Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   302 / 2501
(#) scooby_ válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Látok 1 kis külömbséget a kettő között!
(#) szamóca válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Idézet:
„Általában minden erősítőben szokott lenni valami a rádió és a kazettalejátszó elött,mert csak mV-kat adnak le.”

Ez nem így van 200mV-tól 775mV-os szabványon át akár 2V-ig mehet a kmenő feszültsége ezeknek az eszközöknek. De a 0dB-es 775mV-al számolhatsz. Tehát nem igényel előerősítést, hiszen ez a feszültség már kivezérli a monolit végfokot. Ha neked a szükségestől kisebb feszültségű a jelforrásod, egy 2-3x-os erősítésű ME feszültségerősítő fokozatot kell építened.
(#) muimui válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Épp ma csináltam egy TDA7264es erősítőt, semmi előerősítővel, gépről is, meg mp3 ról is tökéletesen szól. Szerintem neked se fog kelleni.
(#) scooby_ válasza muimui hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Nekem maximum egy potméter(stereo)azt annyi
ondjuk a 7264-est nem ismerem...erröl tudom hogy 1% a torzítás vagy is olyan 25W-ig jó a hangja,én úgysem használom ki a 15W-ot se
(#) muimui válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Ez 7264-es 25w-os ennek is akörül van a torzítása, de még nem tudom, hogy szól rendesen, mert jelenleg csak pc tápról hajtom. De olyan 1/2hangerőig nagyot szól.
(#) martin96 válasza muimui hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
az enyém kb 50w-ig szólt jól aztán elkezdett recsegni
(#) scooby_ válasza muimui hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
én azt olyan 15W-ra saccolom!
Mekkora feszültség kell neki?
A PC-táp ha jóltudom(nem vagyok benne bisztos)stabilizált,az a legjobb neki.
Az enyém is 12V-rol fog menni,egyébként 14,4V-rol kéne szólnia,ugyan is amikor jár a kocsiban a motor akkor 14V körüli feszültség jön az akkumlátortol.
(#) scooby_ válasza martin96 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Neked melyik IC hajtja?
(#) jocko hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
Hello mki.A héten vettem egy videoton ea6383s erösitöt,de nem igazán tetszett a hangja ezért szétszedtem és külön csak a végfokpanelt élesztettem fel belöle.Nekem ugy tünik hogy elöfok nélkül szebben és tisztábban szól.Igaz a végtranzisztorokat némi kisérletezés után tip35-36c re cseréltem,amivel 6ohmig vittem le a terhelést-kicsit félve-,mivel gyárilag min. 8ohm terhelés van elöirva.A kérdésem tehát a következö:meg lehet-e valahogy oldani, hogy 4 ohmon járatva se égjen le a végfok?
(#) muimui válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Ezekkel az a probléma, hogy szimmetrikus táp kell neki, én épp ezért hajtom pc tápról, mert ott van +12 és -12v is. csak az a baj, hogy a -12v nem nagyon terhelhető, mivel az van megadva, hogy 500mA-el lehet terhelni, de emiatt torzit. Majd kap a jövőhéten egy +- 20v os trafót, állítólag azt nagyon szereti. Majd holnap este leszek megint. Addig is minden jót mindenkinek :integet2: :álmos:
(#) lapose válasza jocko hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Szia!

Ha 4 ohm-on szeretnéd járatni, a VR39 és VR40-es ellenállásokat ki kell cserélni 0.27 vagy 0.22 ohmosra.
A TIP35-36 szintén kell bele a nagyobb áram miatt.
A tápegység korlátozni fogja a kimenő teljesítményedet, de így is kb. másfélszeresére növekszik majd.
A gyári hűtés az bizony kevés lesz: csere vagy ventilátor!
(#) jocko válasza lapose hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
szóval ezeket-..ki fogom próbálni.Ja ,és ha már ennyire otthon vagy ebben a témában.Az ra6363s szériánál mennyiben más ez a panel?Annyit tudok hogy a trafója kisebb kevesebbet ad le talán 3 volttal,illetve csak 130wattos.Nem lehet hogy ugyanez a végfok van benne?
(#) lixi hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
Hello
Építettem egy IC-s erősítőt, de van vele egy kis problémám.
Itt egy link a megpített kapcslsról:
A kapcsolási rajz

SI-1050G, kettős táppal 2x55V + TCA5550 Előerősítő.
Tudom, hogy ez az előerősítő nem a legjobb de már készül egy másik.
Kicsit még a kapcsolásról: A kettős táp null-ja össze van kötve a 220 földdel. Namost ha nem földelt konnektorba dugom a gépet és hozzákötöm a számítógépet akkor mondjuk, hogy szépen szól.
Viszont ha földelt konnektorba dugom akkor iszonyatos brumm alapzaja van de ha lehúzom a szgépet akkor semmi. Amikor hozzá kötöttem egy laptopot akkor meg tökéletes volt a hang.

Valakinek van valami ötlete?

Még egy kicsit a kapcsolásról:
Tehát 220 táp föld összekötve a kettőstáp után az egyenirányító híd negatívjával, az előerősítő negatívjával, és persze az összes ki és bemenet negatívjával. Ha így nem megy csinálok képet.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) djgombi válasza lixi hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Én a földelést csak a fémházra kötném rá!
(#) szamóca válasza jocko hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Igen, jól tudod! :yes:
(#) szamóca válasza lixi hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
A hálózati védővezetővel való test közösítés zavar, zajt generál. Ezért a hangfrekis készülékeknél érintésvédelem céljára a kettős szigetelést alkalmazzák.
Üdv.
(#) scooby_ válasza muimui hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Oké,oké!
Várjuk az eredményt!
:wave:
(#) pengeke hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
Hali srácok !Egy régebbi már már feladott problémám lenne. Egy panasonic SA HT75 tip. házimozi erősítő F61 hibakódot ad bekapcs után majd ki is kapcsol. A power ic le volt olvadva kicseréltem egy újra.A hibakód eltünt de még mindig kikapcsol! A környékén minden forr átnéztem átforrasztottam amit csak lehet de sajna marad a bekapcs kikapcs!!??
Előre is kösz!!
(#) scooby_ hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
Sziasztok!
Egyik ismerősőm csinálta a nyákot a TDA7560-as végfokhoz,a meültetést amit színtén Ő csinált összevetettem a kapcsolásirajzával,az alkatrészek értékei eltérnek.
Vajon miért lehet??
Mellékelve az alkatrészlista,a beültetéses azt a beültetésröl szedtem,a kapcsolásosat pedig a kapcsolásrol.
A nyálot kicsit tuningoltam
(#) ruha attila válasza djloui hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
olvastam amit irtál.Én pont ilyen megszállot vagyok mint te,alandóan csak erösitöket épitek és javitok.nemvolna rossz válalkozásba csinálni,csak kéne valami kis helység de jólmenő helyen,ahol igényt is tartanak rá.ha van valami terved ir ****.******@*****.***

Ne írd ki az Email címedet, használj nagybetűket mondatkezdésre. Ez a hozzászólás hogy jön ebbe a témába? Ha üzleti vállalkozásba akarsz fogni, annak mi köze ehhez a topikhoz?
szamóca
(#) cooper hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Sziasztok!
Nah lenne pár mondatom, kérésem...
Kezdem az elején... Van egy 100VA-os és egy 1000VA-os 220~24V-os tekercsem... Szeretnék itthonra egy erősítőt, ami mondjuk megszólaltatja a hangfalakat ha kell... (hangfal nincs, azt is építeni akarok) Szóval, gyakorlatom nincs, emelt fizikát tanulok már 2éve de 1edül félek belevágni... Adnátok pár tanácsot meg rajzot? Előre is köszi... És bocsi a tudatlanságomért...
(#) scooby_ válasza cooper hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Szia!
Milyen hangszórókbol építed a hangfalakat?
A teljesítménye a lényeg,ahhoz a teljesítményhez lehet építeni egy erősítőt általában gyengébbet szokás a hangfalnál,mert ha egyenlő a teljesítmény,azt a hangfal nemmindíg bírja ha maxra felvan hangosítva.

(#) Flatlander válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Viszont ha nagyobb az erősítő akkor nemlesz azzal gond hogy a négyszögjel megöli a hangfalat.Nemkell azt fullra feltekerni.De amugy szerintem sehogy sem lehet védekezni hangfalmegölés ellen vagy a torz jel öli meg ha kicsi az erősítő vagy a nagy teljesítmény,szóval tudni kell meddig lehet hajtani.
(#) zenetom válasza cooper hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Hali!
Az a 100VA-es trafó még most szerintem elég lesz
Egy kisebb erősítőhöz, elsőnek, tökéletes. Pl egy 2x15W-nak. Hidd el annak is van hangereje, képes beremegtetni az ablakokat és a vitrint egy jó kis hangdobozzal
Bár feltételezem még nagyon gyerekcipőben jársz ebben a témában, de sebaj azért vagyunk hogy segítsünk ha elakadtál
Az első tippem hogy szerezz be valami értéktelen TV hangszórót, azzal lehet tesztelni az erősítőt, de vigyázz, azok csak pár wattosak, tönkre is tehetnek egy komolyabb erőlködőt, vagyis ha próbálod mindig vedd le minimumra a hangot.
A hangfalas téma kicsit húzósabb (szerintem) ott fúrni faragni kell, bár ha szerencséd van tudsz szerezni esetleg ismerősöktől jó kis fadobozokat.
(#) ngyzoli válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Egy másik elmélet szerint viszont éppen a nagyobb végfok jelent kisebb kockázatot,mert kevésbé áll fenn a klippelésig való kivezérlés esélye.A hangszórót a torz,limitált(négyszögesített) jel sokkal inkább károsítja,mint az enyhe impulzusszerű túlvezérlés,szóval itt nehéz egyetemes igazságot kijelenteni... Azt hiszem,a válasz a köv.hsz.utolsó mondatában rejlik:"...tudni kell,meddig lehet hajtani." Ebben van a lényeg megfogalmazva.
(#) ngyzoli válasza zenetom hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Nemrég készültem el a DoZ-vel,ez egy 20W-os A-osztályú kis végfok,de mivel csak most élesztettem,sokkal kisebb tápról megy,mint kellene.Maximum 2x10W-ot adhat jelenleg,de ezzel döbbenetesen nagyot szól a szobában,a max.hangerőt alig lehet kihasználni...mondjuk ez általában jellemző az A-osztályúakra,és az érzékeny doboz szükséges követelmény ilyen hangnyomáshoz.Tehát nem somogyi hangszórókkal képes ilyenre.Egyébként(majdnem)minden a hangsugárzón múlik.
(#) cooper hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Sziasztok!
Na jó igaz azt nem mondtam, hogy igazából én hangtechnikával, hangosításokkal dolgozom... Szóval ismerem az erősítők és hangfalak kényes viszonyát... dolgoztam már 100W-tól line ray rendszerig midnennel... De sajátom még sosem volt... Hangfalnál mondjuk egy 100-120Wra gondoltam... A fúrás faragás jöhet mert szeretem, meg eszköz, fa van... Ha kell eszterga is... Szóval majdnem minden adott csak kellene egy vonal amin elindulok... Aktívat akartam elsőnek de lemondtam róla... Maradok az erősítő+hangfal kombónál... Szal egy rajz és egy kis magyarázat jó lenne az egyszerű fejemnek... (tudás az annyi van, hogy elektronikával foglalkozunk emelt fizikán 2éve de ennyire összetett dolgot még nem csináltam... szóval vmennyire értek hozzá amúgy...)
Jah és köszi mindenkinek!
(#) szamóca válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
A nagyobb végfok elméletet (mióta jómagam is így használom) én is alátámasztom. Persze a kiegészítéssel. :yes: A hangdoboz (és nem fal ) nagyon jól tolerálja a nagyteljesítményű relatíve torzítatlan jelet.
(#) varttina válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Szerintem legjobb, ha az erősítő és a hangfal is erősen túl van méretezve. Egy panellakásban 2x10W már házibuliba is elég. Ide érdemes legalább 2x25W-os erősítőt és legalább 40W-os hangfalakat építeni.
(#) cooper hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
OK, legyen ez a vonal... Tudtok nekem valami kapcsolási rajzot adni? Én magamtól nem hiszem h tudok csinálni... Csak utánépíteni szeretném és nem azt mondani h EZT ÉN CSINÁLTAM... egyenlőre...
Következő: »»   302 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem