Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Impulzus feszültségváltásra
Témaindító: Smileyking, idő: Jún 7, 2009
Témakörök:
Sziasztok!
Sajnos egy problémába botlottam és szeretném a segítségeteket kérni.Építek egy HTPC-t amelyben lesz egy infra vevő, amely bekapcsolja a gépet, egy beprogramozott gombra, csak annyi a problémám hogy ez a vevő egy relét kapcsolgat.Arra gondolta hogy egy áramkörrel kellene zárni a bekapcsoló gombot kb 1 másodpercre csak azt nem tudom hogy ezt hogyan oldjam meg. Tehát ha zár a relé az 1 "gombnyomás" ha nyit akkor az egy második "gombnyomás" stb. stb. stb. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv!
Ha jól értem, akkor az infra vevőd egy gombnyomására egy relé meghúz és úgy is marad, míg meg nem nyomod még egyszer a gombot?
Jó lenne valami rajz, vagy bővebb leírás erről az infra adó-vevőről. A cím eléggé megtévesztő.
Nézz el az autóriasztó és központi zár topicba, ott a megoldás.
Üdv Inhouse
Home Theater PC Bővebben: Link
Röviden: 1 dedikált média PC
Szerintem nem kell a gombnyomásra ki be kapcsolgatáshoz külön áramkör hanem csak egy monostabil relé és azt készen is lehet kapni a boltban.
Szerintem az is jó lenne. Vagy valami d flip floppos áramkör.
Szia!
Igen pontosan így működik! Ezez szeretnék végülis egy illesztést a PC bekapcsológombjához. Üdv
Szia!
Valahol a relé előtt lennie kell egy fip-flop-nak, vagy ez a relé az a fajta amit a szobai termosztátokban is használnak. Könnyebben tudnék segíteni, ha lenne valami kapcsolási rajzod róla. Esetleg egy kép az áramkörről.
Szia!
Ez lenne a rajz. Ezt kellene illeszteni a PC bekapcsológombjához. Üdv!
Így már sokkal érthetőbb. Tudsz PIC-et égetni? Mert akkor írok rá egy programot és a relé kimenetét egyből a bekapcs gombra kötheted.
Szia!
Igen tudok! Annyia lényeg hogy az áramkörön lévő gomb megnyomásakor tudjam tanítani a távirányítóra.Tehát csak a betanult gombra működjön a relé! Ezer köszönet nagyon hálás vagyok! Üdv
Hú ha. Ez a betanításos rész kicsit meghaladja a tudományom. Azt hittem, csak egy egyszerű 40kHz-es infrajelet kap a TSOP
A led miként világít üzem közben?
Szia!
Úgy működik hogy menyomod az áramkörön a gombot akkor világít a LED és várja a megtanulandó kódot a távirányítótól ha ez megvolt akkor kész a betanulás. Az áramkör ezután csak arra az egy gombra fogja kapcsolni a relét amelyre be lett tanítva. Az eredeti kapcsolás innen van: Bővebben: Link . Remélem érthetően fogalmaztam. Üdv
Sejtettem, hogy a betanításhoz van köze. Üzem közben gombnyomásra nem villan fel? Mert akkor nyert ügyünk lenne.
A másik megoldás, hogy az R3 helyére egy elkót tennénk, viszont ilyenkor csak minden második gombnyomásra működne.
Ja te taníthatóra gondoltál
Amúgy R 3 helyére ha kondit raksz akkor nem fog működni mert nem kap majd a tranzisztor bázisáramot amikor vezérelni akarod a relét mert egyen áramúlag szakadás lenne.
Nem jól gondolod. Amíg a kondenzátor fel nem töltődik addig vezetőként működik.
Egy lehetséges módosítása az áramkörnek. Ezzel minden gombnyomásra meghúz a relé pár száz milliszekundumra, ami éppen elég a PC be, illetve kikapcsolásához.
Ezt a módosítást csak szimulációban próbáltam, ki kell próbálni a valóságban is. Remélem tudtam segíteni.
Röviden elmagyaráznád hogyan működik? Nem látom át,mikor nyit ki a felső PNP tranyó.
Bocsánat a T2 tranzisztort véletlen fordítva rajzoltam a kapcsolásba.
Itt a Jó rajz. ui. Sőt a C3-as kondi is fordítva van. Milyen szétszórt vagyok manapság
Mostmárcsak a felső elkó polaritását kell megforditani és üzemképes lesz.
Látom rájöttél.
Ha ezekbe a rajzolóprogramokban a PNP tranyókat már eleve megfordítva tennék, nem fordulna elő ilyen baleset
Azt irtad,hogy leszimuláltad. Hát ennyit a szimulátor képességeiről. Bár a tranyó megjelenitésével nem értek egyet, mindig az adott rajz dönti el milyen pozicióba kell forgatni.
Nem nem a szimulátorba jól raktam a tranyót. Ezt a rajzot egy másik programmal rajzoltam és ebben rontottam el.
Idézet: azért tettem a válaszom végére a smile-t „Bár a tranyó megjelenitésével nem értek egyet, mindig az adott rajz dönti el milyen pozicióba kell forgatni.”
Neked egy ilyen kapcsolásra van szükséged. Egy gombnyomás (impulzus) bekapcsolja a terhelést (load), ani lehet egy relé is,mégegy pedig ki.Bővebben: Link
Szia!
Nem tudom még nem építettem meg. DE ha minden jól megy este összerakom és írok mi volt. Köszi mindenkinek. Üdv
Akkor leírom érthetően. Smileyking-nek van egy infra vevője, ami a távirányító gombjának megnyomásakor a PIC GP0-ás kimenetét magasra (HI) billenti, ezzel behúzva tartva a relét mind addig, míg még egyszer meg nem nyomja a távirányító gombját ami a PIC GP0-ás kimenetét alacsonyra (LO) billenti, ezáltal a relé elenged. Ezt szeretné ő ezt úgy átalakítani, hogy minden távirányító gombnyomásra egy pillanatra húzzon csak meg a relé, ami a PC bekapcsolásához, illetve leállításához kell.
Szia!
Postosan erről lenne szó! A kegjobb megoldás az új program megírása lenne de sajnos nem értek hozzá. Üdv
Szia!
Ha megépítetted és a távirányító gombnyomására netalán a led felvillanna, akkor azt a kimenetet lehetne használni a tranzisztor vezérlésére. Így megspórolva a plusz alkatrészeket.
Sziasztok!
Odáig jutottam hogy megépítettem próbapanelon 12f675-el és tsop1736-al a távirányító kapcsolást.Az áramkör a leírtaknak megfelelően működik mégpedig úgy hogy az áramkörben lévő nyomógombbal lehet tanítani a távirányítóra.majd minden egyes gombnyomásra felvillan a LED de csak a megtanított gombra kapcsolja a relét.Remélem érthető voltam! Most megyek és megcsinálom az általad rajzolt áramkört hozzás és írok a fejleményekről. Köszi az eddigi segítségekért mindenkinek! Üdv
Szia!
Hozzáépítettem a te kapcsolásodat és 100%-ig TÖKÉLETES pont ez szerettem volna. Nagyon hálás vagyok! Köszönöm szépen! Természetesen a pont a tiéd! Üdv!
Sziasztok!
Még annyi jutott eszembe hogy ne legyen két IR vevő a gépben hanem csak egy és valahogy össze kellene kombinálni a már meglévő Girder PC-IR vevővel.Ezt hogyan lehetne kivitelezni úgy hogy a Girder is felismerje a vevőt? |
Bejelentkezés
Hirdetés |