik az egész elölről.
Ha a kimeneti feszültség eléri az R7-R8-al beállított feszültséget (R8-on 2,5V) akkor a TL kinyit és az optocsatolón keresztül, vezérli a Q2 tranyót. Az előbb nyit ki, így a T1 nyitóárama (és ezzel a tárolt mágneses energiája kisebb lesz. Azaz leszabályozza a tápot.
Energia átvitel akkor történik mikor a Q1 zár, tehát záróüzemű a konverter kapcsolása. (trafó menetiránya biztosítja)

- R3 a Q1 nyitását biztosítja induláskor.
- R1-C2-D5 impulzusvágó tag.
- R4-C3 biztosítja hogy az opto tudja vezérelni a Q2-t és egyben korlátozza Q2 bázisáramát R2 felől. (C3 a gyors negatív feszültségű záráshoz kell.
- D6 az opto miatt van, hogy csak pozitív feszültséget kapjon, R10 korlátozza az optón átfolyó bázisáramot.
- R9 optó diódájának áramkorlátozója. C7 gerjedésgátló és visszacsatolás lassító.

De ez egy elég gyatra kapcsolás, és ha valami elugrik, minden elszáll benne. Szóval olyan mint a Trabant, úgy jó, ahogy van és arra jó, amire készítették.
Ma már egy tranyótokban benne van az egész kupi, és ráadásul az rendes PWM szabályzós.
üdv! proli007
(#) lidi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Hát igen, már kb 2-3 db-ot javítottam meg belőle. Kondi kiszáradás, meg tranyók kinyiffiantak. De azért elég megbízhatóan mentek, kb 5 évet egyfolytában. Akkor lettek leselejtezve, én meg itthon megjavítottam. Amúgy 5V / 3A ami rá van írva.

Azt nem értem még, hogy o.k. hogy T1 felmágnesezi a vasat, de mi mágnesezi le ?
Következő: »»   59 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem