Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 120
(#) proli007 válasza hadnagyakos hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Hello!
Alapvetően semekkora nem kell neki. Csak az a gond, hogy a kettős visszacsatolás miatt, ha valaki a 12V-ot terheli, nem lesz stabil és állandó sem, mert az 5V-os visszacsatolás jobban hat a szabályozásra mint a 12V. Az meg meg lesz mindig. Így a 12V esni fog, ezért terhelik az 5V-ot. Megmondani nem tudom, mert az 5V terhelése függhet gyártási típustól és táp teljesítményétől is. De át lehet ezt alakítani, néhány alkatrész kiforrasztásával, és egy ellenállás cseréjével. (De ha ez probléma számodra, akkor terheld az 5V-ot. Legalább a névleges terhelésének 1/4-vel.)
üdv! proli007
(#) hadnagyakos válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Köszi a segítséget!
(#) didyman válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Ez kettős dolog. Tönkremenni jó táp a terheletlen kimenettől nem fog, de volt már olyannal dolgom, ami erre is rácáfolt. Minimum terhelés viszont sok tápnak alapvető, mert enélkül a kimeneti feszültségek nem tudnak stabilan beállni, a védelem pedig leállítja a főkört. AT-s eszközöknél mondjuk nem találkoztam ilyennel egyébként.
(#) proli007 válasza didyman hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Hello!
Igen! én is azért írtam, hogy még nem találkoztam ilyennel. Alapvetően a záróüzemű tápot nem lehet (minimális) terhelés nélkül járatni. De az alól is kivétel, ahol booster tekercs van, mert az vissza tudja táplálni a vasban lévő energiát a betápjába. Ezek az AT PC tápok nyitóüzeműek, és gyakorlatilag van minimális terhelés minden kimenetén. (egy-egy ellenállás). Ha az ember alakít rajta valamit, akkor persze meg kell nézni a feszültségfigyelőt. Mert vagy hatástalanítani kell, vagy át kell állítani. De ehhez jó, ha a rajzát látja az ember. Az meg szinte mind egy kicsit más, tehát nem árt az átalakításnál kicsit érteni a lelkivilágához. Valószínűnek tartom, hogy ennek hiánya okozza, a sikertelen módosítások zömét.
üdv! proli007
(#) hadnagyakos válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Tehát ha beindítom terhelés nélkül akkor nem fog tönkremenni? Egyáltalán be fog indulni?
(#) proli007 válasza hadnagyakos hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Hello!
Dugd már be! Ha tönkremegy kapsz egy másikat. Bedobom a Dunába, Te meg kihalászod.
üdv! proli007
(#) didyman válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

DD
(#) Thowra hozzászólása Máj 13, 2009 /

Üdv mindenkinek!
Van egy kis kapcsoló üzemű tápom ami eredetileg 230V ra volt tervezve. Nem ic s. Szeretném átalakítani úgy, hogy 6-12V egyen bemenetről menjen, a sec oldal 5V os lenne (gyárilag is annyi volt). A 400V os kondira adtam feszt, elindult de csak 24V körüli fesznél megy rendesen, ez alatt megnő a kimenő fesz és nagyon sípol. A primert lebontottam, csak a kondi maradt, azt cseréltem 1000µF ra.
A tápon nincs semmi típusjel, lerajzoltam a kapcsolását. A zénerek értéke nem olvasható. Hogy lehetne lenyomni a bemenő fesz szükséget? A bemeneten lévő 100K t már próbáltam cserélni kisebbre, 33K ra. A segítséget előre is köszönöm.

t.JPG

(#) Thowra válasza Thowra hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Próbáltam variálni az ellenállásokat de nem segített, hiába módosítok bármit csak ront a helyzeten
(#) pörölycápa hozzászólása Jún 27, 2009 /

Sziasztok!
Egy ismerősöm agitált erre az oldalra, szerinte (majdnem) mindenféle problémára tudtok megoldást adni. Pár napja nézelődök a témák és rajzok között, de nem találtam nekem megfelelő kapcsolást.
A lényeg az, hogy szeretnék egy kapcsolóüzemű tápot építeni, 230VAC/5VDC átalakításra, 10A kimeneti terhelhetőséggel. Igazából egy 4,8V-os kis fúróhoz kellene, aminek tönkrement az akkupakkja.
Nem akarok (és nem is fogok) venni, viszont szeretném érteni, hogy mit csinálok, ezért amolyan step-by-step magyarázatokat kérnék, ha lehet. Van jópár ferritmag kéznél, fetek, TL494 meg minden, és olykor oszcilloszkóphoz is hozzá tudok jutni.
Már vagy egy éve tervezem, hogy nekifogok, főleg a számítási résszel állok hadilábon, igazából azt sem tudom, hogyan kezdjem (pedig kaptam vagy tíz pdf-et is, de azokból csak a káosz lett nagyobb...).
Ráadásul ha lehet, olyat szeretnék, hogy a fúró nyomógombja helyett belerakok egy potmétert, így a sebességet is állítani tudnám (most csak ki-be van).
Nekem ez nagy falat, de nagyon érdekel, alap elektronikai ismereteim megvannak (azt hiszem), szóval ha valaki tudna ebben segíteni, azt nagyon megköszönném.
(#) lapose válasza pörölycápa hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Szia!

Ha nem akarsz kínlódni vele, szerezz egy AT- vagy ATX-es számítógép tápot szinte mindegyik tud 5V-on 10A-t.
(#) pörölycápa válasza lapose hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Köszönöm a javaslatot, járható út lenne, mert van tápom is, de mindenképpen "kínlódni" szeretnék. Ha ugyanis egyszer sikerül, akkor remélhetőleg értek belőle annyit, hogy az otthoni eszközeimnek (pl. páka, egy-két apróság) már önállóan is össze tudom hozni a megfelelő tápot.
Az AT-s, ATX-es cuccokkal egyébként az a fő bajom, hogy a szükségtelen kimeneteiket vagy levagdosom, vagy nem dugom be sehova. Olyat szeretnék, ami a célnak megfelelően készül, annyi alkatrészből, amennyi kell (egy AT-s elvű táp egyetlen kimenettel tök jó lenne).
Bocsánatot kérek, ha nagyon tolakodó vagyok, csak nagyon izgatja a fantáziámat ez a téma, azt szeretném, ha összeállna végre a kép bennem.
(#) smirdex hozzászólása Júl 11, 2009 /

Sziasztok !
A képen látható kapcsoló üzemű tápot szeretném megjavítani. Bement 220v, kimenet 5 volt. Kérdésem: hol keressem a hibát, mi az ami tönkre mehetett? Köszi!

d-link_03.JPG

(#) proli007 válasza smirdex hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Hello!
- Jobb felső sarokban van egy bizti, mint ha ki lenne menve.
- Nézd meg az ezt követően az egyenirányító diódákat, nem zárlatosak-e.
üdv! proli007
(#) smirdex válasza proli007 hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Hello!
A biztosíték rendben, azt megnéztem már szétszedéskor. A dióda kimérésben már nem vagyok biztos. Van 4 kisebb és 2 nagyobb. Ha a 4 kisebbet mérem a műszerrel, akkor a műszer csendben van, nem sípol. A nagyobbaknál amikor oda teszem a lábakra, csak épp megcsippan. A folyamatos sípolás jelzi gondolom a zárlatot. Ja a műszert a dióda mérés funkcióba állítottam. thx
(#) hadnagyakos válasza smirdex hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Bal oldalon a középső kondi nem púpos?
(#) smirdex válasza hadnagyakos hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

De jól látod, az. Azt láttam mikor szétszedtem, de azt gondoltam ettől még működhet...Jól tudom, hogy csak kiforrasztva lehet ellenőrizni a kondit?
(#) lapose válasza smirdex hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Szia!

Ebben UC3843-as táp van. Legelőször a nagy puffer melletti 47µF 25V-os kondit cseréld ki, és csak jó minőségűre, mert anélkül ez a táp el sem indul.
(#) hadnagyakos válasza smirdex hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

A kapacitását csak kiforrasztva tudod pontosan megmérni, hogy púpos-e azt pedig lehet látni.
(#) smirdex válasza lapose hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Megtaláltam az általad jelzett kondit, az a bemenet felőli oldalon van. Nem volt púpos, kiforrasztottam, 38ľF-ot mértem rajta. Látom , hogy az kevesebb, de nem tudom ez befér-e a "tűrésbe". Mivel venni csak hétfőn tudok, addig az eredmény várat magára. A púpos 10V 680ľF-os. Kérdés: mi a jó minőségű kondi? thx
(#) lapose válasza smirdex hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Szia!

Ezeket a kondikat kapacitásmérővel nem tudod kimérni, ESR mérő kell hozzá.
LOW-ESR kondenzátort kell venni bele, ha kapsz.
Feszültségeket mértél? Ha a pufferen és a FET-en 300V, a 47µF-en 10V körüli feszültség van, szinte biztos, hogy a 47µF hibás.
(#) smirdex válasza lapose hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Szia!
Nos visszaforrasztottam, megmértem a értékeket. A nagy kondin (gondolom az a puffer) 308 volt van, a 47ľF-os kondin 8,3 volt. A fet-et nem ismerem Vélhetően az lesz amit mondasz...Gratulálok, igazán profi vagy. Hétfőn veszek kondit és próba...Addig is köszönöm!
(#) bubuc17 hozzászólása Júl 13, 2009 /

heló
remélem tud valaki segíteni nekem.
elektromos bicikli töltője romlott el...):
kb 20-30hz szaggatott megy.
a tekercsen rajta van a nagyfrekvenciás né szög csak szaggatva..
a tápszűrő elkó forrasztása fontaktos volt azt megcsináltam , kicseréltem az uc3843an t, a 47uf 25V kondit,és az lm324 et. + az optó csatit
és az összes dióda jó.
jahh és a kimeneten ott a 41v de ha terhelem folyamatosan esik csak a szaggatás hangja erősödik.
(tápszűrő elkón csak minimális ugrás mértem szal jó)
mitöl van ez?? mit nem vetem észre?
(#) bubuc17 hozzászólása Júl 14, 2009 /

senkinek sincs valami tippje??
(#) smirdex válasza lapose hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Szia!
Beszereztem a kondikat, (igaz nem LOW-ESR) beforrasztottam és működik. Köszönöm a segítségedet!
(#) lapose válasza smirdex hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Szia!

Szívesen!
(#) pörölycápa válasza pörölycápa hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Vagy nagy marhaságot akarok, vagy a lehetetlent kértem.
Vegyük úgy, hogy tárgytalan. Kijegyzeteltem a TL494 adatlapjából sok mindent, van egy halom trafóm, meg minden, megpróbálom összehozni amit akarok.
(#) Kovidivi válasza pörölycápa hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Én azt nézném, hogy mennyi munkaidő van egy ilyen tápban, és mennyi ideig tart kiforrasztani egy AT táp felesleges vezetékeit? Plusz ilyen tápot 200Ft-ért hajigálnak az emberek után. Szerintem nem éri meg építeni spec. tápot a fúróhoz, de ha építeni akarsz, akkor sok sikert hozzá!
(#) lumiksz válasza lapose hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Sziasztok!
Végig olvastam ezt az egész témát, mert nekem is van egy félrossz dugasztápom. 5 V helyett csak 4V-ot ad le és akkor még terhelés alig. Ez a kondenzátor dolog nagyon meglepett. Kevéske tudásommal ismét ránéztem a dologra és találtam benne egy púpos tetejű kondenzátort a szekunder oldalon(1200 mikro, 10 v). Kicseréltem.... és csoda történt. Mostmár csak egy rendes belevalót kell vennem.
Köszönöm a tanácsot, örök hála érte!
(#) pörölycápa válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Nem érdekel a munkaóra, szerencsére rengeteg időm van hobbizni, és ez a terület amúgy is nagyon érdekel. Nagyon nem ezt tanultam (mármint elektrót) de jobban érdekel az eredeti szakmámnál, na mindegy.
Különben is mennyivel jobb lenne a kiszemelt dobozban egy saját építésű valami, mint egy legányolt AT...
Létezik egyébként olyan táp, aminél a PWM-vezérlő IC tápellátását nem a trafó egyik tekercse adja, hanem mondjuk kapacitív "fojtó"? Olyanra gondolok, mint a hálózati feszről trafó nélkül hajtott ledeknél van.
Következő: »»   6 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem